Maak geen onderscheid

Maak geen onderscheid. In deze tijd hoor je nogal eens, dat je geen onderscheid moet/mag maken. Onderscheid maken is oordelen, wordt dan gezegd. En dat (b)lijkt in de praktijk ook vaak te kloppen.

Een ogenschijnlijk feitelijke waarneming wordt –vaak onbewust- gekoppeld aan een oordeel. Een oordeel dat niet persé negatief hoeft te zijn, maar dat toch wel vaak is. Trouwens, zelfs een feitelijke waarneming is al gauw niet feitelijk, maar een interpretatie van wat gezien of gehoord wordt.

 • Nou, dat is nog eens een nieuwe auto!  – wanneer is een auto (nog) nieuw, wanneer niet meer?
 • Die is dik (of mager) – wanneer ben je gezet (slank) , lekker rond (strak) of dik (mager)?
 • Die is boos! – hoe weet je dat? Hij trekt bepaald gezicht, maar hoe weet je zeker dat hij ook inderdaad boosheid voelt?

Zelfs al proberen we iets “neutraal/feitelijk” te zeggen, de “goede” luisteraar (wie is dat J ) hoort al snel wat er ongemerkt nog meer gezegd wordt:

 • Dit is nog eens een ferme uitspraak – dat is wel erg sterkt uitgedrukt!
 • Die zorgt wel érg goed voor haar man – die betuttelt hem nogal.
 • Zou je dat nou wel doen – dat kan je beter niet doen.

Onderscheiden creëert afscheiden

Een onderscheid maken, een oordeel, zelfs een mening hebben, zorgt vaak niet alleen voor verschil benoemen, maar verschil maken. En niet alleen (feitelijk) verschil maken, maar heel vaak creëert dat direct ook afscheiding.

 • “Jouw mening is anders dan die van hem”: jij – hij.
 • “Ik vind dat veel mensen niet goed voor het milieu zorgen”: ik – zij.
 • “Iemand die zo slecht voor zichzelf zorgt, vind ik maar dom/onverstandig …….”: hij  – ik.

En zo keuren we het grootste deel van de mensen om ons heen, die “anders” zijn af . En wat er op volgt is al gauw: met zo iemand….. wil ik niet samen zijn/omgaan/praten/in één club zitten… Met zo iemand kan het niet stromen, die energie wil ik niet voelen, daar wil ik me niet mee verbinden. En daarmee creeren we de afscheiding. Om ons vervolgens maar eenzaam te voelen. In wat voor wereld leef ik eigenlijk, wat moet ik met al die anders-denkende mensen om me heen, niemand is zoals ik, niemand begrijpt me. Je voelt je alleen, eenzaam, uit contact met de mensen en de wereld. Je hebt geen idee meer hoe je je nou met anderen verbonden kan voelen..

Eenzaamheid of verbinding

En dat terwijl we juist een ontzettend groot verlangen naar verbinding hebben. Maar direct maken we de verbinding onmogelijk doordat we allerlei condities stellen aan die verbinding. Ik kan me alleen verbinden aan iemand die…… zo denkt, zo spreekt spiritueel is, waar ik zo’n soort energie voel, die rustig is, die mooi is, die stromend is…..

Ja, en vind dat dan maar eens. Hoe vind je mensen, die aan al jouw voorwaarden voldoen? Ja, dat wordt heel lastig, want iedereen is anders dan jij. Niemand is goed genoeg. Zonder het te beseffen, creëer je met al je meningen en oordelen je eigen eenzaamheid.  En sommige mensen gaan nog een stapje verder: ik wil liever eenzaam zijn dan me te verbinden met iemand die…. Ja, dan zit je goed, daar eenzaam op je bankje…

Wat is er mis met alleen zijn?

We weten allemaal wel, dat er verschil is tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Eenzaamheid geeft verdriet, verlangen, pijn. Soms zelf wanhoop. Het brengt je de vraag naar de zin van je leven. Het brengt je misschien de boosheid op anderen, die zich niet om je bekommeren. Het verdriet dat niemand je belangrijk vindt, om je geeft, van je houdt. Misschien ook de pijn dat je denkt dat je het ook niet waard bent om geliefd te worden. Wie wil er nou me zo iemand als ik omgaan….  Of de boosheid op anderen, die maar niet zo willen zijn, dat jij je er goed bij voelt……

Maar  als je je zonder andere mensen in je directe omgeving goed voelt, als je geniet van de vrijheid, de ruimte van je eigen ding in je eigen vorm te kunnen doen. Als je het gevoel hebt dat je trouw bent aan jezelf …. Dat je graag alleen bent zonder je met allerlei andere mensen, andere ideeën, verwachtingen en voor jou onbelangrijke dingen bezig te houden… Als je geniet van de rust, de vrede in je hart. Als je in contact bent met jezelf, je eigen energie voelt stromen, de liefde voor het leven uti je porien voelt stromen. Of als je heerlijk de ruimte hebt om je eigen emoties op te ruimen, op je eigen tijd, je eigen manier…., Dan voel je je waarschijnlijk helemaal heerlijk met jezelf verbonden. Dan voel je je in verbinding, en dan heb je ook helemaal niemand nodig. Maar dan ben je ook niet eenzaam. Dan voel je geen verdriet over de afscheiding, want die is er dan niet. Dan is er gewoon de constatering, dat je (op dit moment) geen anderen nodig hebt om je goed te voelen.

Dan is alleen zijn happiness….

En happiness matters… Dus zorg goed voor jezelf en creëer de ruimte (alleen) die je nodig hebt.

Waarom zou je wél onderscheid maken?

Om terug te komen bij onderscheid maken: onderscheid maken is niet alleen iets wat ellende creëert. We zijn soms ook blij als er onderscheid gemaakt wordt. En we doen het zelf meer dan genoeg, en meten daarbij soms ook met twee maten.

 • Een jongen / man, die zegt dat “alle vrouwen toch hetzelfde zijn” en lekker zijn seksuele lust uitleeft, vinden we misschien wel een seksmaniak.
 • Een man, die zegt, dat hij zich met elke vrouw kan verbinden en zijn hartsenergie kan delen, vinden we bijna verlicht.

Beiden maken geen onderscheid. En in beide gevallen zullen vrouwen met zo’n uitspraak niet altijd even blij  mee zijn. Is dat een kwestie van ego: niet met alle vrouwen over één kam geschoren willen worden? Niet in een rijtje met anderen willen passen?

Waardering voor je eigenheid

Ja, dat zou zo maar een ego-reactie kunnen zijn. Maar eigenlijk is dat ook weer niet zo gek, maar dan vanuit een ander perspectief, namelijk deze: ieder mens is uniek. Ieder mens heeft zij eigen schoonheid, zijn uitzonderlijke eigenschappen, zijn specifieke bijzonderheden.  Van ieder mens is er maar één. De combinatie van eigenschappen, karakter, uiterlijk, innerlijk….. iedereen is enig in zijn soort. Onderscheid maken is daarom in bepaalde opzichten juist belangrijk. Dit soort onderscheid is echter het constaterende onderscheid, het zien! van de ander, die mag zijn precies zoals hij of zij is. Ieder mensmag gezien worden als de unieke persoon die hij is. En daarom ook geliefd, gewaardeerd en bewonderd worden. Het is niet het oordelende onderscheid. Ja, ik weet het, ons afhankelijk maken van de mening van anderen, van de liefde en bewondering van anderen creëert net zo goed pijn en ellende. En daarom is het zo mooi als we de balans weten te vinden tussen jezelf liefhebben, jezelf waarderen, in je eigen kracht staan en je als mens laten zien als het prachtige wezen dat je bent.

Wat we door elkaar halen

In het kader van “in een rijtje passen”: dat wil eigenlijk niemand. Niet voor de seks en niet als “één van de andere” geliefden.  Maar daarbij halen we steeds twee dingen door elkaar. Namenlijk het “bewust-iemand-als –uniek-persoon-ziende-onderscheid en het “de-ander-be/veroordelende-onderscheid”. Het is super logisch is dat je gezien wil worden als uniek, als bijzonder, als speciaal,  als hier-is-er-maar-eén-van. Gewoon omdat het zo is. Maar laat het niet gelijk over gaan in beter, specialer, meer bijzonder dan “De Ander” gevonden willen worden. Het onderscheid maken gaat dan niet alleen over zelf gezien willen worden, maar om nummer één in de rij te willen zijn, om méér gewaardeerd te worden, méér geliefd, meer….. Dan maken we er weer het (ver)oordelende onderscheid van, in plaats van het waarderende.  Dan gaat het niet meer om gezien te worden als de prachtige mens die je bent, maar om angst, onzekerheid en “neediness”. We hebben de liefde en waardering van de ander nódig om onszelf te waarderen en lief, mooi, speciaal en bijzonder te mogen vinden. Om van onszelf te mogen zijn, wie we zijn, precies zoals we zijn.

Kijk eens naar die unieke ander

Probeer het eens uit. Probeer eens een poosje om naar mensen om je heen te kijken en het bijzondere in hen te zien. Bijna elke manier waarop we daar uitdrukking aan geven, elk label dat we gebruiken, is al zo snel een oordeel. Het is heel moeilijk om dat niet te doen. Maar probeer het toch eens. En als het je dan niet lukt, gebruik dan positieve labels. Benoem dan de mooie dingen, die je in de ander ziet. Probeer in iedereen die je tegenkomt maar eens twee of drie speciale (positieve) eigenschappen te zien.  En als dat even niet lukt, probeer dan de minder positieve eigenschappen die je ziet, eens met compassie te benaderen. (zie ook het artikel “Je hoeft niet(s) te veranderen….. Heb wat mededogen“)
En vervolgens laat je het allemaal weer los. Je hoeft er helemaal niks mee. Je hoeft het niet te zeggen tegen hem/haar of tegen een ander, je hoeft er verder niet over na te denken. Je hoeft niks te doen, niks te veranderen (bij de ander of bij jezelf). Je neemt het gewoon waar en laat het weer los. Zo zie je dan een hele rij unieke mensen voorbij komen.

Waardering en liefde voor je eigen speciale persoontje

Het moet al heel raar lopen, als je dan ook niet eens even naar jezelf kijkt. Kijk maar en zie maar al die speciale dingen die van jou zijn. Kijk er maar naar en laat het maar los. Ook daar hoef je niks mee. Je onderscheid dingen in jezelf, je wordt je bewust van je eigen-aardigheden. Die weer anders zijn dan bij hem of bij haar…. Ook goed. Prima, mooi, lastig, whatever….Maak (geen) onderscheid zelfliefde Ook daar hoef je dan helemaal niks mee. Je hoeft jezelf niet te verbeteren, niet te veranderen. Want je bent helemaal goed precies zoals je bent. Misschien wordt de criticus in jou, die jouw eigen bijzonderheden altijd zo snel negatief labelt, dan ook wel rustiger. Mmmm… zo ben ik.  Speciaal, bijzonder, uniek. Helemaal jij!! En als je er helemaal mag zijn van jezelf, dan is de stap naar zelf-waardering en zelf-liefde ook niet zo groot meer. Dan kan je eens glimlachen om je “lastige” kantjes en blij zijn met de makkelijke of mooie dingen die je in jezelf herkent…

Creëert onderscheid ook verbinding?

Als je op deze manier onderscheid kunt maken, zowel de ander als jezelf kunt zien, liefhebben en waardering, dan creëer je zowel de verbinding met jezelf, als de verbinding met de ander. De oordelen,  die juist verbinding in de weg staan, smelten weg in door bewuste waarneming die omvat wordt in liefde. Dan wordt verbinding eigenlijk zo makkelijk, want wat let je…. Kijken naar de ander, de unieke waarden van jezelf en de ander waarnemen… Dan ontstaat er zachtheid, liefde, compassie, waardering, intimiteit en verbinding. En dat kan je dan voelen dan bij zoooveel meer mensen dan je dacht!!! Dan is niet iedereen gelijk die je voor je hebt. Dan maak je wel degelijk onderscheid. Je ziet iedereen / zoveel meer mensen (vast nog niet iedereen, want we zijn niet gelijk verlicht J ) als de speciale uitdrukking van zijn/haar eigen zijn. En tegelijk maak je geen onderscheid, omdat je je voor (zoveel meer) mensen waardering en liefde kunt voelen.

 

Dus: maak (geen) onderscheid !!!


Andere artikelen die misschien ook leuk zijn om te lezen:
Geven en ontvangen – demand free?
Nee zeggen zonder drama
Getuige zijn

Maak geen onderscheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *