Seks, liefde en extase

Je hart is de toegangspoort tot een gelukkig leven. In je hart is het centrum van je wezen, het is de zetel van liefde. Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen over het hart en ecstacy.

De serie bestaat uit de volgende artikelen:

  1. Love is a good feeling
  2. Seks, liefde en extase (dit artikel)
  3. Wat is een hartorgasme
  4. Heling voor je hart

Seks, liefde en extase. De wens om ook, of juist, seksueel met een ander samen te zijn, samen één te worden, komt voort uit de spirituele behoefte om terug te keren naar de eenheid van de schepping, de eenheid met jezelf. Als de seksuele energie tussen jullie lichamen stroomt en samenvloeit, wordt jullie lovemaking een ervaring van diepe intimiteit, waarin jullie zelfs extase kunnen ervaren.


Wat is extase

Woorden als “verrukking” en “gelukzaligheid” geven voor mij een mooie indruk van wat ik met extase bedoel. Als je gaat googelen op het woord extase vind je vooral antwoorden als: “een toestand van buiten jezelf zijn van verrukking”.

Volgens ons is het echter juist een toestand, een staat van zijn, die níet buiten jezelf is. Het is wel begrijpelijk dat het zo verwoord wordt. Want het is een staat van zijn, die je helemaal in contact brengt met je bron, met dat wat jij werkelijk bent. Als je in contact bent met je bron, ben je in een diep contact met je ware zelf, met dat wat jij werkelijk bent. En in die staat van zijn ben je niet afgescheiden, dan ben je één. Eén met jezelf, één met het leven, één met het Al. Veel mensen herkennen die staat van zijn helemaal niet (meer) als ín zichzelf, en zoeken het daarom – onterecht- búiten zichzelf.

Extase is dan ook volgens ons: ‘de gelukzalige toestand van de diepste verbinding met jezelf en (dus) met het Al!’


Zintuigen en extase

Een manier om extase te ervaren is door middel van het gebruik van je zintuigen. Je zintuigen zijn de poorten, die de buitenwereld naar binnen brengen. Als je dat wat je in de buitenwereld ziet, hoort, proeft, ruikt en voelt, als je dat alles heel bewúst doet, dan krijgt dat een totaal nieuwe dimensie. Je kunt een bewuste verbinding creëren van dat alles, direct met je hart. Laat alles wat je ziet door dringen tot in je hart. En kijk, voel, ruik, proef en luister met je hart.

Neem waar met je hart

Seks, liefde en extaseJe hart transformeert alles in liefde. Dus al je kijkt met je hart, is alles wat je in de buitenwereld ziet, van een buitengewone schoonheid. Je ziet alle moois in de wereld. En kíjk dan ook wérkelijk naar die schoonheid. Ga er totaal in op. Kijk bijvoorbeeld eens naar een golf. Zie hoe prachtig die aangerold komt, oprijst, omslaat. Focus eens op dat omslagpunt, hoe geweldig is dat. Kijk heel bewust en ga er totaal in op. Wat je dan voelt, ervaart, kan een diep gevoel van verrukking zijn, verrukking over die schoonheid, verrukking op zich. Extase!

En zo kan je al je zintuigen gebruiken en elke waarneming kan op elk moment zó bijzonder zijn. Als je zo de wereld in kijkt, kan dat je leven veranderen!


Seks en extase

Je kan extase ervaren, als jij je in een toestand van opperste energie totaal kunt ontspannen én heel bewust blijft. Je ervaart dan tegelijk een hoge mate van energie en een diep gevoel van innerlijke vrede. Dan ervaar je een staat van extatische vreugde.

Seksuele energie is een basale levensenergie, die we allemaal kennen, een vorm van energie die je in je lovemaking kunt voelen, voeden, laten groeien en laten stromen. Als je die energie dus voelt en voedt, als je die heerlijk door je hele lijf laat stromen, dan kan je die extatische vreugde in alle cellen van je lijf voelen. Daarvoor is het wel belangrijk, dat je de energie dus niet zo hoog laat oplopen dat je er totaal in verdwijnt. Maar dat je bewust blijft én er in kunt ontspannen, zodat die energie niet in een kort orgasme ontladen wordt.


Seks, liefde en extase

Hoe meer energie, hoe beter je seksleven, hoe gelukzaliger

Energie maken

Begin in je liefdesspel dus met het mobiliseren van die energie; op wekken, vrij maken, en vrij laten stromen. Leer de energiestroom vrij te maken, groter te maken én erin te ontspannen. Als je gaat vrijen, komt er seksuele energie in de vorm van opwinding vrij. Gebruik hierbij ál je zintuigen. Niet alleen het bewegen/voelen in je onderlijf, maar kijk elkaar in de ogen, zeg lieve dingen, en hoor ze! Streel, voel, kus, proef!  En laat die energie maar tot een steeds hoger niveau oplopen! Speel met jullie lijven, speel met de energie. Laat de energie heerlijk groeien. Opwinding, lust, genot. Geniet er van, van de seks, van de stroming in je lijf. Hoe meer energie hoe beter, laat je energieniveau lekker oplopen, tot je bij wijze van spreken niet meer weet wat je overkomt en jij je er helemaal in verdwijnt en je misschien ook wel heerlijk klaar komt. Extase voor even…

Even, en dan is het voorbij

En tja, heerlijk toch? Wat, een beetje kort? De traditionele 11-minuten vrijpartij? Geniet er van, zo veel je kunt. Maar weet ook, dat er meer mogelijk is. Veel energie maken én er in ontspannen, maakt dat je er heel uitgebreid van kunt genieten, én dat het veel langer kan duren. Van seks kan je lovemaking maken. Van een korte vrijpartij naar een lang, liefdevol samen genieten. Dat korte moment van orgasme uitbreiden tot een staat van bliss, van extase. Dat doe je dus, door  heerlijk de (seksuele) spanning op te laden, en dan … te ontspannen.

In die energieke staat ontspannen

Hoe doe je dat dan, ontspannen als er zoveel energie is, dus als je zó opgewonden bent? Hoe maak je van een gewone vrijpartij een lovemaking? Je kunt dat doen door de (seksuele) spanning op te laden en dan … te ontspannen. Ontspan en verspreid de energie van je geslacht naar je hart, door je hele lichaam en … make love !! Daar zijn best veel manieren voor. Hier volgen er een enkele, doe één of een paar van de volgende dingen.

Stop met bewegen

In de seks is er meestal veel beweging, stoten, de rug buigen, je lichaam bewegen om elkaar te meten. Op deze manier wordt de opwinding nog groter, maar neemt het bewustzijn af. Opwinding zorgt voor spanning. Dus als je wilt ontspannen, stop dan met bewegen (zoveel). Stop met “doen” voor een moment. Blijf gewoon dichtbij en je beweegt niet, je bewustzijn neemt toe en je voelt de energie veel beter, zelfs zonder iets te doen.

Kijk je partner in de ogen

Hopelijk is seks niet alleen een ontmoeting van jullie lichamen, het genieten van je lust, maar ook een ontmoeting van jullie harten. Het hoeft niet je partner-voor-het-leven te zijn, het kan een ontmoeting in het moment zijn. Tantra is voor vrijheid, maar ook voor liefde die altijd en overal naar iedereen kan stromen. Dus laat het een liefdevolle ontmoeting zijn. En laat elkaar dat ook merken. Kijk elkaar liefdevol in de ogen. Laat de ander zien en voelen dat je aanwezig bent met liefde. Laat de liefde uit je ogen stromen. En dan zie je ook liefde in de ogen van je partner.

Leg je hand op het hart van je partner

hand op het hart

Door je hand op het hart van je partner te leggen, kunnen er een paar dingen gebeuren. Je brengt de aandacht naar het hart en/of het hartchakra. Eventueel kun je een zachte, strelende beweging rond het hart maken. Dat helpt je partner nog meer om de focus daar te brengen, en indien nodig het hart te openen. Zo breng je ook daar rust en ontspanning. En je creëert nog meer ruimte voor liefde.

 

Beweeg de energie met je adem

Een andere manier om te ontspannen is een heel mooie. Je zet je energie in beweging met behulp van je adem. Adem heel bewust van je onderlijf naar boven. Stel je maar voor dat je daar inademt en dan uitademt, uitblaast, omhoog, naar het hart, naar alle celletjes in je lijf. Als je dat heel bewust doet, dan verspreid je zo de energie over het hele lijf. Energie volgt jouw aandacht. Dus als jij je aandacht van je onderlijf, van je lust, omhoog brengt naar je hart, naar liefde, dan volgt de energie je aandacht daarheen. En probeer dat ook eens te doen over het lijf van je partner.

Streel met lange halen over het lijf

Eventueel kun je je beweging van de energiestroom nog ondersteunen. Strijk, of liever nog: streel, met je hand heel licht over je eigen lichaam, of over het lichaam van je partner. Van onder naar boven, over het hele lijf. Door het verspreiden van de energie, je begrijpt het al, neemt de lokale spanning in je onderlijf af en ontstaat er dus meer ontspanning.

Houd het simpel

Dat hoef je niet allemaal tegelijk te doen. Maak het niet ingewikkeld. Speel er maar mee, kies uit wat op dat moment bij je/jullie past.


Seks, liefde en extase

Van lust naar liefde, de transformatie

Probeer het maar uit. Onderzoek wat voor jou/jullie werkt en voel wat het met je doet. Deze tips geven je de mogelijkheid om de energie te blijven voelen, maar ook te ontspannen. En daarmee om creëer ruimte. De ruimte voor de mogelijkheid om helemaal te genieten van seks, maar ook te genieten van de liefde. In die ruimte kun je de energiestroom transformeren: van lust naar liefde.

Nog een paar manieren om daar – nadat jullie intussen meer ontspannen zijn geworden- aan bij te dragen volgen hier.

Adem van je eigen hart naar het hart van je partner

Je hebt misschien zelfs al geprobeerd hoe het is om seksuele energie van je geslacht naar je hart te brengen, en/of dit samen met je seks-liefdes-partner te doen. De energie blijft niet beneden, in je onderlijf/geslacht, maar je verspreidt de energie. Naar het hart, en dan kan natuurlijk ook door het hele lijf.

Gebruik je adem ook eens, om niet van onder naar boven te ademen, maar van hart tot hart. Kijk je partner liefdevol in de ogen en dan: adem in, in je eigen hart. Voel de liefde van je hart en adem dan een stroom van liefde uit naar het hart van je partner.

Delen is vermenigvuldigen

Energie is er genoeg, het wordt dus niet minder, maar het raakt ook andere plekken in je lijf. Je hart neemt die energie op, en doet zijn transformerende werk: het hart neemt de seksuele energie op en voegt er liefde aan toe. Lust wordt liefde. Omdat liefde alleen maar overvloed kent, wordt het niet minder, maar wordt het alleen maar méér.

Adem samen met je partner

Met je uitademing stuur je al je liefde naar je partner. Natuurlijk kun je dit  ook samen, tegelijk doen. Adem samen, in het zelfde ritme, maar tegengesteld. Als de een inademt, ademt de ander uit. De een geeft liefde, de ander ontvangt liefde. En omgekeerd. Zo adem je liefde naar elkaar, je ademt elkaars liefde in en uit. Voel maar hoe jullie harten overstromen!!

Zo transformeer je zachtjes en langzaam de seksuele opwinding in een golf van gelukzaligheid. De extase die je dan ervaart voelt niet als de heftige, woelig golven van de zee van de seksuele hartstocht, maar als de zachte deining van de eindeloze oceaan waarin de zon weerspiegeld wordt. Een toestand, een staat van zijn, waarin jullie in een staat van diepe verbondenheid en verrukking samensmelten tot één.


Seks, liefde en extase

Hartorgasme – hart en extase

Al die energie die samenkomt in het hart kan leiden tot een overweldigende ervaring in de vorm van een hart-orgasme. Hoe dat ervaren (of benoemd) wordt zal verschillend zijn. Voor mij is het een trilling en een diep ervaren van iets van boven het fysieke en boven de emotie van liefde uitstijgt. Het is een puur gevoel, dat moeilijk te verwoorden is. Net zoals ‘extase’ eigenlijk niet uit te leggen is, je kan het alleen maar ervaren. Vrouwen ervaren dat wellicht makkelijker/vaker dan mannen, maar hopelijk helpen bovenstaande oefeningen ook hen om meer en meer in het hart te zijn, de liefde en de extase van het hart te ervaren.

Zo transformeer je zachtjes en langzaam de seksuele opwinding in een golf van gelukzaligheid. De extase die je dan ervaart voelt niet als de heftige, woelig golven de zee van de seksuele hartstocht, maar als de zachte deining van de eindeloze oceaan waarin de zon weerspiegeld wordt. Een toestand, een staat van zijn, waarin jullie in een staat van diepe verbondenheid en verrukking samensmelten tot één.


Devotie en extase

Breng sacredness in je seks-liefdesleven

tantra extaseDoor aan seks en liefde een element van sacredness toe te voegen, wordt het meer dan het bevredigen van je eigen genot. Dan is het niet alleen een puur lichamelijke stuwkracht, maar een verbinding met de levensenergie zelf.

Deze verbinding met de levensenergie, met het leven zelf, is ten diepste ook de staat van zijn tijdens het orgasme. Ook al ben je je daar op dat moment misschien niet zo van bewust, dat maakt niet uit.  Tantra leert Lovers zich op elkaar af te stemmen, om op dezelfde golflengte te komen. Seksuele energie is een rauwe, instinctieve oer-energie. Tantra leert je die energie te transformeren. Op het niveau van het hart wordt het dan liefde. Van lust naar liefde. En op een nog hoger niveau wordt het verfijnd en getransformeerd tot extase. Seksuele energie is dus de grondstof voor liefde en extase.

Zie de goddelijke natuur in jezelf en elkaar

Als jullie bewust vrijen, bewust lust en liefde samen brengen, als dan jullie (mannelijke en vrouwelijke) energieën versmelten, ontstaat er een nieuwe dimensie, een “sacred feeling”. Jullie kunnen dan je eigen en elkaars goddelijke natuur ervaren. Je kunt jezelf én je partner zien, als de prachtige god of godin die hij zij is. Je kunt zien dat hij/zij perfect is, precies zoals hij is. En dan wil je niet liever dan de god(in) in je partner liefhebben en eren.

Devotie bevrijdt

En dat maakt, dat je aan de grenzen van je eigen persoonlijkheid /ego voorbij kunt gaan… Als je het goddelijke in de ander kunt zien, kan je het ook in jezelf zien. De ander weerspiegelt jouw goddelijke natuur.Als je die goddelijke natuur in jullie ziet en erkent, dan verandert er iets. Dat roept een gevoel van toewijding op. Dan gaat het niet meer om jou, om jouw lust, om wat jij nodig hebt, nee… dat ís er niet eens meer. Je gaat helemaal voor die prachtige god(in), je wil wel alles voor hem/haar doen. NIet omdat het moet, maar omdat dat is wat je het liefste wil.

Demand free

Deze devotie, dit volledig voorbij gaan aan je eigen ego, haalt elke druk  van jullie vrijen, jullie lovemaking, jullie samenzijn af. Je kunt gewoon heerlijk “doelloos” samen zijn, er is niets meer te willen, te moeten, te hoeven. Er zijn geen verwachtingen, verplichtingen, geen opoffering. Jullie samenzijn is totaal demand-free. Dan stijgt jullie verbinding boven het fysieke- en boven voorwaardelijke liefde uit. Dan voel jij je helemaal in liefde verbonden met je partner en samen met/via je partner- verbonden met al wat leeft en is. Er is alleen pure liefde, een staat van bliss-ful samen zijn. Samen ZIJN. “Alleen maar” ZIJN, dat is een gelukzalig, extatische staat van zijn. Een staat, die je oorsprong en je bestemming is.

EXTASE!


Verdieping in seks, liefde en extase

Lees meer

Artikel over Anders Vrijen
Duo-meditatie
, tantrische partners

Terug naar Tantra – Intimiteit -Verbinding

Online meditatie – Anders vrijen

Hopelijk spreekt dit artikel je aan. Natuurlijk is dit te kort om heel uitputtend op het onderwerp in te gaan. Het pad van de liefde, van de transformatie van lust naar liefde, de tantrische weg van liefdevol en intens (anders) samenzijn, is zo uitgebreid, daar vertellen we jullie graag meer over.

Oefening en tips om te spelen met je staat van opwinding tjidens het vrijen, om tegelijk heerlijk opgewonden te zijn en (op tijd) te ontspannen vind je in de cursus Hoe word ik multi-orgastisch.

Meditaties en oefeningen, maar vooral veel sámen doen, samen heerlijk tantrisch vrijen, daarin begeleiden we jullie in de cursussen Anders Vrijen en Secrets for Lovers en in de Tantric  Night Van Lust naar Liefde.


Zie ons Engelse zusje OTC

 

Seks, liefde en extase
Getagd op:     

2 gedachten over “Seks, liefde en extase

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *