Last Updated on 17 juli 2025 by Satori de Ruijter

Wat alcohol met je doet

Wat alcohol met je doet

Een glas wijn bij het eten. Een biertje op het terras. Een borrel met vrienden. Voor veel mensen is alcohol een vertrouwde metgezel in sociale momenten. Maar wat doet alcohol eigenlijk met je? Wat maakt dat het soms zó prettig voelt? In dit artikel verkennen we de effecten van alcohol — met een open blik en een nuchtere conclusie.

De scherpe randjes verdwijnen

Een van de meest genoemde redenen om te drinken is simpel: het scherpe kantje gaat eraf. Alcohol heeft een ontspannende werking op het zenuwstelsel. De gedachten worden minder scherp, de spanningen in je lichaam nemen af. Een stressvolle dag valt van je af — niet opgelost, maar wel even op pauze gezet. En juist dat kan opluchten.

Meer contact, minder remming

Alcohol kan sociale situaties versoepelen. Je voelt je losser, opener, durft meer. De interne censor — die stem die je anders zegt om vooral niets raars te doen — wordt wat stiller. Daardoor ontstaan gemakkelijker gesprekken, gelach en verbinding. Dat is ook waarom we alcohol vaak koppelen aan gezelligheid: het helpt om bruggen te slaan waar je normaal misschien een drempel voelt.

De wereld wordt net iets mooier

Met een beetje alcohol op kunnen de kleuren warmer lijken, muziek intenser klinken, mensen aantrekkelijker zijn. Dat is geen magie, maar chemie: alcohol beïnvloedt het beloningssysteem in je hersenen. Dopamine komt vrij, net als endorfines. Het effect: je ervaart meer tevredenheid, het moment voelt rijker aan. Je zit minder in je hoofd, en meer in het hier en nu.


Ken en bewaak je grenzen

Toch schuilt juist in dat prettige gevoel ook het risico. Want wanneer wordt ontspanning overgave, en wanneer kantelt overgave naar verlies van controle?

“Ik zelf vind het moeilijk maat te houden. Of het nu water of wijn is, ik drink gauw een paar glaasjes. Tja en dan is de fles vaak (weer) leeg.”

Voor veel mensen is dat herkenbaar. Juist omdat het zo lekker voelt, is ‘nog eentje dan’ snel gezegd. En voor je het weet ben je de balans kwijt. Daarom is het goed om stil te staan bij je eigen grenzen. Wat is voor jou nog fijn? Wanneer voel je dat het genoeg is — of te veel?

Herken de signalen van te veel drinken

Soms glijdt overmatig drinken er geleidelijk in. Het begint onschuldig, maar sluipt je leven binnen als gewoonte. Herkenbare signalen zijn bijvoorbeeld:

  • Je hebt alcohol nodig om te kunnen ontspannen
  • Je denkt overdag al na over dat eerste glas
  • Je baalt als er geen drank is
  • Je drinkt vaker of meer dan je je had voorgenomen
  • Je omgeving maakt opmerkingen over je gebruik

Als je een of meerdere van deze signalen herkent, wees dan mild voor jezelf — en ook eerlijk. Bewustwording is geen oordeel, maar een uitnodiging om het roer weer in handen te nemen.


Risico’s van te veel drinken — en wat je écht nodig hebt

Alcohol ontspant, tot het te veel wordt. Dan keert het zich om: vermoeidheid, prikkelbaarheid, onrust. Wat begon als gezelligheid of verlichting, kan leiden tot afhankelijkheid — vaak ongemerkt. De risico’s zijn niet vaag: leverproblemen, verslaving, slaapproblemen en stemmingswisselingen komen vaker voor dan we denken.

“Voor mij zijn automatisme, verslavingsgevoeligheid en stress kernpunten waarom ik soms te veel drink. Bijkomend nadeel is ook dat ik op termijn steeds zwaarder word. Een lange periode zonder alcohol in combinatie met meer bewegen, afvallen, en bewuster leven is voor mij een terugkerend fenomeen.”

Groeien in bewustzijn en kleine, andere keuzes maken, maakt een groot verschil. Drink met mate, én ontdek wat je eigenlijk zoekt:

Vier redenen waarom we grijpen naar alcohol

1. Op de automatische piloot
Zonder nadenken het eerste glas inschenken?
Neem een pauze. Adem. Voel. Misschien heb je gewoon rust nodig.

2. Om te ontspannen
Van spanning naar sloom in één slok.
Maak een korte wandeling. Zet muziek op. Ontspan vanbinnen.

3. Erbij willen horen
Iedereen drinkt. Dus jij ook?
Proost bewust met iets zonder alcohol. Jij doet mee — ook zonder glas.

4. Iets opvullen
Een leeg gevoel dempen met wijn.
Voel wat je mist. Bel iemand. Schrijf. Sta jezelf toe te voelen.

Zo blijf je in contact met jezelf. Niet door streng te zijn, maar door eerlijk te zijn. En dat is pas echte vrijheid.


Geniet, maar drink met mate

Alcohol kan helpen om te ontspannen, om meer te voelen, om makkelijker contact te maken. Het heeft het vermogen om de wereld even een zachte glans te geven. En dat mag je gerust erkennen en waarderen. Tegelijk is matiging het sleutelwoord. Want pas als je de regie behoudt, blijft alcohol een toevoeging — en geen valkuil.

Dus: geniet van een goed glas. Wees bewust. En bovenal — drink met mate.


Uiteindelijk willen we allemaal gewoon gelukkig zijn

Een glaasje is fijn. Er zijn ook andere manieren om lekker in je vel te komen.
Wil je weten hoe? Doe de cursus Intimiteit begint bij jezelf.


Wat alcohol met je doet, powered by Online Tantra

Wil je dit artikel delen op Facebook? Dat kan eenvoudig met deze knop:

Wat alcohol met je doet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *