Stress!!

Stress!! Oh, wat zou het mooi zijn als we rustig en relaxt konden blijven in deze hectische wereld!

Maar hoe makkelijk worden we niet gevangen in de tredmolen van het leven. Alles gaat tegenwoordig met top-speed! Dit doen, dat doen en dan nog zus en zo. Stress!  Zelfs praten doen we al zo snel (let er maar eens op), dat sommige mensen struikelen over hun eigen woorden. Nog even en dan hebben we geen tijd meer om te ademen! We ademen zo wie zo al heel snel en ondiep. Aldus slaat de stress toe: we voelen ons opgejaagd, er is altijd wat te doen, altijd maar spanning in ons lijf. We komen nooit eens aan de leuke dingen toe en als we al tijd hebben, zijn we zo moe dat we liever op de bank gaan liggen. En ja die vakantie lijkt al weer zóóóó lang geleden. Om moedeloos van te worden.

Slow down, relax…

Uiteraard helpt het als je je levensstijl wat rustiger maakt. Als je gaat voor levenskwaliteit en niet (meer) alleen voor veel geld, macht of seks. Als je meer de natuur in gaat, tijd in je agenda inruimt om te ontspannen, te sporten of iets creatiefs te doen, gewoon een boek te lezen, of rustig op de bank met je geliefde. Of mediteren natuurlijk… Als je druk doet, word je druk en het omgekeerde is zeker waar. Als je rustiger aan doet, wordt je rustig, relaxter.

Maak je niet druk: be a witness

Maar er is nog een andere manier om rustig te blijven. Je kunt rustig zijn in een stormachtige wereld. Je kunt rustig blijven, ook als je heel druk bezig bent met je werk of met andere dingen. Hoe? Maak je niet druk! Blijf bij jezelf, rust is een innerlijke kwaliteit. Be a witness… Kijk naar jezelf, alsof je in een actiefilm speelt. Kijk naar je zelf, kijk naar wat je doet, wat je voelt, wat je zegt, wat je eet, wat je hoort. Neem jezelf waar EN blijf daar rustig bij. Het hoeven op een dag maar enkele momenten van aandacht te zijn, die je rustig kunnen maken. Lig/zit/sta even stil bij jezelf. Wees aanwezig en neem waar. Realiseer je dat jij niet die hectiek bent. Jij bent rustig, dat is een innerlijke kwaliteit. En zo niet, visualiseer dan dat je rustig bent, ontspannen, relaxt. Het raakt je even niet, jij bent (in) het centrum van de cycloon. Daar is het rustig, jij bent rustig, wat er om je heen ook gebeurt.

Simpele ontspanningstechnieken

Hoewel bovenstaande techniek een hele belangrijke is, bestaan er nog meer simpele ontspanningstechnieken. In gevecht gaan met je stress helpt in ieder geval niet. Wat wel voor jou werkt, is het onderzoeken waard.

Wat doet het met je:

  • geeft ontspanning, geeft rust, minder gejaagd, minder gauw geprikkeld
  • vermindert lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid
  • je voelt je helderder, gelukkiger
  • leert je anders omgaan met stressvolle situaties
Stress!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.