Bewust van angst

Waarom het goed is om je bewust te zijn van je angst

Wat is angst

Bewust van angst. Angst is een gezond signaal van onze geest en lichaam om ons te beschermen tegen reëel gevaar. Een potentieel gevaarlijke situatie geeft angstgevoelens en allerlei lichamelijke reacties. In onze hersenen regelen neurotransmitters dit door o.a. serotonine aanmaken. Een stof die onze gemoedstoestand en reacties (fight, flight, fright: vecht, vlucht, verstar) direct beïnvloedt. Als jij je hand in een vuur houdt ontstaat bijvoorbeeld de reële angst voor verbranding en trek je automatisch je hand terug.

De grap is echter dat deze mechanismes ook werken als we te maken hebben met niet bestaande, niet reële situaties. Met irreële situaties die alleen in onze gedachten, herinneringen of dromen bestaan. Ook in/door deze denkbeeldige situaties ontstaat angst, inclusief de lichamelijke reacties die daarbij horen. Denk maar aan het wakker worden uit de dromen (nachtmerries) die je had.

Meestal is angst echter een projectie van pijn gebaseerd op een gedachtepatroon. Angst ontstaat als we (bewust of onbewust) denken dat er een situatie kan ontstaan die een pijnlijke emotie geeft. Deze Angst is bedoeld om ons te beschermen tegen een ongewenste emotie (pijn). Angst is dus eigenlijk het gevolg van de weerstand om een bepaalde emotie te voelen. Patronen in ons hoofd (instinct, overerving, ervaring, doemdenken, verwachtingen) maken dat onze mind op bepaalde input met weerstand reageert, waarna angst ontstaat. De koning van angst is natuurlijk de angst voor angst. Gekker kan het niet worden. Wij (onze minds) zitten onszelf gewoon onnodig gek van angst te maken.

Angst voor het bekende

Bewust van angstDe meeste angst is angst voor herhaling van pijn (van trauma: geweld, misbruik, verlating). Ook de angst om bezit te verliezen wordt getriggerd door pijn van vroeger. En wat dacht je van faalangst ? Of de angst om niet goed genoeg zijn? Allemaal gekoppeld aan negatieve emoties die we niet willen. We zijn o zo bang om imagoschade op te lopen, bang voor de pijn van de deuken in onze identiteit (!). Want wie is niet bang om er niet meer bij te horen? Of je te verliezen in de relatie (bindingsangst). Bang voor de pijn als je iemand (en daarmee steun, support) verliest, bijvoorbeeld door dood of scheiding.

En wat te denken van de meest pijnlijke, de meest angstige herinnering of all: “De angst om liefde en waardering te verliezen; je waardeloos en alleen te voelen”. Kortom de meeste angst is een niet reële angst voor herhaling. Maar de geschiedenis herhaalt zich níet!! Patronen herhalen zich misschien, maar jouw leven is continue in verandering: altijd anders, onvoorspelbaar.

Angst voor het onbekende

Gek genoeg zijn we daar ook erg bang voor. Onzekerheid, leven met onzekerheid geeft de mensen ook angst. Misschien omdat de mind een vast scenario heeft voor alles wat hij niet kent: “onbekend maakt onbemind, onbekend is gevaarlijk”. De lijst van angstfobieën is heel lang. Een lange lijst met situaties waarin we denken dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Maar de basis van al deze angsten is hetzelfde: de mind kan niet omgaan met onzekerheid. De mind wil alles onder controle houden (= uitkomst bekend).

Daar waar geen controle is ontstaat weerstand. En weerstand leidt tot angst. Die angst is echter geheel imaginair. Dat geldt ook voor de angst om jezelf te verliezen. Als jij je maskers, je imago’s, je rollen aflegt, waar blijf je dan? Als jij je open en kwetsbaar opstelt, jezelf laat zien zoals je werkelijk bent, wat gebeurt er dan? De mind heeft natuurlijk weer allerlei doemscenario’s, die je juist weg houden bij wat je zo graag wil: heerlijk in verbinding staan met jezelf en met anderen. Elkaar ontdekken, je koesteren in warmte en intimiteit. De immense YoY van (samen) ZIJN.

Angst voor het ongekende

En dan is er nog een vorm van angst. De angst voor het ongekende. Het onbekende kunnen we ons nog voorstellen. Maar bij het ongekende wordt de mind helemaal gek. De angst om gek te worden is niets anders dan de gedachte dat dan alle controle los is gelaten. De mind kan dat zich niet voorstellen. Sterker nog: de mind IS er niet meer als alle controle is losgelaten…. De dood is voor de mind ook niet te bevatten. De angst voor de dood is de weerstand van het ego om er niet meer te zijn. Je bestaansrecht verliezen…. Waar blijf je dan? Onbegrijpelijk!

En wat te “denken” van “niets / leegte”? De mind kan niet omgaan met het onbegrensde, met het tijdloze, met het vormloze. De mind bestaat bij de gratie van afscheiding. Daar waar jij jezelf (je identiteit) verliest, daar waar “jij” -zonder vorm- BENT, daar houdt je ego op te bestaan. Tja, en dat is als doodgaan. Logisch dat het ego zich hiertegen verzet. En we hebben gezien dat verzet tot (doods)angst leidt.


Hoe om te gaan met angst

Wees bewust

Laat om te beginnen de angst maar eens voor wat hij is: gewoon een emotie. Alles mag er gewoon zijn. Niet meer onderdrukken, niet meer uitleven. Die angst hoeft helemaal niet weg, die angst mag er gewoon zijn. Loop er niet meer voor weg, kijk de angst recht in de ogen. Je zult zien dat de angst dan verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Als angst ontstaat als weerstand op “wat komen gaat”, laat dan je verwachtingen zo veel mogelijk los: ervaringen uit het verleden zijn (gelukkig) geen garantie voor de toekomst. Je eigen verwachting creëert de spanning, de angst! Dus leef in het moment en niet in een toekomst die er meestal niet eens komt! Doorbreek vicieuze angstcirkels. Bijvoorbeeld, als je bang bent om te falen, word je zenuwachtig, wat de kans om te falen groter maakt ofwel…. de koude oorlog! Trap er niet steeds in!!! Wees bewust! Laat angst je leven niet verpesten. Niet goed genoeg? Tja, meer dan je best kan je niet doen. Het is toch heerlijk om gewoon jezelf te mogen zijn…

Als iets angst oproept, ga dan eens op onderzoek. Leer! Stap voor stap. Raak ermee bekend; ervaar dat je angst irreëel is. En blijf niet in je angst hangen. Doe zo nodig iets anders, stap uit de situatie of leidt jezelf af: een simpel trucje om de emoties te laten verdwijnen. En accepteer dat je leven onzeker is. Bedwing de neiging om alles maar veilig (=voorspelbaar) te maken. Let go, go with the flow. Trust your life!

Omvat in liefde

Alles mag er zijn. Kijk eens achter de angst, kijk eens naar de weerstand, kijk eens welke emotie er niet mag zijn. Je hoeft niet diep te graven, het waarom van alles te begrijpen, maar een beetje inzicht kan wel enorm opluchten. Het kan je helpen om je verleden te verwerken en los te laten. “Loslaten” door de pijn van vroeger liefdevol te omvatten. Alles wat je aandacht geeft groeit! Dus als je toch verwachtingen blijft creëren, maak dan positieve! En say YES tegen wat je aandacht trekt. Kijk positief, kijk naar de mogelijkheden. Kijk naar wat er allemaal goed gaat…. Leef vanuit je hart in plaats vanuit angst. Op die manier hoef je niet zwaar bewapend, super gepantserd door het leven te lopen. Stop met vergelijken en vechten! Ontspan, geniet! Wees open, gevoelig en blijf ontdekken.

Bewust van angst: gewoon Jezelf ZIJN

Ik zei het al eerder. Wat is het heerlijk om gewoon jezelf te mogen zijn. Alle zorgen vallen van je af. Door een beetje rustiger aan te doen. Meer te ZIJN en minder te doen. Door zo iets simpels als ademen… Voel je angst…. Adem eens diep. Adem eens diep in- en uit en ontspan jezelf. Weerstand, angst bestaat niet als je ontspannen bent. Relax…

Veel spirituele sprekers zeggen het, en ik heb die ervaring zelf ook (en jij?): wij zijn niet onze gedachten, we zijn niet onze gevoelens, onze emoties. We zijn niet wat we doen. We kunnen dat alles wel waarnemen. Iets in “ons” kan dat waarnemen. Dat “iets” is wat we werkelijk zijn. Dat iets kan ook niet geraakt worden.

In onze mind of ons lichaam is er pijn en fijn. In dat “iets” is er slechts de vrede van ZIJN. Het oog van de orkaan. Ervaar de vrede van (jezelf) zijn. Hou van jezelf en maak je geen zorgen. Het Is al GOED. Angst is een gevolg van afwijzing van wat is. Maar het is goed. Het is altijd al goed. Angst is een gevolg van afwijzing van wie jij bent. Maar je bent! Je bent perfect, precies zoals je bent. Is dat niet fantastisch? Gelukkig kun je niet worden. Je kunt alleen gelukkig ZIJN. Wees gelukkig!

Lees meer

Wat is tantrische massage ?

Tantra sex. Wat is tantra sex?

Loslaten is niet makkelijk

10 inzichten over lepeltje lepeltje liggen

Tantra seks voor beginners

10 tantra massage technieken

21 manieren om je hartchakra te openen

Intimiteit-oefeningen

De lessen van je tweelingziel

Wat is een tantrische relatie ?


Bewust van angst is powered by Solana en Satori

Bewust van angst, waarom het goed is om je bewust te zijn van je angst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.