De kracht van overtuigingen

“Ik ben een loser, mij lukt helemaal niets.”

Slechts weinig volwassenen zullen dit beamen. Toch lopen veel meer mensen rond met deze kindovertuiging, die hun leven vol automatisch saboteert….


Van ervaring tot kindovertuiging

De kindertijd, en dan voornamelijk de eerste 7 levensjaren, zijn bepalend voor de wijze waarop we in het leven staan, waarop we de wereld zien. In deze tijd doe jij je belangrijkste levenservaringen op. Op basis van deze ervaringen vormen zich je overtuigingen – neem je beslissingen over het leven – en ontwikkel je (overlevings)strategieën om met de mensen om je heen, met de wereld om te gaan. De eerste ervaringen zijn cruciaal.

Het leven is een gevecht

Als je geboorte een moeizame, traumatische ervaring was, is de kans groot dat je het leven ook “als een gevecht” ziet. En als je de kindovertuiging blijft behouden dat het “leven een gevecht is”, zal deze overtuiging je later ook de nodige gevechten (moeilijkheden) in je leven schenken.

Ik ben niets waard

Als je kinderjaren zonder al te veel liefde waren, ontwikkelt zich misschien de overtuiging dat jij het niet waard bent (of zelfs dat je niets waard bent): “Dat je respect/liefde moet verdienen”. Vanuit die kindovertuiging ontwikkel je dan strategieën die je aandacht/liefde opleveren. Dit kan bijvoorbeeld overmatige prestatiedrang zijn, maar ook de rol aannemen van het rebelse, of zieke kind dat meestal veel (negatieve) aandacht krijgt. Een onveilige jeugd, leidt veelal tot de overtuiging dat de wereld onveilig is. Tja en dan zie je overal kommer en kwel….

 

Artikel: De kracht van overtuigingenJe persoonlijkheid

Al je normen, waarden, overtuigingen, rollen bij elkaar vormen de persoonlijkheid die jij je hebt aangemeten. Als kind heb je geen keuze. Als kind sta je onmachtig en moet je wel “de conclusie” trekken dat het allemaal aan jou ligt. Zo ontstaan de (veelal negatieve) kindovertuigingen. Je moet wel verdedigingsmechanismes creëren en hanteren om je staande te houden.

Is een keuze

Maar nu ben je volwassen. Nu is er wel bewustzijn en een keuze. Allerlei negatieve overtuigingen en/of overtuigingen die je niet meer passen kun je nu loslaten. Je bent niet al die regels, je bent niet je conditionering, maar de meeste mensen identificeren zich er totaal mee. We “zijn” onze naam, lichaam, geslacht, kleding, geloof, nationaliteit, ons gedachtegoed. “Wij” zijn anders dan “zij”. Alle vooroordelen (overtuigingen) zijn hierop, op deze afscheiding, terug te voeren.

Ken je overtuigingen

En de meeste van onze overtuigingen uit de kindertijd zijn nog volop actief!! We weten het niet, het gaat onbewust en volautomatisch. Het verwaarloosde kind is de “pleaser” van nu. Als het je overtuiging is (vroegere ervaring) dat jezelf uiten (huilen, boos zijn) tot pijn (straf) leidt, laat je niet snel het achterste van je tong zien. Eerst de kat uit de boom te kijken toch? Het maken van snelle contacten en/of functioneren in een wisselende groep wordt zo bijna tot een onmogelijke opgave.


When you change the way you look at things,
the things you look at change.


De kracht van overtuigingen

De wereld is zoals jij hem maakt

Wat je gelooft is wat je ziet. Je overtuigingen en overlevingsstrategieën bepalen wat je ziet in de wereld. De wereld wordt waargenomen door een heel selectief filter. Slecht 1-2 % van alle input die je krijgt bereikt je bewustzijn. Je bent de hele dag bezig om selectief waar te nemen. En die selectie wordt bepaald door je -veelal onbewuste- overtuigingen. En de grap is dat het ego continue bezig is om te bewijzen dat jouw overtuigingen waar zijn. De hele selectie is erop gericht dat jouw overtuigingen bewaarheid worden.

Pas maar op wat je gelooft

Dus pas maar op wat je gelooft! Word je bewust van wat je overtuigingen zijn!!! Geloof je dat de wereld crimineel en onveilig is, dan wórdt jouw wereld ook crimineel en onveilig. Wat je gelooft, is wat je manifesteert in je leven (ik heb ook altijd pech)…. Waar je heel veel aan denkt (geldzorgen) zie je overal terug (dat kan ik niet betalen). Heb je wel eens een auto gekocht? De weken erna zie je overal autoreclames!!! De meeste van je (selectie)strategieën zijn erop gericht je overtuigingen te ondersteunen en bekrachtigen. Je gaat uitzenden, aantrekken en manifesteren wat/zoals jij het wilt hebben. Uiteindelijk trek je de conclusie: – zie je wel!!!!-

Artikel: De kracht van overtuigingen

Dus….. Wat zijn jouw (kind)overtuigingen?

De keuze is dus aan jou? Hoe wil jij je leven leiden? Laat jij je kindovertuigingen actief? Of maak je een bewustere “keuze”. Maak maar eens een lijstje met overtuigingen. Overtuigingen over je lichaam, je intellect, je seksualiteit. Diep gewortelde overtuigingen over geld, over wat je goed en slecht kunt. Overtuigingen over relaties, gebrek, oud worden…

Maak eerst een lijst met overtuigingen die beginnen met:
– Ik mag / ben / kan ……
Vul de lijst dan aan met algemene stellingen die op jou van toepassing zijn (zie eerder).

Artikel: De kracht van overtuigingenJe kunt ook kijken naar de (overlevings)strategieën die je hanteert. Als je bijvoorbeeld eerst de kat uit de boom kijkt, zit daar misschien een overtuiging achter dat de wereld niet altijd veilig is om jezelf (je gedachten/gevoelens) te laten zien. Kijk ook naar wat je (enorm) triggert. Als jij je bijvoorbeeld irriteert aan oeverloos geklets, dan heb je vast de overtuiging dat je eerst moet nadenken vóórdat je iets zegt. Dat je pas mag praten als je iets zinnigs te melden hebt (haha hoor jij het je vader/moeder al zeggen?).

 

Negatieve overtuigingen en strategieën

Veel van je overtuigingen, rollen en strategieën zijn ontstaan uit schuld of schaamte. Uit het niet accepteren van je werkelijke zijn door je omgeving. Je kindertijd is doorspekt van afwijzing en negatieve conditionering, opvoeding noemen we dat. En schaamte is een hele diepe emotie. Schaamte wil zeggen dat JIJ niet goed bent, dat er iets aan jou mankeert. Negatieve overtuigingen houden je klein, beperken je levensenergie en het vermogen om te genieten van het leven. Als je maar vaak genoeg te horen hebt gekregen dat “het toch niets wordt met jou” dan ligt de overtuiging: “ik hoef het niet te proberen, want het lukt toch niet” op de loer. Weet wat je kindovertuigingen zijn….


De kracht van overtuigingen

Een nieuw begin

We worden allemaal ouder, maar misschien is het nu tijd om ook volwassen te worden. Je ouders te bedanken voor hun (al dan niet) goede zorgen en verder te gaan. Het kind in jouw te eren, maar het niet meer de onbewust dominante positie te geven die het had. Te leven zoals jij dat wilt, te leven op een manier die jou gelukkig maakt. Mag je zijn wie je bent? Ben je gelukkig? Voel jij je vrij? Misschien wil je dan helemaal niets te veranderen. Voor mij is geluk de toetssteen voor het leven.

Ben je niet gelukkig? Ben je op zoek? Misschien is het dan tijd om je overtuigingen eens nader te bekijken. Je hebt de keuze, alles ligt nu in eigen hand. Wees je bewust van je (kind)overtuigingen om realiseer je ook wat voor positiefs ze je hebben gebracht. Zoals Johan Cruijff zei: elk nadeel heb zijn voordeel. Koester de kwaliteiten die zo zijn ontstaan. Accepteer wat was, heb vrede met waarom ze er waren… En dan kan je verder!


De kracht van overtuigingen.

Als je steeds hetzelfde blijft denken/doen, verandert er niets.


Artikel: De kracht van overtuigingen

Ik ben helemaal perfect, precies zoals ik ben!!!!

Volwassen worden betekent je opvoeding achter je laten – dat achterlaten wat niet van jou is. Liefdevol gewaar worden van je (kind)overtuigingen en een set nieuwe overtuigingen creëren, zonder je daarmee onlosmakelijk mee te identificeren. Vertrouw op het leven en vertrouw op dat wat jij bent. Durf jezelf te zijn. Durf een frisse wind te laten waaien en laat (aan) jezelf zien en horen waar je voor staat en gaat.

Life is good!!!

Het leven is een spel, speel je rollen met plezier en durf jezelf te zijn. De wereld is wat jij er van maakt. Wat mij betreft is het leven ervoor om van te genieten. Dus En-YoY now…. Doe zo veel mogelijk wat bij je past, waar je blij van wordt. Maak je geen zorgen, alles is, komt altijd goed. Want het leven is een feestje en door te groeien in liefde en bewustzijn zul je steeds meer genieten. Een beetje meer balans tussen denken, voelen en ZIJN. Liefdevol waarnemen van alles wat je daarbij in de weg zit. Helemaal aanwezig zijn en van daar uit anderen ontmoeten, heerlijk in verbinding zijn. Jezelf laten zien, je openen voor de ander. De ander zien en ontmoeten. Wow, super! Love rules…


Genieten
door te groeien in liefde en bewustzijn…


Ontdek online tantra

Lees verder

In de meditatiebibliotheek is ook een geleide inquiry over dit onderwerp beschikbaar. Neem een gratis 4-daags abonnement en onderzoek je de kracht van overtuigingen.

Inquiry onderzoek je overtuigingen

Terug naar Tantra – Intimiteit – Verbinding

Terug naar de Tantra Blog

Doe een online cursus

De kracht van overtuigingen, naast het omvormen van je beperkende overtuigingen zijn er nog een groot aantal andere aspecten die je leven een stuk aangenamer maken. Lekker in je vel, krachtig, energiek zijn begint bij jezelf. Werk aan jezelf,ontdek de online cursus: “Intimiteit begint bij jezelf“.

De kracht van overtuigingen - intimiteit begint bij jezelf

Cursus Intimiteit begint bij jezelf


De kracht van overtuigingen, powered by Solana en Satori

Wist je dat we ook een meditatiebibliotheek hebben?

De kracht van overtuigingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *