Verdiep je relatie

Verdiep je relatie1Of je wilt of niet… relaties spelen een belangrijke rol in een mensenleven. Er zijn allerlei soorten relaties: van familierelaties via zakenrelaties tot DE relatie. In dit artikel wil ik eens in gaan op aspecten die DE relatie aangaan. Inzichten die je kunnen helpen om die relatie te verdiepen. Want wees nou eerlijk, hebben we allemaal nou niet een verlangen om samen te smelten met die prins(es) op het witte paard? Een verlangen naar verbinding, een verlangen naar samenzijn? In dit artikel houd ik het eenvoudig. Ik ga jullie niet vertellen dat die prins niet bestaat. Ook ga ik niets zeggen over je eigen innerlijke man/vrouw. Nee, lekker praktisch. Hoe verdiep ik mijn bestaande relatie. Hoe kom ik dichter bij de lover die ik heb…

Maar eerst wat “theorie”:

4 “verdiepingsleutels”: basis, openheid, gevoeligheid en ontdekken

Wat mij betreft zijn er 4 aspecten die de sleutels vormen tot verdieping van je relatie. Zie de figuur.
Verdiep je relatieDe basis: dit gaat over je (fysiek/emotionele / mentale/spirituele) basis, de toestand waarin jij je bevindt. Ben je wel toe aan een relatie? Hoe meer in rust, hoe meer in balans, hoe “volwassener” je bent, hoe beter het uitgangspunt is om je relatie te verdiepen.

Openheid: deze sleutel heeft te maken met hoe toegankelijk je bent. Hoe meer (eerlijker) jij je laat zien, hoe dieper je samen kunt groeien. Kun jij je geheimen prijsgeven? Delen wat lastig voor je is? En ook: hoe meer je bereid bent echt te kijken (ontvankelijk), hoe meer je kunt zien. Kun jij je overtuigingen opzij zetten en werkelijk kijken, luisteren naar de ander? Kun jij je partner ontvangen…

Gevoeligheid: deze sleutel zegt iets over je (emotionele) gevoeligheid (EQ). Kun jij contact maken met je emoties? Weet jij je emoties ook (gepast) uit te drukken? Kun je bij de meer subtielere aspecten van je zijn (intuïtie) en je relatie (verbinding)? Ook hier geldt een tweerichtingsverkeer. Hoe is het met je empathisch vermogen? Als je door dringt tot de meer verfijndere signalen die je partner afgeeft, dan neemt de diepgang van je relatie ook toe.


Het verdiepen van je relatie is eigenlijk heel simpel:

zorg dat jij je basis(rust) vindt; wees maximaal open; wees gevoelig en blijf elkaar ontdekken…


Ontdekken: “achter de geraniums” is je relatie op sterven na dood! Naar mate jij meer bereid bent je partner te blijven ontmoeten, is verdieping mogelijk. Nieuwsgierig blijven, steeds maar weer nieuwe dingen zien. En ook hier weer: ontdekken betekent voor jou groeien. Wie het allemaal wel gezien heeft, staat niet open voor verdieping. Ontdekken gaat over de bereidheid te “zien” en de bereidheid zelf ook te groeien.

 4 “verdiepingsgebieden”: Body, mind, heart and soul

Wat mannen en vrouwen zo fantastisch maakt samen, is dat ze elkaar (kunnen) aanvullen. Binnen jouw leven, jouw relatie bestaan er ook een aantal gebieden die elkaar kunnen aanvullen: body, mind, heart and soul. Je relatie verdiep je eigenlijk direct, als je alle vier de gebieden onderkend; aandacht schenkt aan al die vier gebieden. Verdere verdieping ontstaat ook indien er een natuurlijke balans is/ontstaat tussen de vier gebieden.

Verdiep je relatie - body heart mind soulBody

Een lijfelijke, seksuele relatie hebben met je geliefde is prachtig. Aanraking, intimiteit, seksualiteit raken essentiële behoeften van de mens en zijn super relationeel. Zo’n relatie kan je eindeloos uitdiepen… Immers wie open is, gevoelig is en wil ontdekken!! Samen zijn, samen bewegen. Samen de liefde bedrijven.

Mind

De ervarings- en gedachtenwereld is ook vol mysterie. Vanaf dag één dat we elkaar ontmoeten vertellen we elkaar “wie” we zijn, wat we hebben meegemaakt, wat onze dromen zijn. Zoek de overeenkomsten, ervaar de verschillen. Een potentieel eindeloos proces van elkaar ontdekken. Vanuit dat (open en sensitief) ontdekken ontstaat verdieping in de intimiteit, ontluikt de liefde. In de mind maken we plannen en vullen we ons gezamenlijk leven in.

Heart

De “mind” is selectief, het lichaam heeft voorkeuren, maar het hart kent geen voorwaarden. Als de voorwaardelijke liefde van de mind zich verplaatst naar het grenzeloze en onvoorwaardelijke liefhebben van het hart, dan ben je in een nieuw gebied aangeland. Een gebied waarin het innerlijk een belangrijke(re) rol gaat spelen dan het uiterlijk. Een gebied waar hartscontact plaats heeft. Waar liefde ook niet meer exclusief en selectief is, maar overvloedig is en stroomt naar iedereen. Als een bloem die zijn geur verspreid, ook als er niemand is.

Soul

En dan is er nog een gebied dat wat minder makkelijk te beschrijven valt. Het gebied van de ziel. Het gebied van jouw essentie, van onmetelijke wijsheid. Waar rust en ruimte is, waar bewustzijn ons verbindt. Een energetisch gebied van ZIJN, “uitstraling” en “aura’s”. Waar fysieke en mentale grenzen helemaal weg vallen en we ons voelen samensmelten. Een “ander” bewustzijn, waar je niet meer weet waar “jij” ophoud en je partner begint. Waar jullie een gezamenlijke aura krijgen. Waar jullie ook worden opgenomen in de oceaan van het bestaan. Een gebied waar plaats, vorm en tijd weg gevallen zijn.


Body, mind, heart and soul vullen elkaar aan.

Het is niet het één of het ander.

Ze kunnen naast elkaar –in harmonie- bestaan


Ja, ja, leuk verhaal, maar nu praktisch!

Hopelijk heb je de strekking van bovengenoemd verhaal begrepen. En dan begrijp je dat de mogelijkheden tot verdieping van je relatie eindeloos zijn. Het allerbelangrijkste is dat jullie samen “oefenen”, samen aan de slag gaan. Waarmee, is juist iets wat jullie zo mooi samen kunnen bepalen, samen laten ontstaan. Toch een beperkt aantal praktische tips voor wie zijn relatie wil verdiepen.

1. Zorg voor jezelf (zorg voor een goede basis)

 • Accepteer jezelf! Als je niet van jezelf houdt, hoe kan je dan van een ander houden?
 • Neem je rust, zorg dat je uitgerust bent.
 • Haal je blokkades weg! Haal je irritaties weg (zie o.a. hier). Herken je emotionele patronen.
 • (H)Erken je behoeften, verlangens. Spreek je uit! Niet zo angstig, durf te leven. Take a risk!
 • Let op je focus. Kies voor een meer innerlijke focus, minder gericht op uiterlijke “objecten”.

2. Zorg voor je partner (in liefde)

 • Accepteer je partner; maak contact met je hart. Verbind jezelf met liefde/compassie.
 • Wees OPEN en eerlijk; deel met je partner wat je voelt, hou het wel bij jezelf.
 • Kijk positief, wat er wel is!!! Geef positieve feedback.
 • Doe wat voor de ander. GEEF! Neem de eerste stap. Verplaats je eens in zijn situatie.
 • Luister, heb geduld, geef ruimte, geef vrijheid, help haar dromen te vervullen.

3. Zorgen voor samen (en bewustzijn)

 • Zorg voor quality time, alles aan de kant, aandacht en aanwezigheid.
 • Kill je patronen, je vaste routines; denk out of the box; doe eens gek!!!
 • Mediteer samen, zeg het met energie, aanwezigheid, zonder woorden, ontdek “samen”!
 • Accepteer de uiterlijke M/V verschillen (tussen jullie); omvat je eigen man-/vrouw zijn.
 • Durf jezelf te verliezen; voor je partner te leven; het bestaan te aanbidden.

 

Ontdek meer mogelijkheden om je relatie te verdiepen in de Online Curus For Lovers


Online Tantra, Powered by Solana en Satori

Verdiep je relatie, hoe doe je dat?
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *