Intimiteit en seksualiteit (in je relatie)

Mentale / emotionele klik

Intimiteit en seksualiteit: mentale intimiteitIntimiteit en seksualiteit zijn niet hetzelfde. Er zijn verschillende gebieden waarop je elkaar kan ontmoeten: mentaal, emotioneel, lichamelijk, in het hart en op zielniveau. Naarmate de verbinding tussen twee mensen groeit, neemt het aantal gebieden waarop je “matcht” meestal toe. Hoewel het ook anders kan gaan (denk bv aan de bliksemflits van verliefdheid), ontdekken we elkaar eerst mentaal en/of met woorden. Je ziet iets of iemand en ergens in je hersenen ontstaat een “klik”. Wat je ziet bevalt je en trekt je aan of juist andersom, je wordt afgestoten. Als een situatie of iemand je aantrekt, dan maak je meestal een eerste contact met (Facebook) woorden. Je maakt een praatje en je voelt of/dat er een verdere klik is. Gezamenlijke ideeën, interesses, meningen, waarden, dat geeft een klik, dat geeft intimiteit. Dat klikgevoel, dat zich uitbreidende (warme) gevoel van verbinding, dat is intimiteit.


Intimiteit is een besef, een gevoel van openheid, van herkenning, een gevoel van verbondenheid.
Verbondenheid met jezelf en/of een match met één of meer personen.
Intimiteit gaat er over dat jij in die verbondenheid ook helemaal jezelf mag zijn en blijven.


Fysieke  / energetische klik

Als je samen praat, samen bent, samen dingen doet, dan geeft dat ook een zich verdiepende verbinding op energetisch en/of emotioneel niveau. Samen lachen, samen huilen, samen “In the winning mood” zijn. Gezamenlijke fysieke activiteit (sport verbroederd) geeft intimiteit. Misschien dat je daarna ook één op één fysiek contact maakt. Als je iemand een hand geeft, schouder aan schouder staat, samen danst, of in een omhelzing voel je ook een meer of mindere mate van intimiteit (verbondenheid). Oogcontact, praten, aanraking zijn allemaal vormen van intimiteit.


Intimiteit en seksualiteit zijn NIET hetzelfde

Intimiteit is echter niet hetzelfde als seksualiteit. Een intieme relatie kan, maar hoeft helemaal geen fysieke / seksuele lading te hebben. Intimiteit kan heel goed bestaan zonder seksualiteit. Mensen die bijvoorbeeld een gezamenlijke hobby (sport/politiek/religie) hebben kunnen zich heel intiem verbonden voelen. Ze laten zich zien, zijn open en kwetsbaar, op het gebied van hun hobby. En daar kan het bij blijven. Elke relatie start met (een minimum aan) intimiteit. Slechts een beperkt aantal relaties breidt zich uit tot fysieke relaties. Slechts een beperkt aantal fysieke- / liefdesrelaties ontwikkelt zich tot seksuele relaties. Seksualiteit ligt in het verlengde van fysieke intimiteit. In de meeste relaties ontwikkeld zich eerst intimiteit en past daarna seksualiteit.

Aan regels gebonden

Intimiteit en seksualiteit zijn aan strenge regels verbonden. Wat wel en niet mag is situatie en cultuur afhankelijk. In de metro mag je dichter bij elkaar komen als op straat. In Japan gaan ze heel anders om met oogcontact (intimiteit) als hier in Nederland. En ook in Nederland zijn de regels sterk afhankelijk van de (sub)cultuur waar je bij hoort. Hoe intimiteit zich -al dan niet- ontwikkeld tot seksualiteit is strak vastgelegd en aan sancties onderhevig. Mag seks voor het huwelijk, mag seks zonder liefde? Het antwoord is allemaal afhankelijk van waar je bij hoort (bij wilt horen).


Intimiteit en seksualiteit: intimiteit begint bij jezelf flyerIntimiteit begint bij jezelf

Wie de verantwoordelijkheid voor zijn geluk bij anderen legt, heeft het erg lastig in deze wereld. Intimiteit is een gevoel, een warm, tevreden, verbonden, geluksgevoel. Daar heb je geen anderen voor nodig en het is ook zaak dat anderen “het” niet van je af kunnen afnemen. De grote vraag is natuurlijk… “hoe krijg ik dat voor elkaar”.

Het antwoord is volgens ons: begin bij jezelf.
Intimiteit begint bij jezelf.

 

Rust en ontspanning

Naast verantwoordelijkheid nemen, is het allerbelangrijkste voor intimiteit met jezelf, dat jij de de tijd neemt voor rust en ontspanning. Als je altijd maar druk bezig bent (met de wensen van anderen), dan kom je aan intimiteit niet toe. Je zult toch een beetje voor jezelf moeten zorgen, prioriteiten stellen.

Meer tips voor intimiteit

  • Zorg voor ME-time. Maak tijd vrij voor jezelf (en je partner).
  • Geef jezelf / elkaar werkelijke aandacht. Luister!
  • Zoek waar dat kan ook de fysieke intimiteit op – raak (terloops) aan!
  • Doe (samen) iets wat je leuk vindt. Volg de stem van je hart.
  • Leer en doe regelmatig een hartmeditatie. Wees lief voor jezelf.
  • Wees dankbaar voor wat er WEL is, geef (jezelf) complimentjes.

Breng meer intimiteit in je leven

Wie bezig is met intimiteit, voor wie intimiteit een issue is… hebben we een online cursus gemaakt. Stap voor stap nemen we je mee op het intimiteitspad. En we beginnen bij jezelf! Want als je niet intiem met jezelf kunt zijn, met wie dan wel? Zoals gezegd, intiem zijn is iets heel anders als seksueel zijn. Het gaat hier over de verbinding met jezelf. Body, Mind, Heart and Soul. De cursus geeft je rust en ontspanning en brengt je weer in verbinding met je EIGEN-waarde. Je leert hartmeditatie en hoe vriendjes kan worden met je eigen lichaam en geest. Je leert hoe je de obstakels die intimiteit in de weg staan kunt verwijderen uit je leven. Hoe je vanuit je eigen intimiteitsgevoel anderen kunt ontmoeten.

Laat je inspireren


 Intimiteit en seksualiteit zijn NIET hetzelfde


Herontdek je seksualiteit

De (reclame)wereld draait om seks. Sensualiteit, lust en seks is een belangrijke drijfveer in de maatschappij. Het gekke is dat sensualiteit & seksualiteit aan de ene kant de boventoon voert, maar aan de andere kant zwaar onderdrukt wordt. We worden bedolven onder expliciet seksueel getinte reclame, maar seksueel handelen is veelal NIET toegestaan. Op een bepaalde manier worden we aangesproken op en geraakt in het seksuele wezen (beest) dat we zijn. We zijn uit seks geboren en zonder seks zal ons “ras” ook niet overleven. Onze seksuele kern, onze seksuele energie is een zeer belangrijk deel van wat we zijn.

Seksuele energie ≠ seksueel handelen

Als we onze seksuele energie onderdrukken, dan gaan we langzaam dood. Zonder seksuele energie verdwijnt onze levenskracht en creativiteit. Onderdrukken is dus niet het goede antwoord. Sowieso leidt onderdrukken van seksuele energie vroeg of laat tot zeer ongewenste en perverse handelingen (misbruik/verkrachting/porno-verslaving). Onderdrukken of uitleven is dus niet de weg. Een scheiding maken tussen seksuele energie en ons handelen wel. Een scheiding maken tussen wat stroomt en wat we voelen en de manier waarop we daarop reageren. Wie zich boos voelt, hoeft niet boos te doen! We zich opgewonden voelt, hoeft niet te grijpen en graaien.

Van Lust naar Liefde

Wie zijn seksuele energie durft toe te laten en te laten stomen komt helemaal in zijn/haar kracht. Lust is prima! Levenslustig zijn is prima! Voor wie verder kijkt, zich verder wil ontwikkelen, is er echter nog een mooie aanvulling. Je kunt je seksuele energie, je levenslust ten dienste stellen van je levensenergie (als een muziekinstrument spelend in een orkest). Je kunt blijvend groeien in je levenskracht, je liefdevolle aanwezigheid, door je seksuele energie niet te verspillen. Door je seksuele energie niet (altijd) te ontladen, maar door juist op te laden en je lust te transformeren: je houdt je seksuele energie binnen en brengt het naar boven, naar je hart. Zo kan je levenslustig zijn en óók vol in je levensvreugde. Het is even wennen, een omschakeling, maar verandert je leven voorgoed.

Wil jij veilig seksueel ontwaken?

Als aanvulling op de cursus “Intimiteit begint bij jezelf” of gewoon omdat jij eraan toe bent hebben we de cursus “Herontdek je seksualiteit” ontwikkeld. Deze online cursus gaat erover hoe jij je seksuele potentie volledig kan ontwikkelen. Stap voor stap kun je seksueel ontwaken. Vrienden worden en intiem zijn met je lichaam. Kennis maken met je (seksuele) energie en voelen hoe dit stroomt in je lijf. Je losmaken van allerlei taboes en mentale overtuigingen als je daar aan toe bent. Je levenslust en je levensenergie weer in volle glorie herstellen. Voelen dat je op en top man of vrouw bent. Van lust naar liefde.

Meer over seksueel ontwaken


Lees meer

Terug naar Tantra – Intimiteit – Verbinding

10 tips voor meer intimiteit
Artikel over Anders Vrijen
Tips voor een beter seksleven

Terug naar de Tantra Blog


Wat anderen vinden

Intimiteit en seksualiteit is een onderwerp dat veelvuldig voorkomt op internet. We hebben een aantal links geselecteerd die je aanvullende (andere) inzichten geven op dit terrein.

Plusonline: Geen seks, wel intimiteit

Mens en samenleving: Relatieproblemen door gebrek aan intimiteit


OTL…, powered by Solana en Satori

 

Intimiteit en seksualiteit (in je relatie)
Getagd op: