Uiteraard is het antwoord op deze vraag voor iedereen anders. Toch hebben wij daar een tantrisch beeld bij. Thuis in jezelf is iets dat je kan “voelen”. Als je hartstochtelijk leeft, dan voel je dat. Dat voelt goed! Dit veronderstelt dus dat er naast het denken, ook een gevoelscomponent in je leven aanwezig is. We zeggen het in onze trainingen vaak, maar tantra is het pad van de liefde. Een pad dat (meer) balans aanbrengt tussen body, mind, heart and soul. Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart en bewustzijn…. In het navolgende gaan we na hoe deze balans ontstaat.

Thuis in jezelf

Hartstochtelijk leven is zo veel makkelijker als jij thuis bent in jezelf. Lees er hier alles over… Een goede balans tussen body-mind-heart-soul. Goed in je lijf, in contact met je zintuigen. Dat je kunt voelen… Thuis zijn in jezelf ben je …. als je stevig in je schoenen staat, emotioneel volwassen bent met een goed gevoel van eigenwaarde. Als je daar vanuit het contact kan leggen met de mensen om je heen. Wanneer jij je een beetje durft te laten zien. Op het moment dat jij je lust(en) niet meer onderdrukt of uitleeft. Thuis in jezelf heeft ook te maken met het herkennen en hanteren van “natuurlijke” grenzen. En bovenal…. verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedachten en gevoelens.

Kracht in je leven

Wil je hartstochtelijk leven? Ga dan een stap verder! Ga dan maar eens op zoek naar (de kracht in) jezelf. Als we anderen de controle geven over ons leven, worden we op den duur krachteloos. Kracht in je leven betekent daarom: “niet meer leven van buitenaf”. Niet meer leven om te “pleasen”, maar leven van binnenuit. Wie ben je echt? En wat wil je graag? Wat doet je hartje kloppen?? Kracht in je leven ontstaat als je externe motivaties (geld, macht, seks) meer in balans brengt met innerlijke waardes (je gaven, je liefde, je geluk).

Kracht in je leven = natuurlijke autonomie & vitaliteit!

Bij natuurlijke vitaliteit hoort een juiste balans tussen body-mind-heart-soul. Waardering voor jezelf. Een voldoende mate van autonomie voor jezelf. Ontwikkel het vermogen om “alleen te zijn”  Want dat vergroot je zelf¬vertrouwen en laat je afhankelijkheid van de goedkeuring van anderen afnemen. Als je zekerder wordt van jezelf, zal je minder geneigd zijn vanuit onzekerheidsreductie (als een bedelaar erbij willen horen) te handelen. Je krijgt meer power, meer eigen drive. Als je niet oppast krijg je zelfs een immense uitstraling. Je wordt (weer) gezien! You make things happen!!


Schaamteloos

Onderzoek ook maar eens het gebied van schuld & schaamte. Want oh… er wordt ons zoveel aangepraat dat onze kracht ondermijnt. Als jij je bewust wordt van hoe het/dat zit bij jou, dan kun jij je schuldgevoel en schaamte opzij zetten… Weg ermee! Je zult zien dat je direct meer energie krijgt. Maak je ook meer en meer los van “radio gekkenwerk”. Die zender in je hoofd die alsmaar kritiek geeft. Ruil de innerlijke criticus in voor je rebelse natuur. Hmmm wat is het heerlijk om speels en ongehoorzaam te zijn. Dat geeft ons macht en kracht! Wat we niet meer nodig hebben laten we los. Niet door te onderdrukken, maar juist door het er te laten zijn. Weg schaamte, schuldgevoel, boosheid, frustratie. In de plaats ervan komt een sterk gevoel van eigenwaarde. We voelen ons groeien….

Vuur & Passie

En als we dan ook nog eens ons vuur en passie toevoegen…. Dan gaat het dak eraf. Hartstochtelijk leven, YES!!! Als we het vuur van onze seksuele energie doen ontbranden en toevoegen aan onze levensenergie dan groeit onze kracht.  Als we de power van verleiding ontdekken, laten we dat gevoel nooit meer gaan. En wat als we ook onze verlangens niet meer onderdrukken? Als we ze totaal laten zijn, zonder oordeel. Niet meer onderdrukken, niet uitleven… Die enorme energie erachter gebruiken om nog krachtiger te worden?? Je leven vormgeven van binnenuit! Niet reactief, maar passend in (als respons op) jouw levensflow. Proactief zijn… Initiatief tonen. Risico’s durven nemen. Gaan voor wat jij goed kan / graag doet. En wees niet bang, dat is heel iets anders dan egoïstisch handelen. Je gaven/passie leven is delen, is iets geven, iets toevoegen aan de wereld. Als jij je verbindt met je innerlijke, waarachtige zelf, ben je automatisch verbonden met het grotere geheel. Dan dient jouw handelen een groter doel.


LiefdeVOL

Hartstochtelijk leven zonder liefde kan ik mij niet voorstellen. Dus ergens moet je de afslag nemen naar je hart. Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart. Breng eens een andere balans aan. Blijf niet hangen! Transformeer lust naar liefde. Als jij je meer ontspant met jezelf (zelfacceptatie), zorgt dit dat je niet steeds vol zit met irritatie, boosheid, frustratie, verdriet, jaloezie etc., dan komt er ruimte voor liefde. Dan hoef jij je (letterlijk) niet meer zo te ontladen, maar dan kun jij je (seksuele) energie aanwenden om naar je hart te gaan. Lust transformeren naar liefde. Je geilheid transformeren door de energie naar je hart te trekken.

En als je dan heerlijk in je hart ademt, voel jij je hart langzaam warm worden, voel jij je langzaam gevuld worden met liefde. En als je gevuld bent?? Dan kun je voor het eerst van je leven overstromen. Dan ben je werkelijk geen bedelaar meer, maar hebt je iets te bieden aan de wereld. Geven zonder dat je het kwijtraakt. Heerlijk overstromen en toch gecenterd blijven. Leer de magie van de cirkel van geven en ontvangen. Het vermogen om liefdeVOL te zijn.


Verbinding

Vanuit die liefdeVOLheid kun jij je dan hartstochtelijk verbinden met je omgeving. LiefdeVOL bewaak je de grenzen van jouw macht. Als je hartstochtelijk leeft misbruik je nooit je macht. De wereld is ook je spiegel, dus daarin kun je een hoop leren. Veroordeel de ander dus niet zo snel, kijk naar jezelf! Wat kan ik hiervan (over mezelf) leren? Hartstochtelijk leven heeft ook te maken met vergeving, met mededogen. Omvat alles wat je (bij anderen) ervaart met liefde en integreer het in je leven.

Voor mij heeft hartstochtelijk leven ook te maken met zorgen voor een ander. Je empathisch vermogen ontwikkelen en gebruiken. In vrijheid en vreugde samen kunnen zijn en ook nadrukkelijk zorgen voor samen. De YoY van verbinding! Verbinding met jezelf, verbinding met de ander. En uiteindelijk de verbinding met het bestaan. En-YoY!! Vier deze verbinding! Vier dat je hier en nu bestaat. Vier het bestaan. Vier dat je onsterfelijk, tijloos, grenzeloos bent.

Sprankelen

Hartstochtelijk leven heeft dus volgens mij ook te maken met “sprankelen”. Laat jezelf maar zien. Laat je enthousiasme over het leven maar de vrije loop. Wees ontspannen in het moment, leef zorgeloos. Waarom zoveel zorgen over de dag van morgen? Doe maar wat je zou doen als er geen morgen zou zijn. Remmen los, geen reserves meer. En dan bedoel ik niet dat je alles moet uitleven… Nee, niet onderdrukken, niet uitleven. Maar doe wat je doet totaal. Helemaal, 100%! Laat de controle los en ga tot het gaatje. Laat het innerlijk kind in je los…. Terug naar de spontaniteit die je nog zo goed kent van vroeger. Laat al je vragen en de kritische noot maar zitten. Say YES en wees positief. Zie de mogelijkheden. Vier het leven!!! Breng levendigheid, beweeglijkheid en speelsheid in je leven. Dans, zing, speel!!! Maak contact met je inner YoY.


Overtuiging

Gedachten zijn de hemel, maar gedachten zijn ook de hel. Kort gezegd komt het er dus op neer dat je leven “IS”, zoals je denkt dat het is. Als afsluiter wil ik maar zeggen dat:

“als jij er van overtuigd bent dat je hartstochtelijk kan leven,
dan zul jij ook hartstochtelijk leven”

Body-mind-heart-soul. Als je ook je mind laat meedoen, hebt je er weer een belangrijke “booster” bij. Jij hebt controle over je eigen geluk. Het is jouw keuze om boos of vrolijk te zijn. Het is jouw keuze om je machteloos of krachtig te voelen. Je “Hartstochtelijkheid” wordt bepaald door je innerlijke (verbeeldings)kracht. Maak contact met je innerlijke kracht. Geloof erin en het is al gerealiseerd. Innerlijke kracht kan zieke mensen beter maken (placebo effect), innerlijke kracht kan van jou dus ook een hartstochtelijk mens maken.


Tsjakka!
Laat jezelf maar zien!!
Je zult je lichter, krachtiger, liefdevoller, vrolijker, vrijer voelen.


Tip

OTL Leven met een open hart flyer

www.Online-Tantra-Leren.nl powered by Tantra-YoY


Hartstochtelijk leven, wat is dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.