Wat is Sharing ?
Sharing is een sleuteltechniek voor een gelukkige relatie.
Delen is een geweldige manier om je relatie open en fris te houden.
Sharing – een mooie manier om obstakels uit je relatie te verwijderen.
Wat is Sharing?
Lees het onderstaande artikel en weet van tevoren:
- Sharing is een communicatietechniek,
- die wordt gebruikt om een onderling communicatiekanaal te openen.
- Een eenvoudige techniek van praten en luisteren met bewustzijn,
- in een veilige, open en liefdevolle ruimte.
- Delen, zonder oordeel, zelfs zonder een enkele reactie.
- Sharing is bedoeld om de lucht te zuiveren of iets te ont-dekken (geheim) .
- Een techniek gebaseerd op VERTROUWEN.
Wat is sharing: communicatie is heel belangrijk
De basis voor elke gezonde relatie is intimiteit, liefde en communicatie. In andere artikelen hadden we het over intimiteit en de kunst van tantrische relaties. We hebben het bijvoorbeeld over die diepe intimiteit die mogelijk wordt door een open (ook energetische) communicatie en de match op 4 gebieden: lichaam, geest, hart en ziel.
Wanneer mensen elkaar ontmoeten, spelen alle vier gebieden hun rol. Wanneer cupido toeslaat, worden hart en ziel onmiddellijk geactiveerd. Telkens wanneer lust, fysieke aantrekkingskracht en/of verlangen aanwezig is, spreekt het lichaam. De meeste mensen verbinden zich echter eerst met elkaar met het hoofd (hun mind), via het gedachtegoed. We beginnen met praten en we wisselen persoonlijke ervaringen, ideeën en meningen uit.
Tantra gaat over liefde, over het verbinden van het ene open hart met het andere open hart, over het verbinden van ziel tot ziel. Tantra erkent echter het belang van het lichaam; om een open lichaam, een vrije stroom en uitwisseling van energie te hebben. De pracht van het directe gebruik van je zintuigen. Samensmelten in lust-, liefde- en levensenergie.
Tantra gaat ook over jezelf bevrijden van de rigide (negatieve) conditioneringen van je geest. Er liggen dikke lagen conditionering rond je werkelijke (authentieke) zijn. Maar hoe (her)ken je die? Hoe word jij je bewust van je conditioneringen? Nou, je leert je conditioneringen kennen omdat je met anderen omgaat. Wanneer je het (niet) eens bent met iemand, kan jij je bewust worden van je waarden, normen en meningen. Als je anderen ziet en ze veroordeelt, weet dan dat jij je eigen mind-stuff (normen) op hen projecteert. Als jij jezelf terughoudt of begint “te pleasen” (dat wil zeggen je te gedragen zoals het hoort), dan is er een conditionering actief. Andere mensen zijn erg belangrijk om jezelf te kennen. Ze zijn de spiegel waarin je je conditioneringen kunt zien.
Wat is Sharing: de kunst van luisteren
Communicatie is tweerichtingsverkeer. Er is een zender en er is een ontvanger. Dit klinkt eenvoudig, maar in werkelijkheid zijn doemen er veel problemen op. De meest voorkomende is dat mensen niet luisteren. Ze zijn alleen bezig met hun eigen “ding”.
Hoe geweldig is het niet om gehoord te worden…
Het is verfrissend als iemand echt naar je luistert! Het laat zien dat hij/zij werkelijk geïnteresseerd is in jou. Hij/zij laat zien dat er een intentie is om zich liefdevol met jou te verbinden. Mensen die luisteren zijn meestal erg bewust, aanwezig en attent. Bij zulke mensen is de bereidheid (blijdschap) om je (kwetsbare) zelf te laten zien en gezien te worden (en omgekeerd) erg groot. Delen geeft je een warm, intiem gevoel van verbondenheid. Het opent je lichaam (bijvoorbeeld je keel) en de liefde in je hart. Het is een proces van steeds meer betrokken raken bij een intiem (mentaal) contact.
…zonder de angst voor het oordeel
Want gehoord worden is niet genoeg. Wanneer de ander je direct begint te veroordelen, klap je al snel weer dicht. Want wie wil er nu be-/veroordeeld worden? We zijn allemaal bang voor oordeel en afwijzing. We zijn al zo (ver)oordelend over onszelf! Eigenwaarde, en jezelf accepteren zoals je bent, zijn belangrijk in het leven én in communicatie. De ander accepteren zonder oordeel, accepteren “wat is”, is ook erg belangrijk in sharing. Sharing is alleen mogelijk in een liefdevolle, niet-oordelende omgeving. Je kunt je uitspreken, en je weet: je zult niet be-/veroordeeld worden. Niet tijdens het delen, en in ieder geval niet binnen 48 uur na het delen, het liefst nooit meer …
Verschillende technieken, verschillende doelen
In een relatie zijn er veel verschillende communicatietechnieken beschikbaar voor partners. Ik noem er vijf:
- Een normaal gesprek.
- Positieve feedback geven.
- Een inquiry (onderzoek) doen.
- Sharing.
- Release.
Ad 1. Communicatie is tweerichtingsverkeer. Onthoud dit altijd, omdat de meeste mensen niet luisteren. Ze zijn alleen geïnteresseerd in het vertellen van hun eigen verhaal. De kunst van het luisteren is erg belangrijk. Zodra je naar je partner gaat luisteren, gebeuren er wonderen … Hij/zij zal je erg dankbaar zijn.
Ad 2. We zijn gewend om tebe=/ veroordelen en om negatieve feedback te geven. Zodra je begint te luisteren, kun je de schoonheid van andere mensen echt zien. Reframe je mind: start met omdenken en zie het positieve. Zie altijd het positieve en geef daar veel feedback over. Je kunt dit met iedereen doen, de hele tijd. Mensen zullen je op handen dragen!
Inquiry ((zelf)onderzoek)
Ad 3. Een inquiry is vergelijkbaar met een sharing en wordt gedaan m.b.t. een specifiek onderwerp (zie hier). Dit kan elk onderwerp zijn waarin jullie geïnteresseerd zijn. Je stelt je partner een bepaalde vraag steeds weer opnieuw. Hij/zij geeft antwoorden, jij luistert alleen. Vragen/onderwerpen kunnen zijn: “Wat is seks voor jou?” Of “Waar word je blij van?” Spreek ongeveer 10-15 minuten en wissel dan van rol. Na de inquiry kunnen jullie vrijuit praten over wat er in de inquiry gezegd is. Een inquiry is een fijne manier om elkaar te helpen bewust te worden van onbewuste gedachten, verlangens en gevoelens. Dus om te groeien in bewustzijn.
Ad 4. Dit artikel gaat over sharing. Sharing is voor de “moeilijke” onderwerpen. Het is een open ruimte voor alles dat gezegd wil worden. Belangrijk is dat je alleen maar luistert en dat je er daarna niet meer over praat. Niet of althans niet binnen 48 uur (als het echt zo nodig moet). Het is in 99% van de gevallen echter niet nodig om erover te praten. Geef zeker NOOIT een oordeel, omdat je partner dan niet opnieuw, niet zo gauw, meer iets met je zal delen. Vertrouwen … Alles is… komt goed! Laat het universum zijn gang maar gaan.
Ad 5. Je kunt “ontladen” door catharsis te doen. Dit is een goede manier wanneer je vol “frustratie/boosheid/pijn” zit en/of onder grote druk staat. Wanneer je vol negativiteit zit. Als je meer ervaring met catharsis hebt, kun je ook een release-sessie met je partner doen, maar meestal is het beter om het alleen (of in een groep) te doen. Catharsis is prima geschikt om oude “shit” los te laten. Belangrijk is dat, als je het naar buiten gooit, je dit liefdevol en vooral heel bewust doet.
Sharing is voor de moeilijke onderwerpen
Zoals gezegd is sharing, een techniek die gebruikt wordt om communicatiekanalen te openen. Het is een eenvoudige techniek van praten en luisteren in een veilige, open en liefdevolle ruimte. Een ruimte zonder oordeel, zelfs zonder een enkele reactie. Het is een techniek om de lucht te zuiveren of (geheimen) te ontdekken. Een techniek gebaseerd op VERTROUWEN.
Door te delen haal je de kou uit de lucht
Alle stellen weten dit. Geleidelijk aan wordt er een muur opgebouwd tussen partners. Die muur wordt meestal opgebouwd uit kleine dingen (probleempjes / irritaties), die het sec niet waard zijn om te noemen. Door de steeds hogere muur wordt echter de communicatie ook steeds moeilijker. Uiteindelijk blijft er slechts ruimte voor een klein nietszeggend gesprekje over. Sharing is een geweldige manier om de opgebouwde muur weer af te breken. Om een open ruimte te hebben om te kunnen praten over alles wat gezegd wil worden. Als je begint, weet je misschien niet eens wat er komen gaat. Tijdens het delen komen als vanzelf kleine of grote (belangrijke) zaken naar boven.
Sharing lucht op …
Delen is een verademing. Wanneer je dingen deelt, brengt het je dichter bij elkaar. Je irritaties delen, je gevoelens (van angst / woede) delen, (verontrustende) gedachten delen. Het uiten van wensen, verlangens, geheimen. Delen verwijdert energetische en communicatie obstakels, alleen al omdat jij je gevoelens of gedachten naar buiten (in het licht) brengt. Ze komen naar buiten en zijn zo -vaak voor het eerst- voor je partner zichtbaar. Sharing kan ook een “off-load” zijn van de overvloed aan gedachten en emoties. Het kan de geest kalmeren en kan de emotionele last op je schouders verminderen.
Sharing kan over alles gaan
Over het weer, over werk, gezondheid, elke gedachte of emotie die in jou en/of het systeem van je partner zit. En natuurlijk kan die gedachte of dat gevoel ook over jou gaan! Wat je partner over jou denkt of voelt en ook over jou gedrag. Maar onthoud, het gaat NOOIT over jou! Je bent maar een projectiescherm. Het gaat over en alleen uitsluitend over je partner (of over jou natuurlijk als je zelf spreekt). Houd dus tijdens het delen altijd alles bij jezelf. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedachten en gevoelens. Begin elke zin met “Ik voel” en “Ik denk” of iets dergelijks. En als je luistert: neem wat je hoort vooral niet persoonlijk!
Misschien vind je het niet leuk wat je hoort, maar nu weet je het!
Deel om te ont-dekken
Het delen van je meest intieme gedachten en gevoelens is een geweldige manier om elkaar te leren kennen. Wanneer de ruimte veilig, open en liefdevol is, kun jij je grootste geheimen delen. Vooral als er geen oordeel is, geen (negatieve) reactie. Mensen lopen rond met zoveel dingen die ze niet durven te vertellen. Zelfs tegen hun partner! Dit kan uit schaamte of schuldgevoelens zijn. Doe wat soul-searching en vertel wat je hartje begeert. Sharing maakt je kwetsbaar, maar heeft ook zijn voordelen. Het geeft jou en je partner inzicht in je diepste geheimen, verlangens, intieme gedachten. Sharing maakt je geest vrij. Het bevrijdt je levensenergie!
Wanneer moet je een sharing doen?
Wanneer het nodig is, wanneer het voelt dat “het tijd is”
Er is geen “juiste” tijd om een sharing te doen, behalve dan als jullie er allebei zin in hebben. Meestal is het tijd als de normale communicatie beperkt is tot alleen maar “small-talk”. Wanneer de onderlinge communicatie geblokkeerd is. En wanneer er “dingen” tussen jullie in komen te staan. Wanneer je dingen “verstopt” voor je partner.
Als jullie er allebei zin in hebben
Sharing is geen eenrichtingsverkeer. Het is belangrijk dat jullie er allebei zin in hebben. Als slechts één partner deelt, is dat niet zo vruchtbaar. Intimiteit is een proces waarbij twee personen betrokken zijn. Praat erover, krijg een gevoel van urgentie. Als je serieus bent over je relatie, weet je wanneer het tijd is voor een sharing. Gebruik dit deelproces ook voor gevoelige gebieden en problemen. Gebieden waar jij je het meest kwetsbaar in voelt. Doe een sharing bij voorkeur wanneer het allemaal goed is tussen jullie twee. Sharen als je midden in een heftige ruzie zit is geen geweldig idee! Er zijn dingen die je gewoon niet kunt zeggen! Je moet in staat zijn om bewust aanwezig en enigszins liefdevol te zijn.
Wat is een Sharing – Het is tweerichtingsverkeer
Wat is delen: hoe “doe” je een sharing?
Voorbereiding
Een sharing werkt waarschijnlijk het beste als je het vooraf een beetje inplant. Dat geeft jullie tijd en ruimte om je mentaal voor te bereiden. Tijd om te ontspannen en jullie agenda vrij te maken. Maak een mooie ruimte. Verander je woonkamer in een tantra-tempel (zie de tantra-basics). Maak er iets bijzonders van. Sharing is ook een manier om je partner de boodschap te sturen dat wat er ook is of is gebeurd … dat je van hem/haar houdt. Je bent vastbesloten jullie relatie tot een blijvend succes te maken. Reserveer een bepaalde tijd en zorg ervoor dat jullie niet gestoord kunnen worden.
Praten en luisteren (2 keer 10-15 minuten)
Een sharing vindt plaats in twee fasen, elk 10-15 minuten. Neem ook deze tijd, haast je niet. Stilte is goed. Ga zo zitten dat je elkaar kunt aankijken. De eerste partner begint te praten. De ander luistert aandachtig. Je oordeelt niet, je praat niet, je stelt geen vragen, je geeft geen positieve of negatieve feedback. Zelfs niet onuitgesproken! MAAR -> Laat zien dat je luistert!
Wissel van rollen na 10-15 minuten. Zet zo nodig een meditatiewekker.
Houd het altijd bij jezelf
Houd het tijdens het praten altijd bij jezelf. Het gaat niet om je baas of partner, het gaat om jou! Druk je gedachten en/of gevoelens zonder aarzeling uit. Begin zinnen met
Ik voel…
Ik denk…
Neem het niet persoonlijk
Zelfs als je partner gedachten en/of gevoelens over jou of de relatie uitdrukt, neem het dan niet persoonlijk op. Het gaat niet om jou! Als je nog steeds wordt getriggerd … Wees je erg bewust van je oordelen of reacties. Blijf aanwezig, blijf luisteren. Bestudeer later, doe wat soul-searching over wat er werd getriggerd. Gebruik de informatie om jezelf te bevrijden van conditioneringen of oude wonden. Als iets dat wordt gezegd niet waar is … dan weet je het. Als het waar is … denk er dan over na (later).
Stap voor stap
Het mag duidelijk zijn dat het gevaarlijk kan zijn om jarenlange gespannen ergernis en wrok over je partner in één keer over hem/haar uit te storten. Sharen moet veilig en liefdevol zijn. Begin met kleine, minder belangrijke dingen. Oefening baart kunst. Door regelmatig te sharen, kun je op diepere lagen “opruimen”. Het geeft je partner ook de kans om te wennen aan de nieuwe manier van communiceren.
Sluit altijd positief af
Het is moeilijk om bepaalde emoties en emotionele gemoedstoestanden weer los te laten. Kinderen kunnen direct schakelen, maar volwassenen zijn iets te geconditioneerd. De volwassen geest (en het lichaam) heeft de neiging zich te hechten aan pijn (negativiteit). Dus we stellen voor dat jullie elke sharing positief eindigt. Bijvoorbeeld door een positieve feedbackronde te maken. Neem je tijd, forceer niets.
Bedank elkaar
Eindig met een moment van stilte. Dan bedank je elkaar. Het is niet nodig en zelfs ongewenst om over de sharing te praten. Doe dat later ook niet, wacht tenminste 48 uur als het echt moet. Maar NOOIT, geef NOOIT een oordeel, omdat je partner dan niet opnieuw zijn/haar diepste emoties/gedachten zal delen. Vertrouwen … Laat het universum zijn gang gaan. Laat het allemaal tot rust komen en laat het universum zijn werk doen.
Wat is sharing: Vertrouwen in het universum
Wat is sharing: speel wel volgens de regels
Praat en luister aandachtig
Als je praat, wees eerlijk. Deel je gedachten, deel je gevoelens. Wees recht door zee, wees eerlijk. Praat er niet omheen, gooi het uit je systeem. Het gaat erom dat je zonder aarzeling spreekt en je voelt dat het je verlichting brengt.
Als je luistert, probeer dan niet te oordelen, reageer helemaal niet: geen reactie, niet positief, niet negatief. Luister gewoon. Blijf aanwezig en luister aandachtig. Als het triggert, onderzoek (op een later moment) wat er is aangeraakt. Doe wat zelfonderzoek.
Blijf baas in eigen buik
Zoals gezegd, maak het niet persoonlijk. Gebruik de sharing niet om te klagen, om je partner de schuld te geven, om hem/haar te vertellen wat hij/zij altijd verkeerd doet, om uit te leggen hoe stom / verkeerd / onwetend etc hij/zij is, om hem/haar te vertellen hoe ze dingen zou moeten doen. Praat over wat je voelt, over je verlangens. Ik voel …, zeg ik denk …. , Ik zou zo blij zijn als …. Maar maak er ook geen verlanglijst van waar de ander aan moet voldoen. Neem je eigen verantwoordelijkheid, en deel hoe je je voelt. Als je luistert… neem het niet persoonlijk, het gaat niet om jou, het gaat om je partner. Als je wordt getriggerd, neem dan ook verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens.
Vertrouw op het universum
Fundamenteel in tantra, en dus in sharing, is het idee dat er niets hoeft/moet worden opgelost. Omdat er niets fout/kapot is. Je spreekt je uit, je luistert en dat is het. Wanneer je direct daarna over wat er is gedeeld spreekt, kom je in de problemen omdat er zeker een oordeel in je verhaal zal kruipen. Elk oordeel is een moordenaar voor een open, eerlijke sharing, tijdens en erna. Dus praat er na de sharing bij voorkeur nooit meer over. Als je dan toch zo nodig moet, wacht dan minstens 48 uur.
Past tantra/sharing bij jou?
Lees dan meer
Key-article over Tantra – Wat is Tantra
Key article over Tantrische relaties
Meer over intimiteit-oefeningen
Check it out – doe één van onze themacursussen
Hopelijk maakt dit artikel / oefening over Sharing je nieuwsgierig. Wil je weten wat tantra kan betekenen in jouw leven. Kijk dan naar het overzicht van onze cursussen. Er zit vast wel iets bij van jouw gading. Begin vandaag!
Bring tantra into your life, choose here what suits you!
Bijvoorbeeld, probeer de themacursus Secrets of Lovers
Zoektermen
Categorie: meditatiebiblotheek, oefening