Loslaten is niet makkelijk

Loslaten is niet makkelijk. Als je ooit je tweelingziel hebt ontmoet en daarna weer hebt verloren, dan weet je dat. De euforie van het (vroegere) samenzijn staat in schril contrast met de pijn van het nu (en in de toekomst) gescheiden zijn. In dit artikel enige inzichten over wat er zou kunnen spelen.

Eerst is het fijn

Je komt iemand tegen en de bliksem slaat in. Of je kent elkaar al langer en opeens groeit er iets moois. Je hart gaat sneller kloppen… Hoe snel het ook ging, je hebt het nu heel fijn samen. Dat voelt goed, dat voelt super. De verbinding raakt je diep. Daar wil je wel meer van. Je wilt alle (meer) tijd met elkaar besteden.

Je bent verliefd, houdt van hem of haar en bent eigenlijk niet weg te slaan bij je geliefde. Op het juiste moment in jouw leven ben je iemand tegen gekomen die je helemaal raakt. Een klik, een match, die (bijna) alle niveaus in jou beroert:

 • De klik op het geestelijk vlak; je kunnen zo goed met elkaar overweg; zo lekker praten.
 • De lichamelijke klik; jullie stromen!!; de intimiteit; de seksualiteit is geweldig.
 • De enorme liefde die in je hart wakker wordt; samen zijn is een feest; jullie gaan in elkaar op.
 • Jullie zielen zijn één; het voelt zo vertrouwd, een soort thuiskomen; gelukzaligheid.

Dan volgt de pijn

En zonder dat je een waarschuwing hebt gehoord is de scheiding daar. Je tweelingziel, de man of vrouw waar je zo ziels veel van houdt, verdwijnt uit je leven. Je snapt het niet…

De pijn is hevig. Het verdriet is groot. Misschien is er ook een opkomende heftige boosheid. Maar het verlangen blijft. Mede daardoor is de pijn zo lang en zo snijdend diep. Het gat dat geslagen wordt in je leven is zo groot. Er is een leegte ontstaan die -zo lijkt het- niet meer te vullen is.

En het ergste is nog…. Ondanks je ellende, kun je hem/haar niet loslaten. Je kunt niet verder en je kunt niet terug.


Loslaten is niet makkelijk


Wat zou er kunnen spelen

Tja… Het leven geeft je een tantrische boodschap. Wat die boodschap is, is voor iedereen anders. Misschien heb je gewoon pech. Of er speelt iets anders. Want de match die er was, die je voelde, was wel degelijk reëel en uniek. Dat gevoel komt misschien ook nooit meer terug. Hoewel? Is er een kans dat de geschiedenis zich herhaalt? Wie weet! Wat ons betreft wel, want je bent aan de bron geweest.

Onze stelling is dat die ander er misschien wel veel minder toe doet dan jij wel denkt. Je beleving is reëel, geen twijfel aan, maar een belangrijk deel van jouw euforisch gevoel had meer met jezelf te maken, dan met de ander. Een groot deel van jullie klik was de positieve / euforische blik die jij had: de positieve feedbackloop die tussen jullie ontstond.

Jouw gevoel over jouw kant van die cirkel: complimentjes te geven, complimentjes te ontvangen. Jouw gevoel had te maken met de energie die jij – in jou en tussen jullie – voelde stromen. Hoe mooier de band, de klik, hoe groter de kans dat je gevoel héél diep van binnen zat. Hoe groter de kans dat jij je helemaal oké, helemaal 100% geaccepteerd voelde.

Eenheidsgevoel

Die gedachte -jouw interpretatie- gaf je een enorm éénheidsgevoel. Je was op dat moment je ego voorbij. Op dat moment waren al je verdedigingswerken even niet actief, was je open en toegankelijk. Dicht(er) bij de bron.

Natuurlijk maakte je partner ook iets specifieks in je los, maar ook dat was een gevoel in jou. Jij kan alleen jouw kant van de verbinding, van het stromen waarnemen. Jouw kant van het hartscontact.

En dat geldt ook voor de pijn van de scheiding. Wat je ziet is jouw projectie. Wat je ziet, is waar jij je bevindt. De mind is uiterst selectief, het lichaam heeft absoluut voorkeur, maar je hart is onvoorwaardelijk. In het hart is er ook geen oordeel, slechts liefde en mededogen. Op zielsniveau is er geen afscheiding meer, daar is eenheidsgevoel.

Zorg je wel voor jezelf?

geblokkeerdDe oorzaak van alle pijn zit dus meer in je hoofd dan in je hart. Voel je pijn, dan ben je ver(der) van je bron (Zijn). Wat heb je dan gedaan, wat maakt dat je je geliefde zo mist, dat het zo’n pijn doet? Misschien heb je jezelf een beetje verloren in de relatie ? Misschien heb je niet genoeg voor jezelf gezorgd?

Als je te veel uitstroomt (uitreikt naar je partner), wordt het lastig om op eigen benen te blijven staan. Je hebt de ander dan nodig voor je eigen balans. Is die ander weg, dan ben je uit balans en dat voelt uiteraard niet fijn. Misschien hebt je je geluk wel een beetje in de handen van de ander gelegd, de ander verantwoordelijk gemaakt voor jouw geluk.

Al jouw verlangens en al jouw dromen op (het leven met) de ander geprojecteerd. Hij/zij is zo perfect, niemand anders kan jouw geluk meer invullen. Tja en als de ander dan wegvalt…, als die gewenste, aangewende patronen doorbroken worden, ontstaat er leegte. Ontstaat er een gat. Als jij je te veel gehecht hebt aan de ander / aan de relatie / aan de patronen doet het pijn als dat alles weg valt.


Loslaten is niet makkelijk, wat kun je doen?

In onze cursussen hebben we regelmatig twee oneliners:

 • Verbinding met jezelf, verbinding met de ander, verbinding met het bestaan.
 • Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart, bewustzijn.

Onze suggestie is dan ook om weer meer verbinding met je werkelijke zelf te zoeken. Eerst weer happy in verbinding met jezelf te zijn. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk en stop de projectie op anderen. Zoek jezelf broeder…..En ga steeds weer naar / in de richting van je hart. Zelfacceptatie en zelfliefde is zo belangrijk.In je mind is het nooit goed. In je mind is er alleen spanning en gevecht. Door je mind, door die spanning ontstaat pijn.


Loslaten is niet makkelijk


Wat kan je doen?

Ga naar je hart en voel de vrede. Adem diep in- en uit, ga naar je hart en ontspan jezelf. Zoek de golflengte op van de liefde en zie hoe de pijn minder wordt en het glas weer half vol wordt. Gebruik je senses om te genieten in je leven. Voel je lijf, voel dat je leeft, stroomt, bruist.

Leef in liefde. Als je eenmaal hebt geaccepteerd dat je leven vol onzekerheden zit, kun je leven vanuit je hart in plaats van vanuit angst en onzekerheidsreductie. Ga naar je hart en maak je liefdeVOL. Vul je hart met liefde. In plaats dat je wilt nemen, behoeftig bent, begin je te geven, ga je overstromen.

Geef ook aan jezelf. Je mag helemaal zijn zoals je bent: precies zoals je bent. Dus ook je verdriet mag er zijn. Druk het niet weg, leef het niet uit. Laat het zijn. Omvat je pijn, omvat je verdriet met liefde. Wees liefdeVOL voor jezelf en voor anderen.

Besef ook dat ware liefde ultieme toewijding insluit. Als je echt van iemand houdt, dan gun je hem of haar de hemel. Dan gun je hem of haar het beste, ook als je daar zelf niet bij bent. Ware liefde is het vertrouwen dat dit dan wel eens het beste voor je ex-partner kan zijn.

En leef in bewustzijn. Kijk naar je verlangen(s). Herken je verlangens. Kom er achter welke behoefte er achter je verlangen schuil gaat. Wees open, kijk om je heen. Er zijn zoveel mensen, met wie je je verlangens kunt realiseren. Een zus, een  vriend(in). Stop met projecteren en ook met vergelijken: met hem/haar was het zo veel mooier, fijner, dieper…. Geef het leven een kans.

Wees je bewust van wat je in je hebt, van wat anderen je te bieden hebben en van de rijkdom van het leven. En soms is iets alleen doen nog fijner dan je denkt! Dat jij niemand nodig hebt om je goed te voelen, dat je zelf al helemaal compleet bent. Al wat zichtbaar wordt, dus ook de relatie, is dan een manifestatie van jouw perfecte zijn.

Inzicht maakt je vrij!

loslaten in niet makkelijkHet mooie van bewustzijn is dat je het leven dan kunt laten zoals het is. Leven in het NU en vanuit je Zijn, je zuivere gedachten (bewustzijn) de toekomst vormgeven. Je mag het verleden, je herinnering(en) koesteren.

Geniet van al die mooie extatische momenten die je samen met je ex-partner had. En geniet van het verleden. Geniet ook van de wijsheid en het inzicht dat het (de pijn) je heeft gebracht.

PIJN is een signaal. Als je signalen snel oppakt, als je heel alert bent en reageert op de boodschappen die het leven je geeft, dan leef je in the “Flow”. Je levensgeluk kan je zien als het criterium dat je laat zien of je goed bezig bent.


Loslaten is niet makkelijk


Zie ook de artikelen:

Twin flames, hoe daar als (ex)partner mee om te gaan

en

De lessen van je tweelingziel

OTL Leven met een open hart flyer

Online cursus Hartmeditatie

Sinds begin 2016 hebben we ook online cursussen. Één van die cursussen sluit goed aan bij dit onderwerp. Loslaten door veel in je hart te zijn. Loslaten door te leven met een open Hart.

 


In liefde loslaten, powered by Solana en Satori

Loslaten is niet makkelijk

12 gedachten over “Loslaten is niet makkelijk

 • 7 juli 2019 om 04:53
  Permalink

  I really like your writing style, good information, thankyou for posting.

  Beantwoorden
 • 21 februari 2020 om 21:53
  Permalink

  Ik zoek hulp om iemand los te laten! Joëlle!

  Beste Joëlle, ik heb je een mail gestuurd.
  Je bent nooit alleen. <3

  Beantwoorden
 • 5 augustus 2020 om 10:54
  Permalink

  Je bent nooit alleen, je mind kan dit wel tegen je zeggen, en als je dit gelooft dan kan je de allen-heid ook ervaren. Laat je mind maar kletsen!

  Beantwoorden
 • 24 december 2020 om 01:13
  Permalink

  Wat is dit mooi geschreven !
  heb al maanden moeite om mijn ex-vriend” los te laten ”
  en de pijn die ik voel is soms zo ondraaglijk …
  dan voel ik weer woede dan weer emotie ..
  door dit verhaal ,snap ik het eindelijk..
  met heel m’n hart en ziel
  wil ik u hiervoor bedanken
  heel veel liefs kell

  Beantwoorden
 • 14 januari 2021 om 09:45
  Permalink

  Hallo,ik heb het gevoel dat ik m’n tweelingziel verloren ben,de timing niet juist was.Onze achtergronden waren/zijn best verschillend.ik mis haar en haar zoon al 1,5jaar iedere dag,ondraaglijk soms….ten einde raad!

  Beantwoorden
  • 17 juli 2021 om 12:12
   Permalink

   Ik herken het helemaal. Je wordt verscheurd van binnen..
   Radeloos, machteloos en hopeloos..
   Niemand kan er aan tippen.

   Het sloopt je..

   Beantwoorden
   • 2 augustus 2021 om 17:34
    Permalink

    Gewoon een vraag. Wat bedoel je met eraan tippen? Wat is er zo bijzonder aan hem of haar? Ben wel benieuwd. Als je dat duidelijk hebt. Waar wacht je dan op? Groet Karin

    Beantwoorden
  • 2 augustus 2021 om 17:36
   Permalink

   Wat is dan de juiste timing? Achtergrond zal niet in de weg moeten staan! Groet Karin

   Beantwoorden
   • 18 september 2023 om 10:47
    Permalink

    Hai ,
    Ik geloof dat ik hier kan vertellen dat ik in een moeilijke periode zit en erg veel verdriet en pijn hebt ervaren de afgelopen tijd van en met mijn tweelingziel/zielsconnectie.

    Specifiek vanaf 10 augustus.
    Toen hij mij heeft geblokkeerd nadat ik op 6 augustus een brief bij hem in de bus heb gedaan omdat iemand zei dat dat voor een positieve wending zou zorgen.
    Ik was er op dat moment erg gevoelig voor en ook al had ik mijn twijfels heb ik toch de brief geschreven met Alles erin.
    Samen met het welkomsthuis kaartje op 6 augustus gleed ook mijn brief door de brievenbus. Ik kon niet meer terug .
    Ik hoopte op het beste .
    20 Augustus voelde ik ineens een enorm zenuwachtig gevoel/vlinders en wat nog allemaal..Poeh . Oh dacht ik ;
    Hij is thuis en ooh hij leest mijn brief !

    Na een hapje op het strand (alleen)
    Kreeg ik een appje dat ik hem blijkbaar niet geloof en mij voor de komende maanden blokkeer .
    En wenste mij veel succes.

    Ik ging dood ! Moest bijna overgeven.
    Heb veel verdriet gehad voor meer dan een maand.
    Zijn verjaardag was ik niet bij
    Mijn 50e verjaardag heb ik niks gehoord.
    Ik heb alle mogelijke emoties voorbij zien komen.
    Voel mij zo alleen.
    Ook al heb ik een paar lieve vriendinnen en wensen ze mij dit niet toe .
    Het is een les .
    Maar hij had ook anders kunnen reageren,had ik hem ook de ruimte gegeven.

    Ik heb het gevoel dat ik hem kwijt ben ?
    Weet niet of het goed komt

    Ik voel vlinders in mijn buik .
    Terwijl ik mij niet zo happy voel.
    Hij is bezig met iemand anders ,weet ik v mijn a.s ex man (zijn vriend )
    Ik hoop snel op een huisje ,een plek voor mijzelf! Eigen leven opbouwen.

    Maar het gemis blijft .
    Ik voel mij geamputeerd.

    Kunnen jullie mij helpen hierbij?
    Lieve groetjes

    Beantwoorden
 • 18 januari 2022 om 20:59
  Permalink

  Loslaten? Het moeilijkste wat eris Emoties, gevoelens, boosheid alles gaat door elkaar. Hem appen, daarna weer spijt. Zelfs mijn hele borst, mijn hart heeft pijn.
  Ik heb echt rust nodig om weer mezelf te worden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *