Simpel leven, wat een verademing…

Het genot van simpeler levenSimpel leven. Al jaren roep ik dat ik aan het down-sizen ben. Met “minder”, meer levensgeluk. Zo gaandeweg is mijn leven ook veel simpeler geworden en ik heb gemerkt dat ik dat heerlijk vind. Laatst werd ik herinnerd aan een boek dat ik ooit las: “100 tips voor een eenvoudiger leven”. Ik heb hem er niet bijgepakt (zou ik eigenlijk nog even moeten doen), maar het inspireerde me wel om mijn eigen en recente inzichten nog eens in een mind-map te zetten. Hier onder wat ik in recordtempo opschreef. Doe er je voordeel mee.

1. Lach

Haha tralalala. Lachen is gezond, en maakt je leven ook een stuk simpeler en aangenamer. We zijn zo serieus. Ik ben zo serieus. Meer lachen, meer los en natuurlijk maakt mijn leven zo veel simpeler. Tralalala, een mooie affirmatie om de hele dag mee rond te lopen. Smile….

2. Schrap de “verplichte”dingen

Je kent ze wel, de familie-dingen, de verjaardagen, kerstkaartjes sturen, de boel opruimen, je altijd maar gedragen…. Weg ermee!!! Schrap al die verplichte dingen. Waarom zou je daar zoveel tijd/energie in stoppen als het je leven niet verrijkt? Kies voor je eigen geluk en wees eens lekker rebels.

3. Stop je energie in wat je fijn/leuk vindt

Kijk wat je zelf fijn / leuk vindt en doe dat eens. Stop je tijd / energie dáár eens in. Doe de dingen die je energie geven i.p.v. energie kosten. Hou er ook mee op je tijd / energie te stoppen in mensen waar je op leegloopt. Loslaten die mensen. Als er geen match is, werkt het gewoon niet. Verspilde moeite…

4. Geniet van je financiële buffertje

Misschien is het niet altijd mogelijk om een buffertje op te bouwen, maar als je er één hebt, maakt dat je leven zoveel aangenamer en simpeler. Het geeft je speelruimte en keuzemogelijkheid. Het gaat er niet om dat je het geld daadwerkelijk nodig hebt, het gaat om het heerlijke gevoel dat zo’n buffertje je geeft.

5. Trek je niet zo veel aan van wat mensen vinden

Ach, het is toch nooit goed, dus laat maar zitten. Leef meer van binnenuit, vanuit wat voor jou belangrijk is. Relax en laat al die meningen maar gewoon zijn. Laat de sociale druk van je schouders afglijden… Je leven wordt er zo veel simpeler en aangenamer door!

6. Moet het allemaal zo schoon?

Ik weet nog gaat dat mijn moeder iedere dag de wc schoon maakte. Iedere dag stofzuigen, elke week de ramen lappen. In India kijken ze daar compleet anders tegen aan. Ik ga je niet vertellen wat jij moet doen, maar misschien iets minder? De norm iets lager? Is het nu echt zo erg als….

Het genot van simpeler leven7. Stil zijn

Kun jij stil zijn, niets doen? Heb je wel eens ervaren hoe heerlijk dat is. Oké, je moet het wel weer een beetje leren. We zijn het niet meer gewend om niets te doen, stil te zijn. Probeer het eens… Lekker stil zijn. Ook als je samen bent met anderen. Wees eens stil, zonder je ongemakkelijk te voelen. Het genot van eenvoud.

8. Doe de dingen op je eigen tempo/tijdstip

En als je dan dingen doet, doe ze dan op je eigen tijd, op je eigen tempo, op je eigen manier. Laat je niet opjagen en/of opjutten. Geniet van je eigen-heid. Dat maakt het zo veel simpeler. Het tempo van je lichaam, je geest, je wezen volgen… Simpel toch!

9. Minder spullen, minder zorgen

Tja ook zo’n inkoppertje, en toch zo’n belangrijke. Het aanschaffen, onderhouden en vervangen van al die spullen kost zoveel tijd en energie. De meubelboulevards zijn afgeladen met de Paasdagen. Schoonmaken, auto wassen, tuinieren …. Pffff als het je hobby is oké, maar de meeste dingen zijn gewoon niet leuk. Weg met al de overbodige spullen! Geef ze weg, verkoop ze op marktplaats. Doeggggg.


Het genot van simpel leven


10. One-stop shopping

Als je alle tijd hebt, kun je natuurlijk 10x per dag boodschappen doen. Als dat je hobby is, geniet ervan. Naast fun-shopping is het erg efficiënt om één keer per week de rest van de boodschappen te doen. Gewoon de dingen in huis hebben die nodig zijn en het leven aangenaam maken. Doe je boodschappen ook in dezelfde winkel / winkelcentrum. Wel zo makkelijk.

Het genot van simpeler leven: Go with the Flow11. Vecht niet tegen wat is – go with the flow

Even wat anders dan. Vecht niet tegen wat is. Wat is, dat is er toch al. Of het nu het weer buiten is, of je eigen bui. Als je sacherijnig bent, dan ben je gewoon sacherijnig. Het volgende moment kan het anders zijn (tralalala), maar geniet nu even van je sacherijn. Go with the flow, verzet je niet continue tegen de stroom van je leven. Sta vol overgave in de file! Niets aan te doen, dus… relax…

12. Uit je hoofd, in je lijf

Problemen bestaan niet, alleen probleemhebbers. Je hoofd maakt alle problemen, dus… uit je hoofd. Zak lekker in je lijf. Meer voelen en minder denken maakt je leven zo veel simpeler, zoveel prettiger. Let maar op de adem en/of voel gewoon wat je voelt. Stel je gedurende de dag voortdurend de vraag: “hoe voel ik mij?”. Richt je aandacht, je bewust…zijn steeds meer op je gevoel.

13. Doe niet te veel tegelijk

Vrouwen kunnen multitasken, maar hou het maar simpel. Doe niet te veel tegelijk, doe de dingen in volgorde. Doe de dingen stap voor stap, maak kleine stapjes, dan hoef je er ook niet als een berg tegen op te zien. De volgende stap is altijd te overzien. Kleine stapjes geven minder stress.

14. Voel je niet schuldig

Schuldgevoel en schaamte zijn zulke overbodige emoties. Het wordt ons maar aangepraat. Ons hele leven worden we volgepropt met het principe van beloning en straf. En natuurlijk doe je wel eens dingen die niet goed voelen. Geen reden om je te schamen of schuldig te voelen, maar eerder een reden om je te bedenken hoe jij het in orde kunt maken en hoe jij van de situatie kunt leren. Tenzij je natuurlijk je hoofd 3x aan die steen wilt stoten. Ook goed!

15. Weg met de krant

Weet je hoeveel tijd je besteed aan het volgen, tot je nemen van nutteloze informatie? Zou je leven niet compleet zijn zonder al die sensatieberichten. Is het echt nodig om alles te weten van de oorlogen in Afrika, de laatste criminaliteit of de stand van de economie. Belangrijke zaken krijg je op één of andere manier toch wel binnen. Simpel is magisch.

16. Geniet van de kleine dingen

Maak je leven simpel. Geniet van de kleine dingen en droom van de grote. Een lekker bakkie koffie, geniet ervan… Als je wakker wordt, blijf dan nog even… liggen en geniet van je ontluiken. Ga even naar je hart en geniet van de warmte, de rust, de vrede daar…

17. Doe “rot”klusjes gelijk of in een power hour

Ja, soms zijn er dingen die moeten gebeuren. Zo is het leven, bepaalde dingen horen erbij als je in de maatschappij wilt zijn. De belasting betalen bijvoorbeeld. Doe rotklusjes direct of in een speciaal power hour. Laat je hele dag er niet door verpesten, doe het gelijk, dan kan je het loslaten.

18. Maak je niet zo druk – om later

Leef NU, en niet zo in de toekomst. Natuurlijk mag je best plannen en slim bezig zijn. Maar om nu al dagelijks bezig te zijn met (de zorgen over) je pensioen, dat is niet handig. Maak het simpeler, maak je niet zo druk over later. Verklein je scoop, je weet toch niet hoe het loopt. Sterker nog het loopt toch altijd anders, dus wat zou jij je zorgen maken.

19. Het is zoals het is

Zo wie zo is het leven wat jij er van maakt. Dezelfde gebeurtenis (bv het weer) kunnen verschillende mensen heel verschillend beoordelen. Dus: laat de dingen zoals ze zijn. Oordeel niet zo, denk niet in goed of fout. Laat het leven zijn zoals het is.


Het genot van simpel leven


20. Spreek je uit

We zijn allemaal mensen (dacht ik), dus er zijn ook bij ons allen dingen die we niet leuk vinden en/of ons irriteren. Je maakt je leven simpeler als je een manier vind om je gevoelens met anderen te delen. Misschien wel op een manier die een ander niet schaadt (ergo een liefdevolle manier), maar het belangrijkste is dat jij je systeem schoon houdt. Release!

Het genot van simpeler leven21. Slow down – relax

als je gevangen zit in de maalstroom van doen, van druk, druk, druk…. Is het leven ook simpel, maar je ervaart het niet zo. Gaandeweg wordt je in je hoofd gezogen en daar zijn altijd problemen, uitdagingen, dingen te doen. Slow down, relax, ervaar de weldaad van minder doen en ontspannen kunnen zijn met niets, met niets doen, geen stress, geen spanning, geen moeten… gewoon zijn.

22. Weg met de TV

En als je denk dat je daar geen tijd voor hebt, doe dan de tv eens uit/weg. Moet je eens kijken hoeveel tijd er dan opeens “over” is om niets te doen. Misschien ga jij je eerst vervelen, maar dat is slechts een list van je mind om je weer aan de gang te krijgen. Luister er niet naar… Geniet van het moment, geniet van je verveling, en dan van de gaten in de tijd.

23. Speel

En wat zou er gebeuren als je het leven nou eens niet zo serieus neemt! Het leven is één groot spel. Jij speelt de hoofdrol in je eigen drama. Welk speel wil je spelen? Speel je graag de slachtofferrol of die van de grote boef of held. Speel je favoriete spel en geniet ervan. Verlies je echter niet in het spel anders wordt het bloedserieus…. En loopt het slecht af.

Het genot van simpeler leven24. Leef je dromen – stel ze niet uit

En in dit spel is er alleen deze aflevering. Leef je dromen in deze aflevering en stel ze niet zo uit tot later. Later als ik fit ben, later als ik het geld ervoor heb, later als ik gepensioneerd ben, altijd maar later… Doe de dingen nu. Je kunt de dingen alleen maar NU doen, dus leef je (kleine/grote) dromen en doe het nu.

25. Geef minder uit – dan je verdient

Geldzorgen maken je leven ingewikkeld. Soms helpt een beetje structuur om je leven simpeler te maken. Dus,,,,, geeft minder uit, geef in ieder geval minder uit dan je verdiend. Zo bouw je automatisch een buffertje en dat is ook fijn. Maar “overhouden” geeft ook een gevoel van overvloed. Een heerlijk gevoel.

26. Koester je routinepatronen

De mind is niet alleen maar een druktemaker hoor. Je mind doet zoveel mooist voor je. Stel je voor dat je iedere keer weer opnieuw je veters moest leren strikken. Koester je routinepatronen. De wijsheid van je mind om de dingen simpelweg te doen, zonder dat je er bij na hoeft te denken. Simpel-weg-leven. Snappie!

27. Volg je intuïtie – wijsheid van je hart

Een andere manier van simpel is net het tegenovergestelde. Als je mind zich ernstig roert, kies dan maar het pad dat je intuïtie je aangeeft. Je weet wel dat timide stemmetje van binnen dat af en toe ook dingen roept. VOEL maar wat de volgende stap is voor jou. Gaan, blijven, anders, meer van hetzelfde?

28. Neem de tijd om te ademen

En het helpt daarbij als je een moment de tijd neemt om te ademen en te voelen wat er is. Gewoon een minuutje even op je adem letten en je de vraag stellen wat bij je past op dit moment. Adem je fit en vrij. Ontspan je lijf, je kaken, je nek… Ontspan jezelf voor een moment. Adem diep in en uit. Relax….

Het genot van simpeler leven

29, Geniet van de natuur

Misschien ga je dan wel even lekker de natuur in. Even naar buiten een frisse neus halen. In weer en wind. Of lekker in het zonnetje. Uitwaaien op het strand of juist lekker bakken. Of het bos, de hei, zelfs het stadspark is mooi. De stilte en eenvoud van de ene boom. Sta er een bij stil en stem je maar af. Even zijn zoals die boom…. Denk je echt dat die boom zich iets “afvraagt”?

30. Feel good, always feel better

Het is echt heel simpel…. Gebeurtenissen, situaties en/of gedachten leiden tot bepaalde gedachten en bepaalde gedachten roepen bepaalde, soms lijfelijk voelbare, emoties op. Zie je oude gedachtepatronen die je boos, verdrietig, depressief of ongelukkig maken. Jij bent niet je gedachten, jij bent niet wat je voelt! Dus neem verantwoordelijkheid, accepteer wat is en relax…. Droom, (be)denk of doe iets anders, iets wat jou een beter gevoel geeft.

31. Geniet van elkaar

En tot slot. Last, but not the least. Geniet van elkaar. Het meest simpele en tegelijkertijd meest mooie in het leven is dat we zo van elkaar kunnen genieten. De energie-uitwisseling tussen man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw is zoooooo amazing! Lekker de dingen doen die je doet en dan merken dat ze met z’n tweeën of meer nog leuker kunnen zijn!!! Wow, amazing…


Genieten
door te groeien in liefde en bewustzijn…


Simpel leven powered by Solana en Satori

Simpel leven. Het genot van simpel leven – 9 tips voor meer levensgeluk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *