Kun jij kijken naar je zelfvertrouwen?

1. Kijken

De eerste stap is misschien wel de lastigste. Kun jij kijken naar je zelfvertrouwen? Kun je zien of die goed (hoog=power…), matig (neutraal), of slecht (angst=verlammend) is? Sommige mensen zijn zich nauwelijks bewust van de invloed en de status van hun zelfvertrouwen. Je ervan bewust worden is de eerste stap naar meer zelfvertrouwen. Kun je zien dat je zelfvertrouwen ook afhankelijk van de situatie? Zie je ook de natuurlijke flow… Zelfvertrouwen is soms net als het weer. Perioden van zelfvertrouwen worden afgewisseld met sombere buien. Bedenk echter… alles gaat voorbij.

2. Herkennen

Iemand levert kritiek en je eigenwaarde neemt af. Iemand geeft je een compliment en je zelfvertrouwen neemt toe. Je zelfvertrouwen wordt –via onbewuste reactiepatronen- beïnvloed door je eigenwaarde en de feedback die je krijgt vanuit je omgeving. Als je ernaar kunt kijken (bewust kunt maken), dan kun je er ook achter komen wat je reactiepatronen zijn. Wat gebeurt er? Waar ben je kwetsbaar? Waar ben je beïnvloedbaar? Daar waar je geraakt kan worden, ben je veelal onzeker. En waarom daar niet je voordeel mee doen? Leer niet alleen van je fouten, maar ook van de feedback die je krijgt. Alle (oude) reactiepatronen (faalangsten) die je niet (meer) nodig hebt, laat je gewoon los… Zo nodig zoek je daarbij wat hulp.

3. Geloven

Je bent niet wat de mensen om je heen van je zeggen. Je bent zo veel meer dan je ego! Maak je dus los van die ego-terreur. Zelfvertrouwen is gebaseerd op eigenwaarde. En eigenwaarde is iets wat van binnenuit komt. Wees een beetje lief voor jezelf. Zelfvertrouwen is daarmee iets wat jijzelf kunt beïnvloeden. Wees positief, kijk naar je/de mogelijkheden. Geloof in jezelf!!! Wat jij gelooft, wordt waar.. Fake it until you make it!


4. Positie kiezen

Maar wees ook realistisch. Niet iedereen kan de 100 meter binnen de 10 seconden lopen. Kies je positie(s) in het leven met zorg. Niet te ambitieus (dan ga je op je bek), maar zeker ook niet te veilig (saai…). Zorg altijd voor een beetje uitdaging. Want als het lukt… groeit je zelfvertrouwen. Take a (calculated) risk, vertrouw daarbij op je intuïtie. Vergeet even je faalangst, het verleden is geen garantie voor de toekomst. Draai de zaken om! Zoek de uitdagingen, zoek het leven dat bij jou past in plaats van anders om. Choose your battleground wisely!

5. Je gaven kennen

Ieder mens is uniek, heeft unieke gaven. De vraag is niet of dat voor jou ook zo is, de vraag is of jij er achter kunt komen wat ze zijn. Zelfkennis dus: waar ben jij goed in? Wat is het terrein waarop jij uitblinkt? En zoek het niet direct in de “grote” zaken. Kleine dingen maken soms het verschil. Kijk naar je mogelijkheden. Zoek je passie! Waar kunnen ze je midden in de nacht voor wakker maken?


6. Doen!

Leven is uiteindelijk ook doen! Zelfvertrouwen bouw je op door regelmatig “ iets” te doen en te ervaren dat er zo vreugde in je leven ontstaat. Loop daarbij jezelf niet voorbij, maar blijf zeker niet stil staan. Als je zelfvertrouwen laag is, bouw e.e.a. dan stap voor stap weer op. Zorg voor oefensituaties! Lopen heb je ook niet in éne keer geleerd. Vertrouwen is ook iets dat kan groeien… En net als met leren lopen hoef je niet alles alleen te doen. Laat je vooral ook steunen! Voel je gesteund in wat je doet.

7. Successen vieren

Oh, er gaat zo veel goed! Onze kritische inslag maakt echter dat we veel meer letten op wat er fout gaat. Hoge normen en veel negatieve feedback. Daar komen onze faalangsten ook vandaan! Doe dat dus eens anders en merk op wat er WEL goed gaat. Kijk positief en geef positieve feedback naar anderen. En jezelf natuurlijk… Vier je eigen successen. Wees dankbaar voor wat goed ging. Steek je dankbaarheid ook niet onder stoelen of banken. EN-YoY! Celebrate! Deel je successen met anderen…

In 7 stappen naar zelfvertrouwen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *