Boosheid voelen, accepteren en loslaten

Artikel laat je boosheid maar varenVeel mensen lopen met boosheid rond. Boosheid die zich in de loop der tijd heeft opgespaard en dan op een vaak ongepast moment, geheel buiten proportie, net over de verkeerde persoon heen wordt gestort. Of boosheid die zich op subtielere manieren laat zien. Passieve agressie die achter de daden en/of woorden van een boos iemand voelbaar is. Dit artikel gaat in op de vraag hoe jij van je opgespaarde boosheid af kunt komen op een manier die niemand “kwaad” doet.

Bewustzijn

Je emoties onderdrukken maakt dat je vroeg of laat alle levensvreugde verliest. Was het maar zo dat we wel blijheid konden voelen en boosheid niet. Maar helaas, zo is het niet. Wie zijn boosheid onderdrukt, wie zijn emoties onderdrukt, onderdrukt het leven, onderdrukt alle emoties, dus ook je blijheid. Als je dus niet zo’n zin in het leven hebt, of als je niet zo veel vreugde in je leven kent, is de kans groot dat jij je emoties, je (negatieve) gevoelens onderdrukt. Onze stelling is: niet(s) meer onderdrukken, niet(s) meer uitleven. Word je bewust van je emoties. Die zijn niet goed of slecht, die zijn er gewoon. Emoties horen bij het leven. De vraag is niet of ze er mogen zijn, de vraag is hoe jij met heftige emoties om kan gaan. Het is daarbij goed te beseffen dat je emoties hebt en niet je emoties bent. Je bent niet je boosheid, je voelt boosheid. Dat is een groot verschil! Wie kan kijken naar zijn gevoelens, naar zijn emoties, zal zich er niet meer zo snel in verliezen. Voelen is iets wat je in het moment doet. Emoties hebben een component, een lading die uit het verleden komt. Hoe heftiger de emoties, hoe groter vaak de emotionele lading uit het verleden. Oude “boosheid” die zich heeft opgespaard in je systeem en je nu parten speelt. Je kunt het maar beter kwijt zijn.

Bewuste release

Er zijn verschillende manieren om je (oude, opgespaarde) boosheid kwijt te raken. De kern van alle “methoden” is dat jij je boosheid niet wegstopt, maar juist de ruimte geeft om er te zijn. Release! Loslaten door acceptatie… Opgespaarde boosheid kan soms jarenlang in je systeem opgeslagen zijn. Wachtend op de kans om gezien te worden. Toen (als kind) was je vaak onmachtig om je boosheid te uiten of je emotie bewust te doorvoelen en achter je te laten. Daarom sloeg je het op voor latere verwerking… Als jij NU je boosheid van toen recht in de ogen kunt kijken, volledig kunt accepteren, dan kun je het alsnog achter je laten. Je boosheid van toen heeft “slechts”een release nodig. Wordt je boosheid gezien, doorvoelt, dan is het klaar, dan kan je het achter je laten. Bewustzijn is daarbij essentieel. Het herbeleven van boosheid zonder bewustzijn brandt alleen maar in. De herinnering wordt er sterker door. De boosheid ook. Dus… wat en hoe je ook tot release komt, doe het BEWUST. Breng heel bewust oude boosheid (verdriet e.d.) in het licht.

Maak verbinding met je boosheid

Wat je niet voelt, kun je doorvoelen, kun je niet loslaten. Als de boosheid diep verstopt ligt in je lijf, dan is het soms lastig die oude, ondergronds woekerende boosheid naar boven te halen. Vaak “weet” je het echter wel dat de boosheid er zit. Start daarom altijd met bewustzijn, wordt alert. Onderneem dan één of meer van onderstaande activiteiten:

  • Uit je hoofd, in je lijf. Maak ruimte om te voelen. Voel wat je voelt.
  • Doe even niets anders, kies voor een release-moment. Voel wat je voelt.
  • Word je bewust wat je voelt. Deel je gevoel met jezelf, met een dierbare.
  • Adem dynamisch in/naar je buik ademen, maak je buik zacht, voel wat je voelt.
  • Visualiseer: ga terug naar de persoon/situatie/gebeurtenis die je zo boos maakte.
  • Bal je vuisten, span je gezichtsspieren (en natuurlijk ook weer ontspannen).
  • Span al je spieren in je lichaam (en ontspan).
  • Ga lekker schreeuwen op het strand of het bos.
  • Hard in iets knijpen (zand, knijpbal).
  • Stampen, stampvoeten, rennen op de plaats.
  • Schoppen, slaan in de lucht of op een kussen.
  • Hard, explosief duwen tegen een boom, de muur of …
  • Gibberish, je boosheid in geluiden uiten.
  • Je boosheid uitkotsen.
  • Je boosheid uitspreken, opschrijven. Hou denkbeeldige gesprekken…
  • Harde De-amoring, druk krachtig door je pantser van onderdrukte woede heen.
  • Zachte De-amoring, breng je liefde naar je pantser, maak zacht.
  • Visualiseer loslaten, weg laten lopen, kwijt raken van al wat je niet meer nodig hebt.

Voorkomen is beter dan genezen

Opruimen van oud zeer is heel verstandig, voelt ook goed. Dweilen met de kraan open is echter niet zo verstandig, voelt ook niet zo goed. Dus zorg er -na release- voor dat de boosheid zich niet meer opstapelt. Om dat te doen is het goed om een onderscheid te maken tussen de persoon / situatie / gebeurtenis, kortom de trigger die je boosheid activeert en je boosheid zelf, je reactiepatroon op die trigger. De trigger is misschien niet van jou, over de triggers heb je misschien geen zeggenschap, maar hoe jij erop reageert is helemaal aan jou!!! Je hoeft niet boos te worden. Dat is -uiteindelijk- jouw vrije keuze. Dus zie wat je boos maakt(e).  Wat krijgt jou zo op de kast?

Zie ook hoe je reactiepatroon in elkaar zitten. Reactiepatronen zijn niets anders dan de standaard manieren waarop jij reageert. Vaak is zo’n patroon in het verleden ontstaan. Je hoeft niet super diep te graven, maar een beetje zelfonderzoek doen is niet slecht, zeker als je vaker last hebt van ongewenste reactiepatronen. Zoek de rode draad! Wat zit onder je boosheid? Zoek maar naar de eerste, vergelijkbare situatie in het verleden. Zoek het pijnpunt wat aangeraakt wordt. Misschien wordt een andere emotie (verdriet, onzekerheid) wel overschreeuwt… Zoek het onderliggende, zoek het verband. En het kan ook simpel iets fysieks zijn. Als je moe bent, wordt je prikkelbaarder, makkelijker boos. Als je lichaam (hormonale) verstoringen of onbalans kent (drank, voeding, menstruatie-periode) kunnen allerlei reactiepatronen automatisch plaatsvinden. Zoek en vind wat/waarin je getriggerd wordt.

Artikel laat je boosheid maar varenMaak de trigger en de reactie van elkaar los

En knip dan. Maak de trigger en de reactie van elkaar los. Dit vereist natuurlijk alertheid, bewustzijn. Je moet er snel bij zijn. Het is net zoals een nies. Helemaal in het begin kan je hem nog stoppen, halverwege lukt dat niet meer. Dus wees alert, voel, wordt bewust. Zie wat je triggert en laat het zijn. Oefen!!! Als je toch weer eens boos wordt, accepteer je boosheid. Neem verantwoordelijkheid, het is jouw (hardnekkige) reactiepatroon. Leer van je fouten. De volgende keer tel je tot tien. Zoek je even een rustig plekje, neem je een time out, reageer je 24 uur later…. De volgende keer als je getriggerd wordt, relativeer je, hanteer je minder strenge regeltjes. Dan voel je eerst wat werkelijk belangrijk is: doorvoel jij je waarheid. Over allerlei futiliteiten maak jij je dan niet meer druk of boos. Hoe dichter e.e.a. echter bij jouw waarheid komt, hoe meer en beter jij je grenzen gaat voelen en bewaken. De volgende keer dat je getriggerd wordt, ben je ook meer in staat om ook naar het positieve te kijken achter de gebeurtenis/situatie. Look at the bright side, alles heeft ook zijn positieve zijde. Zie de les, bedank de ander er zelf voor.

Vrije respons

AlArtikel laat je boosheid maar varens je een knip maakt tussen wat je triggert en je “normale” reactiepatronen, zul je merken dat je steeds meer keuze krijgt. Blijf ontspannen ademen, blijf je grenzen zien en bewaken. Blijf onverstoord, je bent niet je emotie. Laat anderen vaker weten wat je voelt; wat de situatie of actie met je doet (zonder te beschuldigen of in de aanval te gaan). Deel je gevoel! Doe bijvoorbeeld met je partner regelmatig een sharing. Wie dit meer en meer gaat doen, blijft meer en meer liefdevol aanwezig. En van daaruit kun je liefdevol uitreiken. Van daaruit kun je een hele liefdevolle respons geven op de situatie. Zelfs de meest vreselijk situatie en/of gedrag kan dan op een liefdevolle respons rekenen. Wordt zoals de Dalai Lama, vol mededogen.


 

Genieten,

door te groeien in liefde en bewustzijn…


Laat je boosheid maar varen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *