Groeien in Extase, wat is dat?

Uiteraard is het antwoord op deze vraag voor iedereen anders. Toch hebben wij daar een tantrisch beeld bij. Extase is iets dat je kan “voelen”. Een extatisch moment is een heel bijzondere gebeurtenis en dat weet je dan ook! Die extase voelt goed, is erg overweldigend. Als je het bij jezelf nagaat, dan zijn er vele extatische momenten in je leven geweest. Herinner je maar! We zeggen het in onze trainingen vaak, maar tantra is het pad van de liefde. Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart en bewustzijn…. Op een extatisch moment ben uit je hoofd, uit je lijf, zelfs je hart voorbij en bevind jij je in een verruimd bewustzijn. Extase kun je niet “doen”, niet bestellen. Je kunt wel de voorwaarden scheppen voor meer extase in je leven. In het navolgende gaan we daarom in op hoe jij kunt groeien in extase.

Thuis in jezelf <> Hartstochtelijk Leven

Thuis in jezelf is een belangrijk thema in tantra (lees hier meer) evenals Hartstochtelijk leven (lees hier meer). Groeien in extase bouwt hierop voort. Zoals gezegd, extase is niet iets dat je kunt “doen”, maar het krijgt meer kans als er een goede balans is tussen je body-mind-heart-soul. Goed in je lijf zitten, in contact zijn met je zintuigen. Emotioneel in balans, je seksuele energie laten stromen. Stevig, krachtig, vol zelfvertrouwen leven. In verbinding met jezelf en anderen omdat jij je hart hebt geopend. De vreugde ervaren van overstromen (geven) en kunnen ontvangen. Lees meer over de vreugde van geven en ontvangen.

“Getuige” zijn: opmerken wat er met/in je gebeurt. De verhalen loslaten die je in de weg zitten en daardoor lekker blij door het leven gaan en je dankbaar voelen voor alles wat er is. Ben je thuis in jezelf? Kun je hartstochtelijk leven? Dan is er steeds meer ruimte voor extase in je leven.


Herinner je de extase

Wil je verder groeien in extase? Begin je dan maar te herinneren. Je hebt al zoveel extatische moment gehad in je leven. Denk je van niet? Herinner je maar gauw, want steeds meer en meer worden die momenten verder weggedrukt. Herinner je bijvoorbeeld het moment dat je voor het eerst kon staan. De extase die toen “in je was”… Herkenbaar? Iedereen heeft zijn eigen extatische momenten beleeft. In uiteenlopende situaties. Misschien de extase van je (eerste) succes? Of van je eerste orgasme?

De extase van die avond bij kaarslicht/zonsondergang. Of de extase van dat plotselinge inzicht, die helderheid. De extase zoals je die in de natuur hebt gevoeld… Herinner je jouw extatische momenten.

Blijf open en nieuwsgierig

We worden volkomen open en kwetsbaar geboren. Vanaf het eerste moment maken we extatische momenten mee. Denk maar aan zo’n kleintje, aan de ogen… Zo open, zo nieuwsgierig, zo vol emotie, zo regelmatig vol extase… Helaas wordt de directe waarneming al gauw verdrongen door het patroon van de mind. Patroonherkenning vanuit het geheugen. Meer en meer zien we niet meer nieuw… maar als een automaat die op voorhand al weet wat we gaan zien. En dan is de extase weg…

De extase van de eerste zonsondergang wordt dan niet meer beleeft.

Helaas…

Sta het jezelf toe

Allerlei ideeën uit onze opvoeding en vanuit de maatschappij (Het leven is geen lolletje… Wie niet werkt zal ook niet eten) maken dat we niet zo´n positief beeld van extase hebben. We hebben associaties met dromerig, (economisch) niet zo productief, ongrijpbaar, onvoorspelbaar. `Zulke` mensen passen niet zo in de structuur. We hebben oordelen over onszelf of anderen die te veel leuke dingen doen en te veel genieten. `Die staat ook niet erg serieus in het leven…..`.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, zeggen we dan. Al heel snel leren we ons aan te passen aan de norm(en). Onze maatschappelijke conditioneringen werken tegen extase. Als genieten al een taboe is, wat dan te denken van extase? Nee, dat is NOT done. Of wel??

Schoon de boel eens op

Tja en wat te doen? Wel, dat is eigenlijk wel duidelijk. Minder conditionering, minder mind. Minder automaat, meer directe waarneming. Minder projectie vanuit het verleden, laat je verwachtingen maar eens los. En uiteraard ook een andere houding ten opzichte van genieten. Genieten mag! Extatisch leven mag! Het is jouw keuze om dit meer en meer toe te laten in je leven.


Alles senses open

Durven genieten dus. Door al je voelhorens helemaal open te zetten. Gebruik je bewustzijn. Gebruik al je zintuigen. Zie wat je ziet. Proef wat je eet of drinkt. Hoor ook de schoonheid van de muziek. Kijk, ruik, voel!!! Vergeet alles wat je weet, beleef alles weer voor de eerste keer.

Waar je op afgestemd bent, dat ervaar je ook daadwerkelijk om je heen. Dus stem je af op de golflengte van extase. Stel je open op en durf te ontvangen. Weer open, kwetsbaar en nieuwsgierig in het leven staan doet de kans op extase fors toenemen. Hoe meer je alles weer direct beleeft, hoe meer je al je zintuigen mee laat doen, en alles in je hart laat samenkomen, hoe groter je extase kansen worden.

Bevrijdende stroom

Groeien in extase heeft ook te maken met het richten van je aandacht op de opgaande energiestroom in je lijf. Adem je vrij! Adem omhoog, via je hart, naar je kruintje. Adem in naar je kruintje en laat alle energie zich onderweg samenvoegen. Adem uit, adem naar beneden naar je stuitje en laat zo alle sores en identificatie los. Groeien in extase wordt mogelijk als jij ook je hogere chakra’s tot ontwikkeling brengt: voel je liefdeVOL, voel je dankbaarheid, celebrate, vier het leven. Laat je zien, spreek je uit. Maak je eigen ode aan het bestaan, de serenade aan dat wat groter is dan jij. Transformeer lust naar liefde. En liefde naar gebed. Visualiseer maar bij je uitademing dat je door je kruintje uitstroomt naar de kosmos. En op je inademing instroomt vanuit diezelfde kosmos. Eén met het bestaan…. Eén met de stroom van het leven…. Extatisch ZIJN…


Toewijding

Extase in je leven ontstaat als jij je een beetje los kan maken van de materie, van je lichaam, van je beperkte egootje. Extase ontstaat als je de grens over kunt gaan. Als je kunt geven. Als je kunt overstromen. Toewijding is daarbij een belangrijke sleutel. Kun jij je dienstbaar opstellen? Kun jij voor anderen zorgen? Hoe is het gesteld met je compassie, je mededogen. Wie verder kijkt dan eigenbelang, zichzelf helemaal kan vergeten in liefde voor de ander, voor het bestaan, wordt vatbaar voor extase. Grenzen vervagen, energie kan zich vermengen. Samensmelten wordt mogelijk.

Samensmelten

Want ware extase ontstaat als de dualiteit in het leven ontstegen wordt. Ook dat is niet iets wat je kunt “doen”, maar wel handig om te weten. Het verleden, de toekomst… Laat het los. Leef in het moment. Accepteer zowel dag als nacht, goed en slecht, mooi en lelijk als onvermijdelijke elementen van het bestaan… …en ga verder. Ga de dualiteit voorbij. De ultieme tantrische versmelting zit hem in het samen gaan van het mannelijke en het vrouwelijke in jou. Accepteer al je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. Laat ze samenvloeien tot die eenheid die JIJ bent. Deze versmelting brengt het goddelijke in je leven. Versmelting…

Online Tantra: Groeien in ExtaseOvergave

Wie extase wil beleven zal zich ook “willen” overgeven aan het onbekende. Je zal de controle moeten loslaten en risico’s moeten nemen. Als je uit angst vasthoud aan het bekende, krijgt extase geen kans. Extase is juist het onbekende. Extase krijgt een kans als jij helemaal opgaat in het onbekende. Als de identificatie met je denken, je kennis, je bezit, de vorm, dit allemaal los laat. Lekker stromen, totaal zijn in alles wat je doet. Stoppen met vechten ook en steeds meegaan met de flow van jouw leven. Go with the flow of your life. Steeds meer leven in het moment (niet gister, niet morgen). Jezelf verliezen in de dans die leven heet.

En dan…… steeds meer ……

En dan?? Dan valt alles op zijn plek; dan wordt alles geopenbaard.

Eerst in momenten, dan in meer momenten, dan in een serie momenten.

Al die momenten zien er anders uit, al die momenten zul je anders benoemen.

Maar ze hebben allemaal te maken met de ervaring van licht.

De ervaring van éénwording.

Het gevoel van een diepe verbondenheid.

In momenten van extase zul je in vervoering zijn, helemaal in contact met jezelf, je onsterfelijke ziel.

In momenten van extase ben je grenzeloos, tijdloos…

 

Groeien in Extase

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *