21 Day Challenge

Proef Challenge – Adempauzes nemen


Beste deelnemer,

Welkom bij de proef challenge – adempauzes nemen. Normaal gesproken zou je dit deel van de challenge ook in de mail krijgen. Elke dag, 21 dagen lang, krijg je ‘s avonds een mail met daarin de challenge voor de volgende dag. Alle tekst en uitleg over de betreffende challenge staat ook op een webpagina. De link hiernaar vind je in de betreffende mail.

Adempauzes nemen, dat is de challenge

Vandaag gaat de challenge over adempauzes nemen. We zijn allemaal druk, druk, druk en worden soms “geleefd”. Ook nemen we nauwelijks meer de tijd om stil te staan bij hoe we ons voelen. We nemen geen tijd om ons even te ontspannen. Rustmomentjes op de dag waarbij we weer tot ons zelf kunnen komen. Vandaag dus wel.

Bij deze challenge kan je kiezen uit 3 typen: een lichte, een prikkelende en een uitdagende challenge. Kies vooraf het ambitieniveau dat je voelt en lees dan de desbetreffende challenge. Als je meer inzicht / houvast wilt hebben bij deze challenge, lees dan ook de toelichting.

Veel succes, warme groeten,

21 day challenge hart-kloppend adempauzes nemen

 

 

Het OTL-team.

 


21 Day Challenge

Proef challenge – Adempauzes nemen


Lichte Challenge: adem los en natuurlijk

De proef challenge die we als voorbeeld geven is net zo simpel gezegd als dat het moeilijk is om uit te voeren. We vragen je minimaal 3 keer een adempauze te houden van 1, 2 of 3 minuten. Tijdens zo’n adempauze is het de bedoeling dat jij je normale activiteit stopt en je aandacht richt op je ademhaling. Door even niets te doen en alleen met je ademhaling te zijn kan je lichaam en geest zich een moment ontspannen. Haal los en natuurlijk adem, de adem die op dat moment bij je past. Laat het een rust- en ontspanningsmoment zijn op je (drukke) dag.

Laat je gedachten voor wat ze zijn. Misschien komen er gedachten, kijk er dan even naar en als ze voorbij zijn (wat altijd gebeurt), richt dan je volledige aandacht weer op je ademhaling. Tussen elke gedachte zit een pauze, een ruimte. Gebruik die ruimte om met je adem mee naar binnen te gaan. Adem en verzacht. Adem en kom tot rust.

Neem adempauzes!


Prikkelend: hou je ogen open…..

Er zijn diverse manieren om challenges prikkelend te maken. Prikkelend in de zin van moeilijker is het als je tijdens de adempauzes je ogen open houdt. Probeer een adempauze te nemen terwijl je vol bezig blijft met je werk of wat je op dat moment aan het doen bent. Alle prikkels blijven binnen komen en toch blijf jij 1, 2, 3 minuten onverstoord los en natuurlijk ademen. Je bewustzijn is helemaal bij je adem.


Uitdagend: los en natuurlijk ademen onder de koude douche

Los en natuurlijk blijven ademen tijdens extreme gebeurtenissen is een echte uitdaging. Als we heel erg schrikken houden we als primaire reactie onze adem in. Als we boos zijn ademen we snel en oppervlakkig. Kijk of je tijdens deze momenten een adempauze kunt nemen (als dat kan tenminste, soms moet je gewoon handelen). Voor wie daar niet op wil wachten….

Stap NU onder de koude douche en blijf los en natuurlijk ademen….


Toelichting op deze challenge: het belang van ademen

Ademen doen we allemaal, gelukkig maar. Toch valt over ademen nog veel te zeggen en te doen. Hoe we ademen wordt voor een groot gedeelte bepaald door ons autonome zenuwstelsel. Gelukkig maar, want als je over elke ademhaling zou moeten nadenken krijg je het erg druk. Hoe we ademhalen wordt ook bepaald door hoe we geleerd hebben te ademen. Eigenlijk zou ik “afgeleerd” moeten zeggen.

Vol ademen geeft energie

Kleine kinderen ademen volop, en hebben daarom ook veel energie. Meestal kunnen hun ouders daar niet tegen, dus ontstaat een continue stroom van instructies zoals: doe eens rustig, gedraag je, schreeuw niet zo, zit stil… Het gevolg is dat kinderen oppervlakkiger gaan ademen, want vol inademen geeft immers die ongewenste energie! De losse en natuurlijke ademhaling wordt aangepast en na verloop van tijd weet je niet beter meer. De meeste mensen ademen dan ook vrij snel en oppervlakkig.

Laag ademen is taboe

Een ander facet van ademen is dat je adem bepaalde delen van je lichaam raakt en daar je lichaamsenergie activeert. Ook hier hebben we één en ander afgeleerd. Wie bijvoorbeeld diep naar zijn onderbuik/geslacht ademt, activeert zijn seksuele energie. Dat voelt heerlijk, maar tja dat mag / kan / hoort niet. Dus wat doen we? We houden de adem lekker hoog in onze borstkas. Naar de buik ademen maakt dat je makkelijker in contact komt met je gevoel en de emoties die in je aanwezig zijn. Ook hier hetzelfde… Voelen wordt niet zo gewaardeerd, dus daar blijven we met onze adem vandaan.


Terug naar los en natuurlijk

De werkelijke uitdaging achter deze challenge is om weer los en natuurlijk te gaan ademen. Je lichaam de ruimte te geven te ademen zoals het wil, zonder de controle van de mind. Je bewust worden van hoe je ademt is daarin de eerste stap. Het weer afleren van aangeleerde beperkende ademhalingspatronen is een tweede. Los en natuurlijk ademen kun je daarna stimuleren door nieuwe -verruimende- adem-patronen aan te leren. Ademhalingstechnieken genoeg in de wereld.

Zie bijvoorbeeld het artikel: De kracht van Ademen.


21 Day Challenge

Sprak deze proef challenge je aan?

Doe dan mee met de 21 Day Challenge:

Adempauzes nemen

 


OTL, powered by Tantra-YoY

 

Adempauzes nemen
Getagd op: