Weerstand

In je dagelijks leven (of tijdens een tantraworkshop) kan het heel goed gebeuren dat je op enig moment op (zware) innerlijke weerstand stuit. Je hele systeem gaat zich verzetten tegen wat er gebeurd, c.q. dreigt te gaan gebeuren. Je raakt gespannen, wordt boos, nukkig of negatief over de situatie. Je bent je daarvan bewust of je merkt het doordat het lijkt of al je energie wordt weggezogen. Je wordt-bent opeens heel moe. Je wilt niet meer. Liefst ga je weg.

Wat te doen?
Tja er zijn in de “normale” wereld een aantal opties.

  • je zoekt de “bron” van je weerstand en gaat er fors tegenin (tegenaanval)
  • je doet niets, je laat het gebeuren en verzet je niet (passief, neutraal)
  • je maakt een ontwijkende beweging door je te onttrekken (terugtrekken)

Tantrische aanpak…
In tantra is een wat andere aanpak gebruikelijk c.q. mogelijk. Misschien niet zo zeer omdat de genoemde opties hierdoor veranderen, maar vooral door wat aan je respons vooraf gaat. Onze suggestie is om bij weerstand het volgende te doen:

Say YES

Haal diep adem, ontspan jezelf, zoek het contact je hart (liefde, mededogen) op. In plaats van te vechten tegen je weerstand kun jij je weerstand verwelkomen. Laat je weerstand eens helemaal toe: zeg JA tegen je weerstand (JA tegen je Nee). Vecht dus niet, alles (dus ook je weerstand) mag er zijn. Weerstand is een prima signaal! Het geeft je de mogelijkheid je bewust te worden van je weerstand en van de reden(en) waardoor die ontstaat.

Bewustzijn

Kijk er maar eens naar. Weerstand betekent veelal dat er een grens in zicht komt. De dreiging dat die grens overschreden wordt (is). Kijk naar welke grenzen het betreft en beoordeel zorgvuldig of die grenzen (nog) nuttig en nodig zijn. Zijn die grenzen allemaal van jou? Hoe belangrijk zijn ze? Zijn ze hier en nu van toepassing? Kun je water bij de wijn doen?

Conditioneringen

We zitten volgestopt met (ooit nuttige, maar nu) nutteloze waarden/normen/regels. Elkaar aankijken bijvoorbeeld kan al heel bedreigend zijn en enorme weerstand opwekken. Zo veel dat niet volgens “jouw” normaal is. Maar is dat echt zo erg? Durf grenzen/normen ter discussie te stellen. Kijk of ze echt van jou zijn! Betreft het heel fundamentele zaken/grenzen doe dan geen water bij de wijn! Blijf altijd trouw aan jouw waarheid.

Neem waar, neem verantwoordelijkheid

Maar is het een ego-spel (je ego is gekwetst), relativeer dan. Neem afstand. Waar gaat het eigenlijk over… Let ook eens op wat er gebeurd met je weerstand op het moment dat die weerstand er mag zijn (misschien verdwijnt dan je weerstand wel opeens). Hoe dan ook, neem altijd verantwoordelijkheid voor je eigen gedachten en gevoelens, projecteer die niet op een ander.

Geef een respons

Als de weerstand blijft, voel dan wat voor jou een passende respons is. Sla niet direct terug of klap dicht (reactie), maar antwoord vanuit je hart (respons). Zo gezegd wordt weerstand omgevormd tot een respons op de situatie. Spreek in ieder geval eerlijk je gevoel uit (ik voel… of ik voel me….): voor jezelf, maar liefst tegen alle direct betrokkenen. Bewaak je eigen actuele grenzen en geef aan dat die overschreden zijn/worden, maar laat je tegenaanval achterwege. Kijk dan of de situatie verandert, want misschien valt je weerstand wel weg, of houd(en) de betrokkene( n) nu wel rekening met jouw grenzen, waardoor je kunt blijven. Ook in een ongewijzigde situatie kun je blijven, als jij je weerstand accepteert, je grenzen verlegt of heel bewust je grenzen al gaande wilt oprekken. En uiteraard kan je ook heel bewust weg gaan, zonder aanval. Maak altijd duidelijk waarom. Hou het (je gevoel) bij jezelf, (ver)oordeel niet. Ook jezelf niet! Vertrouw erop dat een respons altijd oké is.

Weerstand is mooi

Het mooie is dat weerstand zo een heel prachtig instrument is om de “fit” van jou met je leven te kunnen bepalen. Niet iedere plek/situatie is voor jouw geschikt, past (op dit moment) bij jou. Zoek altijd wat wél bij je past!
“Happiness happens when you fit with your life”.

Een ander voordeel is dat je op deze wijze “weg” kunt gaan, zonder je af te scheiden (rot / alleen / aangevallen te voelen). Je zegt als het ware: “Oké, smaken verschillen, maar even goede vrienden. Succes met je zaken, maar ik doe even niet mee”. Er is geen veroordeling, wel de respons die voor jou een passende oplossing geeft. Dat geeft ruimte, dat geeft lucht!

Bij weerstand:

Accepteer je weerstand

Kijk ernaar

Bepaal de / verleg je grenzen

Blijf bij je waarheid

Neem verantwoordelijkheid

Spreek je altijd uit

Geef een respons ipv reactie

 

“Always fit with your life”

Je komt weerstand tegen …. en dan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *