Van oordeel naar mededogen

Van oordeel naar mededogen. Gisteren na de workshop “Tantra-YoY is genieten” werd ik door één van de deelnemers gecomplimenteerd. Hij vond dat ik (en Solana) zo zonder oordeel waren geweest. Zo uitstralen en zo volledig accepteren hoe de mensen zijn. Het grappige was dat ik dit compliment niet zo maar kon accepteren. Want… ik wist / weet dat ik helemaal niet zonder oordeel ben. Oh, ik heb eigenlijk best wel veel oordelen. Dit en dat en zus en zo… (radio gekkenwerk) En dat zei ik ook.

Nu gebeurt het vaker met dingen die mensen over/tegen me zeggen. Mijn eerste reactie is een neutrale of zelfs geen positieve (!). Complimenten aanvaarden is voor mij niet makkelijk en kritiek al helemaal niet. Daarna gaat mijn systeem echter aan de slag. Ik heb absoluut gehoord wat er gezegd is en begin die informatie te verwerken. Een aanvankelijke NEE (weerstand) wordt dan zomaar een volmondige JA (goede tip!). Ja ja ik ben soms erg langzaam. Zo ook deze keer.

Vandaag kwam hij opeens binnen. Tja, van oordeel naar mededogen. Want ja het oordeel is er wel, maar tegelijkertijd wéét ik dat ik zelf ook zo ben of kan zijn. In het oordeel zit ook de herkenning. Misschien een stukje geschiedenis… zo was ik ook ooit. Misschien een stukje van mijn schaduwkant… dat wat ik in mijzelf veroordeel. Heden, verleden… het maakt eigenlijk niet uit. De herkenning maakt het zo anders. Ditbewustzijn  maakt mijn reacties fundamenteel anders. Beter gezegd, meestal is er geen (negatieve) reactie meer. Meestal kan ik in mijn liefde blijven en helemaal accepteren wat/wie er op dat moment is. Iemand daarom dus helemaal laten zijn zoals hij/zij is. Want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Ik ben niet verder/beter dan die ander. Het oordeel is nutteloos. Waarom zou ik de ander afwijzen als ik (het van) mijzelf wel accepteer? Verander de wereld en begin bij jezelf!

In het Book of Secrets staat ook een mooie meditatie hierover.
Ik heb hem even opgezocht.

Soetra nummer 60: Aanvaarding!

Objecten en verlangens zijn zowel in mij als in anderen.
Laat ze door dat te aanvaarden getransformeerd worden.

We meten met twee maten. De ene maat voor ons zelf en de andere voor alle anderen. Maar… Wat je niet wilt dat jou geschied, doe dat ook een ander niet. Als je kritiek hebt op anderen, pas diezelfde kritiek dan ook op jezelf toe. Meet niet met twee maten. We zijn niet verschillend. We zijn allemaal hetzelfde! Met dezelfde verlangens waar jij mee rondloopt, loopt iedereen rond. Aanvaard ze en ze worden getransformeerd. Stop met denken dat jij al goed bent en de ander verkeerd. De vraag is niet of de wereld moet veranderen. De vraag is hoe jezelf kunt veranderen.

Hebzucht, boosheid, diefstal, moord… Veroordeel anderen niet. Het zaadje van alle “zonden” is ook in jou aanwezig. Wijs ook niets af. Wat onderdrukt wordt, wordt sterker. Breng alles aan de oppervlakte. Aanvaard het feit dat je niet perfect bent. Wees je er bewust van. In onwetendheid kun je veel doen. In bewustzijn kun je niet hebzuchtig, niet boos zijn.


Online Tantra

– because Happiness Matters –


Van oordeel naar mededogen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.