Energieker worden is gelukkiger worden

Waarom zou je energieker willen worden?

Tantra gaat over energieker worden. We willen het allemaal graag goed hebben, gelukkig zijn. Dat kan je zoeken aan de “buitenkant” in de vorm van fijne en leuke dingen voor jezelf organiseren zoals gezellige etentjes, leuke uitstapjes, materiële dingen, maar uiteraard beseffen we vroeg of laat allemaal de beperktheid daarvan: is dit het nou? Geluk zit aan de binnenkant, echt geluk gaat over Inner-YoY, over levensvreugde.

suf op de bankAls je niet happy bent, misschien herken je het, kan je jezelf opeens zomaar als een dopey in het hoekje van de bank terugvinden. Suffig, ongelukkig, futloos. Misschien wel verveeld, verdrietig, ontmoedigd of vol pijn. Je voelt totaal geen energie, je voelt je ook niet in staat om iets aan je situatie te veranderen. Hoe heeft het zover kunnen komen? Ja, daar kunnen heel veel redenen voor zijn. Begrijpelijke, onbegrijpelijke…. Misschien doet dat er wel niet toe. Wat er wel toe doet, is wat je nu gaat doen? Hoe je van die bank afkomt en weer gaat leven…

Dat plekje op de bank, wat op sommige momenten wel even je safe place is, de plek waar je even tot jezelf kunt komen, waar je de boel even de boel kunt laten, waar je onder een warme deken gewoon maar even kunt zijn ….. die deken wordt vroeg of laat een loden last waar je bijna niet meer onderuit komt. Hoe pak je dan jezelf weer bij elkaar en sta je weer op. Hoe kom je weer in je kracht?

energiek kindHernieuwde levenslust

Herinner je eens hoe het was, toen je je blij en levenslustig voelde. Of kijk (in gedachten) eens naar kinderen die aan het spelen zijn. Hoe blij, vrolijk, in het moment en totaal zijn daar in zijn. Kinderen hebben een ongekende energie. Er is eens een testje gedaan: een professionele atleet werd uitgenodigd om één dag met een kind van 4 mee te bewegen. Alles wat het kind deed, zou hij ook doen.

Raad eens? Hij kon het niet, hij hield het niet vol. Die energie, die levenskracht, die ook wij eens hadden, raak je in de loop van je leven steeds meer kwijt. Aan de ene kant logisch: je wordt ouder, je lichaam trekt het soms gewoon niet meer. Maar het komt ook omdat we onszelf verwaarlozen: we zitten te veel, bewegen te weinig en komen in de vicieuze cirkel terecht van geen energie, te moe om te sporten, geen conditie meer, helemaal niet meer bewegen… Kijk maar naar alle reclames van sportscholen en overheid; ik hoef het allemaal niet te vertellen, want het is zo langzamerhand wel bekend.

Daarnaast raken we simpelweg geblokkeerd, door alle do’s en dont’s van deze maatschappij. Het kind krijgt te horen: doe niet zo druk, zit nou es even stil. Als we het over onze seksuele energie hebben, dan is het al helemaal duidelijk; de lijst van wat niet mag en niet hoort is lang genoeg. En subtiel genoeg ook, om ons er lang niet altijd van bewust te zijn. “Zo doen wij dat” is een mechanisme wat feilloos werkt… tót we ons er van bewust worden.

Een flexibel lichaam en een flexibele geest

Even een zijstap, straks kom ik weer op het energie-stuk terug. Voor mij geldt óók dat ik te weinig beweeg. Het laatste kwartaal van het vorig jaar besloot ik, dat het nu genoeg was. Ik ging op fitness. En deed dat ook werkelijk enthousiast; 3, 4 keer per week naar de sportschool. Ik zat in een heerlijke flow, voelde me er goed bij. Eenmaal uit mijn ritme was het moment weer voorbij: ik dacht dat ik in India wel verder zou gaan, elke dag wandelen, of joggen langs het strand. Niet dus!

Meer bewegen = energieker worden

Dat gebrek aan beweging beperkte me ook geestelijk. Een flexibel, soepel lichaam en een dito geest gaan samen. In die tijd, daar in India, betrapte ik me op steeds weer op mijn behoefte om me aan bepaalde dingen vast te houden. Aan de plek waar we al jaren komen, aan bepaalde (eet)gewoonten, aan de dingen die wij doen en de manier waarop….. De omstandigheden nodigden me uit om daar verandering in te brengen en dat was best confronterend soms! Het wennen aan een nieuwe woonplek daar bijvoorbeeld voel me niet zo makkelijk. Met kort daarop het idee om ook weer van deze plek afscheid te nemen, van India zelfs, en om volgend jaar naar de Filipijnen te gaan.

Misschien geen voorbeelden waar jij je iets bij voor kunt stellen, maar je hebt vast zo je eigen voorbeelden. Doe het maar eens. Onderzoek maar eens bij jezelf, wat de dingen zijn waar jij je aan vasthoudt…! Gelukkig, stukje bij beetje, ben ik in beweging gekomen. We zijn verhuisd naar een ander huisje, een andere plaats, een andere beach en volgend jaar gaan we ergens anders heen en raad eens: het was/is allemaal de moeite waard, ik heb er zin in, het schept ruimte en ik (werd) word er blij van!!!

In beweging komen

Terug naar het energie-verhaal: als je merkt dat je vastzit, dat je futloos bent, dat je je niet goed voelt, dan helpt het om in beweging te komen. Letterlijk! Misschien een grote stap, maar kom van die bank af. Ga staan, ga es een poosje shaken, of dansen. Maak een wandeling, doe je boodschappen, poets je huis … Het werkt natuurlijk het beste als je je zelf kunt uitnodigen tot iets wat je leuk vindt, maar whatever. Waarom? Als je in beweging komt, komt ook je energie in beweging. Als je energie in beweging komt, gaat stromen, dan voel jij je beter.

masunaga oefening-A3Oefeningen om energieker te worden

In India deden we regelmatig onze Masunaga-oefeningen op het strand (zie http://bit.ly/1rbOzqw). Heerlijk in contact met de zee, de zon. Gisteren, tijdens de terugkomdag van de jaartraining-groep deden we samen de Rishis (zie http://bit.ly/26JCWI5) . Beide vormen zijn meridiaanstrekkingen. Geen workouts dus, maar oefeningen om je energiebanen weer open te maken, waardoor de energie vrij door je lijf kan stromen. En ja, ik voelde het direct: daar word ik levendiger, stromender, energieker van. En dus blijer! Dus die houden we er weer in!!

Creëer een orgasmic body

Veel mensen hebben direct associaties bij deze titel: orgasmic = orgasme = seks…: zie je wel, tantra is seks…! Maar weet je wat een orgasmic body eigenlijk is: dat is een lijf, open, stromend, levendig van de puntjes van je haar tot de nagels van je tenen. Totaal!! Dat is een lijf dat je voelt, waar je blij mee bent. Waar je in woont en dat jij dus ook helemaal onderhoudt en wat de allermooiste en fijnste plek is om te zijn. Dat jou dient, waar je van geniet, waar jij je heerlijk in voelt. En ja, seksuele energie is een onderdeel van je levensenergie. Als die niet mee mag doen, je raadt het al, dan ben je meestal niet echt helemaal gelukkig, voel je je niet compleet.

Heerlijk je energie laten stromen

Grounding, je thuis voelen in je lijf, in je eerste chakra, en vervolgens de energie heerlijk naar boven laten stromen, door alle andere chakra’s. Onderweg voeg je de energie van alle chakra’s die je tegen komt, dus ook je seksuele energie, toe aan die basisenergie en neemt die mee naar boven, naar je hart…. en verder! Tot je helemaal in de Bliss bent. Een bliss-body, maar ook een staat van happiness, die het fysieke te boven gaat!!

Energie die je niet voelt, die er niet is, kan je ook niet laten stromen. Dat snapt iedereen. Toch zit er veel lading op de energie van het 1e en 2e chakra, je seksuele energie. Veel spirituele stromingen slaan die dan ook over. Tantra doet dat niet. In tantra mag dat juist mee doen. Misschien dat de focus daar dan soms wat extra op komt te liggen. Maar het gaat alleen om het opheffen van je blokkades daar, waardoor je weer vol kunt genieten. Niet alleen van seks, maar van je hele leven!! Dat is dan ook wat we in het weekend gaan doen: je bewust worden van blokkades, die opheffen, energieker worden, heerlijk stromen en happy zijn!

Mannen en vrouwen verlangen naar verbinding

Over blokkades gesproken: onze gedachtepatronen vormen ook blokkades in ons leven. Het is een bekend gezegde: vrouwen willen liefde, mannen willen seks. Bekend, gedeeltelijk waar en gedeeltelijk beperkend/blokkerend. Waar: ja, de mannelijke energie ( is dus niet per definitie gelijk aan ‘de man’) zoekt verbinding via het geven van seksuele energie, ook via de seks. Ja, de vrouwelijke energie (dus niet per definitie gelijk aan “de vrouw) zoekt verbinding via het schenken van liefde en via het hart.

Beperkend: we beseffen niet, dat ieder van ons beide energieën in zich heeft. Dit is beperkend, als je niet erkent, dat vrouwen net zo goed behoefte hebben aan het delen van hun seksuele energie en dat mannen ook graag liefde geven. Beperkend, de lading die er op gekomen is. Vrouwen… toegeven, zelfs aan jezelf, dat je dat verlangen hebt… maakt dat je tot hoer? En mannen … toegeven dat je je ook graag liefdevol en zacht wil verbinden, maakt dat je tot een watje? Vrouwen zijn echter soms gefrustreerd vanwege negatieve ervaringen met mannen, met grensoverschrijdend gedrag (je wil wel, en wel nú). Mannen echter ook: ze zoeken verbinding, maar zitten gelijk aan een relatie vast (één vinger en de hele hand).

Angst en verlangen bij vrouwen

Ik zie veel vrouwen die er zó aan toe zijn om (weer) helemaal te genieten van hun lijf, vol in verbinding met hun vrouwelijkheid, hun sensualiteit en ook hun seksualiteit te komen. Die dat in de veiligheid van vrouwengroepen aan het (her)ontdekken zijn (geweest). Ik ken het, ken het sterke gevoel van zusterschap, waarin het zo heerlijk toeven is. Dat gevoel, warm en zacht, maar ook zeer sterk verbindend, leidt er soms toe, dat zij mannen gaan buitensluiten. Als we het zo goed hebben samen, waar hebben we dan die mannen eigenlijk voor nodig, heb ik horen zeggen.

Natuurlijk heeft dat te maken met veiligheid. Het is een manier om het contact niet aan te gaan. Ook een manier om niet voor jezelf te hoeven zorgen. Bij vrouwen onderling hoef je je grenzen niet zo te bewaken.. denk je. Nee, dat hoeft niet, omdat de grenzen duidelijk zijn. De angst bestaat dat je bij mannen je grenzen niet kunt bewaken. Ook de angst je afhankelijk van een man op te stellen. Op de angst dat je niet genoeg voor jezelf kunt zorgen (in het contact). De angst dat je niet sterk genoeg bent, dat er over je grenzen gegaan wordt.

Eigenlijk heeft het te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar als jij in de eerste plaats goed weet wat je zelf wil, duidelijk je grenzen aangeeft en niet gaat pleasen, knappe man, die dan nog over je grenzen heen gaat! Voel je maar stevig, voel je maar vrij. Vrij om te voelen wat je verlangens eigenlijk zijn, vrij om je verlangen aan te geven, vrij om je verlangens ook te volgen!!

Wijs jezelf niet af

Het afwijzen van de energie van mannen, gaat vaak samen met het afwijzen van die energie in jezelf als vrouw. Het feit dat je zelfstandig bent, niemand anders nodig hebt, voor jezelf kan zorgen, betekent dat het niet fijn is, je energie met een ander te delen: delen is meer i.p.v. minder !!
Als je de mannelijke energie in jezelf afwijst, dan kan je helemaal niet goed voor jezelf zorgen, want met alleen vrouwelijke energie kom je er niet. We hebben niet voor niets beiden in ons. Als jij je bewust wordt van je eigen mannelijke energie, die herkent, erkent, waardeert, dan zal je ook meer in staat zijn die energie in mannen te waarderen.

De online cursus “(Her) Ontdek je seksualiteit” past helemaal bij dit verlangen. Het contact met mannelijke energie / mannen voegt hier nog een stuk extra verdieping aan toe, vooral omdat je in totale veiligheid je grenzen kunt verkennen zonder die contant te hoeven bewaken. Durf maar in je kracht te staan! Je te laten zien, als de prachtige vrouw die je bent. Niets te doen, niets te bewijzen, gewoon heerlijk je stralende zelf zijn. En laat je ook maar triggeren door de mannelijke aanwezigheid en voel je dan maar groeien in je vrouwelijkheid. De aantrekkingskracht van de polen ervaren en daar heerlijk op safe ground mee spelen…..

Kom in je kracht

Tantra-YoY artikel: energieker worden is gelukkiger wordenEn natuurlijk geldt hetzelfde voor mannen. Kom maar in je kracht, voel maar de power van je levenskracht en wees maar helemaal aanwezig! Vrouwen zijn soms een beetje bang voor mannen, maar mannen zijn soms ook een beetje bang voor vrouwen, wist je dat wel? Als je als man of als vrouw totaal in je kracht staat…. nou dan staat er ook werkelijk een man of een vrouw!!! En ja, dat kan heel indrukwekkend zijn. Tegelijk zijn we allemaal op zoek naar hetzelfde gevoel van verbinding. Willen we zo graag heerlijk samen zijn, ook/juist met iemand van het andere geslacht/met die aanvullende energie… Want dat is het spel, het spel van de mannelijke en de vrouwelijke energie, die elkaar zoekt, aantrekt, ook weer even terug trekt, golven van energie, van binnen naar buiten, van buiten naar binnen, op en neer…. Je lijf totaal gevuld, open en stromend. En je hart…. dat wordt gevuld en opgeladen, waardoor je je openen kunt voor alles en iedereen om heen. Inclusief jezelf!

Energieker worden, gelukkiger worden

Kom maar energieker worden, kom maar stromen. Kom maar voelen, in elk celletje van je lijf, dat je leeft, dat je opgeladen, loos, natuurlijk, krachtig en gelukkig bent!! Heerlijk in je lijf, en ook helemaal in (harts)verbinding met jezelf en anderen…


Meer tantrisch spelen met energie?

Vond je bovenstaande oefeningen leuk? Tantra zit er vol mee. We hebben een meditatiebibliotheek vol oefeningen en meer dan 100 tantra meditaties, zowel voor alleen als duo-meditaties.

Meditatiebibliotheek

Energie activeren: 5 minuten Shaken.
Lekker in een energie bad? Doe de Shiva Shower.
Energie uitwisselen? Ervaar de LoveSwing.

Lees meer

Spelen met je energieveld
Magische energiecirkels


Energieker worden, powered by Solana en Satori

Energieker worden is gelukkiger worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *