Hoe vertel ik het mijn collega? Of: wat is jouw verhaal!

Je bent naar een tantra workshop geweest en iemand vraagt aan je: “Wow, wat zie jij er stralend uit, wat is er met jou gebeurd?” Of je bent naar een workshop geweest en bent er nog helemaal vol van. Je wilt je ervaringen graag delen….. Iemand weet dat je weleens naar een tantra-workshop gaat, of heeft het gezien op Facebook en vraagt: “Wat is dat nou eigenlijk, tantra…”

Het komt best vaak voor dat je aan iemand wil vertellen wat tantra voor je betekent. Het komt ook best vaak voor dat je níet wil vertellen dat  jij je bezig houdt met tantra….. Waarom eigenlijk niet?

Vooroordelen

Mijn eigen ervaring is dat als mensen je vragen wat tantra eigenlijk is, dat er twee veel voorkomende situaties zijn. De ene is, dat mensen er eigenlijk nog nooit of slechts heel vaag over gehoord hebben, het zegt hen eigenlijk niets. Eén van de vele onbekende dingen in het leven. De andere is, dat je gelijk geconfronteerd wordt met de vooroordelen over tantra. Tantra en seks worden daarbij op één hoop gegooid. O, dat gaat toch over betere seks, meer seks, vrije seks?

En dan…

Hoe vertel ik het mijn collegaDan ligt het balletje weer bij jou. Hoe ga je daarop antwoorden? Wat is jouw verhaal dan? Sommige mensen kunnen heel klip en klaar vertellen wat tantra voor hen is en betekent. Maar veel mensen vinden dat een lastige vraag, waar ze eigenlijk helemaal niet zo’n duidelijk antwoord op hebben. En dat maakt ook, dat ze het liever geheim houden. Nee, ik zet niet op Facebook dat ik naar een

tantra-workshop kom, ik word geen lid van een tantra-groep, want als mijn collega’s het zien…. Dat geeft dan maar lastige vragen, dat heb ik liever niet. En het is trouwens toch ook heel privé? Dat hoeft niet iedereen te weten, dat geeft maar rare ideeën over mij.

Eigen schaamte?

Maar wat is er nou zo raar of bijzonder aan tantra dat je daar niet gewoon over kan praten? Dat je er niet net zo enthousiast over kan vertellen als over dat mooie concert van Miten en Deva Premal waar je was, of die prachtige film die je zag?? Als je er zo naar kijkt, hoe natuurlijk is tantra dan voor jou zelf eigenlijk? Als je lid bent van een muziekvereniging, of een volkstuintje hebt of een avondje gezellig uit eten gaat, doe je daar dan ook zo geheimzinnig over? Of heb je zelf nog last van een bepaalde gene?

Ja, eigenlijk is dat ook helemaal niet zo vreemd, want wie is er nou zo vrij opgevoed, dat je openlijk spreekt over wat seks en seksuele energie in je leven doet. We vinden dat iets intiems, wat dan toch ook neigt naar niet-openlijk. We vinden het niet zo natuurlijk om bewust, vrij en openlijk van onze levensenergie, onze eigen seksuele energie, te genieten. Laat staan dat te laten zien. In tantra leer je vrijer met je (seksuele) energie om te gaan, die energie toe te voegen aan je levensenergie en een vrij, open, stralend, stromend mens te zijn. Dat wil eigenlijk iedereen wel, maar durf je dat ook te zeggen?

Natuurlijker leven, met minder bokkades

Omdat dit voor veel mensen zelf nog zo’n ontdekkingsreis is, is het soms lastig aan anderen hierover te vertellen zonder toch weer de indruk te wekken dat het over seks gaat.

Maar als je nou eens zou zeggen, dat je ontdekt hebt dat je soms merkt dat  jij je geblokkeerd voelt in je energie, in je levensvreugde. Omdat je geleerd hebt dat allerlei dingen die “niet horen”. Dat je opgevoed bent met normen en waarden die niet altijd meer als van jou-zelf voelen, maar als opgelegd en “van vroeger”. En dat je probeert je vrijer te voelen, meer op je eigen gevoel af te gaan, te doen wat voor jou goed voelt en waar jij blij van wordt. En dat het natuurlijker, vanzelfsprekender omgaan met je levensenergie, en ook je seksuele energie, je zo veel blijer en gelukkiger maakt. Als je dat zou zeggen, wie zu dat nou zo gek vinden?


Gaat tantra voor jou zelf soms vooral over seks?

Tantra gaat over zóóó veel. Over zo veel méér dan over het vrij omgaan met je seksuele energie. Tantra gaat ook over:

 • Het oplossen / loslaten van je conditioneringen (wat je geleerd hebt dat wel of niet “mag”, “netjes is”, “goed of fout is”.
 • Je energie laten toenemen, maar daar vervolgens heel ontspannen mee om te Niet streven naar ontladen, maar naar opladen
 • Over hoe je al die (seksuele) energie kan transformeren van lust naar liefde. Van seks naar liefde. En wie is er nou tegen meer liefde?
 • Je bewust zijn van wat er in je lijf, in je hoofd, in je hart afspeelt. Bewustzijn dat je opgewonden bent. Dat de seksuele energie volop door je lijf stroomt. Dat je liefde groeit. En het bewustzijn, dat je die seksuele energie niet in handelen hoeft om te zetten. Voelen wat je voelt, voel je blij, levend, vol, warm, seksueel, sensueel, liefdevol….. En wees je ervan bewust wat je daar dan mee doet. Want daar hoeft een ander helemaal niks van te merken…..
 • Genieten van het In alle opzichten. Genieten van buiten, lekker eten, dansen, in de natuur zijn, ……. En ook genieten van binnen: heerlijk in je hart zijn, verbinding voelen met jezelf en anderen, rust en vrede voelen
 • Extatisch leven: dat is Super-genieten! Dat is de vreugde in al je celletjes laten Dat is in opperste vreugde leven

En voor al deze dingen biedt tantra richting-wijzers. Wij noemen die: pointers to bliss.

Afstemming

Heerlijk bloot lopen, in je eigen huis, op een naturistencamping, heerlijk. Maar doe je dat ook bij Albert Heijn? Meestal niet durf ik wel te zeggen J. Dat doe je afgestemd met je omgeving. Je afgestemd gedragen is niet hetzelfde als je altijd maar overal aan aanpassen, of het voor jou goed voelt of niet. Afstemming is ook niet: alles doen en laten waar je zin in hebt zonder rekening te houden met een ander. Afstemming maakt juist dat zowel jij als je omgeving je comfortabel voelen in het contact, en dus dat het contact dieper, voller, rijker, liefdevoller zal zijn. Hetzelfde geldt voor je seksuele energie en seks. Je energie laten stromen is één. Die energie omzetten in handelen, seksuele handelingen naar/met een ander, dat is twee. Doe samen wat je samen wil doen.

In gesprek over tantra met je collega, zus, buurman…. is afstemming ook super belangrijk. Stem je af op wat hem zou helpen een beter begrip te krijgen over tantra. Vertel niet te weinig, vertel niet te veel. Als je mensen shokeert in hun eigen normen en waarden, kan je zomaar een tegenovergesteld effect bereiken van wat je wil. In plaats van te ontdekken, zien en waarderen wat tantra hen zou kunnen brengen, schrikt het hen af en voelen zij zich aangevallen of bedreigd in hun eigen manier van leven.

Op de ander

Wat hebben zij er aan om van jou te horen dat je nu seksueel zo vrij bent, dat je niet alleen met je eigen man/vrouw lekkerder vrijt, maar ook met anderen, en dat je misschien meerdere relaties naast elkaar hebt. Helpt het hen dat te weten? Of ben jij je aan het profileren? Gaat het erover te laten zien hoe geweldig vrij jij misschien wel niet bent? Maar misschien voel je dat er bij hen een werkelijk verlangen daar naar is en help je hen door daar vrij over te vertellen. Stem je af en bedenk heel goed wat de kern is van wat je over wil dragen en waar je de ander werkelijk mee helpt.


Wat is tantra voor jou?

Als je wil, dat tantra uit de sfeer van seks komt, helpt het als je zelf kan vertellen, wat tantra (nog meer) in je leven gebracht heeft.

Voor mij is tantra iets, dat gaat over alle facetten van het leven. Om een paar dingen te noemen:

 • Tantra gaat over oordeelloos, waardevrij, in het hier en nu en vrij van schuld en schaamte leven.
 • Tantra gaat over een leven leiden, waarin je meer liefde ervaart, meer liefde kunt ontvangen en geven
 • Over kunnen zijn met de pijn- en de fijn-kanten van het leven
 • Vrij worden van je geconditioneerde patronen, het loslaten van je (schijn)zekerheden
 • Over groeien in liefde en bewustzijn
 • Gaat over leren waarnemen wat er in je hoofd, lijf, hart plaats vindt
 • Over je niet verliezen in verhalen en emoties
 • Meer happiness in je leven brengen door oude pijn te helen en los te laten…
 • …..
 • …..

Laat je eigen voorbeelden spreken

Kan je bij al deze facetten – en er zijn er nog veel meer- een voorbeeld uit je eigen leven vertellen? Wat tantra daaraan bij gedragen heeft? Zie je dat dit véél meer is dan een beter seksleven?

Als je dat kunt vertellen, kan  jij je dan voorstellen dat iemand daarna nog steeds denkt dat tantra alleen maar over seks gaat? Nee toch? Nou ja, alles kan. Tantra is niet de weg voor iedereen. Soms zijn vooroordelen te sterk. Maar aan jou zal het niet liggen, toch? Door tantra weg te houden uit de “normale” wereld, door er zelf geheimzinnig over te doen, door zelf de nadruk op bepaalde aspecten te leggen, bevestig je het beeld dat tantra over seks gaat. So: be natural, act natural, speak natural….. en breng de vreugde van tantra over!

Vertel niet wat je gedaan hebt…..

We zeggen het vaak, maar vertellen wat je in een workshop precies gedaan hebt, helpt meestal niet om te verduidelijken wat tantra inhoudt. De dingen beschrijven die je doet geeft een andere indruk dan beschrijven wat je gevoelt hebt. Vertel, dat je een uur lang stil in iemands ogen hebt zitten kijken. Als je vertelt hoe je in een kringetje van mannen stond, en je van alle kanten liet aanraken. Vertel dat je allemaal op de grond lag ik een stervorm. Uitleggen dat je bij iemand op schoot zat. Wat zegt dat een ander nou? Misschien wel helemaal niks, of misschien slaat iemands fantasie juist wel helemaal op hol.

Vertel wat je voelde

Maar iedereen snapt hoe heerlijk het is als je vertelt, dat je zo lekker in je vel zat. Dat jij je levendig, opgewekt, bruisend van energiek voelde. Dat je verdriet had, omdat je een oud pijnstuk herleefde. De opluchting en vrijheid, toen je dat weer los kon laten….. Dat  jij je zo intens verbonden voelde met een ander of met het bestaat….

Vertel wat je voelde en niet wat je deed. Breng de sfeer over, je gevoel. Breng over dat tantra een verrijking in je leven heeft gebracht, die je niet had willen missen. En: make them curious . Kijk of je het zo kan vertellen, dat het geen weerstand oproept over het onbekende, maar dat er nieuwsgierigheid ontstaat. Niet de nieuwsgierigheid naar wat jij doet of gedaan hebt, maar naar wat tantra voor hen zou kunnen betekenen. Hoe hun leven rijker zou kunnen worden door tantra. Hoe ze misschien zelf gelukkiger kunnen worden. BECAUSE HAPPINESS MATTERS !! Geluk doet er toe. Iedereen wil gelukkig zijn… dus wijs ze de weg!


TIP

Tantra het allerhoogste inzicht [120x80]Voor mij heeft het boek “Tantra, het allerhoogste inzicht” me geholpen om te plaatsen wat ik heb ervaren, om woorden te geven aan wat ik wilde delen. Om helder te krijgen, wat tantra nog meer betekent.

Door Osho

ISBN10 9071985660

 

 


 

Hoe vertel ik het mijn collega? Of: wat is jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *