Je kan (proberen) overzicht en structuur aan (te) brengen in je leven, en daardoor een gevoel van –innerlijke- rust ervaren. Maar er zullen altijd onverwachte, oncontroleerbare dingen gebeuren. En als je even niet oplet kunnen die dingen een bron van boosheid, frustratie of stress zijn/worden.
Go with the flow 2Stel dat je in je heerlijke-vrije-zondagochtend-ritme zit. Beetje uitslapen, lekker ontbijtje met en eitje, mooie meditatie doen, kopje koffie… Heerlijk, je geniet met volle teugen. Maar wat gebeurt er: de CV geeft het op, de thermostaat of de ketel is kapot. Je zit in de kou!!! Je wordt boos en je bent teleurgesteld dat je heerlijke rustige zondagochtend naar de maan is. En voor je het weet zit je in een toestand van frustratie (waarom moet dat nou net op mijn heerlijke zondagochtend gebeuren) en stress (dit moet ik oplossen, regelen).

Niet zo’n handige reactie? Misschien niet, maar hoe vaak gaat het niet zo als ons leven verstoord wordt? En verstoring vinden regelmatig plaats: verstoring in dingen die we fijn vinden, mensen om ons heen die veranderen en anders (b)lijken dan we gewend waren, het leven dat helemaal niet gaat zoals we dat zouden willen? De oplossing is echter makkelijk: leer te gaan met de stroom van het leven: Go with the flow.

Maar wat is dat, Go with the flow?

  • Staan voor wie je bent.
  • Dat is verandering accepteren zonder boos en gefrustreerd te worden.
  • Het is nemen wat het leven je geeft in plaats van te proberen het leven zo te kneden als jij het hebben wil.
  • Het is mee bewegen met wat er gebeurt.
  • Het is je mind bevrijden van strijd en weerstand.

Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat dan? Hier volgen een paar tips:

Positief, passie en plezier

Go with the Flow betekent niet dat jij wrakhout bent. In tegendeel, jij bent niet voor niets op deze wereld. Zoek uit wie je bent en waar je voor staat en gaat. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven en zet een positieve, passionele, happy toon. Doe de dingen die bij je passen en doe ze met hart en ziel. Maak een plan, stel prioriteiten, ga er voor…. Leef je passies, doe waar je goed in bent en geniet ervan. En-YoY! Bij Tantra-YoY geloven we helemaal in de creatiekracht van ZIJN. ALLES wat jij uitstraalt komt op je pad. De sky is the limit en zelfs dat niet. Ga er voor….

…..maar laat ruimte over voor alles wat op je pad verschijnt.

Controle loslaten

Doe je “ding” en laat de verwachting over het resultaat los. Realiseer je, dat je nou eenmaal niet alles in je leven kan controleren. De dingen  gebeuren. Je hebt geen controle over de uitkomsten van je handelen, je hebt zelfs geen controle over je eigen gedachten… En andere mensen: die kan je ook niet controleren. Eigenlijk weten we dat ook wel, maar toch denken en handelen we vaak niet in overeenstemming met dat weten. Hoewel we weten dat we het leven niet kunnen controleren, toch wensen we soms dat het wel zo was. Er zijn wel een flink aantal dingen die je kan beïnvloeden, maar er zullen altijd dingen gebeuren. Mensen worden ziek, het verkeer is onverwacht druk, een telefoontje onderbreekt je meditatie etc. Of je wil of niet, dat gebeurt gewoon. Er zijn dingen die je maar beter gewoon kan accepteren, zodat je niet gefrustreerd wordt.

Accepteer onzekerheid

Accepteer dat dingen veranderen en dat alles goed is. Dingen veranderen, dat is een gegeven. Vaak denken we in termen van goed en slecht, perfect en onvolkomen. We geven iets een label en hebben een oordeel. Accepteer niet alleen perfectie, accepteer ook onvolmaaktheid. De wereld verandert de hele tijd en jij leeft in die wereld. Probeer niet alles hetzelfde te houden. Ook niet als het fijn is. Alles gaat voorbij, zowel ‘pijn’ als ‘fijn’. Verzet tegen de veranderingen geeft alleen maar strijd en nog meer pijn.

“Wat is” accepteren

“Wat is, dat is”. Vechten tegen “wat is” heeft ook geen zin en geeft alleen nog meer frustratie. Als de zon schijnt, dan schijnt de zon. Daar is niets aan te doen. Als in je de file staat, dan sta je in de file, daar kun je niets meer aan doen. Als je stopt met vechten tegen wat is, wat je niet wilt, komt er ruimte om happy te zijn en te kijken naar wat je wel wilt. Dan kun je kijken naar de mogelijkheden. Dan openen zich weer prachtige perspectieven. Als je het NU kunt accepteren, komt er ruimte om gewoon onvoorwaardelijk gelukkig te zijn. Het is een kwestie van “hoe je kijkt”.
Bewustzijn en ademen

Go with the flowJe kan de manier waarop je naar dingen kijkt niet veranderen als je je er niet van bewust bent hoe je er naar kijkt / mee omgaat. Als je Getuige wordt van je gedachten, je frustratie, je boosheid, dan zal je merken, dat na verloop van tijd je manier van reageren vanzelf anders geworden is, zonder er iets voor “gedaan” te hebben. Ons brein is volgestopt met negatieve patronen. Vrijwel automatisch kijken we daarom kritisch en/of negatief. Hoe meer je positief kijkt, hoe meer positieve automatismes er in je leven zullen verschijnen. Hoe makkelijker het is om met de stroom mee te gaan. Als je je bewust wordt van je frustratie, je boosheid, merkt dat je ontdaan bent, haal dan eens een paar keer heel diep adem. Daarvan zal je rustiger worden.

Relativeer

Kijk er naar vanuit een ander perspectief. Relativeer. Wat er gebeurt is misschien heel vervelend, maar neem er eens wat afstand van. Over een week, een maand, een jaar… wat voel je er dan nog van. Kan je het je zelfs nog herinneren? Is het dan nog belangrijk? Let it go….

Luister naar je hart

In de situatie van alle dag zijn er vaak meerdere opties, meerdere alternatieven, wegen om te bewandelen. Welke weg zul je nemen, welke stroom te volgen? Je hoofd geeft je informatie, maar als je luistert naar je hart, gaat alles moeiteloos. Je hart weet welke weg voor jou bestemt is. Je hart geeft je duidelijke signalen. Voel maar hoe het voelt voor je en dan valt het meestal wel op zijn plaats.

Blijven lachen

En gebeurt er toch iets “vreselijks”. Probeer naar wat er gebeurt te kijken alsof het iets grappigs is. Lach om je (gefrustreerde) zelf, lach om de absurditeit van wat er gebeurt. Neem niet alles -of jezelf- zo serieus, maak er geen drama van. Probeer er eens met wat afstand naar te kijken. Wees er maar Getuige van. En probeer er de humor van in te zien of die er in te leggen.
Natuurlijk doe je dit niet zo van de ene dag op de andere, maar blijf het oefenen. Stap voor stap leer je met de flow te gaan. En als het even niet gaat, je bent toch weer boos geworden? Accepteer dat ook!

Go with the flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *