Last Updated on 31 maart 2025 by Satori de Ruijter
Sharing Jaloezie
Wat niet weet wat niet deert? Dacht je dat? Vaak “weet” je partner (onbewust ) al veel meer dan je denkt. Aanvoelen, intuïtie? Je uitspreken werkt twee kanten op: het is jou “van het hart”, en de ander voelt dat je hem/haar helemaal vertrouwt, dat je zoveel om hem/haar geeft, dat je totaal open en eerlijk bent. Dat je genoeg van hem/haar houdt om je hele ziel en zaligheid bloot te geven.
Wie is nooit jaloers?
Sommige partners zeggen dat zíj geen jaloezie kennen. Toch speelt jaloezie in een of andere mate in elke relatie wel een rol. Al is het maar de jaloezie op het werk van de partner, dat zoveel tijd en aandacht opslokt. Of dat je man af en toe een avond uit wil met zijn vrienden in plaats van met jou.
Want: wat doen ze dan, waar hebben ze het over, gaat het over (andere) vrouwen, en waarom mag jij niet mee? Zelfs het feit dat je partner soms alleen iets wil doen, zonder jou, kan een vorm van jaloezie op leveren. En zeker als er sprake is van vriendschappen met iemand van het andere geslacht, gebeurt er vaak iets in de relatie.
Als je relatie het waard is
Er wordt vaak niet gesproken over de gevoelens van jaloezie. Vanuit onwetendheid, vanuit conflictvermijding, vanuit tolerantie (wat nog niet hetzelfde is als acceptatie) of vanuit angst voor de reactie van de partner (hij wordt boos, zij loopt weg, hij begrijpt het toch niet). Die gevoelens worden weg gestopt, opgekropt, genegeerd soms. En dan komt er een moment dat het explodeert. Vanuit angst, boosheid, verdriet of gewoon omdat je het niet langer voor je kunt houden, gooi je al je emoties er uit. En dan meestal op een manier, die niet echt bevorderlijk werkt voor de relatie. Vaak ook met juist díe reactie, waar je bang voor was. Zou je dat niet beter voor kunnen zijn?
Het hoeft allemaal niet zo groot te zijn, maar bewust zijn van wat er (in jouw hoofd) speelt, en dat delen, geeft vaak veel lucht en voelt als (h)erkenning van je eigen gevoelens en die van je partner. Als het uitgesproken is, is de druk (van het geheim) van de ketel en voelen jullie je beiden opgelucht.
Toch kan zowel het ‘geven’ als het ‘ontvangen’ van die openheid soms best lastig zijn. Misschien blijven jullie wel liever doen “of er niks aan de hand is”. Maar diep van binnen weten jullie, dat dat jullie relatie tot een farce, een spelletje maakt. Dus als je vindt dat je relatie het waard is, ben je eerlijk tegen elkaar. Ook als het pijn doet.
Daarom kan een sharing voor jullie een mooie en liefdevolle manier zijn om je uit te spreken. Om uit te spreken wat je op je hart hebt. Het blok aan je been op te ruimen, de muur tussen jullie weg te halen! Haal weg die muur…
Sharing Jaloezie
Spreek je om de beurt uit over het thema: Jaloezie
Lees eerst het Wat is een sharing
Onderaan het artikel lees je de “spelregels” van een sharing
De fasen van de sharing Jaloezie:
Fase 1: Spreek je uit, vertel wat jou jaloers maakt. In de relatie, op je werk, in andere relaties. In het algemeen of naar je partner. Kijk wat het is, leer ervan. Laat je emotie/jaloezie zien. Laat je gevoel zien!!! Wees open en eerlijk. En ontvang zonder reactie. Dit is van je partner, en dit gaat NIET over jou. Dat is misschien moeilijk om te beseffen, maar dat gevoel is van hem/haar. Het kan waar zijn wat je partner zegt, of niet, maar dit is zijn/haar verhaal. Het lucht op, schept ruimte, geeft geblokkeerde energie weer vrij! Neem hier minimaal 8-10 minuten de tijd voor.
Fase 2: 2 min. Laat het even rondzingen; voel wat het doet (2min). Bedank elkaar.
Fase 3 en 4: herhaal de eerste twee fasen, maar wissel van rol.
Fase 5: Ga samen zitten of liggen. Ook (of juist) als het lastig is, als er emoties zijn. Blijf in contact, blijf de verbinding voelen.
Jullie kunnen als je wil bijgaande muziek gebruiken als achtergrondmuziek; tevens worden dmv een gong start en eind van de verschillende fasen aagegeven.
Tips voor meer
Deze sharing is, in een les met meer contekst, onderdeel van de themacursus Secrets for Lovers. Dit is een cursus voro stellen die hun relatie willen verdiepen.
Zoektermen
Categorie: meditatiebibliotheek