10 tantra inzichten voor beginners

In de serie Alles over tantra in dit artikel 10 tantra inzichten voor beginners. Wat is tantra? Waar gaat tantra over? Wat betekent tantra in je dagelijks leven? Wat zijn de belangrijkste concepten – gedachten – tantra inzichten ?

 

Je bent perfect, precies zoals je bent

Dat er iets mis is in de wereld is een illusie. De wereld is een perfecte imperfectie. Alles is zoals het zou moeten zijn en er valt niets te verbeteren. Hetzelfde geldt voor jou! Je bent perfect, precies zoals je bent. En ja morgen weer anders… De gedachten dat er iets mis is met jou is dus tantrisch gezien onzin. Dat is je maar aangepraat. Er is helemaal niets mis met jou!

Je bent meer dan je gedachten, je bent meer dan je lichaam

Iets in jou kan zien dat je gedachten hebt. Iets in jou kan je lichaam waarnemen. Neem afstand van je identificatie met je gedachten en je lichaam. Je bent zoveel meer! Die Witness in jou is de toegang naar wie jij werkelijk (ook)bent. Als je hart en ziel weer de kans krijgen mee te doen kom je in balans. Body, mind, heart and Soul. Je mind, je lichaam, zelfs je hart zijn tijdelijk, je ziel is eeuwig.

Het is zoals het is, tantra accepteert alles

Tantra is het pad van de onvoorwaardelijke liefde! Alles mag er zijn. Tantra accepteert alles. Het is de geconditioneerde mens die goed en fout creëert. Alles is zoals het is, totdat jij er iets van maakt. Niet doen dus! En doe je het toch… ook goed. Je hoeft geen oordeel te hebben over je oordeel. Relax en wees liefdevol naar jezelf. Laat de dingen zijn zoals ze zijn en maak je niet zo druk. Relax, ontspan je in het moment.

Bewust worden van je conditionering…

Als we geboren worden (of als ziel in een mensenlichaam neerdalen) zijn we nog helemaal één met alles en iedereen. De wereld is één, er is geen afscheiding, geen beperking. Gaandeweg ons opgroeien leren we dat de mensenwereld niet onvoorwaardelijk is. We leren, worden geconditioneerd in/over hoe “het” werkt. In ons leven ontwikkelen we (reactie)patronen (normen, waarden, oordelen, routines, verdedigingsmanieren, voorkeuren) die ons beperken en afscheiding creëren. We gaan ons identificeren met ons zeer beperkte ego (limited mind) en (de beperkingen van ons) fysieke lichaam. Tantra maakt ons bewust van dit proces en het effect wat het op ons heeft (afscheiding/beperking).

…en de ui weer afpellen

Tantra beoogd het omgekeerde. Tantra laat je de opgebouwde “ui” weer afpellen, doet je herinneren wie je in de kern bent. Automatische reactiepatronen herkennen en omvormen tot vrije response. Maskers afzetten, rollen op zijn minst bewuster en liefdevoller “spelen”. Je opgebouwde sociale/culturele conditionering zien, accepteren en loslaten wat niet van jou is. Je oude wonden/ trauma’s zien, accepteren, helen en loslaten. Terug naar je authentieke zelf. En daar ontmoet je niet alleen jezelf, maar ook anderen, de wereld. Een wereld waarin je weer steeds meer verbinding ziet, voelt, toelaat. Alles is met elkaar verbonden, alles is één.


10 tantra inzichten voor beginners

Go with the flow

Tantra doet je de suggestie je over te geven aan het leven! Waarom steeds tegen de stroom in zwemmen? Waarom toch steeds in gevecht zijn met het NU? Tantra zegt: Go with the flow, go with your life-flow. Niet meer vechten en je eindeloos verzetten (en daar energetische op leeglopen), maar meegaan in wat bij jou past. Ken je hartverlangens (zieledoel) en lééf ze. Zie de mogelijkheden van alles wat verschijnt in je leven en benut ze. Volg je gevoel, zonder je verstand op nul te zetten. Zeg ja tegen het leven!

Weet dat pijn en fijn bij het leven horen

Het leven is wat jij er van maakt. Niets is zeker, maar bijna zeker is dat pijn en fijn bij het leven horen. De illusie dat het ooit alleen maar fijn is, houd je uit het moment, uit het werkelijke leven. Dus ook hier… maak er geen gevecht van. Relax en laat de dingen meer en meer zijn zoals ze zijn. Het hoeft misschien niet zo te blijven, maar wat NU is, is er toch al, dus daartegen vechten heeft geen zin. Accepteer het NU, zet je intenties neer voor de toekomst en handel in het moment.

Zorg voor balans – en dat is meestal…

Bewuster leven betekent ook dat je meer aandacht krijgt voor de balans in je leven. In harmonie, in balans, evenwichtig leven. Tantra gaat over de balans tussen denken en voelen, tussen doen en zijn. De meeste van ons leven vanuit ons hoofd en zijn erg druk / doenerig. We zijn slaaf van onze gedachten en altijd maar bezig iets te doen. Balans zoeken betekent dan dus meestal minder denken en meer voelen (je zintuigen gebruiken). Balans zoeken betekent dan dus aandacht voor rust en ontspanning: minder doen. Creëer jij voldoende ontspanningsmomenten? Kun jij 5 – 10 minuten niets doen?


10 tantra inzichten voor beginners

Tantra is een energetische / lichamelijk pad

Tantra (h)erkent dat je lichaam een belangrijk deel is van je “ZIJN”, van de dagelijkse realiteit. Het ontkennen van je lichaam en je lichamelijke kenmerken en behoeften brengt je in problemen. Gedachten, emoties en seksuele energie / gevoelens zijn menselijk. Tantra zegt: niet(s) meer onderdrukken, niet(s) meer uitleven. Seks, seksuele energie hoort bij het leven. Het taboe op seks en de onderdrukking van seksuele energie leidt tot veel (perversie) problemen. Tantra is helemaal voor het vrij stromen van seksuele/liefdes/levensenergie.

Voelen is niet gelijk aan handelen

De vrijheid om te voelen wat je voelt, de vrijheid om (seksuele) energie (emotie) er helemaal te laten zijn, betekent echter niet dat alles maar “toegestaan” is. Als je boos bent hoef je niet boos te doen. Als je veel seksuele energie voelt, hoef je geen seks te hebben. Er is een verschil tussen wat je voelt en hoe je er naar handelt. Bewustzijn maakt het verschil. Liefde maakt het verschil! Het criterium voor handelen is niet goed of fout, maar “liefdevol”. Is je handelen bewust en liefdevol? Is je handelen afgestemd op je omgeving, op de ander? Behandel je anderen, zoals je zelf behandelt zou willen worden?


10 tantra inzichten voor beginners

10 tantra inzichten voor beginners

Versmelting van het vrouwelijke en het mannelijke

Alles is één. In de dualiteit zijn er nog twee: goed en fout, dag en nacht, man en vrouw. Deze illusie wordt uiteindelijk in tantra doorgeprikt. In ons schuilt zowel een man als een vrouw. Het mannelijke, het vrouwelijke is in ons allen. Tantra gebruikt deze polariteit, want het zijn eigenlijk geen tegenstellingen, maar aanvullingen. Samen maken ze het complete plaatje, samen versmelten ze in de maithuna, het heilige huwelijk tot één. Tantra gebruikt de polariteit van het mannelijke en vrouwelijk heel nadrukkelijk op het tantrische pad.

Tantrische seks

Oh ja toch nog even over seks dan. Ja, tantra gaat ook over seks omdat seks een heel menselijke insteek is om de genoemde versmelting tussen het mannelijke en vrouwelijke tot stand te brengen. Het orgasme is al een moment waarop alle afscheiding is verdwenen. Tantrische seks maakt dat moment langer en tot meerdere momenten. Er zijn vele in tantra vele technieken ontwikkelt. Seks verwordt in tantra tot lovemaking. Zie onze cursus Anders Vrijen.

Tantra begint en eindigt bij jezelf

Groeien in liefde en bewustzijn begint bij jezelf. Jij bent degene die bewuster wordt. Jij bent degene die liefdevoller wordt. De mensen om je heen zijn je spiegels waarin jij jezelf kan leren kennen. De aantrekking tussen man en vrouw, man-man, vrouw-vrouw (het mannelijke en het vrouwelijke) heeft tot doel het verborgene / ontluikende in jezelf te ont-dekken. Natuurlijk is het fijn tantra met een ander / groep te ervaren. Uiteindelijk vind echter alles in jezelf plaats. Ook de maithuna, het heilige huwelijk.


Meer tantra ervaren?

Lees verder

Wat is tantra
Thema’s in tantra

Terug naar Alles over Tantra

Terug naar de Tantra Blog


Doe een tantra instapcursus10 tantra inzichten voor beginners - a taste of Tantra

We hebben een starterscursus en diverse themacursussen voor je beschikbaar. Kies wat bij jou ontwikkeling past.

Instapcursus “a taste of Tantra


Of een Themacursus

Herontdek je seksualiteit

Themacursus Hoe krijg je rust in je hoofd

Intimiteit begint bij jezelf

Cursus Secrets for Lovers

Hartmeditatie – Leven met een open Hart

e-Cursus: “Hoe word ik multi-orgastisch (M)”

Cursus Anders Vrijen (Tantrische seks)


Word lid van de Facebookgroep Vrienden van Online Tantra

10 tantra inzichten voor beginners
Getagd op: