Intimiteit begint bij jezelf


Er is helemaal niets mis met jou!!!
Er hoeft helemaal niets te veranderen, je bent perfect zoals je bent. 

Wees maar aardig, lief voor jezelf.
Intimiteit – begint bij jezelf…

Verbinding met jezelf, verbinding met anderen, verbinding met het bestaan. Een machtig levensspel! Als we aan intimiteit denken, denken we meestal meteen aan de intimiteit met anderen. Maar intimiteit begint bij jezelf! Als je niet intiem kunt zijn met jezelf, hoe kun je dan intimiteit beleven met anderen? Dit artikel gaat over intimiteit met jezelf. Over wat dat is, hoe je dat voor elkaar krijgt. In een ander (volgend) artikel kun je lezen hoe intimiteit “werkt”, als er anderen bij betrokken zijn…


Wat is intimiteit

Intimiteit is een besef, een gevoel van openheid, van herkenning, van verbondenheid met één of meer personen. Gevoelde intimiteit gaat er over dat jij in die verbondenheid ook helemaal jezelf mag zijn en blijven. Intimiteit gaat over (h)erkenning, over zien en gezien worden. Intimiteit gaat over jezelf laten zien, mentaal, emotioneel, fysiek, in de spirituele kern van wie je bent (hart & ziel). Je voelt je dan ook -een beetje- kwetsbaar misschien. Helemaal open zijn is nog niet zo makkelijk. We lopen allemaal met angst, schaamte of schuldgevoel rond. Durven we dat allemaal te laten zien? We zijn allemaal min of meer gesloten.

Intimiteit -leeuwHelemaal open zijn is ook niet altijd handig of verstandig. De mate van openheid die passend is, is afhankelijk van de situatie. Thuis met je dierbaren zul je anders “open” zijn, dan in de supermarkt.

En toch… een gebrek aan intimiteit(sgevoel) ontstaat doordat jij je afsluit, beschermt, pantsert.

Soms is die bescherming zeker nodig, maar meestal berust het (lichaams)pantser op oude ervaringen en bijbehorende wonden. Onze geest en ons lichaam wil ons beschermen tegen herhaling van ongewenste emoties, pijn. Zo zijn – en worden nog steeds- allerlei zelfs instinctmatige verdedigings- en reactiepatronen gevormd.

Patronen die ooit een functie hadden, maar die ons meestal in het heden min of meer gevangen zetten, blokkeren of isoleren). Patronen die je – als jij je er van bewust wordt – weer in vrijheid kan veranderen. Want het is heerlijk als onze levensenergie weer vrij mag en kan stromen. Dat voelt goed! Dat geeft een hoog intimiteitgevoel. De keuze is aan jou en niemand anders!!

Intimiteit is een actief proces. Het weer creëren van meer intimiteit is iets wat we kunnen leren. Ben jij er klaar voor? Veel plezier… zet maar stappen. Zet ze eerst heel bewust en daarna heerlijk onbewust automatisch, als vanzelf. Hieronder vind je enkele manieren en tips om meer intimiteit toe te laten. In de cursus Intimiteit begint bij jezelf vind je er nog veel meer.


Intimiteit – wat kan je doen…

Intimiteit - adempauzesNeem adempauzes

Wie zichzelf voorbij loopt, heeft niet eens de tijd voor- en  het besef van intimiteit. Slow down, relax: een probaat middel voor vele hedendaagse “problemen”. Neem dus regelmatig een adempauze. Kort, lang, het maakt niet zo veel uit. Geniet ervan.

Ontspan je lichaam

Als je lijf zo strak staat als een gespannen veer, dan is het lastig om veel te voelen. Dat geldt ook voor je intimiteit(sgevoel). Ontspan daarom je lichaam; gebruik alle manieren die je kent. Let vooral op je kaken en je nek/schouders. Ontspan ze! Laat je mond maar een beetje open zakken. Ontspan nog meer op je uitademing… Zucht eens… Let gedurende de dag ook eens op je lichaamshouding. Die geeft je veel informatie over hoe open of gesloten je bent. Laat je mimiek een invitatie zijn voor anderen om zich bij jou op hun gemak te voelen. En.. je voelt het zelf ook!

kloppend hartOpen je hart

Leg je hand eens op je hart, voel je hand daar eens liggen… Adem rustig in en uit. Naar verloop van tijd kan jij je voorstellen dat je in- en uit je hart ademt. Maak je hele borstkas maar zacht en toegankelijk. Stel je maar voor dat je liefdevol bent. En dat je met elke ademhaling liefdevoller wordt. Voel de warmte onder je hand(en). Het hart is de plek van rust, vrede, harmonie, liefde. En dat kun je voelen! Je kunt je hart openen door je focus er naar toe te brengen: alles waar jij je aandacht op richt, groeit! Herinner je maar een rustige, fijne, mooie, liefdevolle situaties. .

Verbeter je zelfbeeld

Hoe kun je intiem zijn met iemand waar je een hekel aan hebt? Dat is wel erg moeilijk. En toch… we hebben vaak zo’n negatief beeld van onszelf. Ons zelfbeeld, ons gevoel van eigenwaarde, is vaak beneden peil. We halen onszelf zó vaak naar beneden. Draai het eens om. Zoek je eigenwaarde. Leer omdenken en verander je negatieve overtuigingen n positieve. Waarom niet?

Aan mij is dit niet besteed, wordt danik ben het waard!
Voor wat hoort wat, wordt dan… ik geef omdat ik het fijn vind om te geven.
Dat kan ik niet, ik ben verlegen, wordt dan… ik probeer het gewoon, ik durf het best!

Intimiteit - zelfvertrouwen

Zorg voor jezelf

Zorgen voor jezelf omvat een breed, maar belangrijk gebied. Tijd maken voor intimiteit, tijd maken voor jezelf. De dingen doen die bij je passen. Durf te kiezen en je intentie neer te zetten voor de toekomst. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Verwen jezelf: van een korte adempauze tot een (mini)vakantie. Van een heerlijke cappuccino tot een verwenmassage. Happy zijn is ook een keuze. Dus kies jij voor happiness? Word je wakker en heb je zin in de dag? Zet je intentie neer, en maak van elke dag een feestje. Weet wat je wilt, weet wat je kan en cultiveer je eigenwaarde. Bewaak daarbij goed je grenzen. Vier je successen…


intimiteit begint bij jezelf flyerKies voor méér intimiteit in je leven…

Doe de online cursus “Intimiteit begint bij jezelf”

Tja we hebben een online cursus gemaakt voor mensen die aan de slag willen met intimiteit. Een cursus die je thuis, op je eigen tempo en op je eigen manier kunt doen. Het is een cursus die vol zit met “inzichten”, maar vooral met vele oefeningen en meditaties om te doen. Intimiteit is een gevoel, dat je dus kan ervaren en laten groeien. Stap voor stap nemen we je mee. Onderstaand een overzicht van wat er in de cursus aan de orde komt.

Les 1. Welkom – Wat is intimiteit.
Les 2. Terug naar de bron.
Les 3. Me-time: tijd maken / zorgen voor jezelf.
Les 4. Me-time: weten wat je fijn vind.
Les 5. In je hart: lief zijn voor jezelf.
Les 6. In verbinding met je lichaam.
Les 7. Be-ing: tevreden met jezelf.
Les 8. Feel good, always feel better.
Les 9. Intimiteit met anderen.
Les 10. Hoe nu verder.

Lees op de productpagina waarom deze cursus bij je past.


Of oefen en ervaar meer intimiteit…

We hebben een aantal oefeningen op een rijtje gezet. Gewoon gratis omdat wij begaan zijn met jouw wel en wee. Try it en voel wat het met je doet.


Lees verder

Terug naar Tantra – Intimiteit – Verbinding

Intimiteit-oefeningen

Terug naar de Tantra Blog


OTL…, powered by Satori en Solana

Intimiteit begint bij jezelf
Getagd op: