In dit artikel enige inzichten rondom intimiteit. Intimiteit lijkt zo makkelijk, maar is in de praktijk toch best lastig. Intiem zijn met elkaar is niet meer vanzelfsprekend. Waarom toch? Waarom is intimiteit soms alleen maar pijn in plaats van fijn? Ik heb uiteraard niet de wijsheid in pacht (wel een duidelijke mening). Het hoe en waarom van intimiteit is voor iedereen verschillend…. Onderstaand een aantal inzichten rond het thema intimiteit. Hopelijk kan het helpen jouw eigen plaatje wat duidelijker te krijgen.
Intimiteit krijgt (g)een kans.
Je kunt het glas half leeg of half vol zien. Bij het half lege glas is er (steeds minder) weinig ruimte voor intimiteit in de wereld. De verzakelijking van de maatschappij drukt intimiteit in een verdomhoekje. Geld, macht, seks zijn de dominerende drijfveren in het leven. Rijk en machtig worden, dat is het doel waarnaar we streven. Geluk lijkt te koop! Intimiteit is dan een bijzaak, een luxe die je je af en toe mag gunnen. Maar uiteraard is er ook de visie van het half volle glas, een visie met ruimte voor groeiend bewustzijn. Een wereld van welvaart, een wereld waarin je rijk bent, als je gelukkig kan zijn. Een wereld waarin intimiteit en verbondenheid een steeds grotere plaats in neemt in het leven. Samen zijn is fijn!
Intimiteit is privé!
Maar toch… Heb je wel eens op straat, op het terras iemand langer dan 10-15 seconden in de ogen gekeken? Als je die ervaring hebt, weet je ook dat intimiteit strakke grenzen en regels kent. Intimiteit is veelal toch nog iets privé, zodat je niet publiekelijk (je gevoelens en verlangens) etaleert. Dat we naar intimiteit en verbinding verlangen weten we wel, maar onze sociale conditionering is erg sterk. Wat wel en niet mag, is behoorlijk cultuurgebonden. In Japan is bv veel minder “gepast” dan in Nederland. Tja, intimiteit hoort dus in de privésfeer en niet in het openbaar. Daarom geven ook we kapitalen uit om ons huis een intieme sfeer te geven. Intimiteit hoort niet alleen in de privésfeer, maar is ook min of meer voorbestemd voor de (1 op 1) relatie. Als onze lover komt, maken we het extra gezellig! Intiem zijn met meer (anders dan met je familie) of met een volkomen vreemde is nog steeds een taboe. Hoewel? Waarom vinden we een intieme sfeer eigenlijk zo geweldig?
Nooit geleerd!
Naar mijn idee, omdat we een diep verlangen hebben naar verbinding, naar samenzijn. Samenzijn en toch volledig jezelf kunnen zijn. We hebben alleen niet geleerd hoe! Hoe breng je nu je gevoelens onder woorden? Hoe deel je ze met anderen? Als je niet intiem kunt zijn, vraag je dan eens af of je ooit wel geleerd hebt om intiem te zijn. Als je bent opgegroeid in een (emotioneel arme) omgeving waar intimiteit geen gemeengoed was, dan heb je nooit een goed voorbeeld gehad. En als je niet weet wat intimiteit is, hoe kan je dan intiem zijn? Hele volksstammen zijn nog opgevoed met een verouderde moraal, met strenge regels, normen en taboes. Affectie is niet iets wat je publiekelijk laat zien. We hebben ook allerlei trucjes ontwikkeld om te voorkomen dat we ons laten zien. Dat leerden we wel! Wha, wat een onzin! Leer intiem te zijn! Kijk om je heen, probeer, durf, doe, leef!! Aanraken en aangeraakt worden… Oefening baart kunst, dus kijk eens om je heen naar voorbeelden. Het is nooit te laat om te leren.
Maakt kwetsbaar
Intimiteit maakt je kwetsbaar. Intiem zijn met iemand betekent dat jij je laat zien. Dat jij je zelf opent en bloot geeft. Verdedigingswerken vallen dan weg of je bent op zijn minst minder stringent afgeschermd. Intimiteit is een proces waarin de grenzen tussen mensen (langzaam) weg vallen. Aanraken en aangeraakt worden is heerlijk, maar dan moet jij je wel durven laten zien!
En dat maakt je kwetsbaar. Want wat nou als…. en dáár komt de mind weer stevig binnen. Ervaringen uit het verleden maakt de pijn van vorige ervaringen in je wakker. De angst voor herhaling slaat toe. Schaamte voor wat je deed, boosheid over wat je is aangedaan… Maar ja, is het verleden een garantie voor de toekomst? Projecteer je trauma’s van vroeger niet op de ontmoetingen van nu. Heel je wonden en durf weer onbevangen de wereld in te kijken. Durf je open en kwetsbaar op te stellen en te ervaren dat je er zoveel moois voor terug krijgt: werkelijk (harts)contact, innige en diepe verbinding die je hele zijn vervuld.
Intimiteit raakt grenzen…
Het gelijktijdige proces van “grenzen laten oplossen” en tegelijkertijd je eigen “grenzen bewaken” raakt een gevoelige snaar. “Open zijn” is heerlijk maar tegelijkertijd ook eng. Opbouwen van intimiteit is een geleidelijk proces. Veelal zie je beide partners stapje voor stapje voorzichtig open gaan. Beetje open, weer een beetje dicht… Maar juist dat vloeiende is ingewikkeld. Helemaal dicht is makkelijk, helemaal open is makkelijk, maar daar tussen? Dat vergt een voortdurende afstemming met je gevoel, continue balans zoeken. En dat op zijn beurt vereist weer groeiend bewustzijn.
…en triggert patronen
Want het is oh zo makkelijk om in de patronen (van de mind) te schieten. Verliefd, verloofd, getrouwd. Dat is een heel “fijn” patroon. Maar aan de andere kant triggert intimiteit ook vele (kleine) trauma’s uit het verleden en dat is “pijn”. De mind zit vol van scenario’s van hoe het nu gaat lopen. Intiem zijn met een ander is niet zo vrij als we wel denken. We zitten vol conditioneringen! En daarom zijn we misschien wel een beetje bang van intimiteit. Of voor wat volgt op intimiteit…
Intimiteit leidt tot seksualiteit
Want we weten allemaal dat “intimiteit leidt tot seksualiteit” een heel sterk patroon is. En op seksualiteit ligt een nog groter taboe. Een intieme sfeer mag dan misschien nog wel, maar een intieme sfeer met een seksuele lading? Verwarrend! Het patroon van intimiteit naar seks hebben we allemaal geleerd. Dat intimiteit bij intimiteit kan blijven is niet zo vanzelfsprekend. In het NU blijven is niet gemakkelijk. Voor je het weet zit je al weer (te dromen over) een eind verder in het standaardpatroon. Soms slaan we intimiteit zelfs over op weg naar seksualiteit. Dan is het makkelijker om je seksueel helemaal te geven, dan (onderweg) intiem te zijn. Nee, wat mij betreft: ogen open! Durf bij jezelf te blijven, in het moment te zijn, het patroon te doorzien…
Leven in onzekerheid
Want intimiteit geeft onzekerheid. Door ons open te stellen geven we ons zelf bloot: stellen we ons bloot aan vergelijking met anderen. En hoe komen we daar doorheen? Zijn we goed genoeg? De neiging tot (voor) oordelen maakt ons bang voor intimiteit. We denken dan dat we zelf ook beoordeeld, veroordeeld zullen worden. We geven dan ook de controle uit handen en dat voelt niet fijn. Ons ego wil alles in de hand houden en verzet zich hiertegen. Want wat gaat de ander doen met de informatie / verkregen wetenschap? Durven we eerlijk te zijn, ons echt te laten zien, of blijven we hangen in imago-verhalen en andere buitenkant story’s.
Kun je (intiem) zijn met jezelf?
Kun jij zijn met jezelf? Kun je zelf eigenlijk wel zien “hoe je bent”? Intimiteit geeft je een geweldige spiegel, waar het niet altijd fijn is om in te kijken. Ken jezelf broeder… Kun jij leven met jezelf. Kan jij lief zijn voor jezelf. Kun jij jezelf accepteren. Kun je open zijn en ontspannen met alles wat er bij/in jou is? Kan je het gevoel van je af schudden dat je nooit goed genoeg bent? Kun je dit omvatten en veranderen in een rotsvast gevoel van zelfwaarde. Een stuk zelfvertrouwen dat verankert zit in de totale acceptatie van jezelf. Intimiteit met jezelf! Vrij zijn, zonder angst, zonder schaamte, zonder pretenties? Volledig zijn met jezelf? Want als jij dat niet kan, wie kan dat dan wel?
Durf jij je identiteit op te geven?
Tja, want dat is wat er een beetje gebeurt bij intimiteit. Als je open en eerlijk bent, lost je valse (ego) identiteit beetje voor beetje op. Al die maskers die je draagt vallen af. Het is niet meer nodig een rol te spelen, je mag zijn wie je bent. En dat is scary!!! Want waar blijf je dan? Wie ben je eigenlijk? Dat zijn nog eens vragen die intimiteit op je af vuurt. Waar blijft die JIJ, waar je je zo stevig aan vast hebt gehouden? Tja die lost op, die verdwijnt en dat geeft je niet altijd een fijn gevoel. Maar weet daarmee dat je op de goede weg zit. Dat je dan steeds echter, authentieker, meer jezelf wordt. Je ego zal het niet overleven, maar ‘jij” wel…
Wat te doen?
- Vertrouw op jezelf
- Check je conditioneringen
- Laat je verleden los
- Voel en laat weten hoe jij je voelt
- Doe positieve ervaringen op
- Raak mensen meer aan
- Bouw zelfvertrouwen op
- Wees dankbaar, say Yes
- Geef… Leer ontvangen
- Laat je daarbij ondersteunen
- Durf jezelf (ego) te verliezen
- Leef vanuit je hart
- Zie de schoonheid!
- Zoek de verbinding
- Geniet!
Intimiteit
Intimiteit alleen is niet voldoende.
Intimiteit heeft een doel nodig: Inner YoY.
Inner YoY ontstaat als jij in verbinding staat:
met jezelf
met anderen
met en het bestaan.
Nieuw
Naast tantra workshops verzorgen Solana en Satori nu ook Online Themacursussen. Deze zijn bedoeld voor mensen waarvoor een workshop nog net een stap te ver is en persoonlijke coaching te duur. Kijk op www.Online-Tantra-Leren.nl voor de cursus Intimiteit begint bij jezelf.
Ook mogelijk Online Tantra Leren, zie www.Online-Tantra-Leren.nl