Relatietips -Lees dan onderstaande tekst eens goed door-

Relatietips. Alles is tijdelijk. Bedenk dat alles “tijdelijk” is. Als gevolg van dood, ontslag, puberkits, samenwonen of niet, verliefdheid, kan een mens (jij, je partner) soms uit zijn evenwicht worden gebracht. Je staat dan niet meer in je kracht, je ziet het even niet meer zitten. Maar bedenk…. alles is tijdelijk! Ook dit gaat voorbij. Neem geen overhaaste beslissingen en zeker geen “echt” belangrijke als je uit je evenwicht bent.

Glas half leeg? Wees je er bewust van hoe je kijkt. Waarschijnlijk is het glas eerder half leeg, dan half vol. Als je naar je partner kijkt zie je de verschillen. Dat zie je nu wat je scheidt, wat je irriteert. Maar bedenk dat je de keuze hebt… Is het glas half vol? Of half leeg? Kun je kijken naar de overeenkomsten? Kijk eens naar de overeenkomsten! Durf te kijken naar wat jullie WEL samen hebben. Kijk met je hart!

Als je vanuit je hart kijkt wordt alles (dus ook je partner) zoveel mooier.

Ruim op

Als er veel in je borrelt, als er boosheid/verdriet zit, als er veel irritatie is opgespaard, dan is het goed dat eens uit je systeem te verwijderen. Catharsis heet dat… Gooi het er eens uit, dat lucht op. Dat kan je alleen doen, of – als je durft en/of onder begeleiding- samen met je partner. Laat eens boven komen wat je dwars zit! Wordt je er van bewust! (H)erkenning is de eerste stap om ballast los te kunnen laten.

Relatietips: mogelijkheden

Zeg wat je voelt

Uit jezelf. Uit je gevoel, alle gevoelens die je hebt, positief of negatief. Laat je partner weten hoe jij je voelt. Maar hou alles bij je zelf. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel. Jouw gevoel is van jou! Het gaat er niet om het conflict op te zoeken. En het gaat zelfs niet over hem/haar. Het gaat erom dat jij er mag zijn zoals je bent. Dat jij leert uiten wat je dwars zit. Dat werkt bevrijdend. Neem afstand.

Zoek afleiding

Als je de hele dag aan niets anders (dan je relatieproblemen) loopt te denken, schiet dat niet veel op. Je wordt overbelast. Overal waar je energie in stopt wordt zwaarder, dus je “probleem” wordt groter. Dus neem afstand en doe iets anders. Laat je afleiden! Ga sporten of zo, of wandelen, of winkelen of whatever… Doe even wat anders.


Relatietips voor als je denkt dat de verschillen onoverbrugbaar zijn


Weet wat je weggooit!

Relativeer! Als je “iets” niet meer hebt, weet je pas wat je mist. En dat is met “iemand” nog veel meer. De geliefden dicht naast ons nemen we “for granted”. We realiseren ons vaak niet eens hoe belangrijk ze voor ons zijn. Tot dat ze weg zijn, dan valt het gat… en als je dan de schepen al achter je verbrand hebt, voelt dat niet goed. Dus kijk naar binnen en voel wat werkelijk belangrijk voor je is.

Praat erover

Praat over je situatie met vrienden. Er over praten helpt je de dingen op een rijtje te krijgen. Het is gratis counseling. Luister naar jezelf en al de adviezen die je krijgt. Neem dit op in je systeem en laat het lekker broeden. Wat voor jou goed is en/of werkt komt dan vanzelf bovendrijven. Enne… zie deze tips in dezelfde sfeer. Haal eruit wat voor jou van toepassing is.

Bezint eer ge begint

Doe / zeg nooit iets waar je later spijt van hebt. Spontane acties zijn helemaal oké… als je ze uit liefde doet. Als je spontaan in boosheid of vanuit gekwetstheid reageert, kun jij je partner vreselijk pijn doen. Soms onherstelbaar pijn doen. Wees je daar van bewust. Haal even adem vóór je wat zegt, tel tot 10. En geef dan altijd een respons uit je hart.

zoek hulp

Zoek hulp

Als een relatie niet loopt, lijkt het wel of jullie ook een andere taal spreken. Mannen snappen niks van vrouwen en omgekeerd. Zoek een “vertaler”, een tussenpersoon, een objectieve luisteraar. Iemand die jullie terug kan spiegelen hoe jullie met elkaar praten en wat de essentie is van wat je elkaar wilt zeggen. Iemand met ervaring ook met dit soort situaties.


Één van de belangrijkste van de relatietips

Blijf bij jouw waarheidRelatietips: Blijf bij jou waarheid

Een compromis sluiten om je relatie te redden is prima… Als jij jouw waarheid maar geen geweld aan doet. Blijf bij je waarheid, wat voor jouw goed is. Je kan nog zo veel van iemand houden, maar als je op jouw essentiële aspecten compromissen sluit, wordt het vroeg of laat (weer) ellende. De “blijf van mijn lijf huizen” zitten er vol van. Luister naar en handel op basis van je innerlijke wijsheid.

Leer van anderen

Iedereen denkt dat zijn situatie uniek is. We hebben de neiging ons af te sluiten. Maar bedenk je dat jouw situatie niet uniek is. Dit is al veel vaker gebeurd. Dit gebeurt in elke relatie. Dus praat erover! Luister naar wat anderen te zeggen hebben, hoe zij er mee om gegaan zijn. Neem niets klakkeloos over, maar behoudt het goede en de dingen die voor jouw zouden kunnen werken.

Mededogen

Ware liefde toont zijn gedaante als je mededogen kunt vinden voor de “fouten” van je partner. Bedenk wat je absolute grenzen zijn en toon daarbinnen mededogen. Stel je voor hoe het zo gekomen is. En stel je eens voor wat jij in zijn/haar plaats gedaan zou hebben. Stel je verzachtende omstandigheden voor. Benader de situatie eens vanuit liefde, vanuit je hart, in plaats vanuit boosheid/jaloezie en/of vanuit je hoofd. Wat zie/voel je dan?

Ga er samen tussenuit!

Een echte aanrader… Ga er samen tussenuit en neem een time-out. Een andere omgeving en rust doet wonderen om het perspectief in jullie relatie terug te laten komen. Aanwezigheid, aandacht voor elkaar. Dus ga een paar daagjes weg, op vakantie, of ergens los van de dagelijkse beslommeringen. En geen smoesjes! Bedenk, als je volhoudt dat het niet kan (smoes 1, smoes 2 etc.), dat dit “uitje” één van de belangrijkste investeren in je leven kan zijn. Ken je prioriteiten!

Durf een eerste stap te zetten

Hoe moeilijk is het om de eerste stap te zetten naar toenadering? Zit je er zelf op te wachten dat je partner de eerste stap doet? Doe eens gek en durf te gaan voor je relatie. Stel je open en kwetsbaar op en doe zelf die (oh zo belangrijke) eerste stap. Haal de kou uit de lucht en geef iets… Open je hart en stroom een beetje over.

Blijf vrienden

Zelfs als een scheiding onvermijdelijk lijkt, blijven jullie verbonden. Maak er dus geen vuil moddergevecht van, maar blijf vrienden. Zorg dat je vrienden kan blijven. Kwets elkaar niet. Haal eerst diep adem voor je iets zegt of doet. Tel eerst tot 10.

 

Eerst lezen voor je uit elkaar gaat!

Overweeg een proefscheiding

Doe eens maf, doe eens een test. Maak niet uit wat anderen er van vinden, maar ga eens een tijdje uit elkaar. Zoveel ruziënde stellen blijken toch nog erg veel van elkaar te houden. Ze kunnen er alleen niet meer bij! Ze houden van elkaar, maar vechten elkaar de tent uit.. De praktische nadelen van een (tijdelijk) huishouden wegen dan lang niet op tegen de voordelen van hernieuwd gevoelde vrijheid. Laat elkaar eens een tijdje helemaal los. Misschien zelfs helemaal geen contact. Kijk eens hoe dat is, hoe dat voelt. Misschien geeft dat weer volop nieuw perspectief.

Ga LAT-en

In dezelfde categorie ligt LAT-en… Vele “lovers” blijven vandaag de dag LAT-en en plukken de voordelen van het afwisslend alleen en samen zijn. Waarom jullie niet? Denk niet zwart, denk niet wit, denk niet zwart/wit! Bedenk je is hoe dat zou kunnen zijn.

Zie “uit elkaar” als win-win

Als jullie wegen uit elkaar gegroeid zijn. Als jullie “gewoon” niet meer bij elkaar passen, dan doet dat misschien wel verdriet, maar dan is het goed om ook daadwerkelijk uit elkaar te gaan. Blijf niet vasthouden aan iets dat niet meer bestaat. Zie uit elkaar gaan dan als een win-win situatie! Jullie (en de kids) worden er –na verwerking- allebei (allemaal) beter van.

Zorg voor jezelf

Hoe het verder ook loopt, wat de uitkomsten ook zijn, geen enkele operatie (actie) is zinvol als de patient (jij dus) uiteindelijk overlijdt. Dus zorg dat je er nóóit aan onderdoor gaat. Geen ex-, (ge)liefde(n) of scheidingsproces is het dat waard. Ook het geld, het huis e.d. is het niet waard om er ziek van/voor te worden. Als je moet kiezen tussen je geluk/gezondheid en centen/status/je ego, dan kies je toch voor….

Perspectief

Een mens zonder perspectief is als een vliegtuig zonder bestemming. Vroeg of laat gaat dat niet goed aflopen. Zorg ook in donkere tijden dat je voldoende perspectief in je leven behoudt. Het is een beetje als in de vorige alinea. Als je vast blijft zitten aan (uiterlijke) vergane glorie, of slechts kunt zien dat je dromen in duigen zijn gevallen, blijf je zitten in je ellende. Er is maar één redmiddel, en dat is je focus verleggen naar iets wat je perspectief geeft. En meestal is dat iets wat innerlijk met jou verbonden is. Durf je te richten op je geluk. Durf te kijken en stappen te zetten naar wat je happy maakt.


Lees meer relatietips

Alles over relatie-onderwerpen


Relatietips, powered by Solana and Satori

Relatietips voor als je denkt dat de verschillen onoverbrugbaar zijn…..

Eén gedachte over “Relatietips voor als je denkt dat de verschillen onoverbrugbaar zijn…..

  • 10 oktober 2014 om 17:57
    Permalink

    Goede informatie die me aan het denken zetten

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *