Wat helpt om situaties beter te beoordelen / je respons te verbeteren

Wat helpt om situaties beter te beoordelen. Dit is deel 2 van twee artikelen die gaan over hoe om te gaan met situaties en gebeurtenissen die onbegrijpelijk en/of oneerlijk zijn.

Deel 1: “Hoe te dealen met wat je niet begrijpt / wat “oneerlijk” is”
Deel 2: “Wat helpt om situaties beter te beoordelen / je respons te verbeteren”

Wat helpt om situaties beter te beoordelen / je respons te verbeteren

Rustig blijven

Als je al puur opgefokt bent, lukt het nauwelijks om niet primair te reageren. Slow down, relax en breng rust in je leven. Minder doen, meer ZIJN. Bewust ademen, lekker diep ademhalen helpt in situaties die lastig zijn om mee te dealen. Wist je dat je als je schrikt (emotioneel wordt) ook ophoud met ademen? Dus… blijf rustig en blijf vooral ademen!

Je zelf…vertrouwen

Vertrouwen is zo belangrijk om met het leven te kunnen dealen. Wie kan mij nou wat maken? Dat is zelfvertrouwen. Lekker in je vel, lekker onverstoord, wat er ook gebeurt. Werk dus aan je zelfvertrouwen, maak je niet druk. Vertrouwen dat alles wat er gebeurt in je leven wel een bepaald doel dient. Laat de controle maar los, het is goed.

Relativeren

Ken je de uitdrukking: “Rearranging the deckchairs on the Titanic”? Wat lastig lijkt in het moment kan juist geweldig zijn in het grotere geheel. Kijken naar wat er gebeurt en perspectief aanbrengen helpt om dingen te relativeren. Even de dingen van alle kanten bekijken. Als ouder van een niet slapend en huilend kind wordt je soms wanhopig. In het totaalplaatje is het slechts een momentopname in een prachtig leven.

Weten wat je aantrekt

Dit gaat over “The Law of attraction”. Kort gezegd ben je zelf verantwoordelijk voor alles wat je gebeurt. Dus bedenk wat je wilt aantrekken! Overal waar je energie in stopt dat groeit, dus leer van je ervaringen. Stop geen energie in negatieve situaties of in jouw negatieve reacties. Kies voor happiness en concentreer je op wat je wel graag wilt. Stop dáár je energie in.

Machtsverhoudingen zien

Je mag van je ouders nooit dat wat je wilt. Da’s niet eerlijk en al even onbegrijpelijk. Oom agent geeft je een terechte bekeuring maar dat voelt zelden “eerlijk”. Machtsverhoudingen plaatsen je voor onvoldongen feiten of geven je onbegrijpelijke opdrachten. Tja, dat is nu eenmaal zo in elke sociale structuur. Als je het kunt zien, kan je situaties beter plaatsen.

Ouwe meuk opruimen

We lopen allemaal rond met onverwerkte wonden en trauma’s van situaties en gebeurtenissen die we hebben meegemaakt. Hoe meer ballast, hoe groter het “pijnlichaam”, hoe meer “ruis” er op de lijn zit. Je reacties van nu worden zwaar beïnvloed door de trauma’s waar je mee rond loopt. Losse eindjes tellen op. Wil je niet steeds reageren vanuit oude pijn, ruim dan je ouwe meuk op. Doe dat zelf, heel je hart, of zoek hulp.

Je zelf blijven / je waarheid leven

Wie authentiek leeft, lekker echt is in al zijn/haar uitingen, hoeft zich niet zo’n zorgen te maken over zijn/haar reacties. Waar de liefde regeert is het altijd goed. Lekker spontaan, helemaal echt… Je bent dan misschien niet “normaal” in de zin van mainstream, maar de manier waarop je met de dingen omgaat is overwegend bewust en liefdevol. Groeien in liefde en bewustzijn is ons motto. Wauw, als iedereen daar nou eens de focus op zou hebben.

Lief zijn voor jezelf

Je bent boos geworden en heb ook boos gereageerd!. Pfff, ik leer het ook nooit!!! Je geeft jezelf ervan langs en gaat het vanaf nu serieus aanpakken. Ja ja, net zoals de goede voornemens op 1 januari zeker! Beter is wat liever te zijn voor jezelf. Niet zo kritisch, niet jezelf klein maken. Mens zijn betekent fouten maken. Groeien in liefde en bewustzijn betekent ook steeds liever zijn voor jezelf. Natuurlijk is het zaak van je fouten te leren. Soms moet je ook boeten of sorry zeggen. Eer wat je voelt, respecteer ook wat je doet.


de emotie mag er zijn
de actie hoeft niet / mag achterwege blijven


Ook interessant om te lezen

Deel 1: “Hoe te dealen met wat je niet begrijpt / wat “oneerlijk” is”

Omgaan met angst

In 7 stappen naar zelfvertrouwen

Heel je hart

Meer over bewustzijn en zelfonderzoek


Persoonlijke groeien: doe een online cursus

Intimiteit begint bij jezelf

Hartmeditatie – Leven met een open Hart

Herontdek je seksualiteit


Wat helpt om situaties beter te beoordelen, powered by Online Tantra

 

Wat helpt om situaties beter te beoordelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *