Voel je goed, voel je altijd beter …

Voel je goed, voel je altijd beter. Ooit waren we lichtwezens, ooit waren we één. Juister gezegd, we zijn lichtwezens, we zijn één, maar we zijn het vergeten. In onze kern zijn we gelukzalige “energiewezens” in een kosmische soep van liefde en bewustzijn. In onze kern valt zelfs het gelukzalige weg. Geen fijn en pijn meer. Er is slechts ZIJN.


Wie wil zich nu klote voelen? Niemand toch!

Maar pijn en fijn horen bij het leven: dualiteit hoort bij het leven. De mind is de veroorzaker van fijn en je krijgt de pijn er gratis bij. Helaas….. Natuurlijk is het handig om die dualiteit (je mind) te ontstijgen, maar ook voordat het zover is, zijn mogelijkheden. Eén mijn belangrijkste inzichten, gebaseerd op de Law Of Attraction, is: Hoe (slecht) ik me ook voel, ik kan me altijd weer beter voelen. Ik kan altijd de keuze maken richting Happiness. Dat hóeft natuurlijk niet! Ik mag blijven zoals ik ben, ik ben vrij in mijn keuze. Maar trouwens, zelfs als ik kies om niets te doen … alles gaat vanzelf voorbij.

Je kan het universum een beetje helpen om je happy te voelen. En je kan je leven zelf een beetje aangenamer maken. Er zijn altijd stappen mogelijk die je omhoog brengen op de emotionele V-schaal. Die weg omhoog is de weg naar happiness. Een weg die je uiteindelijk ook uit de wurggreep van pijn en fijn zal brengen. Alles wat nodig is, is te groeien in liefde en bewustzijn.


Stappenplan om je beter te voelen

Onderstaand zie je een simpel stappenplan om je altijd te beter voelen. Het is aan jou om die stappen daadwerkelijk te doorlopen. Soms zal je daar heel bewust mee bezig zijn, soms ook niet. Mijn ervaring leert dat als mensen zich goed voelen, ze het allemaal niet meer zo nodig vinden. Slechts in gevallen van “pijn” zoeken we naar een medicijn. Dat is jammer, want als jij je goed voelt kun je juist zo goed oefenen (en je nog lekkerder voelen). De ervaring die je dan opdoet kan je prima gebruiken voor als het even niet zo tof loopt in je leven.

Stap 1. Voel

Ons gevoel is een ondergeschoven kindje in onze westerse maatschappij. Door te groeien in liefde en bewustzijn leer je weer te voelen. En gaandeweg zal de balans zich herstellen tussen Denken, Voelen en Zijn (body, mind and soul). Meer voelen dus. Voelen is vooral iets wat je met/in je lichaam doet. Je doet er daarom goed aan je senses te gebruiken en je body-awareness te verhogen. Richt je aandacht daarbij naar binnen. Wat speelt zich daar af? Wat voel je daar?


Voel je goed, voel je altijd beter …


Stap 2. Weet hoe jij je voelt

En daarmee zijn we al in stap 2 aangeland. Wat voel je? Hoe voel jij je eigenlijk? Ben je rustig of onrustig, boos of vrolijk, ontspannen of gestrest? Weten hoe jij je voelt is een kwestie van groeiend bewustzijn. Sta regelmatig stil en stel jezelf de vraag: hoe voel ik mij? De labels doen er niet al te veel toe, word het je eerst maar eens bewust. En kijk dan eens waar je staat op, wat je positie op de emotionele V-schaal is. En de stelling is dan: Je kan er altijd voor kiezen om je beter te voelen. Op de V-schaal zijn dat stapjes van links naar rechts. Eerst stapjes om je minder slecht (en dus al beter) te voelen: naar beneden, naar de basis, de neutrale positie. Dan stapjes omhoog, om je (nog) beter te voelen, stapjes naar happiness, geluk, Bliss…


Stap 3. Neem verantwoordelijkheid voor hoe jij je voelt

In de kern wordt aan jou gevraagd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en geluk. Deze stap vergt een beetje durf. Maar laat je geluk niet van (de liefde of waardering van) een ander afhangen. Anderen zijn slechts triggers die patronen in je lijf en in je mind activeren. Als je dat meer en meer kunt zien, kom je er ook meer los van. Dan kom je los van de “vrije val” die je stemming steeds maakt. En dan kom je ook meer los van de slingerbeweging in de duale wereld. Je slinger slaat niet meer (zo ver) uit. En daar, in het midden, is de “verticale” realiteit. Daar, in het midden, leef je zonder oordeel, leef je happy in het moment.

Het is echt heel simpel…. Gebeurtenissen, situaties en/of gedachten leiden tot bepaalde gedachten en bepaalde gedachten roepen bepaalde, soms lijfelijk voelbare, emoties op. Zie je oude gedachtenpatronen die je boos, verdrietig, depressief of ongelukkig maken. Jij bent niet je gedachten, jij bent niet wat je voelt! Dus neem verantwoordelijkheid en laat de identificatie met je pijnlichaam los. Enne… als het niet gelijk lukt, geen nood, er is niets verkeerd gegaan, want hoe slecht/waardeloos jij je ook voelt, je zult je altijd weer beter gaan voelen….. Hoe snel? Dat is aan jou!


Voel je goed, voel je altijd beter

Stap 4. Accepteer hoe jij je voelt

De vierde stap is misschien nog wel de moeilijkste van allemaal… Om verder te kunnen, is het nodig om te accepteren “wat is”, om zo ruimte te maken voor het volgende moment (iets anders). Het heeft geen zin bepaalde emoties niet te willen voelen, laat staan die gevoelens te willen bestrijden, ze weg te drukken. Dat lukt toch niet. En dan krijg je ook nog eens het idee dat je hebt gefaald en daar word je ook niet vrolijker van. Nog zinlozer is het om datgene wat je al voelt te ontkennen. Het is er al, je voelt het al! Ontkennen heeft geen zin! Nee, accepteer je ellende nu maar eens in volle omvang. Je slecht voelen, je goed voelen… Het is geen kwestie van goed/fout. Leer te aanvaarden “wat is”… Door je ellende er volledig te laten zijn, er niet tegen te vechten, zal je vaak ook merken, dat de strijd ertegen je nog meer kost dan de ellende zelf. Dat het al rust geeft , en vaak ook al een iets beter gevoel, als je gewoon kan laten zijn wat er is.

In de eerste drie stappen heb je Bewustzijn aan je zijde. In deze stap komt de (zelf)Liefde om de hoek kijken. Kan je met liefde kijken naar alles wat er is. Je pijn er laten zijn, er niet tegen vechten, maar liefdevol omvatten. Dat liefdevol omvatten van alles wat er is kan je leren… Gewoon door het te doen.


Voel je goed, voel je altijd beter

Stap 5. Weet hoe jij je wilt voelen

Ja, en dan wordt het eigenlijk steeds makkelijk. Als je werkelijk accepteert waar je bent, hoef je daar geen energie meer in te stoppen en kan jij je focussen op hoe jij je wel wilt voelen. Overal waar je energie in stopt dat groeit! Dus focus niet op je ellende, maar op je geluk. Denk anders… visualiseer. Waarvan kan jij intens genieten? Hoe voelt dat? Kom in beweging, misschien zelfs letterlijk, en voel hoe dat voelt. Beter? Gebruik je creativiteit. Bedenk/doe/laat iets en concentreer je op het gevoel dat daar bij past. Maak een “lekker” lijstje: dingen die je laten genieten van het leven (mind/body). En gebruik dat op het moment dat je je niet zo goed voelt. Er zijn zóveel manieren om je beter te voelen. En laat het maar zo veel mogelijk van binnenuit komen; van-zelf-sprekend zijn.

Stap 6. Onderneem (kleine) stappen

Als jij je echt helemaal zwaar waardeloos (depressief) voelt, is het bijna onmogelijk om de switch te maken naar volkomen gelukkig. Kinderen kunnen dat nog wel, die zijn nog helemaal in het moment en zonder al te veel (gedachten)patronen. Soms kunnen wij het ook nog: het ene moment ben je teleurgesteld, het andere moment hoopvol (bijvoorbeeld in de liefde). Maar meestal rest ons niets anders dan bewustzijn én een beetje geduld. Het kán natuurlijk wel heel snel gaan, maar de praktijk is vaak een beetje weerbarstiger.

Dus neem kleine stapjes. Begin met het doorbreken van de negatieve spiraal naar steeds slechter voeler, naar depressie. En neem daarna kleine stapjes. Boos zijn (op iemand) voelt al weer “beter” dan zwaar depressief. Moe (maar misschien toch voldaan) is al weer “beter” dan alsmaar boos zijn. En je kan daarna altijd nóg een klein stapje maken. Eerst steeds “minder slecht”, daarna zelfs weer “beter”, positiever….

Neem hoe je je voelt maar als graadmeter. Je gaat de goede kant op als jij je iets beter voelt. Wees je heel bewust van deze altijd aanwezige interne gevoelsbarometer. Als een gedachte aan iets je een slecht(er) gevoel geeft…. denk dan aan iets anders. Vanuit je bewustzijn, weet je dat “een gedachte maar een gedachte is”, een gril van je mind. Maar als je dan toch gedachten hebt, kies dan voor positieve gedachten. Word je altijd chagrijnig van iets wat je doet, doe het dan niet of kies bewust voor iets anders. En plan ook eens een beetje vooruit: leuke dingen in het verschiet hebben geeft een goed gevoel. Zet je intentie maar op zonneschijn en zet dan de koers uit.


Voel je goed, voel je altijd beter

Stap 7. Focus altijd op je beter voelen

Focus, focus, focus steeds op het gevoel wat je graag wilt. Denk of doe iets (of laat juist iets) wat je dat betere gevoel geeft. Visualiseer iets wat je een beter gevoel (trilling) geeft, en stel je maar voor dat het er al is…. Gebruik je intentie, je verlangen, je passie om te voelen hoe jij je wil voelen. Je kent dat al, dus ga naar binnen, naar je centrum en herinner je hoe het was. Ga er helemaal in op. Voel wat je toen ook voelde. En visualiseer dan hoe het wordt als je verlangen helemaal is uitgekomen, maak er een mooie film van. Ga ook hier helemaal in op. Stel het je maar voor…. Voel je beter… Droom over je passies en waar ze je allemaal brengen. Wat je passie is maakt niet uit…. Droom ervan en voel je beter in het hier en nu.

Voel je goed, voel je altijd beter - 99 ideeën om je beter te voelen

Er zijn een heleboel manieren om je beter te voelen. Wat voor jou werkt kan je uitvinden. In de afbeelding staan wat suggesties. De kern van alle tips is:
– Voel jij je niet goed, verander dan je gedachten! Denk anders!
– Kom in beweging (stroming + trilling = geluk): E-motion.
– Blijf bij jouw waarheid. Kies voor jezelf, kies voor happiness.
– Zoek je hart op. Ga voor verbinding.
– Waar jij je energie in stopt dat groeit.
– Catch the Vibe…. Stem af op geluk!


Voel je goed, voel je altijd beter

 Stap 8. Keep track

Groeien in liefde en bewustzijn is een gegarandeerde weg naar Bliss. Op deze weg kan je een beetje experimenteren met je bewustzijn. Door waar te nemen wat voor jou werkt. Zolang je de dualiteit van pijn en fijn niet bent ontstegen, is het handig om te weten welke patronen jou naar happiness brengen. Ligt jouw oplossing meer op het mentale vlak door je gedachten te veranderen? Of ben je meer een fysiek ingesteld persoon, die van beweging, fysieke inspanning happy wordt. Wellicht is meditatie wel jouw weg. Heerlijk ademen en de vrede en stilte voelen in je hart. Hoe dan ook, wees je bewust van hoe het zit bij jou. Als je eenmaal weet wat jouw stemmingen veroorzaakt, (ver)anker dat dan in je lijf, in je mind. Daardoor kunnen nieuwe patronen ontwikkelen. Vergeet het verleden; klamp je niet vast aan de toekomst, be happy!!! Kies steeds welke richting je opgaat: kies voor geluk/bliss. En vooral: vooral je successen, geniet volop!


Voel je goed, voel je altijd beter

Stap 9. Helikopter view

Als er zaken zijn in je leven die je geluk structureel in de weg zitten (bv. je werk, je trauma’s, je relatie, je lifestyle), dan is het verstandiger om deze zaken eerst en vooral aan te pakken. Wat ik veel mensen zie doen is proberen om zich happy te voelen in een uitzichtloze situatie. Ik noem dat “Re-arranging the deck-chairs on the Titanic”. Dat heeft dus niet zoveel zin… Sinds Maslov weten we dat er basisvoorwaarden zijn voor geluk. Dingen zoals een veilige omgeving, gezondheid, voeding, rust, ontspanning. Zet dus op dit gebied stappen op exact dezelfde manier zoals hier voor beschreven, maar dan op een hoger plan. Doe het werk dat je gelukkig maakt. Als het verleden als een molensteen om je nek hangt, doe hier dan iets aan (verwerking, therapie) en voel het verschil. Als je relatie je in de weg zit om jezelf te zijn en je dus belemmert happy te zijn, doe er dan iets aan. Verander je lifestyle als je “weet” dat je er op den duur niet gelukkig van wordt. Creëer perspectief in je leven (intentie, hartsverlangen, passies). Gebruik hierbij de emotionele V-schaal als richtsnoer, als rots in de branding.


Voel je goed, voel je altijd beter

Samengevat:

Voel je goed, voel je altijd beter
Voel en weet hoe jij je voelt
Neem verantwoordelijkheid van je eigen leven
Accepteer altijd wat er nu is….
Neem dan steeds een volgend stapje op de emotionele V-schaal.
Wat maakt dat jij je beter voelt??
Verander je gedachten en wees je bewust wat je beter doet voelen.
Doe iets -of niet- en voel wat dat met je doet.
Werk jezelf steeds omhoog, waar je ook staat op de ladder.
Luister naar je gevoel en gebruik het om richting te geven aan je leven.
Voelt iets goed / beter >> goede richting / actie
Voelt iets slecht / minder >> minder goede richting / actie

Verwijder de obstakels naar geluk (in je leven)
Schep de voorwaarden voor geluk!


Verdieping

Dit artikel bevat tips en suggesties die jou hopelijk helpen om happier te zijn/worden. Misschien heb je ook iets aan de geleide meditatie “Voel je goed, voel je altijd beter” die op dit thema van toepassing is. Deze meditatie vind je in de Meditatiebibliotheek. Je kunt al voor een heel klein bedragje lid worden van deze bibliotheek, en genieten van deze en vele andere meditaties.

Spreekt het thema je aan, wil je meer in contact met je gevoel of met je emoties komen, dan hebben we twee online cursussen voor je.

In de cursus Intimiteit begint bij jezelf vind je vele oefeningen en meditaties om meer in verbinding met jezelf, je lijf, je gevoel te komen. Dichter bij jezelf, in liefde voor en acceptatie van jezelf .

In de cursus Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart  helpen we je vooral om, de titel zegt het al, wat meer uit je hoofd te komen en te gaan voelen (en dóen) wat écht van belang is voor jou. Zodat je je gelukkiger (beter) voelt in je leven.


Voel je goed, voel je altijd beter, powered by Solana en Satori

Voel je goed, voel je altijd beter

Eén gedachte over “Voel je goed, voel je altijd beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *