Wat kies jij? Wat past er bij jou? Whatever je ook kiest, wat ook bij jouw past, het is goed om je van een aantal zaken bewust te zijn. Jouw levensvisie, jouw leven wordt door een aantal conditioneringen beïnvloed:

De conditionering van je mind

Al eeuwen lang, sinds de introductie van het christendom, wordt de nadruk gelegd op monogamie. Monogamie is de regel, de norm. En als je niet monogaam bent, dan ben je niet normaal, dan leef je in zonde. Uiteraard leidt dit tot schuldgevoel. Alleen het fantaseren over een andere vrouw (man) is al “fout”. Een inmiddels behoorlijk diep ingebakken (Pavlov) reactie.

Een tweede factor die door je mind wordt geïntroduceerd, is de neiging om te zoeken naar zekerheden. Omdat we niet kunnen leven met onzekerheid, binden we onze partner door de regels van de relatie of het huwelijk. Maar is liefde een contract? Is het leven, is de liefde voorspelbaar?

Monogaam of polygaam 4

Een ontevreden mens is makkelijker te hanteren dan een gelukkig mens. Van jongs af aan worden we hierin opgevoed. Dus zijn/worden we volop bekritiseerd en zijn we nooit goed genoeg. Het is nooit genoeg, we moeten hard werken. Presteren, groeien, beter worden, dat is ons geleerd. En genieten? Nee,

“Genieten mag echt niet”,
Laat staan van méérdere partners.

 

Monogaam of polygaam 5Mon6gaam of polygaam 5

De conditionering van je lijf

Sinds Darwin is het wel duidelijk dat het menselijk lichaam vol zit met instinctmatige, evolutionaire mechanismen. Ook recent heeft Mark Mieras (zie zijn artikel: “over liefde”) geroepen dat onze genen en zintuigen volop mee doen in de liefde. De man is van nature (genetisch) een jager, maar ook de vrouwen kiezen hun partner met hun lijf en zintuigen. Allerlei stofjes (serotonine) en hormonen (oestrogeen / testosteron) en bijvoorbeeld reuk spelen daarbij een belangrijke rol. Als je je geconditioneerde mind uitschakelt, en alleen je lichaam vóelt, dat weet je dat dat reageert, verlangt, geniet, ongeacht de partner. Onze gedáchten vertellen ons dat dat niet zo is. Bijv. de gedachte: “alleen met mijn eigen partner voelt het écht goed”.  Als je dat denkt, beinvloedt dat je beleving uiteraard, en zelfs je fysieke ervaring wordt dan anders. Maar dat is niet wat je lijf vanuit zichzelf voelt.

Natuurlijk gedrag: je lijf is niet monogaam.

Maar… ben JIJ niet meer dan je lijf?

Onderdrukking van de seksuele energie kan ook tot conditionering van het lichaam leiden. Door generatie op generatie deze energie te onderdrukken zijn de meeste mensen (in het westen) uiterst stram en stijf in het bekkengebied. De energie zit als het ware opgesloten in een beperkt gebied.  Gebrek aan lichaamsbeweging versterkt deze trend nog eens. Slechts weinigen onder ons zullen daarom hun Kundalini voelen stromen in hun leven. En als hij stroomt, raken we veelal in verwarring en uit balans. We weten niet wat we moeten/kunnen doen. In plaats van het liefdevol volgen van de onze seksuele stroom (en onze lustgevoelens) verliezen we ons in seks (graaien en grijpen) …


Wat maakt jou gelukkig?

Ik neem maar even aan dat “gelukkig zijn” een belangrijke drijfveer is bij het maken van een keuze. Wat pást bij jou? Waar word jij gelukkig van? Er zijn dus tegengestelde stimuli! Je lijf en hoofd geven gas, maar trappen tegelijk óók op de rem! Hoe ga je daar nou mee om?

Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend. Er is m.i. geen goed of fout. Wel heb ik een paar praktische tips die jouw keuze kunnen verrijken:

Mo1ogaam of polygaam 10

 • Word volwassen
 • Beperk nooit je levensstroom
 • Word liefdevol(ler)
 • Stop met zoeken
 • Transformeer lust naar liefde
 • Neem de tijd
 • Blijf bij jouw waarheid

Word volwassen

De wereld zit vol mensen die van alles van elkaar nodig hebben. Als je de ander te veel nodig hebt, creëer jij je eigen ellende. Want wat als die ander ook iets “nodig” heeft? Dan sta je als twee bedelaars tegenover elkaar. Die afhankelijkheid maakt jullie niet gelukkig. Een partner erbij, en dan ook een bedelaar (iemand die iets -van jou- nodig heeft) erbij, werkt ook niet.

Zo wordt het altijd weer een gevecht. Wat de één wint, verliest de ander. Continue vechten, onderhandelen…

Stop met nódig hebben en start met géven. Wordt volwassen! Wees niet afhankelijk, niet onafhankelijk, wees verbonden. Free yourself! Help je partner “vrij” te zijn. Help haar (hem) haar (zijn) dromen te verwezenlijken.

Beperk nooit je levensstroom

Het onderdrukken van je levensenergie leidt alleen maar tot ellende. Je leven wordt steeds grauwer en saaier. Uiteindelijk ben je al dood vóórdat je einde daar is. Word geen zombie, durf te leven! Niet door je seksualiteit uít te leven. Niet door je te storten in het andere extreem (orgieën). Nee, niet onderdrukken, niet uitleven!

Laat je seksuele verlangens er wel 100% zijn. En geniet ook van 100 % seksuele energie. Laat al je cellen in je lichaam trillen van opwinding. Stroom, voel dat je leeft. Laat het helemaal gebeuren, dat is oké. Voel je levensstroom. En ga er dan wél in alle liefde en bewustzijn in mee.

Monogaam of polygaam 14Word liefdevol

Er zijn vele vormen van liefde. Wees je bewust van wat liefde is. Als je valt voor een mooie vrouw (man), looks, status of geld kan liefde ontstaan. Maar ja, deze vorm van liefde is gebaseerd op bezit.

En als anderen dan je liefje “benaderen”, ontstaat jaloezie. Afblijven!! Deze liefde is exclusief en gebaseerd op lust en vergelijking. Weet waarom je jaloezie voelt. Verleg je aandacht van “van buiten af” naar “van binnen uit”.

“Ware” liefde komt van binnenuit. Er is geen angst meer, je stroomt over… Je liefde delen is het mooiste wat er is en geven is dan belangrijker dan “hebben / nemen”. En als je liefdevol bent, kun je ook overstromen naar iedereen. Je liefde wordt dan universeel, niet exclusief, meer onvoorwaardelijk en stroomt naar iedereen en alles. Liefde die de ander helemaal vrij laat. ‘Samen zijn’ wordt dan een bewuste, vrije keuze.

Stop met zoeken

Het gras aan de overzijde is altijd groener. Die andere partner lijkt zoveel idealer. Die lijkt alles te brengen wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Stop met zoeken. Alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, is al in jou aanwezig. Accepteer jezelf! Weet dat je zoekt naar de ideale vrouw (man) binnenin jou.

Je zoekt haar/hem buiten jezelf! En daar zal je haar nooit vinden. Zo ideaal is hij/zij nooit! Elke vrouw/man blijkt vroeg of laat vol “fouten”, die je dan vervolgens graag wil corrigeren. Maar dat lukt natuurlijk niet en zo schep jij je eigen onrust/onvrede. Je kunt van partner wisselen, maar het verhaal zal zich blijven herhalen. Probeer het te zien! Maak je niet afhankelijk van een partner (de wereld), maar kijk naar binnen.

Je partner is de spiegel waarop jij projecteert. Leer jezelf kennen. Ontdek je partner en leer zo jezelf kennen.

Monogaam of polygaam 15Monogaam of polygaam 16Transformeer lust naar liefde

Je kunt seksuele energie “ontladen”. Het streven naar seks en het (piek)orgasme is een wijdverbreid “doel”. Daar is niets mis mee, maar er is nog een mogelijkheid: je kunt jezelf ook “opladen”. Door te ontspannen en je seksuele energie te gebruiken in je hele lijf. Door je lust te begrijpen. We zeiden het al: niet onderdrukken, niet uitleven, maar je lust begrijpen door er (alleen of met je partner) totaal in op te gaan.

Word helemaal seksueel, word je opwinding, begrijp het. En dan kan jij je opwinding (energie) naar je hart brengen. Transformeer je Lust naar Liefde. Dan kan je de polariteit tussen jou en je partner gebruiken om elkaar te stimuleren in je levensenergie. Samen zijn in extase, zonder prestatie, zonder doel: ontspannen samen zijn.

Neem de tijd

Verdieping kost tijd. Sommige bloemen der liefde bloeien slechts na jaren. Als je continue wisselt van partner en/of je aandacht over meerdere partners verdeeld, kan het zijn dat deze “vruchten” aan jou voorbij gaan. Verdieping tussen partners is een groeiproces. Een proces van open zijn naar elkaar, gevoeligheid ontwikkelen. Hongerig blijven om elkaar te ontdekken. Laat je relatie(s) groeien en proef alle geneugten van het leven. Neem de tijd! Laat je liefde groeien, laat je bewustzijn groeien. Uiteindelijk wijst je partner je de weg naar de ultieme liefdesaffaire, die met je eigen innerlijke man/vrouw.


Monogaam of polygaam 17

Blijf bij jouw waarheid

En de belangrijkste van alle tips: blijf bij jouw waarheid. Zoals gezegd, er is geen standaard antwoord op de vraag monogaam of polygaam. Jouw antwoord moet bij je passen. Trust yourself!

“Happiness happens when you fit with your life”.

Wat je ook beslist, blijf ver weg van angst, schaamte en schuldgevoel. Vertrouw op jezelf. Waarom niet vertrouwen op je respons-ability? Vertrouw op je hart en de keuze die je vandaar uit maakt. Leef in bewustzijn. Zorg voor jezelf én zorg voor de ander.

En misschien kom je dan (uit liefde) tot een levensvorm die niet 100% de jouwe is. Maar waarom niet? Sluit echter geen compromis op voor jou essentiële punten. Beloof niets, waarvan je voelt dat je dat niet waar kunt maken. Neem en houd altijd verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Ga voor jouw geluk! Wees bewust, bewustzijn is de sleutel.

Je waarheid verwoorden

kan heel confronterend zijn voor de mensen om je heen

en kan ook indruisen tegen alles wat gangbaar is

in onze maatschappij.

 Be brave!!


Online Tantra, powered by Solana en Satori

Monogaam of polygaam / polyamorie?

3 gedachten over “Monogaam of polygaam / polyamorie?

 • 21 oktober 2017 om 16:07
  Permalink

  Hoi hoi,

  Ik heb een vraagje.
  Volgens mij had ik op jullie site een hele, mooie uitleg gelezen over polygamie, toen ik op zoek was naar info., maar ik kan het niet meer vinden. Het ging over dat een mens liefde kan geven aan meerdere partners en dat elke partner je kan spiegelen in bepaalde dingen en dat je zo met je persoonlijke ontwikkeling verder kan.
  Ik hoop dat jullie weten waar ik het over heb. 🙂
  Groetjes van Shandy.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *