Thuis in jezelf, wat is dat

Thuis in jezelf… Uiteraard is het antwoord op deze vraag voor iedereen anders. Toch hebben wij daar een tantrisch beeld bij. Thuis in jezelf is iets dat je kunt “voelen”. Als je thuis bent in jezelf, dan voel je dat. Dat voelt goed! Dit veronderstelt dus dat er naast het denken, ook een gevoelscomponent in je leven aanwezig is.

We zeggen het in onze online trainingen vaak: tantra is het pad van de liefde. Een pad dat (meer) balans aanbrengt tussen body, mind, heart and soul. Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart en bewustzijn…. In het navolgende gaan we na hoe deze balans ontstaat.


In je lijf

Het leven van de meeste mensen wordt overheerst door hun denken. De ratio heeft een belangrijke plek in ons dagelijks leven veroverd. In ons leven doen we allerlei ervaringen op en alles wat we meemaken wordt als (gelabeld) patroon in onze mind opgeslagen. Normen en waarden spelen daarbij een grote rol. De ratio (mind) projecteert deze patronen/labels op alles wat we meemaken. De mind (ver)oordeelt: doe normaal en leef verstandig!!

Meer in je lijf betekent dat we weer meer gaan ervaren, gaan voelen. Geen oude koeien uit de sloot halen, maar onze zintuigen gebruiken om de wereld “vrij” te ontdekken. Ons meer bewust zijn van ons extatisch lichaam. Dankbaar zijn voor die mooie tempel waar we tijdelijk in wonen.

Meer luisteren naar de wijsheid van wat ons lichaam ons te vertellen heeft. En ook dat we ons ook meer bewust zijn van onze zintuiglijke waarnemingen. Horen, zien, ruiken, proeven, voelen zonder daar direct etiketjes op te plakken. Minder denken, meer ervaren. Stromen, bruisen, voelen!


Stevig staan

Als we geaard zijn, staan we in verbinding met “moeder aarde”. Net als een boom worden (voelen) we (ons) dan gevoed. Ons lijf heeft als het ware een (energetisch) wortelstelsel dat ons voedt en verankert. Zo staan we stevig. Stevig staan betekent dus dat we ons gevoed, gezond en krachtig voelen.

Moeder aarde staat voor vruchtbaarheid, voor het leven, voor continue vernieuwing. We “weten” dus dat we niet alleen staan. We staan midden in het leven! Een continue proces van vernieuwing, nieuw leven, van overvloed! En dat geeft levenskracht, dat geeft vertrouwen.

Dit basisvertrouwen loopt ook helemaal door in ons man/vrouw zijn. Ook daar voelen wij onze roots… De generaties voor ons… De steun die alle mannen (vrouwen) aan jouw man-zijn (vrouw-zijn) leveren…


vormen van intimiteit

Eigenwaarde

En dat voelt goed. Als we thuis zijn in onszelf hebben we een goed gevoel van eigenwaarde. Acceptatie van alles wat we zijn; acceptatie van onze goede, maar ook van onze “mindere” kwaliteiten. We zijn uniek en mogen onze plek innemen op deze aarde. We hebben ook het recht om deze plek op te eisen. Als we thuis zijn in onszelf, kunnen we ook van onszelf houden. Lief zijn voor onszelf. Lief en zorgzaam voor ons lijf, de tempel waarin we wonen.


Intimiteit ervaren

En vanuit het gevoel van eigenwaarde, kunnen we contacten aangaan met anderen. Als we thuis zijn in onszelf, dan kunnen wij ons ook laten zien. Dan kunnen we de verdedigingswerken van ons ego laten vallen en ons openen. Laten zien wat er van binnen zoal leeft.

Als we thuis zijn in onszelf dat hebben we het vertrouwen om ons kwetsbaar te durven op te stellen en zo de verbinding te zoeken. Want “van binnen” hebben we allemaal een diep verlangen naar verbinding. Diep van binnen weten we eigenlijk ook wel dat de scheiding die we in de wereld aanbrengen een kunstmatige is.

Materie, vormen, zijn maar schijn, energetisch is alles verbonden. Natuurlijk ontwikkelen we in ons leven een (noodzakelijk) ego c.q. persoonlijke identiteit. Niks mis mee, maar vanuit die positie zoeken we steeds (energetisch) verbinding met anderen.

Thuis zijn in jezelf betekent dat je prima “alleen” kunt zijn, maar ook intimiteit kunt aangaan. Niet omdat je behoeftig bent, maar omdat jij overstroomt, je liefde wilt delen met anderen. Iets te delen, te geven hebt.


Gezonde grenzen

En dan ontstaat een wisselwerking. Een mooie loop van geven en ontvangen. Thuis zijn in jezelf betekent volgens ons dat je daarbij gezonde grenzen hanteert. Dat er balans is. En dat je goed zorgt voor jezelf, maar ook rekening houdt met anderen. Dat je niet het leven leidt zoals anderen dat graag zien, maar dat je in contact blijft (komt) met je authentieke zelf (jouw waarheid). Zodat je –in contact met anderen- jezelf kunt blijven.

Het betekent, dat jij je grenzen kunt bewaken, maar ook kunt verleggen. En tegelijkertijd dat je “oude” grenzen die niet meer relevant zijn kunt opruimen. Een beetje relaxter kunt zijn ook met grenzen, want veel grenzen zijn alleen maar bedoeld om je ego te beschermen.

Thuis in jezelf zijn heeft ook te maken met jezelf meer grenzeloos en egoloos maken. Je bent zoveel meer dan dat beperkte egootje.


Levenslust

Tantra heeft o.i. ook alles te maken met levenslust. Levenslust ontstaat indien jij je seksuele energie ten dienste stelt van je leven. Seksuele energie is een uiterst krachtige levensenergie.

Seksuele energie is de bron van het leven, de energie die voor ons allemaal aan de basis van ons leven staat. We zijn gewend om deze energie te onderdrukken omdat dat maatschappelijk meer gepast is.

Maar tantra zegt: niet onderdrukken, niet uitleven. Thuis zijn in jezelf is volgens ons dat jij je seksuele energie helemaal kent, er totaal in op kan gaan. Dat je stroomt en bruist en je levendig voelt.


Emotioneel in balans

En als je voelt, dan zijn er ook verschillende gevoelens, verschillende emoties. Het is in dit leven niet mogelijk om alleen plezier te ervaren. De andere kant van de medaille krijgen je er gratis bij: pijn. Plezier en pijn, dag en nacht, blij en verdrietig alle tegenstellingen horen bij het leven.

Thuis in jezelf zijn wil zeggen dat je al je gevoel accepteert. Dat je probeert ook vanuit de middenpositie te leven. En dat je oude ballast uit je leven (boosheid, verdriet, angsten) niet je leven laat regeren. Dat jij je bewust bent van je emoties en realiseert dat je hierin een keuze hebt. Als jij je “boos voelen”, hoeft dat niet hetzelfde te zijn als “boos doen”.

Jij hoeft je leven niet vanuit angst en/of schaamte (van buitenaf) te leiden. Je weet dat je een keuze hebt, dus misschien kan je wel kiezen voor happiness als de leidraad in je leven.


Hoe kom je thuis bij jezelf

Ja, nu weet je wat er onder verstaan kan worden. En misschien voel jjj je ook helemaal thuis bij jezelf. Heb je al je oude, belemmerende kind overtuigingen al lang los gelaten. Ken jij geen gevoelens van schuld en schaamte meer, ben je helemaal vertrouwd met je lijf, met je sensualteit en je seksualiteit. Misschien ken jij al je (hartsverlangens en leef je er naar).

Maar misschien ook niet. Misschien kan jij wel een steuntje in de rug gebruiken, wat oefeningen of meditaties die je dichter bij jezelf, bijwie jij wérkelijk bent, brengen.

Kijk ook eens naar onze tips voor meer intimiteit in je leven.


OTL, powered bij Satori en Solana

Thuis in jezelf
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *