Wat is compassie in een tantrisch leven ?

Wat is compassie in een tantrisch leven? Voor mij was de motivatie, de aanleiding om dit artikel daar over te schrijven, in eerste instantie om een les in onze e-cursus Leven met een Open Hart te ondersteunen… Om wat uitleg, verdiepingsstof, mee te geven met betrekking tot het thema ‘Wat is Liefde?

Liefde en compassie gaan vaak hand in hand. Door tantra leerde ik veel over dit onderwerp en dat wil ik graag met je delen.

Compassie werkt twee kanten op: jij bent aan aardiger persoon naar anderen toe: wijzer, liefdevoller, subtiel, vriendelijk en met meer acceptatie. Het heeft ook effect op jezelf: het brengt jou innerlijke vrede,  zelfliefde. Compassie betonen begint in jezelf: liefdevol en vol compassie naar jezelf zijn. Jezelf accepteren en liefhebben, precies zoals je bent. Want dan is het ook veel eenvoudiger om hetzelfde voor anderen te voelen. Als jij je niet hoeft bezig te houden met het be- of veroordelen van jezelf en anderen, als jij je niet druk hoeft te maken over de emoties, die veroorzaakt worden door het gedrag van anderen… Als jij kunt laten zijn wat er is en liefdevol naar de wereld kunt kijken … dan wordt het rustig, vredig in jou. Compassie verandert jouw wereld.

Compassion and happiness

E-Book

Compassie is een onderwerp, waaar héél veel over te zeggen valt. Juist ook als je het hebt over compassie in relatie tot een tantrische levensstijl.
Veel meer dus dan je in een kort artikel als dit kunt verwoorden. Daarom vind je hier alleen een deel van het e-book dat ik over dit onderwerp schreef.

Onderaan deze pagina kan je het volledige e-Book downloaden.


Wat is compassie in een tantrisch leven?


Om te beschrijven wat compassie is gebruiken we woorden als medeleven, medelijden, compassie en inlevingsvermogen. Voor ons is “mededogen” een mooi woord ervoor.

Er is een verschil tussen mededogen en medelijden.

‘Mede’-lijden is een gevoel, een emotie. Die komt bijvoorbeeld in je boven als je een ander in een bepaalde (meestal nare, lastige of verdrietige) situatie ziet. Je kruipt als het ware een beetje in de huid van de ander en je kan zelfs de emotie voelen die de ander in die situatie (waarschijnlijk) voelt. Je voelt het verdriet, de ellende van de ander zelf ook. En vaak roept het bij jou de neiging op om te willen helpen, iets aan de situatie te willen veranderen, zodat het weer “goed” komt.

medelijden weerspiegeld 1 medelijden weerspiegeld 2In jou wordt de emotie van de ander als het ware gespiegeld. Of je écht voelt wat de ander voelt, weet je natuurlijk helemaal niet. Want waarschijnlijk gaat wat jij voelt eigenlijk meer over iets van jouzelf. Het raakt bijvoorbeeld een emotie of gevoel zoals pijn, die je zelf eerder gevoeld hebt.

Of je kunt je heel goed voorstellen hoe jíj je in een vergelijkbare situatie zou voelen. En je weet ook, dat jij dat liever niet zou voelen. Medelijden heeft dus heel veel met jouw interpretatie van de situatie of jouw projectie erop te maken.

En is dus een emotie, die wel door de ander getriggerd wordt, maar die verder helemaal van jou is. Eigenlijk gaat het dus helemaal niet over die ander, of in ieder geval maar ten dele.

Mededógen heeft meer met bewustzijn te maken. Je bent je bewust van wat er bij de ander gebeurt en van wat dat met jou doet. Je bent je ervan bewust dat de ander iets meemaakt, en dat dat iets bepaalde gevolgen heeft. Op die ander, of op jou.


Wat is compassie in een tantrisch leven?


mededogenWat is mededogen?

Mededogen:

–    Is een vorm van begrip voor de ander
–    Heeft te maken met het besef, dat jij in potentie hetzelfde zou kunnen doen als de ander nu deed
–    Ook als het niet zo fraai is
–    Is het weten, dat we in de kern allemaal hetzelfde zijn
–    Komt uit je hart
–    Is dus geen begrip met je hoofd, maar met je hart
–    Is een vorm van liefde
–    En is dus een uitdrukking van jouw ware zijn 

Lees meer over de tantrische boodschappen rond compassie in ons gratis E-Book.

 

Download hier het OTL-e-Book-Compassie

 

 

 

Leven met een open hart

 

e-cursus Leven met een Open Hart

 

 OTL, powered by Satori en Solana

Wat is compassie in een tantrisch leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *