Dealen met de dood: dood en leven zijn de twee zijden van de medaille…

“Death is not the end, but the beginning of a new life.

Death is the door between two lives; one is left behind, one is waiting ahead”

– Osho –

Kun jij leven met de dood?

Leven en dood horen bij elkaar. Iedereen gaat dood, de vraag is alleen wanneer. Iedereen wordt met de dood geconfronteerd. Mensen om mij heen worden ziek, gaan dood. Het is een pijnlijk proces, een proces dat ook willekeurig lijkt.

Waarom moeten jonge kinderen sterven? Waarom krijgen mijn naasten, goede vrienden (te) vroeg of laat een vreselijke ziekte. Tja, ik weet het niet. De dood blijft onbegrijpelijk en ongrijpbaar. Dit onverwachte aankloppen van de dood maakt dat ik mij soms gefrustreerd en boos voel. Veelal probeer ik (daarom) de dood weg te houden uit mijn leven. Ik probeer te doen alsof de dood niet bestaat (voor mij).

Maar onderdrukken helpt niet, ik kan maar beter leren er mee om te gaan. Uitleven, flirten met de dood is ook niet mijn ding. Zoiets is denk ik alleen voor een enkele daredevil weggelegd. Het “verstandigste” misschien wat ik kan doen is mij bewust te zijn van de dood, de dood te accepteren en altijd gereed zijn voor de / mijn dood. De dood te aanvaarden als (eind)deel van je / mijn aardse leven.

Zo krijg ik een andere focus. Zo komt de nadruk op mijn leven te liggen in plaats van op de dood. Want relevanter is het om na te denken over hoe om te gaan met mijn leven. Laat ik mijn leven beïnvloeden door de naderende dood? Leef ik vanuit angst (voor de dood) of leef ik vanuit mijn hart? Leef ik het leven wat bij mij past? Leef ik mijn eigen leven of dat van een ander…. ?

Authentiek leven

Authentiek leven is nog niet zo eenvoudig, omdat ik vol zit met gedachten, conditioneringen die van anderen (natuur, cultuur, ouders, leermeesters) afkomstig zijn. Maar wat “wil” ik vanuit mijn eigen essentie ZIJN in dit leven, wat wil ik creëren, waar ligt mijn hartstocht, wat is mijn reden waarom ik hier op aarde bent? Wat zou je doen als er geen morgen zou zijn? Heb jij je dat wel eens afgevraagd?

Kiezen voor het leven is aanvaarden dat ik morgen, straks dood kan zijn. Kiezen voor het leven is m.i. er voor kiezen om te LEVEN en mij niet zo bezig te houden met (het uitstellen van) de dood. En natuurlijk betekent dit niet dat ik mijn ziektes niet zou willen proberen te genezen. Maar wel in dienst van het leven….. En dus niet met een medicijn dat erger is dan de kwaal? Ik wil niet kiezen voor een (schijn)veiligheid die mij in mijn eigen gevangenis doet belanden. Ik wil niet leven vanuit angst dat de pijn zich herhaald. Ik wil niet leven zoals het hoort, ik wil leven zoals mijn bloed, mijn energie, mijn hart stroomt. Ik wil (zeg ik nu) geen medicijn dat mijn kwaliteit van leven te niet doet.

Leven in liefde en bewustzijn

Ik wil leven in liefde en bewustzijn of… niet. Ik heb het anderen zien doen, ik zie het anderen doen, dat is helemaal prima, maar niet voor mij. Voor mij is de dood elke dag een stukje dichterbij. Ouderdom komt met gebreken…. Voor mij is de dood onderdeel van het leven en probeer ik vervolgens – ieder moment – het maximale uit het leven te halen. Inner-YoY, in liefde en bewustzijn.


 

Genieten
door te groeien in liefde en bewustzijn…


Dealen met de dood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *