Ontspannen in het moment

We hebben allemaal wel eens van die dagen dat we ons leeg voelen, dat het tegen zit, dat je het aan kracht ontbreekt. Dat jij je alleen voelt, eenzaam, teruggeworpen op jezelf. Dat jij je afvraagt wat de zin er nu allemaal van is. Tot nu toe heb je met deze momenten misschien niets gedaan. Niets anders dan “overleven” en afwachten totdat het weer voorbij was. Passief afwachten totdat je levenslust, je levensvreugde weer terugkomt. Prima, niets mis mee. Een optie die we je in dit artikel wel willen aanreiken is om die momenten bewust te gebruiken om de rode draad van je leven weer helder te krijgen. De draad snel weer op te pakken. Je te laven aan de levensbron! Hoe? Door je te ontspannen in het moment. Terug naar jezelf.

De wereld is altijd in moeilijkheden

Want de wereld is altijd in moeilijkheden. Altijd is er wel iets, is er ergens in de wereld een probleem. Kennen we een wereld zonder oorlog, hongernood, angst, problemen, ellende? Nooit geweest, zal ook nooit komen. Niet zolang we aan de buitenkant blijven leven. Niet zolang onze mind de baas is in ons leven. Die mind die ook altijd voor problemen zorgt.

Is het “goed”… dan kan dat natuurlijk nooit lang duren en heb je het ook niet verdient. Dan mag jij je schuldig voelen, dien je je een beetje nederiger op te stellen. Is het “fout” dan krijg je de volle laag. Dan mag jij je schamen voor wat je hebt gedaan. Zelfs voor wat je nog van plan bent ligt al een kritische noot klaar.


Leven vanuit angst (of…)

Alles wat je denkt (over jezelf) is je van buitenaf (met de paplepel) aangedragen. Je hebt al snel geleerd om jezelf (je gedachten, je gevoelens) te verbergen. Je werd/wordt nooit 100% geaccepteerd zoals je bent. Angst voor afwijzing doet je steeds meer en meer maskers opzetten en doet je daarmee afdwalen van jezelf. Wat weet je nu eigenlijk (uit eigen ervaring) nog van jezelf? Je bent niet alleen bang voor anderen, maar ook bang voor jezelf. Onwetendheid creëert angst. Steeds wanneer je alleen bent, begin je onmiddellijk wat te doen om niet alleen te zijn. Maar wie wil nu leven vanuit angst?

… terug naar jezelf

Leven vanuit angst voelt niet goed en doet de herinnering aan vroeger groeien. Er ontvouwt zich een verlangen naar vroeger, naar betere tijden. En dan is het tijd om naar binnen te gaan. Van de buitenkant af, zal niets je geopenbaard worden. Het is tijd om eens naar binnen te kijken. De roep te volgen van je verlangen. Want weten we niet allemaal wat we willen? Willen we niet allemaal (terug) naar de rust, de vrede, het stille, het zalige van het ZIJN in de baarmoeder?


Laaf je aan de bron

Natuurlijk niet letterlijk terug naar de baarmoeder, maar wel naar die plek waar jouw “essentie” is. Even weg van/uit de wereld. Even helemaal ALLEEN zijn. Laaf je aan de bron van het Alleen-zijn! Zoek even een plek voor jou alleen. Een tijdloze plek zonder grenzen. Een plek in jou van stilte en ontspanning. Ontspanning in het moment. Nergens naar toe, even niets te doen. Geen doel, geen prestatie. Je kunt/mag een moment helemaal “zijn”. Helemaal nutteloos zijn. Even totaal jezelf zijn. Volledige acceptatie van alles wat er is.

Neem regelmatig je ruimte in het niets doen en je geest zal zich (uiteindelijk) ook kunnen ontspannen. Natuurlijk blijven je gedachten je achtervolgen als je schaduw, maar neem ze slechts waar… Gedachten komen en gaan… Geen probleem, neem ze slechts waar.

En concentreer je dan weer op de bron. Laat je vullen met deze oneindige energie, wordt vol van licht, van liefde. Voel je weer sprankelen… Voel je liefdeVOL worden. Laat je blijdschap groeien…. Als je eenmaal weet waar jou bron, jou essentie is….

Leef in harmonie

…dan kun je leven in harmonie, dan volg je de flow van jouw leven. Dan kan je ook weer in harmonie leven met de maatschappij. Want jij bent veel meer dan al die toevalligheden. Speel het levensspel, maar blijf waarnemen.

Hou regelmatig even afstand (ontspanning in het moment) om te zien wat je bent en wat de samenleving met je doet. En hoe meer jij je losmaakt, hoe meer jij happy alleen kunt zijn, hoe meer je één kunt worden met het bestaan. Want elke afscheiding is een (man-made) illusie. Laat je verwonderen en luister naar je innerlijke stem. Ga op in de seizoenen en de schoonheid van de natuur. Accepteer het bestaan… zonder meer en geniet van de weldadigheid van het leven.

en vergeet nooit meer de rode draad

Vergeet nooit meer dat alles aan de buitenkant vergankelijk is. Alles aan de buitenkant is slechts toeval. Hoe je heet, waar je leeft, je denken, je lichaam, je geld, je bezit… Dit alles is slechts tijdelijk en zal vergaan. Als je jezelf helemaal vergeet tengevolge van dit alles, dan ben je het doel van het hier zijn, de YoY de la Vie misgelopen.


Wanneer je in staat bent op jezelf te zijn te midden van de menigte,

dan heb je het wezenlijke alleen-zijn bereikt.

OSHO

Ontspannen in het moment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *