10 tips om uit je hoofd te komen

Still the monkeymind

druk in je hoofdIn je hoofd blijft het soms maar doorgaan. De ene gedachte volgt de andere op, zonder ophouden. Het is soms één groot gebabbel daar van boven. Dat noemen we de Monkeymind, die continue, op elk moment, maar bezig blijft met het produceren van ideeën, plannen, gedachten, zorgen. Er is geen eind aan.

En hoewel we zonder onze mind, ons verstand, niet zouden kunnen functioneren  (dus wees er ook maar blij mee) maakt het je ook onrustig, gestresst soms zelfs. Daarom vind je in dit artikel 10 tips om uit je hoofd te komen.

Misschien ben je je daarvan bewust geworden en merk je ook dat je er last van hebt. Ergens, soms diep van binnen, heb je het gevoel dat het niet helemaal -of helemaal niet – klopt. Je merkt iets in jezelf van een verlangen om het anders te doen. En je wil je ook wel anders voelen. Je gunt dat onbeheerste apenbrein, en daarmee jezelf,  wat meer rust. Meer ontspanning, meer vrede in je leven.

Kritisch denken

Hoewel soms onbewust weten we allemaal wel, dat het verstand ons soms een beetje voor de gek houdt. Het vertelt ons, dat we nuchter en logisch moeten redeneren. Dat we niet “zo sentimenteel” moeten reageren. Het vertelt ons, dat we ons best moeten doen. Op school, op je werk, in huis. Zelfs met je hobbies, in je vrije tijd, moet alles wat je doet wel góed zijn. En je kritische meester, baas, partner of je eigen mind weten je altijd nog wel te vertellen dat het nog niet goed genoeg is. Dat het nog veel beter moet.

steeds beter wordenAltijd maar beter worden

En omdat je je diploma wil halen, je baan wil behouden, je partner niet wil verliezen… Omdat je gewoon goed/beter wil worden (omdat je niet gelooft dat je al perfect bént), ga je door. Steeds maar door. Want dat kán jij! Jij bent een doorzetter, je geeft niet op. Jíj bent wel zo sterk. Je studeert nog meer, werkt in het weekend ook maar door, gebruikt al je energie om perfect te worden… tot het op is. Tot het te laat is. Misschien ben je regelrecht op een burn-out afgelopen en daar ook al (bijna) in beland. Misschien ben je nog op tijd. Heb je nog energie over, ben je nog niet uitgeput. En sowieso is het nooit te laat!

Doe wat bij je past

Als je leeft in lijn met je werkelijke verlangens, dan leef je vanuit je gevoel, vanuit je hart zelfs. Als je voelt wat jouw verlangen, jouw passie is, dan kan je vrijwel onuitputtelijk je energie steken in dat waar je van houdt. Je passie geeft je de drive om heerlijk bezig te zijn, en je bent in staat om heel veel voor elkaar te krijgen. Geweldig!! En als je werkelijk voelt, wat bij jou past, dan ken je ook je grenzen. Dan weet je wanneer het tijd is om rust en ontspanning de ruimte te geven naast je passievolle bezigheden.

Balans kwijt

balansSoms merk je dat die balans zoek is. De balans tussen denken en voelen. Tussen doen wat er van je verwacht wordt en wat (NU) werkelijk bij je past. Zelf bij het vormgeven van je passie gaat het soms mis. Je hoofd weet altijd nog wel te vertellen, waarom je op die weg door moet gaan. Hoeveel succes je dan zal  hebben. Tegelijk maakt je hoofd zich ook constant zorgen. Over wat je allemaal nog moet doen, hoe je het moet doen, wat er mis kan gaan, over hoe het zou zijn als… En als het een beetje wil, en je bent je daar van bewust, dan maak je je weer zorgen over hoe je daar nu weer van afkomt. Oe je weer rustig kunt slapen. Wat je moet doen om je weer zorgeloos te voelen. En daar word je nog onrustiger van en ga je nog meer denken.


Kíes voor rust in je hoofd

Hoor jij het jezelf zeggen, dat je wat meer rust in je leven zou willen brengen? Ik hoor het mensen vaak genoeg zeggen, maar de volgende vraag is dan altijd: hoe doe ik dat dan? Natuurlijk zijn er een aantal voor de hand liggende oplossingen:  ga er es een poosje tussenuit, stop om 5 uur met je werk, laat een ander eens wat doen. Maar daar neemt je hoofd meestal geen genoegen mee. Die weet wel waarom dat niet kan!

Maar is het wat jij wérkelijk wil? Wil je werkelijk je mind tot rust brengen, en meer rust en ontspanning in je leven brengen? Meer doen wat bij je past, wat goed vóelt? De eerste stap is: weet wat je wil en ga ervoor. Kies ervoor om stappen te nemen die je op dit pad helpen. Misschien is het wel onwennig, ongemakkelijk om het eens anders te doen. Maar je zal merken hoeveel baar je er bij zult hebben.

Mind, body, heart and soul

Een belangrijke stap is dus om er echt voor te kiezen. Het écht te willen. En er iets voor te willen doen! Toch heb ik het hier niet over een wilsbeslissing die alleen maar uit je hoofd komt. Een nieuw ding dat je móet doen. Nee, ik heb het hier over het werkelijk voelen, dat het verlangen is om te leven met een balans tussen hoofd, lijf, hart en ziel. Om het evenwicht daar tussen te herstellen. En daarvoor is het wellicht nodig om eerst eens wat meer aandacht te geven aan die delen daarvan, die zo onderbelicht gebleven zijn. Kan jij vóelen? Kan jij je lijf voelen, en voelen wat jouw lijf nodig heeft? Geef jij voldoende ruimte aan de gevoelens, je emoties? Ken jij je hartsverlangens, weet jij waar jij wérkelijk gelukkig van wordt?

De weg om meer balans te brengen in je leven is volgens ons het pad van Uit je hoofd,  in je lijf, naar je hart.

Waarom ‘in je lijf’?

 • Je lijf in altijd in het hier en nu.
 • Jouw lijf is niet bezig met gisteren en morgen. Je lijf maakt zich geen zorgen.
 • Je zintuigen brengen je altijd in het hier en nu, altijd! Natuurlijk voelt je nú wat je voelt, je hoort nú wat je hoort, je proeft nú wat je proeft.
 • Je gevoel, je emoties, hebben een plek in je lijf. Dáár kun je vóelen hoe het met je is. Wat je nodig hebt. Met je hoofd kan je niet voelen, alleen denken óver voelen.
 • Jouw lijf vertelt je precies wat je fijn vindt en niet. Wat goed voelt en niet. Wat je goed doet en wat je beter kunt vermijden. Of je rust nodig hebt, of voeding, of beweging.

Waarom ‘naar je hart’?

 • luister-naar-je-hartJe hart geeft je rust, balans en levensvreugde.
 • Dat prachtige hart van jou is de plek, waar je rust en vrede kunt vinden.
 • Je hart is je centrum van zijn, het middelpunt tussen binnen en buiten, tussen boven en onder (er zijn net zoveel chakra’s boven als onder je hartchakra, hierover later meer), tussen hemel en aarde. Als je in je centrum bent, ben je in balans.
 • Als je in je hart bent, voel jij je liefdevol, want de hart is de bron van liefde. Dan ben je in verbinding met jezelf. Dan kan je de liefde voor jezelf voelen, en dan kan je ook je liefde met anderen delen, je met anderen verbinden.
 • Als je vanuit je hart naar de jezelf, naar anderen, naar de wereld, naar het leven kijkt, dan wordt alles mooier.
 • Je hart is de plek waar je in contact kunt zijn met je levensvreugde.

Dat eerste gevoel

Als je de balans tussen hoofd, lijf en je hart wil herstellen, volg dan je gevoel. Je gevoel, dat zegt dat je het anders wil, zelfs als je niet precies weet hoe. Als je naar dat eerste gevoel luistert, dat soms zomaar vanuit je onderbewuste naar boven komt, zonder dat je nog precies weet wat er nou allemaal aan de hand is, dan is de keus eigenlijk al gemaakt. En dan zal je merken, dat het ook niet zo moeilijk is om stappen te nemen, die je helpen de balans te herstellen. Je hebt waarschijnlijk wel wat handvatten nodig om het anders te doen, want als je het allemaal al wist, had je het al gedaan, toch?


10 tips om uit je hoofd te komen

Tip 1:  Accepteer dat er is wat er is.

Word je bewust van de drukte in je hoofd en neem het waar zonder er een oordeel over te hebben. Vecht er niet tegen, maar kijk er naar. Als je er geen oordeel over hebt, het niet als verkeerd, als fout, labelt, dan brengt het rustige bewustzijn al een stukje vrede in jou.

Tip 2: Gun jezelf de tijd.

De tijd om je te ontspannen. Om te voelen. Doe een rustige ademmeditatie, al is het maar 5 minuutjes niets doen en heel rustig en bewust ademen. Het geeft een wereld van verschil.

Tip 3: Schenk wat meer aandacht aan je lijf.

Vóel wat je lijf je te vertellen heeft. Zere benen? Geen stap meer kunnen verzetten? Tijd om eens even te gaan liggen. Pijn in je nek?  Teveel op je schouders genomen. Tijd om te kijken wat je teveel is. Kramp in je maag? Jezelf overeten (overbelast) of ondervoedt (niets gedaan wat je voedt). Tijd om te onderzoeken wat jou energie geeft.

Tip 4: Wees lief voor jezelf.

Natuurlijk kan je even snel douchen, maar wanneer nam je voor het laatst de tijd om met al je aandacht, heel rustig, elk stukje van je lijf in te zepen, jezelf aan te raken, even lief voor jezelf te zijn?

Tip 5: Zorg voor ontspanning.

Dat kan door te rusten, maar juist ook door je lijf te activeren. Maar dan met dingen die goed voelen. Naar de sauna, dagje strand. Naar de sportschool, lekker dansen. Een heerlijke ontspannende massage voor jezelf regelen.

Tip 6: Wees samen zijn met iemand die je lief is.

Zorg voor voldoende liefdevolle ontmoetingen. En kijk eens of je dan niet alleen samen kunt práten (woorden komen uit je hoofd), maar ook samen kunt ZIJN. Elkaar eens heerlijk omhelzen, handen vasthouden, lekker samen zitten of liggen.

Tip 7: Activeer je seksuele energie.

Lekker vrijen is heerlijk en daarna voel je je meestal heerlijk vredig en ontspannen. Neem er de tijd voor (tantrische seks!!). Ga niet alleen voor een kortstondig orgasme, maar probeer ook eens die energie helemaal te vóelen voor je er naar handelt. Laat het de energie niet alleen in je onderlijf, maar in je hele lijf stromen.

Tip 8: Activeer je hartchakra.

Wrijf eens een tijdje heel rustig en gelijkmatig rondjes op je hartchakra (midden van je borst). Misschien voel je het warm worden en ga je je hart beter voelen. En wat je hart je te vertellen heeft.

Tip 9:  Luister naar je hart.

Als je dan toch met je aandacht bij je hart bent, neem dan eens de tijd om te luisteren naar je hart. Vraag je hart eens wat jij nodig hebt. Wat jouw hartsverlangens zijn. Waar het in jouw leven eigenlijk écht om gaat.

Tip 10: Compassie.

Vraag je hart ook maar eens om jou te vertellen hoeveel liefde er in jouw hart is. Voor anderen. Maar ook liefde voor jezelf. Je hart weet dat jij helemaal niet hoeft te veranderen. Je hart weet dat jij al perfect bent, precies zoals je bent!

En natuurlijk hebben we een bonus tip:

Tip 11: Doe de themacursus Hoe krijg je rust in je hoofd

Doe deze cursus en ervaar:

 • Hoe het is als je ontspannen bent en vrede voeltOTLflyer - hoe krijg je rust in je hoofd
 • Hoe je lichaamsbewustzijn vergroot, je meer in contact met je lijf komt, hoe fijn het is om in je lijf te zijn
 • Waar / hoe jij je energie kunt voelen, boosten en laten stromen.
 • Hoe en wat je rond je chakra’s voelt, hoe jij je energie in balans brengt
 • De helende energie-stroom
 • Wat aanraking met je doet
 • Hoe je weer je levenslust, je levensenergie en je liefdesenergie laat stromen
 • Een leven met een mooie balans tussen hoofd, lichaam, gevoel en hart
 • Hoe jij je leven kan leiden zoals bij jou past

OTL…, Powered by Tantra-YoY

 

10 tips om uit je hoofd te komen
Getagd op: