10 inzichten over lepeltje lepeltje liggen

Lepeltje lepeltje liggen – 10 inzichten

 

1. Wat is lepeltje lepeltje liggen (spooning)?

Lepeltje lepeltje liggen is een klassieke knuffelhouding waarbij twee mensen zij aan zij liggen, met het gezicht dezelfde kant op. De armen van degene die achter ligt kunnen de voorste helemaal koesteren. Dit geeft voor de voorste een heerlijk veilig – beschermd – gevoel.

Het is een geweldig manier om lekker intiem samen te zijn.

De kleine en de grote lepel

De kleine lepel is de persoon aan de binnenkant en de grote lepel ligt aan de achter/buitenkant. De grote lepel is fysiek meestal ook langer/groter dan de kleine lepel. De grote lepel kan daarom helemaal lijfelijk contact maken met de kleine lepel. Niet alleen met het onderlijf, maar ook door het bovenlijf heerlijk tegen de rug van de kleine lepel te vlijen.

Met of zonder kleren aan

Voor het effect van spooning maakt het niet zoveel uit of je met of zonder kleren aan ligt. Lepeltje liggen met je partner kan in beide situaties zou ik denken. Met een min of meer onbekende is lepeltje lepeltje liggen een prachtige manier om intimiteit te ontdekken. Met de kleren aan zou ik zeggen. Wil je allebei meer de seksuele kant op?

Tja, dan trek je misschien wat kleren uit.

Voordelen van spooning:

 • Het geeft een heerlijk lichaamscontact, een gedeelde warmte.
 • Een gevoel van nabijheid en verbinding.
 • Geeft een heel beschermt gevoel, een gevoel te kunnen/mogen beschermen.
 • Een zeer rustgevende manier van samenzijn.
 • Verlicht stress omdat het niveau van cortisol wordt verlaagd.
 • Maakt gelukkig omdat Oxytocine wordt aangemaakt.
 • Mogelijkheid voor anders vrijen (tantrische seks), ook als je moe bent.

2. Lepeltje lepeltje liggen is als knuffelen

Lepeltje lepeltje en knuffelen liggen dicht bij elkaar. Knuffelen is een diep menselijke behoefte. We hebben allemaal behoefte aan aanraking. Aanraking, aandacht, hart verbinding heeft enorme invloed op je welbevinden. Door te knuffelen maakt het lichaam Oxytocine aan, het geluk hormoon.

Heerlijk koesteren en strelen

We schreven het al, de kleine lepel krijgt een heerlijk gevoel van veiligheid en gekoesterd worden. De grote spoon heeft een arm/hand vrij die heerlijk de kleine lepel kan omvatten, strelen en liefhebben. Subtiele bewegingen die jullie samen maken, je hoeft natuurlijk niet voor dood te liggen. Kusjes geven en ontvangen. Geluidjes maken, lieve woordjes fluisteren, al je senses mee laten doen. Je adem als een warme koesterend briesje in de nek van je partner laten stromen. Mmm, lepeltje lepeltje liggen is heerlijk en ontspannend.

Zo voorkom je een slapende arm

Als je arm onder haar/zijn lichaam ligt, is dat (op de lange duur) niet comfortabel. De oplossing? Zorg ervoor dat de kleine spoon een kussen onder haar/zijn hoofd heeft. Je arm kan je dan onder haar nek schuiven, daar is ruimte ontstaan.


Wonderful full body contact


3. Wat slaapposities zeggen over je relatie

Er zijn vele manieren waarop je samen kunt liggen en/of samen kunt slapen. Spooning is daar slechts één van. Cosmopolitan heeft er een mooi artikel over geschreven. Over wat het betekent om lepeltje lepeltje te slapen en nog 10 andere slaapvormen.

Lepeltje lepeltje liggen - alternatieven

Foto: Smulders Textiel

Lepeltje lepeltje liggen

“De meest bekende slaappositie voor stelletjes is natuurlijk lepeltje lepeltje. Wanneer jullie lepeltje lepeltje slapen wordt er een veilige en intieme omgeving gecreëerd. Verder zegt het erg veel wie de grote en wie kleine lepel is. Is de man de grote lepel en de vrouw de kleine lepel, dan beschermt de man de vrouw in zijn slaap en voelt de vrouw zich geborgen. Het is trouwens ook een seksuele positie doordat de penis tegen de vrouwelijke billen ligt. Is de vrouw de grote lepel? Dan kan dit wijzen op bezitterig gedrag.”

Met de billen tegen elkaar

“Wanneer jullie slapen met de gezichten van elkaar af en de konten tegen elkaar aan, houden jullie als stel seksueel contact zonder die vervelende adem in je gezicht. Verder vertelt deze slaappositie dat jullie een sterk koppel zijn, en ieder ook de behoefte heeft aan eigen dingen.”

Bron Cosmopolitan / Smulders Textiel

 

4. Lepeltje lepeltje liggen is goed voor je relatie

Dat lepeltje lepeltje liggen goed is voor je relatie wordt in/door diverse onderzoeken bevestigd. Uit onderzoek blijkt dat stellen die lepeltje lepeltje slapen gelukkiger zijn en een betere band hebben. Leg dus je hoofd op hetzelfde kussen als je geliefde en lig heerlijk lepeltje lepeltje. Zeker in het begin is het een geweldige manier om je relatie te laten groeien. In tijden dat het niet zo goed loopt, is het ook een mooie manier om samen te zijn zonder woorden en zonder elkaar te hoeven aankijken.

Spooning heeft de volgende effecten:

 • Je komt (samen) tot rust.
 • Je voelt je meer gezien en geliefder.
 • Het houdt je relatie spannender.
 • Is stimulerend voor je seksleven.

#MeToo en de Lepeltje – Vorkje theorie

Niet altijd lig je samen in bed om intimiteit en/of seksualiteit te ont-dekken. In het geval van lepeltje-vorkje is één van beide partijen niet actief betrokken bij het contact. Stel je maar voor dat een goede vriend(in) bij jou in bed blijft slapen. Je hebt misschien geen plannen of intenties, maar je lichaam heeft zo zijn eigen agenda. Lusten en driften waar overdag prima weerstand tegen geboden kan worden komen ’s nachts, bij het voelen van warm vlees binnen handbereik, instinctief naar boven. De lichamelijk reacties (opwinding) op een ander zijn misschien niet te voorkomen. Lichamelijke handelingen echter wel. Laat een lepeltje – vorkje situatie niet uitlopen op een #MeToo verhaal.


Lepeltje lepeltje liggen

5. Speel het heart to heart spel

Als je lepeltje lepeltje ligt, hoef je helemaal niets te doen, het kán wel. Een favoriet spelletje dat wij hebben is het heart to heart spel ofwel het maken van een hart-hart connectie. Het begint allemaal met een comfortabele positie met het hartchakra van de grote lepel tegen de achterkant van de kleine lepel aan. De focus is op het hartchakra en gaandeweg synchroniseren jullie je ademhaling.

Tegengesteld ademen

Bij tegengesteld ademen ademt de grote lepel uit als de kleine lepel inademt. Je ademt zo als het ware je liefde vanuit je hart direct in het hart van je partner. Het omgekeerde is ook heerlijk. Als je inademt dan ontvang je de liefde van je partner. Als beide zich ontspannen en de adem de energie geleidt, kan dit een hele intense verbinding geven.

Samen ademen

Bij samen ademen, ademen jullie tegelijkertijd in en uit. Je kunt je van alles voorstellen, maar onze favoriet is dat we in een warme golfstroom van liefde liggen. Op onze inademing stroom de liefde door ons hartchakra van voor naar achter. Op de uitademing stroomt het van achter naar voor. Uiteraard geeft dit een heerlijk gevoel van verbondenheid. Samen in de golven, samen in de oceaan van liefde.

6. Speel het seksuele energiespel

Als je het energiespel speelt met seksuele energie dan is het weer net even anders. Ook hier hoef je niet veel te “doen”, laat het allemaal maar gebeuren. Het geslacht van de achterste drukt tegen de billen van de voorste. Meestal ontstaat er als vanzelf al opwinding en krijgt de mannelijke grote lepel na een tijdje een stijve. Als de kleine lepel een klein beetje meespeelt en haar/zijn billen beweegt, nou dan gaat het vast wat sneller.

Je energie bewegen

Net zoals bij het heart to heart spel kun je ook je seksuele energie “sturen”. Als jullie de focus op het onderlijf brengen en de grote lepel op zijn (haar) uitademing zijn (haar) seksuele energie naar voren stuwt, wordt de ademhaling heet. Kleine beweginkjes van het bekken maken zo een rustig, subtiel energetisch penetratiespel mogelijk. Energie die penetreert, energie de omvat wordt. Mmm heerlijk.


Spooning often leads to boners


7. Lepeltje lepeltje liggen is heerlijk als voorspel

Het zal duidelijk zijn dat lepeltje lepeltje liggen zo maar kan leiden tot seks. Anders vrijen (tantrische seks) kan met of zonder fysieke penetratie. Wat begint als lekker knuffelen, relaxt samen liggen, kan uiteindelijk een geweldige vrijpartij worden. De fysieke penetratie gaat als het ware vanzelf. Als je tijdens het vrijen dan ook nog de energetische verbinding behoudt, is lepeltje lepeltje seks geweldig en heel lang vol te houden. Steeds als de opwinding te groot wordt en de neiging bestaat om meer te gaan bewegen (stoten), doe je juist het omgekeerde, namelijk minder bewegen. Julie Staat van Opwinding (SvO) zakt dan weer een beetje. Het spelen met de SvO-tools (adem/beweging/focus/pc-spier/energiestroom) is een belangrijk element in tantrische seks. Zie de cursus Anders Vrijen.

Lepeltje lepeltje liggen in het Bhoeddha veld

8. Lepeltje lepeltje liggen in het Buddha Field

Samen lepeltje lepeltje liggen is fijn, maar wat dacht je ervan als je met een hele groep zo ligt? Wow, de energiestroom die dan door jullie heen gaat is enorm. Samen komen jullie in synchroniciteit. Doe je dit met meerderen, dan word je energie wordt ook heerlijk geboost door de anderen. Als er een heerlijke veiligheid is, kan het lichaam zich helemaal overgeven aan de flow.

 

9. Lepeltje lepeltje liggen – knuffelworkshop

20 jaar geleden kwamen de eerste knuffelworkshops overgewaaid uit Los Angeles. Tantrische Nederland was nog niet zo ver… Nu anno 2017/18 is er veel aanbod in knuffelworkshops en zelfs individuele knuffelsessies. Sommige zonder seksualiteit, sommige met seksualiteit. Met name de workshops zijn veilige ontdeksessies. Het zijn ook sessies waar de menselijke behoefte aan lichaamscontact helemaal bevredigd kan worden.

Impressie knuffel workshop door Wilrieke Sophia en Sebastiaan

 

10. Spooning is heerlijk na een vrijpartij

Als voorspel, als afronding… Spooning is heerlijk na een vrijpartij. Om nog even hart – hart verbinding te maken. Om nog even lekker te tutten met elkaar. Rustig strelen, nagenieten van de afterglow. En natuurlijk lekker samen in slaap vallen… Je hoeft misschien niet de hele nacht zo samen te liggen, maar het is heerlijk om samen in slaap te vallen. En zelfs als één van de partners wakker blijft (meestal de grote lepel), ook geen nood. Trek langzaam je arm onder je partner vandaan en kies je eigen positie om liggen weg te dommelen.


Dit kan je ook interesseren

Lees verder

Knuffelen is gezond
Verlangen naar verbinding

Terug naar Tantra – Intimiteit – Verbinding
Terug naar Tantrische relaties

 

Leer Anders Vrijen in 3 weken

Anders vrijenSpeciaal voor koppels hebben we een cursus ontwikkeld om tantrische seks uit te leggen en in jullie leven te introduceren. Een scala van tantrische oefeningen en meditaties die jullie seksleven een heerlijke boost zal geven.

Anders vrijen in 3 weken

Bronnen

Onderzoek: lepeltje-lepeltje-slapers hebben een betere relatie
Viva: Lepeltje-vorkje liggen
Libelle: lepeltje-lepeltje-slapers hebben een betere relatie


Online Tantra, powered by Solana en Satori

10 inzichten over lepeltje lepeltje liggen
Getagd op:         

4 gedachten over “10 inzichten over lepeltje lepeltje liggen

 • Pingback:Tantra sex. Wat is tantra seks en hoe dat je dat? Geniet van je seksleven!

 • Pingback:Tantra seks voor beginners. Lekker stromen in seksuele energie

 • 22 december 2019 om 10:09
  Permalink

  Mijn zus en een vriend van me vinden het fijn om 2 uur lang lepeltje lepeltje (spooning) te liggen mijn vriend zegt dat hij niet seksueel gestimuleerd raakt en dat zijn geslachts deel gwn slap blijft wat moet ik doen??

  Beantwoorden
  • 23 december 2019 om 00:13
   Permalink

   Hi Spoonie,
   Tja je vriend word er niet opgewonden van. Kan toch? Is het wel fijn, intiem?
   Voor de seksuele opwinding wat anders vinden dus. Gaat vast lukken.
   Je kunt het uitvinden, maar ook gewoon vragen? Hij weet vast wel iets.
   Maar goed. Aanraking, zoenen, erogene zones, je zintuigen, massage, duo-meditatie.
   In de diverse artikelen word je op ideeen gebracht.
   De-Cursussen (her)Ontdek je Seksualiteit en “Anders Vrijen zijn aanraders.
   Succes en hartegroet
   Satori

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *