Tantra basics

Tantra kent een aantal mooie gebruiken en rituelen. In deze Tantra Basics willen we een aantal daarvan aan jullie voorstellen. Deze ‘Basics’ zal je regelmatig, o.a. bij de Tantric Nights, tegenkomen. Dus als je straks een Tantric Night gaat doen, ben je al goed voorbereid. De Tantric Nights zijn draaiboekjes voor een (tantrische) thema-avond, bedoeld om samen met een/je partner een mooie belevingsavond te hebben. Een avondje genieten, quality time. Een avondje “anders”.

Hieronder leggen we de basics uit, en we nodigen je uit het ook maar gelijk eens te doen, als je daartoe in de gelegenheid bent. Voeg eventueel nog een mooie meditatie uit de meditatiebibliotheek toe en je hebt al je eigen versie van een Tantric Night.

Wat heb je nodig voor de basics

 • Een matras en 2 (meditatie)kussens.
 • Mooie doeken en andere mooie spulletjes, zoals een beeldje, een afbeelding, bloemen en als je daarvan houdt wierook.
 • Voor ieder een longhi: dat is een dunne, soepele omslagdoek van circa 100/110 x 160/180 cm.

Tantra basics 1: maak een tantra tempel

Tantra tempelIn de kern is elke tijd en plaats oké voor een tantrische avond, maar het helpt wel als je écht de tijd neemt. Ook een mooie plek, een sfeertje maken helpt om in een rustige, ontspannen, fijne flow te komen.

Basics 1 is dus het creëren van een mooie liefdevolle plek, een tempeltje, een Lovetemple.

 • Tover je woon- of slaapkamer om, liever nog een aparte kamer, tot jullie tempeltje.
 • Maak een plek op of rond een matras die je op de grond legt.
 • Plaats hier en daar een mooi Boeddha- of tantrisch- of ander betekenisvol beeldje.
 • Zorg voor fijne verlichting, met kaarsen of ander sfeerlicht. Maak maar een heerlijke sfeer.
 • Leg mooie doeken neer, bloemen, een geurtje.
 • Kussens: zachte en één of twee hardere (meditatie)kussens.

Neem hiervoor echt even de tijd, maak een mooie plek voor jullie samen. Het is het waard hier tijd en aandacht in te stoppen!


Tantra basics 2: draag een longhi

Het dragen van een longhi is in veel tantra-workshops gebruikelijk. Dit zorgt ervoor dat je heel bewust even uit je dagelijks leven / dagelijkse kleding stapt. Net zoals jij je ruimte omtovert tot tempel, zo tover je jezelf ook om, om zo in een duidelijke andere sfeer te stappen.

Tantra basics: man longhiTantra basics vrouw longhiHet voordeel van een longhi is verder dat jij je heel makkelijk bewegen kunt, zonder hinderlijke, strak zittende kleding. Het staat mooi en gaat ook nog eens gemakkelijk uit, wat bijvoorbeeld bij aanraakmeditaties of massage wel heel fijn is.

Ook kan je gedurende een meditatie de doek gebruiken om jezelf of je partner (weer) te bedekken, bijvoorbeeld als je na een inspirerende, intense meditatie of massage weer afkoelt.


Tantra basics 3: begroet elkaar met een Namasté

Een bijzondere, tantrische manier om elkaar te begroeten is met een namasté. Daarmee zeg je: ik zie en groet de Boeddha in jou. Een gebaar dat aangeeft dat jij je partner kunt zien als de perfectie mens, die hij/zij is.

 • Je kunt dit staande doen, maar is nog meer bijzonder is je de tijd en ruimte neemt om dit heel rustig te doen, als je op je knieën gaat zitten.
 • Ga tegenover elkaar zitten en kijk elkaar even rustig in de ogen.
 • Breng je handpalmen tegen elkaar voor je borst.
 • Buig dan langzaam naar voren tot jullie voorhoofden elkaar raken. Kijk elkaar daarbij zo lang mogelijk aan).
 • Na enkele momenten kom je (beide) weer omhoog (en kijkt elkaar zodra het kan weer aan).

Bekijk deze demo en zie hoe je een Namasté maakt.
Enne… smile….

 


Tantra basics 4: heerlijk Shiva/Shakti zitten

Een heel fijne tantrische manier om je met een/je partner te verbinden is samen ‘Shiva/Shakti zitten’.
Deze houding wordt elders ook wel de”Yab Yum-positie’genoemd.

Tantra basics Shiva - Shakti zitteniShiva – dat is de tantrische naam voor de man – :
je gaat in de kleermakershouding op een meditatiekussen zitten . Als dat lastig is kan je ook één of twee benen voor je uitstrekken. Zorg ervoor dat je rug recht is. Leg nu twee kussentjes op je enkels, zodat het gewicht van de vrouw dadelijk op de kussens drukt en niet op je benen.

Shakti – dat is de tantrische naam voor de vrouw – :
ga op het kussen zitten en sla je benen om Shiva heen. Probeer uit hoeveel kussentjes jij nodig hebt om goed te zitten, zodat je op jezelf zit, rechtop, zonder op de man te leunen. Sla dan jullie armen om elkaar heen en zo kunnen jullie heerlijk samen zitten. Jullie lijven en energieën ontmoeten elkaar. Jullie chakra’s zijn ook – in ieder geval min of meer- op gelijke hoogte. Daardoor raken ook jullie hart en jullie seks elkaar, zodat de energie tussen jullie kan stromen, een heerlijke (harts)verbinding.

Start de demo en kijk hoe Shiva en Shakti samen komen.


Tantra basics 5: sluit af met een Bowing Down

En dan kom je aan het eind van een Tantric Night of andere mooie ontmoeting. Je wilt elkaar dan vast ook op een mooie tantrische manier bedanken. Daarvoor is de Bowing Down bij uitstek geschikt: een mooie manier om je erkenning en dankbaarheid uit te spreken, maar dan zonder woorden! Een heel tantrische manier om je partner te bedanken voor jullie samen zijn.

Bowing down-online-tantraDat gaat als volgt:

 • Zit tegenover elkaar aan het uiteinde van de matras, op je knieën.
 • Kijk elkaar in de ogen, breng je handen in Namasté voor je borst.
 • Eén van beiden begint: je buigt je voorover, kijkt je partner zo lang mogelijk in de ogen, buig jezelf voorover tot je met je borst op het matras ligt: je vlijt je dus neer ‘aan de voeten van je partner’ en spreekt – zonder woorden – de dankbaarheid, erkenning en liefde voor je (meditatie)partner uit. Neem je tijd!
 • Je komt weer omhoog en kijkt zodra het kan je partner weer aan. Om de beurt bedank je elkaar met een Bowing Down…..   ….. en sluit gerust ook nog af met een heerlijke knuffel of kus, wat ook maar bij jullie past.

Lees meer

Terug naar Alles over Tantra

Terug naar de Tantra Blog


OTL…, powered by Satori en Solana

Tantra basics