Knuffelen is gezond

In 2014 werd ik gevraagd om mee te werken aan een TV-reportage over knuffelen. SBS / Hart van Nederland heeft mij geïnterviewd over knuffelen. Natuurlijk is van het hele interview op TV niet veel overgebleven. Beluister de uitzending maar in het filmpje. Daarom in dit artikel een uitgebreidere weergave van waarom knuffelen zo belangrijk is.

Knuffelen is gezond

Ja, knuffelen is dus gezond. Onderzoek heeft uitgewezen dat knuffelen, fysieke aanraking, heel erg belangrijk is voor het welbevinden. Voor opgroeiende kinderen is het zelfs bepalend voor hoe de persoonlijkheid zich ontwikkelt. Helaas is uit onderzoek gebleken dat opgroeiende kinderen die niet worden aangeraakt allerlei fysieke, emotionele en mentale stoornissen ontwikkelen. In extreme gevallen gaan kinderen die niet worden aangeraakt zelfs dood, omdat “de wil om te leven” hun ontvalt.

Uit onderzoek onder volwassenen is verder gebleken dat knuffelen de gezondheid positief beïnvloedt. Knuffelen vermindert stress en de bloeddruk en de hartslag gaan omlaag. Knuffelen versterkt het afweersysteem en heeft ook een positieve invloed op je slaap. Belangrijke oorzaak is het gelukshormoon “Oxytocine” dat door knuffelen wordt aangemaakt. Oxytocine creëert rustgevoelens, bevordert gevoelens van vertrouwen, veiligheid en verbondenheid en comfort binnen relaties. Knuffelen maakt ons ook guller, minder wantrouwend, socialer en meer invoelend.

Knuffelen herstelt de balans

Kinderen zijn gevoelswezens. Als we geboren worden zijn we uiterst sensitief. We ervaren de wereld in al zijn rijkdom. Gaandeweg ons opgroeien gaat onze mind zich steeds meer met die waarnemingen bemoeien. De wereld wordt niet meer direct ervaren, maar meer en meer als / o.b.v. een mentaal plaatje. We gaan steeds meer denken, steeds minder voelen.

Zelfs het voelen wordt een mentaal iets: “Ik denk dat ik boos ben”. Knuffelen brengt je weer in de wereld van voelen. Lekker knuffelen herstelt de balans tussen denken en voelen, tussen doen en zijn. Knuffelen nodigt je weer uit om te zien, voelen, ruiken, horen, proeven. Wie veel knuffelt zal merken dat zijn lichaamsbewustzijn, zijn gevoeligheid enorm toe neemt. Gelukkig zijn word je gewaar doordat jij je gelukkig voelt….
Gelukkig zijn kun je niet doen, gelukkig ben je – o.a. als je knuffelt.

Artikel: KnuffelenDagelijkse doses

Knuffelen is dus gezond en maakt gelukkig. Veel doen dus! Zonder aanraking kwijn je weg. Knuffelen is belangrijk “voedsel” voor de mens. Ik adviseer (duh) een ruime dagelijkse doses. Vanaf 10 knuffels per dag moet mogelijk zijn. Neem je kansen waar en knuffelen zo veel als je kunt. Free hugs genoeg! En is er even niemand in de buurt…, knuffel dan jezelf!!!!

Dus ja, je hebt een drukke baan, je kinderen, het huishouden, je hobby’s vragen een groot deel van je tijd. Je bent moe, je hoofd zit vol, je wilt liever slapen…. En toch…. knuffel!!! Want knuffelen overbrugt ook een emotionele of fysieke afstand, het brengt je –letterlijk én figuurlijk- weer dichter bij elkaar. Wil jij je gelukkig voelen, wil je gezond zijn? Knuffel dan… Maak tijd vrij om te knuffelen. Weet waar je prioriteiten liggen!

Herinner je maar weer

En we weten het best nog wel. Diep van binnen ligt de herinnering opgeslagen. De volledigheid in het contact. Je weet nog wel hoe heerlijk het was. In vol contact zijn – samen zijn met je moeder of een geliefde. Echt hélemaal samen zijn, zo’n intens gevoel van verbondenheid. Je werd aangeraakt door het leven, je was / stond volop in het leven. Dat was heerlijk! Het gevoel is misschien weggezakt, je hebt het nu misschien veel te druk. Maar je verlangen naar verbinding is nooit weg. En je wéét het, je smacht er naar. Dus herinner het je maar weer. Je armen, je handen zijn het verlengstuk van je hart. Reach out and Touch!


5 knuffel tips!!!!

Natuurlijk weet je zelf ook wel hoe je moet knuffelen. Iedereen kan en mag knuffelen op zijn eigen manier. Toch enkele tips om je knuffelplezier nog intenser te maken.

Neem de tijd

Op de eerste plaats…. Neem de tijd. Knuffelen is quality time. Knuffelen is niet iets wat je afraffelt. Dus neem de tijd. Relax, slow down. Knuffel heel bewust, haal eerst even diep adem, kijk elkaar eens aan. Stap dan op elkaar toe en knuffel. Relax al je spieren. Ontspan in de knuffel, neem je tijd. Er is geen haast. Het is heerlijk om een paar minuten te knuffelen. Adem rustig in en uit. Ontspan in het contact. Laat jullie lijven maar met elkaar praten. Laat jullie energie elkaar maar opzoeken en ontmoeten. Slow down, relax, geniet van de knuffel.

Artikel: KnuffelenKnuffel met aanwezigheid

We kennen allemaal die “koude dode hand” die je soms wel eens krijgt. Zo’n hand (of ‘knuffel’) waarin niemand aanwezig is. Brrrrr, niet fijn. Een goede knuffel is juist het totaal omgekeerde. Je bent helemaal, totáál aanwezig in de aanraking, aanwezig in de knuffel. Hmmm, heerlijk.

De mooiste knuffels zijn de knuffels waarin je helemaal aanwezig bent. Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart, bewust…zijn. Je bent met je aandacht, met je aanwezigheid helemaal in het hier en nu. Helemaal in de aanraking. Natuurlijk heb je af en toe gedachten (over gisteren of straks), maar laat die maar even gaan. Richt je aandacht gewoon weer op de knuffel, op het contact, op wat je voelt, wat je ervaart in het moment. Geniet er maar van.

Knuffel met een liefdevolle intentie

Helaas zijn we gewend geraakt aan de zogenaamde functionele aanraking. De dokter die je onderzoekt heeft veelal weinig persoonlijks in zijn aanraking. Ook komt het voor dat de aanraking ongewenst wordt door de seksuele intentie die er achter zit. Het is niet zo fijn door iemand geknuffeld te worden die jou als lustobject ziet. Doe dat dus ook een ander niet aan. Een knuffel is een geweldig geschenk dat jij aan iemand kan geven. Geef die knuffel dan ook met bergen liefde en vol overgave. Maak je knuffel tot een warme liefdevolle koestering van de ander. Een cadeau, een blijk van waardering en ondersteuning. Stel je die waardering ook maar voor als je een knuffel krijgt. Durf te geven, durf te ontvangen. Voel maar…

Wees creatief

Knuffelen is een specifieke vorm van aanraking. Feitelijk gaat dit hele verhaal over aanraking. Knuffelen is aanraken en aangeraakt worden. Knuffelen is zien en gezien worden. Ook even je hand op die schouder leggen is dus belangrijk. Die aai over de bol. De knuffel / omhelzing van achter langs. De high five met knetterende aanwezigheid…. Een beetje friemelen aan elkaar…. Allemaal mooie vormen van knuffelen, van aanraken.

Wees creatief en zoek een knuffelmanier die bij jullie en de omgeving past. Als je dat zo doet komen er vanzelf veel meer situaties in beeld waarin je best kunt knuffelen! Zie knuffelen ook maar als een veelzijdige manier van ontmoeten en als aanvulling op “een hand geven”. Zoals gezegd, een blijk van waardering – steun – koestering. Omhels elkaar. Raak elkaar aan als je met elkaar praat, loop hand in hand, loop gearmd. Hug regelmatig en gebruik heel je lijf om met elkaar te praten, heerlijk in verbinding te zijn. Zoek daarin jouw eigen weg en stem heerlijk af met de ander. Elke aanraking met aanwezigheid en de juiste intentie wordt zo een feestje.

Ook met je energie kun je mensen aanraken

En als je denkt dat je alles hebt geprobeerd, bedenk dan dat alles energie is. Aanraken is niets meer dan een energetische ontmoeting. Het fysieke contact is daarbij niet eens nodig. Voel maar hoe jouw levensenergie stroomt door je lichaam. Hoe er een bepaalde trilling aanwezig is. Als je een ruimte betreedt, neem je die energie met je mee. Als je met iemand in contact bent, zend je die energie uit. Herkenbaar? Andersom ken je dat zeker wel. Er zijn van die plekken (het ziekenhuis bijvoorbeeld) waar je zo maar “naar” kan worden. Er zijn van die mensen waarbij het lijkt dat je “leeg gezogen” wordt. Het omgekeerde kan dus ook. Dat is jouw bijdrage!

Jij bent een krachtige zender/ontvanger. Je kunt mensen vrolijk maken, je kunt mensen “opladen”. Gewoon door jezelf te zijn! Door je bewust te worden van je eigen energie, en die bewust uit te zenden als cadeau aan de wereld, aan de mensen om je heen. Stel het je maar voor…. jij bent het zonnetje in huis.

Stel het je maar voor… dat je iemand liefdevol aanraakt, zonder hem feitelijk aan te raken.
Stel je maar voor…… dat je hem of haar een mooi cadeau geeft, een koestering, een love-shower….

En het mooie is, je raakt niets kwijt. Als je lekker in je vel zit, is het zo mooi om te geven. En als je wat minder lekker in je vel zit, is het heerlijk om te mogen ontvangen. Een mooie, eindeloze cirkel van liefdevolle aanraking. Van geven en ontvangen. Niets gaat verloren… Dus…Knuffel zo veel mogelijk.

Love rules…


Tips voor meer

Lees meer

Terug naar Tantra – Intimiteit – Verbinding

Artikel intimiteit-oefeningen voor alleen of voor samen.
Zie ook: Huggen doe je zo!

 

Doe een themacursus

Rond het thema intimiteit hebben we een themacursus gemaakt:

Intimiteit begint bij jezelf.


Terug naar de Tantra Blog


 

Knuffelen is gezond
Getagd op: