Tja wat is druk?

Als jij je realiseert dat je het druk hebt, dan is dat vooral een gevoel. Mensen kunnen bergen verzetten zonder het idee te hebben dat ze het druk hebben. Druk is ook een relatief begrip. Wat voor de één druk is, is voor de ander een rustig dagje. Toch weten we allemaal best wat we met druk bedoelen… Druk kun je eigenlijk beter uitleggen aan de hand van de tegenpool: (het verlangen naar) rust. Wie het druk heeft, wie zich dat realiseert, gaat vroeg of laat verlangen naar rust. In dit artikel beschrijf ik enkele inzichten die je kunnen helpen meer rust te krijgen.


Druk? Enkele inzichten voor meer rust

Minder doen

Druk? Enkele inzichten voor meer rustEen open deur misschien, maar minder doen, maakt direct dat je het minder druk krijgt. We moeten zo nodig een heleboel dingen doen! Maar is dat zo? Moeten we iedere dag stofzuigen? Moeten we iedere dag TV kijken? Moeten we iedere dag (100% geven) aan het werk? Moeten we alle feestjes / verjaardagen aflopen? Moeten zou je eigenlijk uit je vocabulaire kunnen schrappen en/of vervangen door willen. Je afvragen of wat je (routinematig) doet wel nodig, nuttig of goed voor je is, kan je veel mogelijkheden geven om minder te doen. Wil je dit echt zelf? Nee, niet doen dus. Moet je eens kijken hoeveel tijd je opeens vrij kunt maken?

Anders doen

Veel van de dingen die we doen, kunnen we ook anders doen. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken of je dingen niet efficiënter kunt doen. 3-4 uur per dag in de auto zitten naar je werk bijvoorbeeld kan echt anders. Sta altijd open voor ideeën om de dingen anders te doen. Wees creatief in je alternatieven. Kijk wat beter (bij jou) past. Als jij je prioriteit bij meer rust legt, verandert ook opeens de hele situatie. Niet de rust is dan de sluitpost van de tijd. Nee, de tijd om dingen te doen is dan opeens beperkter. Daarom alleen al ga je efficiënter werken. Goed is ook goed genoeg. Je kunt dagen besteden aan het oppoetsen van je huis, maar in een power uurtje kom je ook een heel eind. Voldoende? Het hoeft allemaal niet perfect te zijn…. Dat scheelt erg veel tijd.

Slimmer doen

Slimmer is natuurlijk een vorm van anders, maar geef ik het toch maar aparte aandacht. Want wat dacht je van zoiets als: “een ander laten doen”. Waarom alles zelf doen? Bedwing je neiging om alles zelf te willen doen, te denken dat “jij alleen” dit kan. Poefff dat scheelt tijd… Organiseer (en train) je hulptroepen (kinderen / collega’s) om je te helpen. Delegeer! En wees speels! Waarom altijd zo serieus? Doe de dingen eens met humor en plezier. En met timing! Doe de dingen vooral ook op het juiste moment. Het is natuurlijk mooi om je huis schoon te vlak voor een feestje, maar waarom zou je het twee keer doen? Bundel ook de activiteiten. 7 keer in de week boodschappen doen kan echt slimmer.Blijf echter ook voor afwisseling zorgen. Neem tussendoor ook korte pauzes. Even je gedachten op iets anders.

Minder denken

Zoals ik al zei, druk zijn is vooral een gevoel. Als je hoofd overloopt, voel je al gauw druk. Dus… probeer minder te denken! Nu proberen hele volkstammen dit en dat lijkt niet zo makkelijk, maar toch. Probeer eens wat aandacht te vestigen op rust in je hoofd (mind). Doe even niets en richt je aandacht op je gedachten. Neem je gedachten maar waar als wolken die voorbij drijven in de lucht. Precies…. Ze drijven voorbij, je hoeft er niets mee. Bedwing de neiging ze te volgen (er over na te denken of erger nog, iets te gaan doen). Nee, blijf stil zitten, adem lekker diep en kijk naar al die gedachten. Neem waar! Neem regelmatig even een pauze om niets te doen. Ga even naar buiten (de natuur in) en ontspan je mind. Even al die gedachten laten uitwaaien… Dag gedachten!

Anders denken

De alerte lezer vermoed een patroon. Minder – anders- slimmer? Hihi. Anders denken heeft te maken met je overtuigingen (normen) die maken wat je allemaal doet en hoe je dingen ervaart. Druk doen (haasten) om rust te krijgen? Wha wat een onzin. Joep van’t Heck schreef er een liedje over. Wie weinig heeft, heeft ook weinig te onderhouden (scheelt een hoop tijd). Wie weinig (geld) nodig heeft, hoeft niet veel te doen. at heb jij allemaal nodig om gelukkig te zijn? Wil je meer rust, weg met al je ballast dan. En wie alsmaar druk is omdat anderen wat/dat van hem verwachten, kan eens nadenken over wat voor hem – van binnenuit – voldoening geeft. Meer je eigen dingen doen verlost je van veel “druk”. Je hoeft ook niet overal op te reageren. Niet in je hoofd en niet in daden. Denk maar aan “even” iets opzoeken op internet. Voor je het weet ben je een uur verder. Focus… Laat je geest (je leven) niet vullen met allerlei reactieve rommel. Ruim op! Maak je leven simpeler, meer gefocust en je krijgt het vanzelf minder druk.

Positief denken

Nederlanders zijn kampioenen in zich “druk maken”. We zijn oh zo kritisch en we worden van jongs af aan volgestopt met allerlei negatieve rommel. Kijk maar naar het nieuws en dan weet je het wel. Dus kijk eens anders… kijk eens naar het positieve, naar al wat mooi, goed, af is. Dat wat (je) niet hoeft te veranderen. Geniet van al het mooie om je heen!

Wie positief denkt ziet opeens veel meer mogelijkheden en minder beren op de weg. Wie positief denkt heeft (uiteindelijk) veel minder zorgen. En tja wie zorgeloos is… zou die zich dan nog zo druk maken?

De Law Of Attraction zegt zelfs dat alles vanzelf gaat. Niets te doen anders dan je niet meer te verzetten tegen wat is en je met volle overtuiging en verbeeldingskracht te richten op wat je zou willen. En dat… komt zo maar naar je toe. Als we dan toch denken…. Kies dan voor positieve gedachten

Meer voelen

In de context van dit artikel betekent dit natuurlijk: “meer rust voelen”. Van doen, naar denken, naar voelen. Ik denk dat als je rust zoekt, de verhouding tussen die drie aspecten verstoort is. Kortom, meer rust door meer voelen. Zet de automaat uit. Gebruik je bewustzijn om meer te voelen! Gebruik al je zintuigen om meer te voelen. Wees je bewust van wat je voelt. Wees je bewust van wat/waarom je voelt. Geniet van je rustig voelen. Accepteer je onrust, maar kijk hoe het komt. Inzicht is de sleutel voor een vrije keuze. Bewustzijn, bewust voelen geeft je weer een keuzemogelijkheid. Hoe “druk” jij je voelt kun je zelf beïnvloeden. Als je huis in brand staat, ben je ook opeens niet zo moe meer. Als je iets doet dat je vreugde schenkt, voel je dat niet als druk. Kies bewust wat je doet, kies voor een positieve mind en kies er voor om je happy, rustig te voelen. Meer rust voelen: stap voor stap zal de druk wegvallen.

Anders voelen

We zijn gewend om overal op te letten, behalve onszelf. We nemen alles om ons heen waar. Maar nemen we ook onszelf waar? Richt je bewustzijn eens op jezelf. Neem een beetje afstand van de buitenwereld en ga naar binnen. Wat voel je daar? Kun jij je lichaam voelen? Kun jij je organen voelen? Kun jij je hart voelen kloppen, je bloed stromen? Kun jij je energie voelen stromen? Als tantra trainer/coach ben ik voortdurend bezig de mensen meer lichaamsbewustzijn bij te brengen. Ik laat niet alleen mensen meer voelen, maar ook anders. Hoe heerlijk is het niet om je helemaal orgastisch te voelen. Hoe heerlijk is het niet om je vol liefde te voelen. Waar licht is, is geen duisternis. Wie in staat is anders te voelen, zal zich bevrijden van “druk”.

Gelukkig voelen

Als jij je wil manifesteren (neergaande stroom) krijg je het druk. Als je met de bevrijdende stroom mee omhoog gaat wordt het rustig. Als jij in / vanuit je hart leeft, vult je leven zich met liefde en vrede. Letterlijk en figuurlijk kan jij je dan losmaken van de sores van alledag, losmaken van de wereld en je verbinden met je ware zelf en oplossen in een ruimer plan. De bevrijdende stroom voert je weg van de drukte naar de rust van het eeuwige. De druppel wordt oceaan.

Gelukzaligheid kent geen tijd.

De druk om te presteren, iets te doen, doelen te bereiken is weg gevallen. En ook als je de route van meditatie kiest en diep naar binnen gaat, vallen -gek genoeg- binnen en buiten opeens samen. Ben jij ook weer één met het al. Tantra biedt je aan mee te liften op deze bevrijdende stroom. Druk? Doe eens een tantraworkshop… maar pas op, gelukzalige rust ligt op de loer!

Druk? Enkele inzichten voor meer rust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *