Love is a good feeling

Je hart is de toegangspoort tot een gelukkig leven. In je hart is het centrum van je wezen, het is de zetel van liefde. Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen over het hart en ecstacy.

De serie bestaat uit de volgende artikelen:

 1. Love is a good feeling (dit artikel)
 2. Seks, liefde en extase
 3. Wat is een hartorgasme
 4. Heling voor je hart

Love is a good feeling. Er zijn veel verschillende soorten liefde, maar in wezen … Liefde is een goed gevoel. Misschien zijn er daarom zoveel liefdesliedjes: om er plaats voor te maken of om dit goede gevoel te creëren. Liefde moet een diep menselijk verlangen zijn. Liefhebben, bemind worden, één zijn met iemand anders. We kennen allemaal liefde … We willen allemaal liefde.

Love is a mystery

love-vibrationLiefde is een goed gevoel. Pure liefde is een gevoel van thuiskomen of zijn (thuis). Pure liefde geeft je een diep, warm, overweldigend, zalig gevoel. Het is ook een onbekend (gevaarlijk) territorium. Wanneer je wordt getroffen door liefde, kun je niet meer denken, je weet het niet (allemaal) meer … Liefde maakt blind en dat is wat er gebeurt. Het is een beetje eng om jezelf te verliezen. Je blijft achter met een no mind, je bent een no-body, gewoon een wezen. Jij bent liefde…

 “You’ve got this strange effect on me, and I like it”

Verschillende soorten liefde

Er zijn zoveel verschillende soorten liefde. Ik had vroeger een gek idee (vooroordeel) over ‘echte’ liefde, maar met het schrijven van dit artikel liet ik dat volledig los (nou ja, niet 100% moet ik toegeven). Liefde is een goed gevoel en wat de oorzaak ook is … het mag liefde worden genoemd. Om er paar voorbeelden te noemen:

 • Liefde in de vorm van mentale aantrekkingskracht.
 • “Je maakt me compleet” liefde.
 • Meelevende liefde.
 • Lust for Love – hete liefde.
 • Liefde als een overstromen.
 • Kalverliefde
 • Behoeftige liefde.

Liefde is overal om ons heen aan raakt aan alles …


Love is a good feeling, luister maar eens naar deze song


Laat me je uitleggen wat ik bedoel …

De mentale kant

Liefde als voorkeur

I love dogsIk hou van mijn hond, ik hou van mijn auto, ik hou van skiën. Van sommige “dingen” of “acties” hou je, van andere niet. Liefde is dan slechts een uitdrukking van voorkeur. Het is meer een mentale wel of niet leuk. Het heeft emotionele waarde, maar toch is het niets meer dan een persoonlijke voorkeur. Soms is dit soort liefde ook een vervanging voor menselijke liefde. Sommige mannen houden meer van hun auto dan van hun vrouw. Ouderen kunnen van hun hond / kat houden als van een soulmate.

Liefde als mentale aantrekkingskracht

Wanneer mensen elkaar ontmoeten, worden ze door acties en soortgelijke gedachten tot elkaar aangetrokken. Je hebt iets gemeen (over zaken die voor jou belangrijk zijn), een ‘match’. Jullie houden er allebei van om te sporten en dat zorgt voor intimiteit. Of je deelt dezelfde (politieke / sociale) ideeën en waarden en dat schept een liefdesband.

Je krijgt het gevoel dat je erbij hoort (samen of in de groep). Is er een sterke mentale match tussen twee of meer mensen die een goed gevoel geeft, en dat noemen we: liefde. Ik hou van je omdat we zo op elkaar lijken. Ja, ik voel me zo goed, zo op mijn gemak, zo thuis bij jou. Ik hou van jou. Zeker, dit soort liefde is heel voorwaardelijk. Als de match wegvalt of ideeën veranderen, dan verandert die liefde in afkeer, of zelfs in haat.

De “je maakt me compleet” liefde

Dit beroemde citaat uit de film Titanic is een soort liefde die veel voorkomt. Geliefden zijn samen, omdat ze elkaar op de een of andere manier aanvullen. Niet noodzakelijkerwijs een afhankelijkheid, en zeker een relatie die een goed gevoel geeft. Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten en dagelijkse activiteiten zijn verdeeld tussen de twee. Ze doen dingen samen en voelen zich één. Ze houden van elkaar, omdat ze elkaar aanvullen. Conditional love

In wezen is dit hetzelfde als mentale liefde, maar ik noem het apart omdat het een diepe menselijke conditionering is. Ik hou van je, omdat je bent gericht op de uiterlijke kwaliteiten van de ander. Als je de juiste woorden zegt, als je op de juiste manier kijkt, als je de dingen doet die ik leuk vind. ALS … DAN houd ik van je. Dit is de manier waarop we door onze opvoeders zijn geprogrammeerd toen we jong waren. Dit is de manier waarop we liefde omgaan met liefde en die uiten.

Exclusieve liefde

Bezitterigheid is ook een belangrijke factor in de liefde. We projecteren op onze geliefde die die verantwoordelijk is voor hoe we ons voelen. We projecteren de oorzaak van onze liefde op de ander. Dat willen we (ons ego) zeker vasthouden, dus we houden vast aan onze geliefde. We denken meestal dat onze geliefde bij ons ‘hoort‘. Dat de liefdesrelatie exclusief is. En wanneer het anders blijkt te zijn (of we denken dat) wordt jaloezie gemakkelijk getriggerd. Hoe kan hij / zij van iemand anders houden?

Behoeftige liefde

Loverboys benutten de dwingende behoefte aan liefde. Loverboys geven iemand in eerste instantie precies wat ze (meestal) wil. Je wordt dan ‘gezien’, gerespecteerd, waarschijnlijk voor het eerst in je leven geliefd. Jouw behoeften worden erkend. Je voelt je weer de moeite waard. Je wordt verliefd op die man en je denkt dat hij ook van je houdt.

Gearrangeerde liefde

In het oosten is het nog steeds gebruikelijk om huwelijken te regelen. Religieuze, sociale en economische factoren zijn de bepalende ‘liefdes’-factoren. De basis voor potentiële liefde is wat ik de “match” tussen het paar zou noemen. Natuurlijk is er veel te zeggen tégen deze praktijk, maar aan de andere kant leert de geschiedenis dat veel paren in de loop van de tijd “verliefd” zijn geworden (vanwege de match).

Liefde als onderhandeling

Wat we liefde noemen, is vaak gebaseerd op onderhandeling. We hebben iets nodig en we bieden onze liefde (of iets anders) in ruil daarvoor. Onze liefde is “gemotiveerd”. We willen bescherming, voeding, comfort, aandacht, seks … In dit soort liefde is er altijd een onderliggende motivatie. Het is gewoon een manier van onderhandelen en ook over liefde wordt dan onderhandeld. Liefde heeft zijn prijs. Bezitterigheid en relationele (wederzijdse) afhankelijkheid maken deel uit van dit soort liefde.


Lichamelijke liefdeliefde vanuit onderhandeling

Mentale liefde zit in het hoofd, fysieke liefde zit in het lichaam. We houden ervan om aan te raken, en we worden graag aangeraakt. We knuffelen, we willen graag fysiek samen zijn. Liefde wordt uitgedrukt door het lichaam en door aanraking. Lovers raken elkaar aan en genieten van het goede gevoel dat het hen geeft. Zeker in het begin van een liefdesrelatie is er veel lichamelijk contact. Het is een diepe menselijke behoefte om aangeraakt en daardoor geliefd te zijn.

Vlinders-in-je-buik-liefde

Deze liefde is echt een echt lichamelijke aangelegenheid. Je voelt het wel in je hart, maar vooral ook in het emotionele gebied: vlinders in je buik. Het leven is goed en vol positieve verwachtingen. Dit heeft alles te maken met de gedachte aan of ontmoeting met de geliefde. De volledige emotionele kracht komt vrij en energie borrelt overal. De zon schijnt, er is een enorm goed gevoel. Ik ben verliefd…

Hete liefde

hele liefdeVeel liefdesliedjes gebruiken woorden als: ik hou van je, schat, ik wil je, schat, ik verlang naar je, ik wil graag de liefde met je bedrijven. Liefde is dan eigenlijk de seksuele aantrekking, die op de ander wordt geprojecteerd. Het is lust, het is lust for love. Het is het soort liefde dat wordt aangedreven door hormonen en biologische processen. Liefde is de maskering voor seks. Maar evengoed geeft hete liefde steeds een behoorlijk goed gevoel. In ieder geval vóór een orgasme.

Passionele liefde

Vooral in films zie je dit soort liefde. Paren die de liefde bedrijven op het strand, op gevaarlijke (openbare) plaatsen of die de liefde bedrijven op een manier waarop de buren erover gaan denken de politie om hulp te vragen. Vrijen als een geweldige uitbarsting van energie. Liefde die je opneemt en je alle beperkingen laat vergeten. Deze liefde laat de wilde man of vrouw los die wij zijn.

Helende liefde

Soms gebeurt het … Wanneer je in de aanwezigheid van de ander bent, voel je je beter. Dat is fijn, je weet dat het goed voor je is en je houdt van het gevoel. Dus je houdt van je partner omdat hij / zij een helend effect op je heeft. De ander heeft “iets”, een helende energie en je houdt van het vreemde effect dat het op je heeft. Dit soort liefde geeft je emotionele rust en balans.

Kalverliefde

Kalverliefde is een bijzonder fenomeen. Het is de eerste, voorbijgaande verliefdheid. Misschien is de beste manier om het te beschrijven, dat het een bypass is van de linkerhersenhelft van de mind. In kalverliefde stopt de rationele geest met functioneren. Het lijkt erop dat het hart (de rechter hemisfeer) het overneemt en alles overweldigt. Liefdesgevoelens zijn overweldigend. Alles is gericht op de positieve kant van dingen en de ander. Maar misschien is het niet het hart, maar alleen hormonen en andere biologische factoren die bepalend zijn. Feit is dat lust en goede seks een belangrijke rol spelen in puppyliefde. De projectiefactor is hoog: in de ander wordt de witte ridder/prinses gezien.


Love is a good feeling


Liefde vanuit het hart

Zelfliefde

knuffelen zelfliefdeHoe kun je van iemand houden als je niet van jezelf houdt? Als liefde een goed gevoel is, dan is zelfliefde een goed gevoel wanneer je alleen bent, bij jezelf bent.

Liefde is een warm gevoel vanuit het hart. Een gevoel dat ontstaat wanneer je contact maakt met je hart. Je hart geeft je vrede, gemoedsrust en acceptatie van wat is. Liefde voor je -kritische- mind, je -beperkende- conditioneringen en je voortdurende gedachten. Ook liefde voor je -imperfecte- lichaam en je -onevenwichtige- emoties. Liefde voor alles wat je bent. Je bent waardig, een perfect mens. Liefde als een diep, intiem, enorm goed gevoel. Dus liefde voor je authentieke wezen, de diepte van je ziel. Liefde voor wie je werkelijk bent.

Liefde als een intieme verbinding

Soms komt liefde door de tunnel van intimiteit. Je ontmoet iemand en het voelt gelijk zo goed! Het is zo gemakkelijk om dichtbij te komen. Het voelt goed om een gesprek te voeren, oogcontact te maken. Lichamelijk contact lijkt zo natuurlijk. Privégrenzen (privéruimte) vervliegen snel. Het lijkt erop dat liefde-energieën samensmelten en het geeft een heel intiem gevoel. Harten praten met elkaar, warmte verspreidt zich over je hele lichaam. Dit is liefde…

Cupido slaat weer toe

Meer dan intimiteit. Dat gebeurt er wanneer Cupido opnieuw toeslaat. Liefde is een goed gevoel en je voelt je zo goed! En misschien doet het zelfs een beetje pijn in je borst. Harten verbinden zich en dat, mijn vrienden, is liefde. Harten zijn zenders / ontvangers en zenden sterke elektromagnetische signalen uit. Wanneer afgestemd op dezelfde frequentie, praten harten met elkaar zonder woorden. Dit soort geliefden zie je in stilte zitten. Communicatie is echter intens. Opgenomen met elkaar, enorm genieten. Liefde is een goed gevoel …

Look Lovingly

Kijk liefdevol. Wanneer je verbonden bent met de bron van liefde, met je hart, dan kijk je liefdevol en zie je er liefdevol uit. Alles wat je doet is liefhebben. Je kijkt liefdevol, je raakt liefdevol, je handelt liefdevol. Wat er ook gebeurt, je respons is liefdevol. Op die manier zijn, dat maakt je heel gelukkig. In de aanwezigheid van zo iemand zijn, maakt je ook gelukkig. Liefde is een goed gevoel en het begint met geven. Een eenvoudige liefdevolle glimlach kan wonderen doen.


Rising in love

Transformatie van liefde

Tantra is groeien in liefde. Er is geen goed of fout. Dat gezegd hebbende… er is een transformatieproces. Bij tantra draait het allemaal om het laten vallen van je conditioneringen en steeds meer je authentieke zelf te worden. Tantrische meditatie verbreedt je geest en schenkt de ruimte die kan worden gevuld met pure liefde. Tantra verzacht je lichaam en geeft het de kracht om te voelen en energetisch te stromen. Ook opent tantra je hart en laat je verbinding maken met de ultieme bron: liefde. Tantra transformeert lust (ego) in liefde (compassie) en liefde in een gebeurtenis hogere liefde: toewijding. In deze transformatie verdwijnen ‘ik’, ‘jij’, zelfs ‘wij’, en pure liefde blijft.

Liefde als een overstromen

Op die manier is liefde als de geur van een roos. Een roos geurt, zonder iets terug te verlangen. Het hart is verbonden met de bron, stroomt over van liefde en het verspreidt liefde overal, om niet. De liefde is dan als ademen, zo ontspannen en natuurlijk. Wanneer mensen zo iemand ontmoeten, is het alsof ze een liefdesmagneet tegenkomen. De uitstraling van (de ziel) is zo groot, dat hij / zij de kamer verlicht. Als liefde voorbij loopt, weet je het, je merkt het. Dit soort liefde is overvloedig, niet-exclusief, ongemotiveerd. Het geeft iedereen een diep intiem gevoel.

Universele liefde

universele liefdeWat ons tot universele liefde brengt. Wetenschappers zeggen nu dat er materie of energie is. Energie wordt ook prana genoemd en prana is voor ons liefde. Liefde is vormloos, niet-gericht, ongemotiveerd, niet-exclusief en overvloedig. Liefde omvat alles en iedereen, omdat alles en iedereen liefde is. Materie (vorm) en liefde (energie). Verbonden met jezelf, de ander, het bestaan …

Love is all over

Liefde in alles en iedereen. De kern van de materie is in alles aanwezig: materie en mens. De kern van de zaak (liefde) is aanwezig in alles: acties, woorden, aanraking, emoties.

Dus wat liefde wordt genoemd, is oké. Misschien is niet zo getransformeerd (hoger), maar toch is liefde aanwezig. En ja, er is ook potentieel voor transformatie. Lust kan liefde worden, liefde kan toewijding worden. De tantrische principes (technieken) kunnen worden toegepast, maar het eerste principe van acceptatie is er altijd. Zie liefde de liefde in alles en iedereen. De wereld is een goddelijke plaats.


Love is a good feeling, en nu…

Lees meer

Deze serie bestaat uit de volgende artikelen:

 1. Love is a good feeling (dit artikel)
 2. Seks, liefde en extase
 3. Wat is een hartorgasme
 4. Heling voor je hart

Ga terug naar alles over Hart-meditatie

Doe een online cursus

Solana vertelt: Wat doet de cursus Leven met een open Hart met je?

leven met een open hart

Leven vanuit je hart, geven, liefhebben en ook kunnen ontvangen. Leer hoe je je hart opnieuw kunt openen.

En start vandaag nog.

Blijf niet met hartenpijn ronddwalen, met een heftig schild om je hart. Het is tijd om jezelf te helen. Om van jezelf te houden, om intiem met jezelf te zijn. Open en verbonden zijn met anderen en zelfs met de hele wereld.


Love is a good feeling, door Solana and Satori

Love is a good feeling
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *