Als het glas half leeg is

Dan ben je niet blij

Tja, als het glas half leeg is, dan ben je niet zo blij met je partner, ben je niet zo blij met jezelf. Als het glas half leeg is, dan ziet dat er voor iedereen anders uit, maar meestal is er veel irritatie over / rondom je partner. Grrrrr, je ziet voortdurend dingen die je niet echt kunt waarderen (understatement?). De wereld wordt grauw en grijs. Het negatieve overvalt je. Is dit het nu? Het positieve is ver weg. Je krijg waarschijnlijk geen compliment je strot uit. Je weet dat je niet 100 % happy bent. Je zit (even ?) in een dipje, de piekmomenten in je leven, in je relatie zijn ver weg. De slinger gaat van aantrekking naar afstoting. WEGWEZEN HIER!

Weet dan dat er projectie in het spel is

Maar weglopen heeft geen zin. De oorzaak van jouw ellende zit in jezelf. Het is projectie, het is altijd projectie. De wereld, je partner is altijd wat jij er van maakt. Het heeft geen zin de wereld, je partner te willen veranderen. Natuurlijk! Dat is wat continue in je gedachten komt. De gedachte dat je partner moet veranderen om gelukkig(er) te zijn is een overheersende… Als dat niet lukt wil je zo snel mogelijk wegwezen… En je weet het misschien ook nog wel: het is allemaal projectie! Maar die wetenschap helpt je niet om weer positief te kijken, het glas weer half vol te krijgen… Wat dan wel?

Voel wat je voelt

Tja, voel wat je voelt. Niet(s) onderdrukken, niet(s) uitleven. Spreek jezelf gewoon uit, maar hou het bij jezelf. Je hebt de neiging om irritaties, rot opmerkingen etc. te onderdrukken. Dat hoort toch niet! Maar ja, dat helpt niet. Vroeg of laat komt alles er toch uit. Dus accepteer eerst maar eens wat je voelt en deel het maar met je partner. Stop het niet weg, maar geef jezelf bloot! Maak die rotopmerking(en) maar. Probeer echter de zaak bij jezelf te houden. Spreek uit wat je voelt… Zeg niet dat het zo is, maar zeg dat het voor jou zo voelt.

Kijk naar wat het is

En kijk tegelijkertijd naar wat het is. Kijk wat er is. Wat zit erachter? Waarom voel jij je zoals je voelt? Waar wordt dit door veroorzaakt? Probeer er zo specifiek mogelijk achter te komen wat het is.

Bedenk maar dat irritatie bijvoorbeeld veroorzaakt kan worden door twee dingen:

  • Dat je terug ziet in je partner wat er bij jou zelf niet mag zijn (bijvoorbeeld dik, druk, onbewust, afhankelijk)
  • Dat je in je partner precies terug ziet wat er bij jou ook is, maar pijn doet (en daar wil je niet aan herinnerd worden), bijvoorbeeld je dik, druk, onbewust, afhankelijk voelen.

Het heeft geen enkele zin om te proberen je partner te veranderen, dat gaat toch nooit lukken. Wat wel zin heeft is om jezelf te leren kennen. Wat wel zin heeft, is om zelf te veranderen en daarmee de hele wereld om je heen. Ken jezelf en je leven zal anders worden….

Release indien nodig

Soms hebt je zoveel bagger verzameld / bagage bij je, dat het goed is om deze ballast eens over boord te zetten. Oude trauma’s die je leven nog steeds zwaar beïnvloeden. Shit van vroeger die zwaar op je schouders drukt. Opgestapelde irritaties die de emmer helemaal vullen. Je partner is altijd de ultieme spiegel, dus diegene die je laat zien wat er bij je is. Wat nodig is om (nog) los te laten. Actieve Osho meditaties, met name de AUM en de Dynamic zijn uitstekende meditaties om jezelf wat lichter te maken. Ook enkele bezoeken aan de Humaniversity hebben mij persoonlijk erg geholpen. Een andere persoonlijk aan te bevelen route is via the Path of Love.

Humor helpt

Misschien een beetje raar als je de zaken somber inziet, maar probeer een beetje relaxter te worden. Maak een grote grap van je negativiteit. Life is FUN. Ook het half lege glas is fun… Als jij je shit met humor brengt, wordt de wereld zo veel lichter. Je partner zal je beter begrijpen. Zij/hij zal begrijpen dat je enerzijds gewoon de dingen voelt die je voelt, en zal aan de andere kant jouw shit zelf niet zo zwaar opnemen. Het is immers allemaal één grote grap! Samen het leven vieren in voorspoed en tegenspoed was toch de belofte? Nou… gewoon doen dus. En-YoY, have more fun!

Ontspan jezelf

En ontspan jezelf. Voel je niet schuldig en/of schaam je niet zoals je bent of doet. Alles gaat voorbij. Natuurlijk zou je soms wat “gepaster” kunnen reageren, maar dat weet je zelf het beste. Accepteer jezelf en accepteer in godsnaam alles wat er is. Weet/voel/ervaar dat je mag zijn zoals je bent. Voel steun in het besef dat aantrekking/afstoting tussen partners een heel natuurlijk proces is. Fijn en pijn horen bij de dualiteit van het leven. Soms vind jij je partner de hemel, soms wordt hij/zij synoniem met de hel. Ontspan jezelf, het mag allemaal. Het gebeurt toch allemaal, wat je ook doet.


Als het glas half leeg is kijk dan anders,
minimaal is het glas half vol


Go with the flow

Dus go with the flow. Neem even wat afstand en doe je eigen ding. Zoek / doe iets wat beter voelt (om te doen / om te zijn). Bedenk je maar wat voor jou zou werken. Wat vind je eigenlijk fijn om te doen? Waar ligt op dit moment je verlangen? En dan doe jij die dingen gewoon. Even tijd voor jezelf. Meestal helpt het ook om in beweging te blijven c.q. te komen. Ga een blokje om. Ga lekker sporten, word actief en laat je gedachten even achter door heel bewust in je lijf te stappen. Voel maar hoe het daar is. Even uit je hoofd, in je lijf.

In het verlengde hiervan ligt een methode die samen ook kan werken. Spreek af –zelfs als je helemaal niet wilt- dat je een tijdje / half uurtje samen in Shiva / Shakti positie gaat zitten. NIET praten, ook niet napraten, gewoon doen en jullie lichamen de energie laten “levelen”. Voel maar eens hoe dat werkt.

Praat er met anderen over

Mijn eigen ervaring is dat zo gauw je met anderen over (je geluk en) je ongeluk durft te praten, je glas veelal direct voller wordt. Want wat blijkt? Anderen lopen met dezelfde zaken rond als jij. Als je denkt dat jij de enige bent die zo af en toe zijn partner niet ziet zitten, nou dan heb je het goed mis! Tja, natuurlijk zijn er van die stelletjes, maar geloof me, meestal gaat achter het meest ideale stel de grootste ellende schuil. Je weet het alleen niet, want niemand die er over praat. Wel doen dus….

Neem geen belangrijke beslissingen

Het zou verboden moeten worden om belangrijke beslissingen ten tijde van tegenspoed te nemen. Als je het even niet ziet zitten met je partner, wacht dan met het verbranden van de schepen achter je, totdat jij weer helemaal het vrouwtje / het mannetje bent. Pas dan kan je in alle bewustzijn, in alle vrijheid de juiste beslissingen nemen. Pas op voor doemdenken. Kijk ook uit met wat je zegt. In een sombere bui zeg je vaak dingen die je helemaal niet meent. Voel wat je voelt, zeg wat je zegt, maar probeer altijd die hele extreme uitspraken te vermijden. Slik ze niet in, maar zeg ze op zo’n manier dat er nog ruimte bestaat voor een gelukkige toekomt. Als voorbeeld… Er zijn best manieren om die politieman te zeggen dat jij vindt dat hij/zij een lul is. Blijf er maar boven staan en het komt goed.

Als het glas half leeg isZoveel mogelijk in je hart

Want het komt altijd goed. Sterker nog, het IS altijd al goed. Liefde en bewustzijn kunnen je wel ondersteunen. Als je naar je eigen stemming, je eigen projecties kunt kijken dan is dat mooi. Als je dan ook nog regelmatig je hart kan opzoeken, dan wordt het helemaal prachtig. Dus ga zoveel mogelijk als je kunt naar je hart. Voel maar de liefde. Probeer je maar weer helemaal te laten vullen met liefde. En wie weet? Misschien zie je opeens iets wat je wel samen kunt doen. Wat wel leuk is om samen te ervaren. Alles gaat voorbij. Dus ook dit half lege glas.

Geniet van de beweging terug
De beweging naar het half volle glas


Lees meer

Als het glas half leeg is

Alles over tantrische relaties
Artikelen over bewustzijn en zelfonderzoek
Zo breng je meer intimiteit in je relatie

Doe een cursus

Als je het glas vol wilt hebben

secrets for lovers

Online cursus Secrets for Lovers


Als het glas half leeg is, powered by Solana en Satori

Als het glas half leeg is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *