Deel 3 – de intieme relatie

Een intieme relatie is een bewust en liefdevol samenzijn waarin de partners steeds meer opgaan in een groter verruimend geheel. Een samen ZIJN met meerwaarde waarbij 1+1=3 is. De “relatie” is een liefdevolle energetische ruimte (loving space) waarin “ik” en “jij” aangevuld worden door “wij”. Afhankelijk en onafhankelijk worden opgenomen in een los en natuurlijk stromende levensflow. In de hemelse momenten is er sprake van een twee-eenheid: Vrij en Verbonden. Op andere aardse momenten spelen alle aspecten van afhankelijkheid en onafhankelijkheid weer een rol. Kortom, de intieme relatie omvat zowel aspecten van afhankelijkheid als van onafhankelijkheid én de intieme relatie is de hemel op aarde.

Op eigen benen staan in een relatie

Op eigen benen staat is het vermogen om voor jezelf te zorgen. Ik dacht laat ik daar eens wat over schrijven. Wat begon als één artikel groeide uit tot een serie. Zoals ik het zie is het een natuurlijke groei die van afhankelijkheid naar (een mix met) onafhankelijkheid, en dan naar de intieme relatie gaat.

Basis artikel over op eigen benen staan.
Deel 1: de afhankelijkheidsfase.
Part 2: de onafhankelijkheidsfase.
Deel 3: de intieme relatie (dit artikel).


Op eigen benen staan: een levenslang proces

Op eigen benen staat is het vermogen om voor jezelf te zorgen. Leren op eigen benen staan is een heel proces. Het start individueel en dan herhaalt het proces zich nog een keer (of meer) in de relatie. Op eigen benen staan is een verdiepend proces. Een proces van steeds authentieker worden, ook in je relatie(s). In de praktijk is dit een levenslang proces, je blijft leren. In deze serie artikelen over relationele aspecten zijn we toegekomen aan de intieme (tantrische) relatie.

Hoe het zover is gekomen

De perfecte opvoeding

Bestaat dat, de perfecte opvoeding? Ik denk het niet, maar je kunt mazzel hebben toch? Lekker vrij opgevoed, niet al te veel conditionering, spirituele ouders die op eigen benen kunnen staan en elkaar (uiteindelijk) hebben gevonden in een intieme relatie. Je hebt geleerd op eigen benen te staan, gezien hoe je ouders dat doen én je hebt ook zelf de ervaring opgedaan dat er meer is dan het fysieke / mentale / emotionele (on)afhankelijke. De vraag “Wie ben ik?”, is voor jou geen onbekende. Je bent al lang op het pad van zelfonderzoek en zelfrealisatie.

De lessen geleerd

Levenservaring is een groot goed. Al doende in je leven leer je. Je leerde van de (pijn van de) afhankelijkheidsrelatie. Gaandeweg leerde je dat de onafhankelijkheidsrelatie ook niet alles was voor jou/jullie. Je bent in een (nieuwe) relatie en je wilt het anders doen, niet meer dezelfde fouten maken. Uit de patronen (valkuilen) van de (on)afhankelijkheidsfase blijven die je nu wel kunt zien en nu echt wilt vermijden.

Spirituele ontwikkeling

Je kwam in aanraking met het spirituele element in het leven en je (jullie) zoektocht begon. Misschien zoals het bij mij ging. Ik deed mijn eerste tantra workshop en was “totally hooked”. Om met een grote verscheidenheid aan mensen zo in mijn hart te kunnen zijn en van iedereen te mogen houden was echt “mind-blowing” en veranderde mijn leven op slag.

Groeien in liefde en bewustzijn. Hoe geweldig is dat? Zorgen voor je zelf, zorgen voor de ander, zorgen voor samen. Hoe heerlijk is dat? Je kleine “ikje” voorbij gaan en de liefdevolle ruimte ervaren die daar achter verscholen ligt. De vrijheid hebben om je helemaal “te geven” in, over te geven aan het liefdesspel. De ultieme verbinding voelen in de dans van Lovemaking. Het was tijd voor een andere fase in je (mijn) leven. Het was tijd voor een andere manier van relateren.


Kenmerken van een intieme relatie

In een intieme relatie zijn jullie de afhankelijkheid en onafhankelijkheid overstegen. Het is er allemaal. Ja, er is afhankelijkheid (verbinding) en morgen kan het anders zijn. Ja, er is onafhankelijkheid (vrijheid) en er is ook meer dan alleen de relatie (voor mannen zeker). Een mix van (on)afhankelijkheid en diepe intimiteit. Verdieping in Vrijheid én Verbinding. Want verdieping in de relatie is absoluut mogelijk. Er is zoveel moois en spannends te ontdekken in het samenzijn met je partner.

Een open hart

Open hartEen intieme relatie is een romantische relatie vol liefde en bewustzijn. Het grote verschil met een onafhankelijkheids (fifty-fifty) relatie is dat de partners niet meer weglopen voor wat dan ook. Steeds maar weer proberen ze hun hart open te houden (in verbinding te blijven), ook als het heel moeilijk is. Als je partner je triggert in je conditionering / oordelen / trauma’s, heb je de neiging je af te sluiten (of te verdedigen) en  uit het contact te gaan. Intieme partners zijn vastbesloten om hun hart open te houden en vol in verbinding te blijven. Oók als je partner boos op je is, óók als het heel veel pijn doet. Steeds je borstgebied openen, steeds een liefdevolle intentie hebben. Steeds weer een liefdevolle houding aanhouden, liefdevol handelen.


Liefde is: Elkaar de hemel gunnen, ook al ben je er zelf niet bij


Groeiend bewustzijn

Bewust zijn is het credo in een intieme relatie. Je bewust zijn van wat er in de wereld gebeurt, je bewust zijn van wat er tussen jou en je partner gebeurt, je bewust zijn van wat er in jezelf gebeurt. Elkaar spiegelen en daarvan leren. Jezelf leren kennen. Steeds maar weer kijken, waarnemen hoe het zit. Afscheid nemen van projecties en conditioneringen die je niet meer nodig hebt. De ui afpellen en steeds authentieker relateren. Groeien in bewustzijn. Speciaal is van belang is dat partners in een intieme relatie proberen te stoppen met projecteren en de intentie hebben om een liefdevolle response te geven i.p.v. automatische (verdedigings) reacties.

Intimiteit en verdieping

Er zijn vele aspecten van intimiteit. Zie het artikel “Meer intimiteit in je relatie”. De kern van intieme relaties is dat al deze intimiteitsgebieden (body, mind, heart, soul) en -sleutels (zie de figuur) meedoen.

Aanraking en voelen

Intieme relatie: de Loving touchFysieke intimiteit (voelen) is in intieme relaties erg belangrijk. Nabijheid, aanraking, strelen, masseren, huggen, lepeltje-lepeltje liggen, ontspanning, lekker knus, allemaal heerlijk om dagelijks te doen. In intieme relaties is de liefdevolle aanraking (loving touch) super belangrijk. Aanraken, voelen, je zintuigen gebruiken, zoveel heerlijks.

Met hart en ziel

Het hart (& ziel) speelt in een intieme relaties een cruciale rol. Diep energetisch hartcontact is zo kenmerkend voor intieme relaties. De intensiteit (en Bliss) van de energetische liefdesflow van hart tot hart (zie bv de tantrische meditatie LoveSwing). Steeds maar weer je hart openen en ont-dekken hoe omvangrijk, diep en geweldig hartsverbinding kan zijn. Steeds liefdevoller en gevoeliger worden in het contact, wauw! In intieme relaties houdt de verdieping nooit op.


Intimiteit:  body, mind, heart, soul + de basis, openheid, ontdekken, gevoeligheid


Sharing your now

Jezelf durven te laten zien in alle aspecten van je zijn is een belangrijk element van intieme relaties (intimiteit). Natuurlijk, iedereen heeft het over open en eerlijke communicatie. Dat ook daadwerkelijk doen is een ander verhaal. Het is heel kwetsbaar om jezelf te laten zien want we zijn o zo bang voor het oordeel. Hoe bevrijdend is het dus als dat oordeel uitblijft! Als je vrijuit mag delen hoe jij je voelt. No holding back! Sharing your now is een eindeloze ontdekkingstocht. Vertrouwen is nodig, maar het is een bron van vele uren happy togetherness.

In de spiegel kijken

Jezelf leren kennen – in de spiegel kijken. De ander leren kennen – elkaar spiegelen. Dat is de verdiepende dimensie van intieme relaties. Je komt er achter wat fijn is en wat pijn is. Ook krijgt je perfect gespiegeld hoe je in elkaar steekt. Je leert samen dat alles er mag zijn. Dat jullie beide perfect zijn, precies zoals jullie zijn. Dat besef, die realisatie geeft uiteindelijk diepe ontspanning en geleidelijke heling van oude wonden. De angst (om te kijken/delen) valt steeds meer weg en de vreugde van voluit en in liefde leven komt er voor terug.

Samen ZIJN: 1+1= 3

Waarom de dingen die je samen doet vaak zoveel fijner? Omdat je elkaar kan inspireren, elkaar kan stimuleren. Samen ZIJN is de optie openen van 1+1=3 (99999). De meerwaarde, het geluk van samenzijn. Het kleine ikje voorbij, een beetje oplossen in een grotere ruimte. Ik vind dansen altijd een mooi voorbeeld. Als je los van elkaar danst, is het fijn. Maar als je samen danst en je voelt dat jullie samen in een flow zitten, dan is het heerlijk. De ander, het samenzijn in de dans geeft je een boost. Alle cellen in je lichaam worden opeens heel blij!

Zorgen voor samen

Zorgen voor jezelf, voor de ander, voor samen. In de onafhankelijkheidsrelatie zorg je primair voor jezelf. Bij afhankelijkheid staat het zorgen voor de ander centraal. Hoe heerlijk is het om dat allemaal te doen en óók nog te zorgen voor samen. In een intieme relatie is er ruimte (vrijheid) voor jezelf. Er is ruimte voor verbinding. Echter, samen gaat nog verder. Heerlijk zorgeloos versmelten tot één. Jij, ik, het lost allemaal op in “samen”. Samen is een nieuwe dimensie die ontdekt mag worden.

Op eigen benen staan

Empowerment

Hoe heerlijk is het om in je kracht te staan. De power van het mannelijke die precies weet wat te doen, waar naartoe: krachtig en leidinggevend. De power van het vrouwelijke die de liefde verpersoonlijkt: stralend, sensueel en met een seksueel vibrerend lichaam. Dát ondersteunen en bekrachtigen wat je partner zo mooi maakt. Hem/haar in zijn/haar kracht zetten. Een partner die zijn/haar kracht staat wil iedereen. In een intieme relatie help jij je partner daarbij.

De intieme relatie: holding spaceHolding space

Het leven brengt soms geweldige uitdagingen op ons pad. Uitdagingen die pijn veroorzaken, emoties losmaken. Het is een kwaliteit als je ondersteunend en ondersteunend kunt luisteren naar je partner. Holding space is het vermogen om dat wat er is, er allemaal oordeelloos te laten zijn.  Liefdevolle aanwezigheid die koestert, die ondersteunt: onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen.

De spark van seksuele energie

De aantrekkingskracht tussen 2 mensen is divers. Naast intimiteit speelt ook de seksualiteit een heel belangrijke rol en dat is een heerlijk en geweldig krachtig energiespel. Een magisch energetische dans tussen het vrouwelijke en mannelijke. Een diep verankerde overlevingsdans. In intieme relaties speelt de polariteit tussen de partners een zeer grote rol. De kracht van seksuele energie wordt herkent en bewust gebruikt. Normale seks wordt Lovemaking. Het knettert in de lucht en niet alleen tijdens het vrijen. No holding back… Life is exciting!

de intieme relatie: polariteitSeksuele polariteit

Niet alleen fysiek maar ook energetisch zijn man en vrouw geschapen om in elkaar te passen. Het mannelijke penetreert, het vrouwelijke omvat (ook in homo relaties). Het is een energetisch penetreren / omvatten dat het liefdesspel zoveel diepgang geeft. Het is een energetisch spel gebaseerd op de aantrekking tussen de mannelijke en vrouwelijke pool die in ieder van ons aanwezig is. De vrouwelijke vrouw (man) trekt de mannelijke man (vrouw) aan en anders om. Anders vrijen, energetisch vrijen, ook wel tantrische seks genoemd, maakt m.i. deel uit van elke intieme relatie.

Seksuele essentie

Seksuele polariteit wordt (maximaal) vergroot als jij en je partner volledig in je kracht staan. Is je partner een vrouwelijke vrouw? Empower haar dan in haar vrouw zijn. Begeer haar, laat haar stralen, open haar hart, zie de liefde die in haar weerspiegelt. Heb je / ben je een mannelijke man? Voedt je (fysieke) kracht, je focus, je onverdeelde aanwezigheid. Wees totaal aanwezig, wees de man van je partners dromen! Boost elkaars seksuele essentie tot the maxxx (lees maar eens een paar boeken van David Deida, de kracht van echte mannen / vrouwen).

Durven gaan voor je eigen waarheid

Het begint met op eigen benen staan. Staan voor hoe jij gebakken bent: eigenwaarde, zelfvertrouwen, kracht! Maar het gaat nog veel dieper. Er zijn van de onderwerpen, aspecten van het leven waarop je maar beter geen compromissen kunt sluiten (want je wordt erg ongelukkig als je het wel doet). Weet dat jouw waarheid geleefd mag worden! Neem verantwoordelijkheid voor je eigen (on)geluk. Leef je waarheid en wees gelukkig. En wat die waarheid is, is voor iedereen verschillend, afhankelijk van je zielbestemming misschien.

Grenzen bewaken

Jouw waarheid bestaat in de vorm van een eigen mening, normen, essentiële waarden op basis van eigen ervaring. Niet alleen hoe je de wereld inkijkt, maar ook hoe je diep van binnen bent. Als je de ui afpelt kom je dichter bij jouw waarheid. Ik weet best dat dit een vaag begrip is, maar vroeg of laat kom je een grens tegen die je wilt laten staan. Dáár ontmoet jij jouw waarheid in dit leven. Zie ook grenzen bewaken, grenzen verleggen.

Vrije liefde, vrije seks?

Monogamie is de overheersende waarheid. Maar is het jouw waarheid? In intieme relaties is dit een vraag, geen dogma. Intieme relaties kunnen allerlei vormen aannemen. Welke relatievorm ontstaat is geheel vrij en afhankelijk van de visie van de partners. Is de match er niet, dan wordt de intieme relatie erg uitdagend (maar niet onmogelijk). Welke afspraken je maakt, is niet zo belangrijk. Wel dat jullie beide de ui in voldoende mate afpellen. Dan pas kom je bij je eigen waarheid.

Mijn waarheid hoeft niet de jouwe te zijn. Maar ik zeg: liefde is vrij, liefde is niet schaars, liefde is niet exclusief. Ik hou van allebei mijn zoons. En ik hou van meer mensen dan alleen mijn partner. Ik deel intimiteit ook met meer mensen. Er was een tijd in mijn leven dat ik ook mijn seksualiteit met meer mensen deelde. Bij intieme relaties gaat het over Vrij en Verbonden ZIJN. In vrijheid mag jij alle afspraken maken (en veranderen) die je wilt. In verbondenheid zul je die afspraken altijd afstemmen op je partner (en nakomen).

Direction sacredness

Intimiteit is heerlijk. Seks is fijn, lovemaking is heerlijk, maar uiteindelijk gaat het er in een intieme relatie om overgave: dat partners elkaars harten in alle diepte openen. De happiness, de Bliss van een geheel open hart. Seksuele energie wordt (tantrisch) getransformeerd tot een liefdesflow. De power van het piekorgasme wordt gebruikt om te genieten van het hart- en/of body orgasme. In een intieme relatie is er volop ruimte voor seks / genot, maar uiteindelijk ligt de diepste vervulling in het samen versmelten in de liefde van het hart. Zoals je in het orgasme (even) vrij en ultiem verbonden kan zijn, zou kan dat uiteindelijk ook in je relatie. Het gaat allemaal om overgave en het openen van het hart – in connectie komen met de bron: de onvoorwaardelijke liefde die in jou is. Groeien in liefde en bewustzijn. Alleen en samen. Vrij en Verbonden.

Ont-dekken en VOL leven

Routine is de doodsteek voor intimiteit en seksualiteit. In een intieme relatie is er aandacht voor het doorbreken van -ongewenste- patronen. Er is aandacht voor afwisseling en rolwisseling. Doe eens gek, doe het eens anders! In een intieme relatie proberen we keer op keer open te blijven voor het moment. Het leven te ont-dekken, steeds maar weer fris en onbevangen kijken naar wat er is. De bliss van de eerste keer. Als kind heel normaal en als volwassene ook mogelijk. Vergeet alles wat je weet en kijk alsof het de eerste keer is. Verwonder je!

En laat je niet beperken! Je hebt zoveel beperkende gedachten: kan niet, mag niet! Leef vanuit liefde en niet vanuit je angst. Kijk naar je angst en zet irreële angst opzij. Ken je hartsverlangens en passie en lééf ze. Het niet nodig ze allemaal “uit te leven”, maar laat ze er op zijn minst allemaal zijn. Think big en durf te dromen. Durf (samen) stappen te nemen, mogelijkheden te zien en te benutten. Neem initiatief! Weet ook dat VOL leven iets anders is dan ongebreideld consumeren, het gaat er om alle potentie te benutten die in jou / jullie zit.

Ziel’s bestemming / Soul’s purpose

Sommige intieme relaties gaan wel heel diep. Een relatie met je zielenmaatje (twin soul) is best een uitdaging. In deze dimensie gaat het over de lessen die jullie zielen nog te leren hebben. Misschien dansen jullie zelfs al (vorige) levens lang met elkaar. Misschien is jullie relatie van korte duur. Eén ding is zeker. Een ontmoeting tussen zielen gaat heel diep. Een intieme relatie tussen zielen voelt -op momenten- als thuiskomen. Een ongekend éénheidsgevoel! Op aards niveau is er echter veel te leren en vaak gaat dat gepaard met enorm pijnlijke processen. Een kern is echter… Het geweldige cadeau om de liefdesbron te kennen, om de liefde in al haar overweldigende kracht te ervaren.


De pijn van een intieme relatie

Loslaten

We zijn totaal verslingert aan ons lichaam en geest. We vereenzelvigen ons met ons lichaam en geest. Dit is mijn lichaam! Kom niet aan mijn gedachtengoed! In een intieme relatie kom je er achter dat je veel van je verdedigingswerken kunt laten varen. Het loslaten van vele conditioneringen en (voor)oordelen is echter niet makkelijk en ook niet pijnloos. Wie de ui afpelt komt veel (pijn) groeimomenten tegen.

Helen en groeipijn

Groeimomenten. Pffff mooi gezegd. Oude wonden worden aangeraakt, trauma’s dreigen opnieuw beleefd te worden. Liefde en bewustzijn kunnen helpen om de pijn dragelijk te houden en onbewuste herbeleving te voorkomen. (Zelf)Liefde en bewustzijn om stap voor stap, in het tempo wat bij jullie past, oude wonden te helen. Persoonlijke groei is soms heerlijk, vooral die inzicht momenten, die momenten dat alles op zijn plaats valt. Soms echter gaat aan groei intense pijn (donkere periodes) vooraf.

Onzekerheid

Openheid maakt kwetsbaar. Vertrouwen is zeer belangrijk. En dan bedoel ik niet het vertrouwen dat je partner (precies) doet wat je wilt, maar het vertrouwen dat alles wat er gebeurt oké is, een reden heeft, dat het altijd goed is / komt. Wie aan de veilige kant blijft, denk zeker te zijn. In een intieme relatie kies je echter voor het onbekende. Verder durven kijken dan het direct zichtbare. En dan weet je het gewoon (nog) niet. Dat geeft zeker onzekerheid en daar moet je wel mee om kunnen gaan.


Op eigen benen staan in de relatie

En zo zijn we aan het einde gekomen van deze serie. Het was fijn om mijn gedachtegoed met jullie te delen. Welke relatie jij ook zit, wat mij betreft is het prima. Elke vorm heeft zijn voor en nadelen maar het zal je niet verbazen als ik ga voor de intieme relatie. Niet het makkelijkste pad  want intieme relaties zijn zeer uitdagend! Er is blijvend “werk”aan de winkel. Succes!


Onze suggesties

Lees verder

Alles over tantrische relaties.

Zet zelf stappen

Tantrische Secrets for Lovers

Leer anders vrijen in 3 weken

anders vrijen

Deel 3 – de intieme relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *