Stappen naar balans

(Het belang van) Balans in je leven

– in 9 stappen naar meer balans –

in 9 stappen naar balansUit balans

Stappen naar balans. Alles wat uit balans is slingert van de ene kant naar de andere, of valt om, om niet meer in de balansstand terug te keren. Als jij je balans verliest in het leven en niet meer terug keert…

Tja dan voel je ‘m al: dan loopt je leven (even) niet zo op rolletjes of dan loopt het zelfs niet zo goed met je af. Het is misschien net zoiets als wegglijden op een zeephelling.

Er is maar één richting en die is naar beneden. Je leven glijdt af, je glijdt steeds dieper en dieper in de modder en uiteindelijk lig je ((half)dood) in de prut (goot).

Als je pech hebt voel je je daarbij zwak en ongelukkig.
Als je geluk hebt, is je leven nog best wel “dragelijk”.

Ups en downs wisselen elkaar af. Je leven is niet echt geweldig, maar ook niet echt slecht. Je droomt van betere tijden (die nooit komen). Tja… Miljoenen mensen leven zo!

in 9 stappen naar balans

In balans

Maar misschien kan je nog terugkeren. Misschien is er een weg terug. Misschien bevind je leven zich slechts in een slingerbeweging en kan je weer in je centrum terugkomen. In de natuur is er altijd sprake van beweging naar evenwicht, dus waarom niet voor/bij jou?

Waarom zou je die spaarzame momenten dat jij je helemaal toppie voelt niet méér beleven? Het leven is één grote belofte. Het leven (het universum) toont altijd haar perfectie.

En misschien ligt daar wel je kans. Je hoeft er alleen maar op te vertrouwen en te ervaren dat dit ook voor jou zo kan zijn. Niet door het te geloven, maar door te “weten”, omdat het je eigen ervaring is. Laat onderstaande items maar eens rond zingen….

Herken je niet de balans….:
– tussen denken en voelen
– tussen materieel en spiritueel
– tussen onderdrukken en uitleven
– tussen lust en seksloosheid
– tussen binnen en buiten
– tussen ideeën en manifestatie
– tussen hier en nu en daar en dan/toen
– tussen je identiteit en grenzeloosheid
– tussen “vrij” en geconditioneerd
– tussen je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten
– tussen doen en zijn
– tussen droom en werkelijkheid

Wat te doen?

Als je het fijn vind om continue uit balans te zijn hoef je niet verder te lezen. Als je denkt dat meer balans de kwaliteit van je leven wel kan verbeteren en je die balans ook best meer wilt….

in 9 stappen naar balansNeem verantwoordelijkheid

Neem dan verantwoordelijkheid voor je leven. Als je denk dat je slachtoffer bent van je omgeving, tja… dan gebeurt je wat je gebeurt. Maar je kan ook een statement naar jezelf te maken. De weg naar meer balans is de weg naar jezelf. Verbinding met jezelf, in je centrum staan… ZIJN! Voel je hem? De zoektocht naar jezelf. Durf je dat aan? Zo ja, wees dan bewust. Op elk moment van je leven, op elk moment van de dag kan jij je bewust zijn van de status van jouw balans. Voel jij je goed? Ben je gelukkig? Ben je in balans? En wees dan eerlijk… Als je jezelf kent en eerlijk naar jezelf bent, dan weet je wat je te doen staat. We weten allemaal dat we ook onszelf kunnen bedonderen. Dingen doen die niet zo goed voor ons zijn. Je uit je evenwicht brengen. Als je jezelf een beetje kent dan weet je ook waar je onbalans zit (je zit te veel in je hoofd, je bent te druk, je sport te weinig, je bent te zweverig, je drinkt te veel, je bent uit het contact….). Wees eerlijk en neem je verantwoordelijkheid: je weet wat je te doen staat.

Ga voor de middenweg

En uiteraard weet je ook dat je positie 180° omdraaien niet werkt. Extreem lijnen helpt niet!!! Helemaal stoppen met drinken helpt niet!!! Naar de Himalaya gaan maakt je geest niet rustiger!  Op langere termijn leidt onderdrukking altijd weer tot uitleven…. Niet uitleven, niet onderdrukken! Wees lief voor jezelf en zie je het allemaal doen. Doe wat je doet. Wees liefdevol gewaar van hoe de slingerbeweging daarbij werkt.

Doe geen poging om de slingerbeweging te veranderen. Accepteer het gewoon. Neem waar!  Neem bijvoorbeeld eens waar waarom je zo boos / geïrriteerd wordt. Als je waar kan nemen wat er gebeurt.  Als je het spel doorkrijgt word je opeens niet zo boos meer… Angst, schaamte, schuld, leegte, lust, liefde, verlangen. Neem het waar… neem waar hoe je daarop reageert. Zie het leven als een spel. Speel je eigen spel! Je geluk is de toetssteen.

Maak een ‘fit’ met wie je bent

Wie denkt dat de middenweg strak (statisch) gedefinieerd is heeft het mis. Het leven is continue in beweging en Iedereen heeft zo zijn eigen (midden)pad te bewandelen. Je hebt je eigen unieke smaak. Ga dus je eigen pad, Go with your own Flow ! Het leven is veranderlijk, ook jouw leven is continue in verandering. Je balans is dus altijd anders. Los, natuurlijk, stromend…. Zelfs de onbalans (de slingerbeweging) is iets natuurlijks. Je weet pas wat rust is als je ooit heel druk bent geweest. De natuur groeit van balans naar balans. Ieder mens heeft groei- / leerfasen. Zelfs je huidige leven kan je zien als een balansfase: voor wie gelooft in karmisch evenwicht. Hoe dan ook, wat er ook gebeurt, geef zo veel mogelijk een respons / een antwoord dat werkelijk bij je past. Ga niet in gevecht tegen wat is, maar voel wat bij jou past, bij de situatie. Zo kom je steeds meer in balans, ga je steeds meer zien wie je werkelijk bent.

in 9 stappen naar balansLeer van je fouten

Fouten maken is niet erg. Slingeren ook niet. Steeds hetzelfde doen en continue in de ellende (hemel en hel) zitten is echter niet echt slim. Wie bewust is en leert van zijn fouten zal merken dat zijn leven steeds aangenamer wordt. Wie zich niet meer verzet tegen “wat is” leeft in het moment en staat in zijn kracht. En de wereld om je heen is een prachtige spiegel om te zien hoe dat werkt. Het universum gebruikt de wereld om jou je levenslessen aan te reiken. Voor wie de signalen wil zien! En misschien kan je ze niet zien, wil je ze niet horen! Misschien ben je erg onbewust van je onbalans. Zoek daarom steun als dat nodig is. Laat je je blinde vlekken eens door anderen vertellen. Als je (beperkende) conditioneringen zichtbaar worden, de (negatieve) vicieuze cirkels in je leven doorbroken worden.  dan…. Kom je steeds meer in verbinding met jezelf. Steeds meer in balans. Een zetje in de rug is altijd fijn. Inner YoY, geniet ervan!

De dualiteit voorbij

“Centeren” is de kern van meditatie. Tot jezelf komen. De zoektocht naar balans, de zoektocht naar jezelf zal eindigen als je tot de realisatie bent gekomen dat alle afscheiding een illusie is. Dat gedachten maar gedachten zijn en niets over jou zelf vertellen. Hemel en hel bestaan niet, ze zijn slechts creaties van jouw geest. Isolatie, de gedachten, het gevoel dat je alleen bent is slechts een dagdroom. Alle dualiteit is slechts een beperking van je werkelijkheid. Als je meer in balans komt zal je merken dat “jij” ook veel meer bent dan je lichaam. Dat je lichaam, de vorm die je momenteel hebt, vergankelijk is. Er kan van alles gebeuren met je lichaam, “jij” wordt er niet door geraakt.

Tantra

“Ik” zou ik niet zijn als ik niet een link zou leggen met tantra. Tantra is een pad van liefde en bewustzijn dat uiteindelijk tot verlichting leidt. De inner YoY die ook al op de weg daar naar toe verschijnt is een hele bijzondere. Het is een YoY die van buiten naar binnen steeds meer kracht krijgt. Op het tantrapad kom je steeds meer in verbinding met jezelf. De YoY neemt toe. Je begint te stralen, je begint over te stromen. Je begint liefde te voelen en te delen. Je wordt steeds liefdevoller…. Het lijkt uit balans bijna. Je wordt steeds bewuster, het lijkt uit balans bijna. Maar (gelukkig) blijkt opeens dat er ook nog een balans is tussen liefde en bewustzijn. Liefde en bewustzijn zijn als twee kanten van eenzelfde medaille…. En als die twee kanten versmelten ontstaat de ultieme balans. Dan gaat het licht aan…

9 stappen naar meer balans

In dit artikel staan geen panklare oplossingen voor jouw onbalans. Niemand kan je vertellen wat dat is, wat je er aan kunt doen. Dat weet alleen jij. Uiteraard kunnen anderen wel suggesties doen…. Ze kunnen je helpen de zaken op een rijtje te krijgen. Zo ook deze 9 stappen naar meer balans:

1. Ga er voor!
2. Wees bewust
3. Wees eerlijk
4. Accepteer (verandering)
5. Flow: geef een respons
6. Leer van je fouten

7. Blijf in de spiegel kijken
8. Laat je helpen
9. Geniet van je inner YoY

Andere YoY-artikelen die je mogelijk op een idee kunnen brengen:
Happiness happens when you fit with your life
Accepteer jezelf precies zoals je bent
Negatieve vicieuze cirkels
In 7 stappen naar zelfvertrouwen

Stappen naar balans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *