Tantra als levenspadTantra als levensvisie is één, maar tantra als levenspad is toch nog iets anders. In de praktijk van alle dag werken theorieën toch net iets anders uit dan op papier. In dit artikel een meer praktische uitleg van tantra. Gewoon wat de tantravisie is, door te beschrijven wat tantra nu betekent in mijn dagelijks leven. Eigenlijk beschrijf ik daarmee een soort proces. Elementen van het tantraproces dat ik vanaf 1999 heb doorgemaakt.

Verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen leven

Op de eerste plaats komt “het verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen leven”. Vanuit een positie dat ik heel ongelukkig was, heb ik er heel nadrukkelijk voor gekozen om het anders te doen in mijn leven. Dit was de eerste stap die me naar tantra heeft gebracht. Om die verantwoordelijkheid te pakken, moest ik wel door een hele laag van angst en schuldgevoel heen. Niet alleen moest ik allerlei normen (zo hoort het) opzij zetten, ik moest ook in het diepe springen (wat gaat er dan gebeuren). Niet meer anderen de schuld geven… alles bij jezelf houden.

Meer voelen

Tantra betekent voor mij vooral minder denken, meer voelen. Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart, bewustzijn. Een oneliner die ook nadrukkelijk in mijn leven is gekomen. Meer balans. Ik vind het heerlijk om te denken (artikeltjes te schrijven bv), maar nog heerlijker om te voelen. Ik ben dan wel niet wat ik voel, maar ik vind het heerlijk om mij bewust te zijn dat ik het heerlijk heb. Lekker naar mijn hart. Aanraken, aangeraakt worden. Mijn senses gebruiken… Bewust voelen, ruiken, proeven, horen, zien. Samen Shiva/Shakti zitten. Meer voelen….


Meer stromen, LifeForce!

Tantra heeft me aan den lijve laten ervaren hoe het is om meer te stromen, energieker te zijn, de seksuele energie ook te laten mee doen. Dit wist ik natuurlijk al, maar tantra heeft dit veel bewuster gemaakt. Hoe heerlijk het is om te stromen. Lekker dansen, lekker sjansen, bruisen in je lijf!!! Mij bewust te zijn van mijn man-zijn, mijn seksuele energie. Activeren van mijn LifeForce!

Veel laag (emotioneel) lichaamswerk doen (bekkendraaien, PC-spier pulseren)… heerlijk! Helemaal totaal zijn in alles wat ik ben. Mijn mannelijke (kosmische) en vrouwelijke (aarde) energie voelen. Chakra-magie! Omhoog stromen, omlaag… Wow…

Blokkades opruimen

Om volop te kunnen stromen is het handig als er zo weinig mogelijk blokkades zijn. Het mooie is ook dat als ik stroom die blokkades als vanzelf naar boven komen. Dit was in het begin voor mij echt niet alleen prettig. Allerlei onderdrukte trauma’s en negatieve gevoelens kwamen naar boven. Veel weerstand. In mijn geval bijvoorbeeld een gevalletje van seksueel misbruik in mijn jeugd (en de projectie daarvan op mannen). Of het onvermogen om negatieve gevoelens te kunnen uiten (en dan op slot gaan). Tantra werkt aan mijn conditionering. Tantra geeft me lucht, geeft me ruimte. Tantra nodigt me uit mezelf te zijn. Alle (!) conditionering wordt aangepakt, opgeruimd. Alle maskers (nou ja veel) gaan af.

Minder doen, meer ZIJN

Gaande het tantrapad ben ik toch steeds minder gaan doen en meer gaan ZIJN. Ik ben (bijna) altijd ZZP-er geweest, maar uiteindelijk heb ik toch die drukte van mijn “job” als projectmanager opgegeven en ingeruild voor een veel rustiger en ontspannen bestaan. Uiteraard heeft dit vele consequenties, maar geld is niet het enige dat gelukkig maakt. Lekker zijn en simpel genieten is ook heerlijk. Het idee opgeven dat ik een doel moet hebben, nuttig moet zijn is/was lastig, maar als het eenmaal lukt…. De hemel! Meer zijn in het NU, in plaats van bezig met plannen voor morgen. Meer zijn in het NU in plaats van het herkauwen van gister.


 Focus op genieten

De focus op genieten is er altijd al geweest. Genieten is een “must”. Tantra heeft me echter het inzicht gegeven dat het vooral om het innerlijke genieten gaat. De inner YoY, daar gaat het om. Innerlijke motivatie wordt dan veel belangrijker. Wat past bij mij? Wat maakt mij happy? Daarvoor moe(s)t ik continue voelen. Hoe voel ik mij? Voelt dit goed? Is dit wat ik wil (manifesteren)? Dingen doen omdat ze van je verwacht worden vallen dan meer en meer weg. Ik leid steeds meer mijn eigen leven met de focus op genieten. Steeds losser, steeds natuurlijker, steeds speelser…

Ademen en mijn hart opzoeken

De één noemt het meditatie, ik noem het mijn hart opzoeken. Gewoon rustig zitten, eerst ontspannen, langzamer en dieper ademen en dan heerlijk naar mijn hart. Tantra is de weg van het hart, de weg naar mijn hart. Daar zit mijn centrum, daar zit mijn liefde. Daar voel ik mij compleet. Ik geloof in de kracht van hartcoherentie. Hartmeditatie brengt meer harmonie in mijn lijf, mijn leven. De heerlijke en sterke signalen die mijn hart kan uitzenden. Mijn hart! Daar vandaan leg ik verbinding met anderen. Entrainment, synchroniciteit, google daar maar eens op. mijn hart! Hmmmm een heerlijke plek om te zijn. Samen te zijn. Heerlijke liefdesenergie om me samen met anderen in te wentelen.

Meer acceptatie

In mijn hart ontstaat ook meer acceptatie. Niet alleen van anderen, maar ook van mezelf. Ik merk dat het oordeel naar anderen toe steeds zachter wordt. Hoe dichterbij, hoe lastiger dat is, want dan spelen die anderen een belangrijkere rol in mijn leven. Dan heeft hun mening, doen en laten etc. een grotere invloed op mijn leven. Maar toch, ik kan (de invloed / de consequenties) steeds meer laten zijn. Iedereen mag zijn zoals hij/zij is. En ik ook (?). Ik kan mezelf ook steeds beter accepteren zoals ik ben. Met al mijn goede en slechte eigenschappen.


Van lust naar liefde

Het is nog steeds heerlijk om mijn lusten te leven. Toch merk ik dat ik steeds meer mijn lust kan transformeren (wat een woord) naar liefde. Een scheiding maken tussen seksuele energie voelen en daar (dwangmatig) naar moeten handelen. Kijken naar mijn opwinding, die opwinding er helemaal te laten zijn en dan in verbinding brengen met mijn hart. De energie naar mijn hart brengen. Het heeft mijn seksleven zo’n andere wending gegeven… De vibratie van mijn energie daarmee omhoog brengen.

Meer uitstralen, het zonnetje in huis zijn. Dat geeft zo’n voldoening, en ook zo’n meerwaarde in mijn relatie(s). Doen wat bij me past. Tja passie… doen wat bij me past. Tantra is zo’n geschenk wat dat betreft. Niet alleen zelf tantra leven, maar de tantravisie ook aan anderen mogen doorgeven. Laten zien door te zijn. Lekker workshops geven, coaching sessies te doen, “gewoon” mensen in tantrische sfeer ontmoeten. Tantrisch leven…. Dat is mijn passie en daar ga ik voor. En dat geeft me ook zo veel vreugde. Durven zeggen dat ik liefde ben en dat het mijn missie is om liefde te verspreiden… Dat is mijn hartsverlangen, mijn zielsbestemming. Tantra maakt me zo dankbaar.

Go with the Flow

Dit is eigenlijk een andere vorm van acceptatie. Als ik niet meer vecht, concurreer, oordeel, vergelijk, doelgericht ben, dan wordt mijn leven zoveel makkelijker. Zo heerlijk ontspannen! Mijn vertrouwen in het leven is altijd groot geweest en nog steeds groeiend. Want als ik positief kijk (in mijn hart ben), brengt het leven me alles wat ik nodig heb. Het leven is onzeker, continue in verandering. De kunst is om me aan mijn levensstroom over te geven. Steeds minder zekerheden in te bouwen. Toch niet stiekem te willen mee/bijsturen. De controle echt los te laten. Surrender …. To love and consciousness.


 Alleen kunnen zijn

Als ik werkelijk alleen en gelukkig kan zijn, dan ben ik bedelaar af. Steeds minder “nodig hebben” en steeds meer van binnen uit leven. In de periode dat ik helemaal alleen was (in Nepal) heb ik mij dit gerealiseerd. Ik kan pas “echt” verbinding met anderen leggen, als ik verbinding heb met jezelf. Ik kan pas iets geven als ik het heb. Als ik alleen maar op zoekt ben naar waar ik het kan krijgen…. Als ik alleen maar rondloopt om te pakken, graaien, grijpen… Dan ben ik niet gelukkig. Dan blijft er altijd die leegte. Eerst naar binnen…. Zoek jezelf broeder….

Completer worden

Veel van mijn conditionering heeft mij jarenlang beperkt in mijn mens-zijn. Vooral wat ik NIET mocht zijn heeft me erg beperkt. Zo sloot een echte man-zijn, veel vrouwelijke kwaliteiten uit. Een man mag niet huilen weet je? Ik ben opgevoed, opgegroeid als een echte vent… Hmmmm wat een conditionering…. Zo veel! Want ik mag/mocht ook geen nietsnut zijn, geen moordenaar, geen dronkenlap, geen leugenaar, geen watje, geen egoïst, geen …. Vul maar in. Er is/was zo veel dat ik niet mocht zijn. Maar helaas, ik ben het allemaal. Ik heb het allemaal in mij. En dat maakt mij een completer mens. Het is heerlijk om mijn mannelijke en vrouwelijke kanten te integreren. Mijn goede en slechte kanten er te laten zijn. Dat geeft me rijkdom, dat maakt me tot een compleet (en gelukkig) mens.

Veel bewuster

Tantra en groeiend bewustzijn gaan voor mij hand in hand. Het is wel mooi dat ik “mezelf” steeds meer kan waarnemen. Iets (ik) kan mijn gedachten waarnemen. Iets kan mijn emoties waarnemen. Iets kan opmerken dat ik voel, een lichaam heb. Dat bewustzijn maakt me rijk en vrij. Zo ontstaat voor mij keuze. En natuurlijk ben ik ook nog heel heel vaak onbewust. Helemaal gehecht aan mijn identiteit, imago, lichaam, conditionering, gevoel…. Een ego van hier tot Tokyo (en terug). Maar gelukkig ben ik me hiervan ook bewust. Het mag er zijn… Liefdevol gewaarzijn, liefdevol omvatten en dan loslaten. Groeiend bewustzijn. De theorie is dat we allemaal één (bewustzijn) zijn. De praktijk is dat ik dat slechts zelden zo ervaar. Ik kan meer en meer opgaan in het samenzijn, maar altijd is er nog dat besef van een afgescheiden “ik”. Werk aan de winkel? Misschien ga ik de sprong (in de afgrond / dood) nog eens maken. Wie zal het weten…

Circles of light

Als ik werkelijk in mijn hart ben. Dan ben ik helemaal in verbinding met mezelf. Dan lijkt het alsof er een heerlijk stroom van liefde, van licht door mijn lijf stroomt. Wat een ontspanning… Lief voor mezelf, liefde van mezelf. Toewijding… Mijn innerlijke man bemint mijn innerlijke vrouw. En ook met anderen ontstaat die prachtige cirkel van liefdesenergie geven en ontvangen. Hoe heerlijk is het niet om liefdevol te zijn en dan over te stromen. Te zien hoe dat anderen raakt, hoe de energie samen gaat. En hoe heerlijk het is om de energie dan weer terug te ontvangen. Een hele mooie warme, ontspannen, liefdevolle flow, waarbij de energie alleen maar meer wordt. Zo’n zelfde cirkel ervaar ik meer en meer met het hele bestaan. Steeds meer momenten dat de wereld zó mooi is. Dat er een energetische wisselwerking is tussen “mij” en dat wat groter is dan mij. Maar ook dat ik “mij” zo’n deel voel van dat grotere geheel. Is dat eenheid? Is dat terug naar de bron? Is alles gewoon liefdesenergie? Hihi I hope so, because I love it.


Ik word meer en meer mezelf

In verbinding met mezelf, verbinding met anderen, verbinding met het bestaan

Waar liefde en bewustzijn samen gaan in licht…

 

Tantra als levenspad
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *