Ontspannen doe je zo
Spanning en ontspanning horen bij het leven…
De wisselwerking tussen spanning en ontspanning kun je al merken als je gewoon zoiets simpels doet als ademen. Neem maar even de tijd. Adem in en voel de spanning in je borstkas oplopen. Adem nog verder in en voel de grenzen van die spanningsboog. Adem dan heel bewust uit en voel hoe (normaal) de spanning wegvalt. Je ademt stroomt uit en je borstkas, je lichaam ontspant weer…. Ook in je dagelijkse ritme creëren spanning (yang) en ontspannen (yin) een heerlijke dans. In deze drukke tijden is het evenwicht echter soms helemaal zoek. Je lichaam blijft dan hangen in een adrenaline-actieve-stand, er zijn onvoldoende momenten van ontspanning meer. Dus: tijd om je heel bewust te ontspannen.
Wat kun je doen om te ontspannen?
Feitelijk is het onmogelijk om te ontspannen. Ontspannen kan je niet “doen”, want doen is Yang, doen is een spanningselement. Maar wat dan wel? Wel, je kunt de condities, de omstandigheden waarin jij je kunt ontspannen, zo veel mogelijk in je leven brengen. Dit artikel geeft je enkele voorbeelden die je hopelijk inspireren. Zoek wat bij je past. Zoek wat werkt.
Voorkomen
Voorkomen van spanning is natuurlijk een eerste stap. Sommige situaties, personen en/of handelingen geven meer spanning dan andere. Het is goed om je heel bewust te worden van wat, wie en waar je gespannen raakt. Als je weet waar je gespannen van raakt, kun je dat vermijden. Want je hebt vaak de keuze om situaties, personen en handelingen te vermijden. Dat is geen weg lopen, maar (h)erkennen dat de spanning die het oproept op dit moment even niet bij je past. En waarom zou jij onnodig in de leeuwenkuil stappen? Goed voor jezelf zorgen betekent spanning vermijden als dat nodig is. Ontspanning zorgt er dan weer voor dat je rustig, soepel en relaxt op situaties kunt reageren. En zo wordt een mogelijke vicieuze (spannings)cirkel doorbroken.
Afleiding
Voordat we bij de minder voor de hand liggende voorbeelden komen, eerst wat open deuren over ontspannen. Ontspannen kan heel goed door meer leuke dingen te doen: doen wat je fijn vind. Doe eens gek! Spring eens uit de band! Leid je gespannen mind eens af door iets anders doen, aan iets heel anders te denken dan dat wat je spanning geeft. Beoefen je hobby, zoek afleiding. Zoek afleiding in heerlijk dagdromen, denk eens terug aan al die mooie -ontspannen- momenten die je ongetwijfeld in je leven hebt gehad. Zoek mensen op, geniet van het sociale contact. Ga erop uit, ga lekker de natuur in, uitwaaien op het strand. Geniet van de vrouwelijke energie (= Yin = ontspanning) om je heen. En natuurlijk… Slow down, probeer minder / niets te doen, of ga juist lekker een avond / dagje er tussen uit. Ga op (mini) vakantie. Break free…
Bewustzijn
Het zal geen verbazing wekken dat ik ook in dit artikel wijs op de kracht van bewust…zijn. Slow down, neem kleine pauzes, maak rustpunten en beleef die heel alert en heel bewust. Gewoon, letterlijk, even stilstaan en de ontspanning voelen die daarin verscholen ligt.
Let op je adem, neem adem-pauzes, sluit even je ogen en ga even naar binnen. Uit je hoofd, in je lijf: ga lekker liggen, geeuw, zucht eens diep en relax… Als je wilt kun je -al liggend- “mindfull” door je lichaam lopen. Even kijken hoe het daar is.
Bewustzijn helpt je ook om spannings-triggers en spannings-patronen te herkennen. Als je op de rand van een ravijn staat (trigger) activeert dat je vecht/vlucht mechanismen (overlevingsinstinct). De adrenaline die hierbij vrijkomt veroorzaakt spanning in je lijf (je bent gereed om te vechten of te vluchten)… Best handig!
Bewustzijn zorgt er voor dat de trigger los gemaakt wordt van de reactie, als die niet nodig is. Bijvoorbeeld als je achter glas staat en niet in gevaar bent. Bewustzijn kan er voor zorgen dat je niet meer in bepaalde overbodige reactiepatronen vervalt. Bewustzijn helpt je te relativeren, rustig te (laten) zijn en niet op alles met een vecht- of vluchtpatroon te reageren. Wel zo relaxt!
Liefde
We hebben in ons leven zoveel verantwoordelijkheden, we zijn zoveel tijd kwijt om te zorgen voor anderen, dat we onszelf weleens vergeten. Ontspan dus door lief te zijn voor jezelf! Gewoon eens wat beter voor jezelf zorgen. Neem je tijd. Neem je rust, slaap eens lekker uit. Waarom niet lief zijn voor jezelf, lief zijn voor je lichaam. Verwen jezelf eens. Ontspan-momenten vallen samen met verwen-momenten. Even tijd voor een heerlijk kopje cappuccino. Even lekker douchen en je lijf heerlijk afsoppen.
Liefde helpt ook om beter te kunnen accepteren “van wat is”. Want is het niet verstandig om de spanning die er toch al is “gewoon” te accepteren? Oké, je bent gespannen, so what… Oké, je bent gespannen, maar je weet ook… alles gaat weer voorbij. In plaats van te tobben kun jij je jezelf beter lekker koesteren. Masseer eens even je schouders en je nek. Streel je wang, streel je lijf. Adem en ga lekker naar de warmte in je hart. Vind de veilige haven die jij in je hebt. Zoek even het oog van de orkaan. Even zijn in je hart…
Aanspannen
Spanning in je lijf kun je vaak ook behoorlijk wat minder maken door oefeningen te doen. Zoals gezegd, je kunt je nek- en schouderspieren bewegen en masseren. Je kunt gek genoeg ook ontspannen door je spieren juist aan te spannen.
Tension & release heet dat.
Span afwisselend je vuist, je onderarm, je hele arm eens aan. Eerst links en dan rechts. En dan laat je los…… Span dan – na elkaar – je voet, je onderbeen en je hele been eens aan. En laat los….. Daarna je billen, je onderrug, je buik, je borst, je nek, je gezicht! Eerst delen aanspannen en dan als klap op de vuurpijl span je je hele lijf: adem in en span je hele lichaam aan. Hou je adem zo lang mogelijk vast en je spieren maximaal gespannen…. En terwijl je uitademt ontspant je hele lijf. Stel het je maar voor. Voel het maar gebeuren…. Eeeehhhhhhh.
Zachtjes bewegen
Je lichaam zachtjes bewegen geeft meestal ook een heerlijke ontspanning. Lekker dansen zonder te dansen, zonder iets te doen. Zet een lekker rustig muziekje op en ga dan maar eens rustig staan. Ga niet bewegen, maar laat de beweging ontstaan zoals je lichaam dat wil, zoals in het water. Misschien dat je schouders wat willen bewegen. Misschien dat je armen gaan bewegen, of je heupen. Misschien wil je opeens wat rekken en strekken. Maar in de kern, ga alleen maar staan en laat je lichaam aan het woord.
Natuurlijk kun je zoiets ook in groepsverband doen. Misschien is Tai Chi iets voor jou. Lekker langzaam… Misschien houd je iets wat dynamischer is, zoals Tai Bo. Hoe dan ook, bewegen is altijd goed, maar beweeg om te ontspannen.
Energiestroom herstellen
Ontspanning kan ook ontstaan doordat de energiestroom in je lijf wordt hersteld. Spanning blokkeert de (bloedcirculatie en) energiestroom en het omgekeerde is ook waar. Breng de energiestroom weer in beweging en je zult ontspanning ervaren! Ga lekker naar de sauna (inclusief dompelbad!). Masseer jezelf of laat je uitgebreid masseren. Het is een prima investering in jezelf! Breng je leven(senergie) weer in beweging!
Meditatie en allerlei ademhalingsoefeningen zijn ook heel goed om de energiestroom te herstellen. Adem bijvoorbeeld maar eens van je kruintje naar je tenen en weer terug. Laat je “levensenergie” aan de achterzijde van je lichaam -met je inademing- omhoog “stromen” en stroom -op je uitademing- aan de voorkant weer naar beneden… Met een beetje oefening voel je de energie in beweging komen. Hmmm, geniet er maar van.
Knuffelen en strelen zijn ook prima om je energiestroom weer op gang te brengen. Knuffelen vermindert stress en de bloeddruk en de hartslag gaan omlaag. Knuffelen versterkt het afweersysteem en heeft ook een positieve invloed op je slaap. Belangrijke oorzaak is het gelukshormoon “oxytocine” dat door knuffelen wordt aangemaakt. Oxytocine creëert rustgevoelens, bevordert gevoelens van vertrouwen, veiligheid en verbondenheid en comfort binnen relaties. Kortom knuffelen ontspant!
Mijn favoriete manier om de natuurlijke energiestroom te herstellen is het dagelijks doen van meridiaan-oefeningen. Meridianen zijn de belangrijkste energievaten in ons lichaam. Door de meridianen te “strekken” worden ze weer lekker los- en doorstromend gemaakt.
De belangrijkste (start)strekkingen gaan als volgt: vanuit stand, met je handen op je heupen/billen, buig je eerst op je uitademing naar achteren. Rustig aan, pas op je rug, forceer niets. De strekking zit aan de voorkant van je lijf. Vanaf je benen, via je bekken, over de voorkant van je lijf, strek je het conceptievat, ofwel maak je ruimte voor de Yin stroom in je lijf. Op je inademing kom je weer rustig (iets) omhoog. Doe dit 5-7 keer.
Buig daarna naar voren en laat je rug / bovenlichaam wervel voor wervel langzaam zakken. Forceer niets, ga niet stretchen, maar gebruik de ruimte die er is om op je uitademing net iets verder te zakken. Je opent hierdoor het gouverneursvat, en daarmee de Yang stroom in je lijf. Op je inademing kom je (iets) omhoog. Ook dit kun je 5-7 keer doen.
Energie losmaken
Een gespannen lichaam laat de energiestroom nauwelijks toe. Na verloop van tijd zal daarom ook het energieniveau zelf verminderen: je voelt je leeg en gespannen. Dus een mogelijkheid is ook het omgekeerde: heel bewust en met beleid energie in je lijf brengen. Bijvoorbeeld door te shaken (schudden). Dat shaken doe je staand en vanuit je knieën. Beweeg, schut in een snel, gestaag ritme op en neer. Laat hierbij alles “los”: je schouders, je armen, je gezicht, je kaken, laat alles maar hangen.
Kloppen op je lichaam (body percussion) is ook een hele leuke manier om wat ontspanning in je lijf te brengen. Zet een lekker stimulerend muziekje op (drums) en beklop je lichaam. Klop op je schouder, je armen, je borst, je zijkant, je billen, je dijen… Overal waar je bij kunt. Lekker (hard) kloppen op je lijf brengt warmte energie in je lijf. Zo ook sporten. En eh…. Seks is ook een hele goede energy booster!!!
Energie loslaten
Een groot gevolg van spanning is…. bevroren energie! Dagelijks maken we kleine en grote stressmomenten mee. Als we alles in het moment zouden kunnen verwerken, bouwen we geen spanning op en dragen we geen onverwerkte momenten met ons mee. Maar zo is het meestal niet. Emoties die we niet kunnen of mogen uiten zetten zich vast in ons lijf. (Traumatische) ervaringen die we niet konden afsluiten zitten energetisch nog in ons systeem vast. Soms is die “last” zo groot, loopt de spanning zo hoog op, dat het goed is om eens opruiming te houden. (Emotional) release (emotionele ontlading) is op diverse manieren mogelijk. Lekker uitwaaien op het strand, met heerlijk bewust schreeuwen en tieren, lucht enorm op en maakt ruimte voor ontspanning. Of sla eens op een kussen terwijl je tegelijkertijd alles wat je dwars zit eens -heel bewust- uit in een grommen en/of een diep van binnen komend NÉÉÉÉÉÉÉ!! Gibberish (praten in een taal die je zelf niet kent) is ook een probaat middel om je emotionele spanning kwijt te raken. En probeer eens een weggooi ritueel… Weg ermee!
Samengevat
Zoals altijd is het weer een lang artikel geworden. Zoveel om te “doen”. En zelfs dan ben ik nog niet compleet. Je kunt vast zelf ook nog dingen bedenken die jou ontspannen. Doe er je voordeel mee.
Ontspannen doe je zo:
– Voorkomen van situaties, personen en/of handelingen die je spanning geven
– Afleiding van je mind. Doe wat je leuk vind. Doe eens gek! Ga de natuur in, take a break!
– Neem bewust kleine (adem)pauzes, maak rustpunten. Ga lekker liggen, zucht eens diep.
– Relax… gebruik je bewustzijn en doorzie je spanningspatronen.
– Zorg goed voor jezelf. Neem je rust, slaap eens lekker uit.
– Accepteren je spanning. Oké, je bent gespannen, so what…
– Maak de spanning in je lijf minder door oefeningen. Bijvoorbeeld Tension & release.
– Laat je lichaam bewegen zoals je lichaam dat wil.
– Herstel de energiestromen in je lijf door aanraking, knuffelen, meridiaan oefeningen.
– Maak energie los in je lijf door Shaken, body percussie, sporten, seks.
– Laat bevroren energie los door regelmatige (emotionele) release!