De basics van tantrische massage

De basics van tantrische massage is onderdeel van een serie van 4 over tantramassage:

 1. Wat is tantrische massage: een uitgebreide uitleg over tantrische massage.
 2. De basics van tantrische massage: uitleg van de meer praktische aspecten (dit artikel).
 3. 10 belangrijke tantra massage tips: 10 belangrijke massage inzichten/regels om te kennen.
 4. Tantra massage technieken: uitleg van tantra massage technieken.

Wat is tantrische massage ?

Liefdevolle aanraking vol aandacht en aanwezigheid

Een tantrische massage is een liefdevolle aanraking vol aandacht en aanwezigheid, zonder standaard vorm en vooraf bepaald resultaat. Tantra massage wordt gegeven vanuit het hart. In een tantrische massage doet het hele lichaam mee en mogen erogene zones ook aangeraakt worden. Natuurlijk altijd met respect voor (wederzijdse) grenzen. Tantra massage is een energetische massage waarbij ook seksuele energie de aandacht krijgt. Een tantra massage vindt plaats op basis van gelijkwaardigheid en brengt een intieme verbinding tot stand tussen massagegever en -ontvanger. Mentaal, fysiek, op hartniveau en soms zelfs op de diepten van hart en ziel. Het doel van een tantrische massage is om de ontvanger in (de richting van) een natuurlijke, extatische staat van zijn te “brengen”. Het effect ervan is vaak een heerlijk fysiek, mentaal welbevinden. Je wordt meestal erg relaxt, heerlijk stromend en je belandt lekker in je hart, en in hogere sferen.

Zie het artikel Wat is tantrische massage voor uitgebreide uitleg.


De basics van tantrische massage – vooraf

Harmonieuze omgeving

Je kunt een tantramassage overal geven, maar een veilige, rustige, harmonieuze omgeving is toch wel prettig. Als de buren net aan het verbouwen zijn of een feestje hebben, helpt dat niet zo mee aan een prettige massage. Ook in een ruimte, waar het lijkt of er net een bom is ontploft, is het niet fijn masseren.

Maak een massagetempel

Lees vooraf de tantra basics eens door. De tantratempel, een met liefdevolle aandacht gecreëerde ruimte, is absoluut nodig. Met daarin natuurlijk een warme massageplek en veel grote doeken en heerlijk warme olie (voor als je naakt masseert).

Massagetafel / matras?

Masseren kan je op een matras / futon op de grond, of je kunt de massage op een massagetafel doen. Masseren op bed willen wij afraden. De slaapkamer triggert allerlei mentale/fysieke ingebakken routines. Je zult bijvoorbeeld veel sneller in slaap vallen. De (ongewenste) stap naar seks wordt ook groter.

Naakt – met olie of met kleren aan?

Masseren met warme olie is heerlijk, maar dan is (deels) naakt zijn wel zo handig. Het kan dat de gever ook (deels/geheel) naakt is, maar dat is zeker niet noodzakelijk. Maak hier goede afspraken over. Als je met olie masseert, zorg dan dat de olie lekker warm is. Gebruik een neutrale natuurlijke olie of wat je voorkeur heeft. Let wel op eventuele allergieën.


De basics van tantrische massage – vooraf

Hulpmiddelen

We vinden dat een tantramassage iets anders is dan een ‘Awakening of the Senses’ massage. Maar ach, we moeten ook niet te veel in hokjes denken. De senses kunnen echter meedoen zonder allerlei veertjes, zijden doeken, rateltjes, geurtjes etc. Het lichaam zelf heeft genoeg sensuele inspiratiebronnen. Gebruik je wel hulpmiddelen, leg dan binnen handbereik wat je wilt gebruiken.

Zorg dat je ongestoord de tijd hebt

Zorg dat je de tijd hebt en zeker anderhalf uur niet gestoord kan worden en zorg ook dat je anderen niet stoort (!). Sommige ruimtes hebben akelig dunnen wandjes…

Zorg voor gunstige condities

De fysieke omgeving is hiervoor besproken. Maar ook de mentale omgeving is belangrijk. Je kunt overal masseren en tóch adviseren we een massagetempel. Je kunt altijd masseren en tóch adviseren we dat alleen te doen als jullie samen door één deur kunnen. Heb je ruzie of zijn er zwaarwegende issues tussen jullie, los die dan eerst op. Doe andere tantra vormen, die op het herstel van intimiteit gericht zijn. Zie bijvoorbeeld het artikel intimiteit-oefeningen voor alleen of samen.

Weet wat je wensen en verlangens zijn

Als je (samen) een tantra massage afspreekt, dan heb je daar waarschijnlijk een bedoeling mee. Het kan zijn dat je nieuwsgierig bent. Misschien wil jij je seksualiteit / je orgastisch vermogen onderzoeken. Het kan zijn dat je gewoon een heerlijke massage wilt hebben. Natuurlijk is het oké als je wensen en verlangens hebt, prima. Besef echter dat het ook zo maar heel anders kan lopen.

Géén erotische massage

Wat ons betreft is alles oké. Maar weet: het is geen erotische massage. Tantra massage is veel meer dan lustbevrediging. Wil je zo graag een “happy end”, ga dan naar een erotisch masseur.

Géén Healing

Tevens een waarschuwing m.b.t. HEALING. Tantra massage is geen healing! Tantra massage heeft wellicht helende effecten, maar dat is niet het doel. Heb je zwaarwegende (seksuele) issues ga dan naar een therapeut. Tantramassage is niet bedoeld om vaginisme of andere (seksuele) trauma’s op te lossen.

Oók geen Yoni healing

Het is dus ook geen Yoni-healing! Het is weliswaar heel hip om een Yoni healing “te doen”, maar zo werkt het niet. De weg naar een natuurlijk, extatisch lichaam is lang. Het masseren van de Yoni (of Lingam) kan zeker een belangrijk deel van de massage zijn. Liefdevolle aanraking heelt, dat ook, maar ‘even’ een Yoni-healing doen, alsof heling te koop is, nee dat heeft helemaal niets met tantra massage te maken.


De basics van tantrische massage – vooraf

Maak vooraf afspraken !

In het artikel Wat is tantrische massage wordt het maken van afspraken benadrukt. Wat wil je wel en wat niet? Wat zijn voor jou belangrijke grenzen. Welke wil je absoluut behouden? Welke wil je onderzoeken? Wat zijn je verlangens? Zorg ervoor dat jouw mentale en fysieke grenzen duidelijk zijn. Dit zowel als gever als ontvanger.

Geen seks

Seks hoort wat ons betreft niet bij tantrische massage. De definitie van seks is echter vaag. Wat ons betreft is seks:

 • Geslachtsgemeenschap.
 • Orale bevrediging.
 • Handelingen gericht op klaarkomen als lustbevrediging.
 • Het gebruik van vibrators en andere seksspeeltjes.

Leef er een beetje naar toe

Tja, zoals veel in het leven is de voorpret vaak een groot deel van de ervaring. Is het je eerste massage? Nou, geniet van de positieve spanning. Leef er naartoe, maar kijk uit dat je niet te veel invult of verwachtingen creëert. Masseer je met je eigen partner? Maak van de voorbereiding een feestje!


De basics van tantrische massage – start & tijdens

Geen enkele tantrische massage is hetzelfde. Toch zijn er een aantal zaken waar je aan moet “denken”.

Maak altijd (eerst) contact met elkaar

Begin altijd met een namasté of een andere manier om elkaar “te zien”.

(Harts)Verbinding is essentieel

 • Begin, blijf, eindig dus altijd met afstemming.
 • Blijf altijd met je aandacht bij de massage.
 • Zorg dat je massage demand free is, forceer niets, dwing niets af.
 • Genieten mag. Binnen de afgesproken grenzen is ook “alles” mogelijk. Er zijn geen taboes.

Altijd demand free

Sommige masseurs zijn vooral bezig met wat zij zelf fijn, leuk, gewenst vinden. Nu is een tantra massage geen werken, dus als gever mag je er zelf ook plezier aan beleven, maar de kern is toch dat je er bent voor de ontvanger. Vergeet dus je eigen “behoeften”, blijf weg van je eigen issues en vooral… probeer niets op te dringen. Niets moet, niets hoeft! Forceer niets, probeer niets af te dwingen. Nogmaals, probeer niets (ook je eigen doel / lichaam / seksualiteit) op te dringen! Stem af op wat de ontvanger nodig heeft. Het is zoals het is en het loopt zoals het loopt. Vertrouw op de liefde. Misschien ben je teleurgesteld als iemand in slaap valt. Misschien zit je niet te wachten op een emotionele huilpartij, maar een tantrische massage heeft geen doel. Geen beoogd resultaat. Het is zoals het is. Accepteer dat maar.

Seksuele energie is helemaal ok

De meeste massagevormen lopen met een grote boog om seksualiteit heen. We kennen weinig andere massagevormen waarbij de erogene zones integraal onderdeel zijn van de massage. Tantrische massage laat alles meedoen. Alles wordt zonder taboe en respectvol aangeraakt. Nogmaals, alleen binnen de afgesproken grenzen, maar wel zonder ontkenning of onderdrukking. Seksuele energie mag er ook zijn. Seksuele opwinding is iets van het lichaam en hoeft niet onderdrukt te worden. De seksuele energie mag er altijd, 100% zijn. De uiterlijke (ontladings)vorm die (loskomende) energie krijgt / mag krijgen is afhankelijk van wat afgesproken en gepast is.


De basics van tantrische massage – tijdens

Het handelen is altijd beperkt

Het handelen is altijd beperkt tot wat gepast en vooraf afgesproken is. Wij adviseren ook de regels tíjdens de massage NIET te veranderen. Seks (oraal / geslachtsgemeenschap ) is wat ons betreft sowieso niet aan de orde tijdens een tantrische massage. Maak goede afspraken vooraf over wat wel en niet kan/mag, bijvoorbeeld bij body to body massage en/of contact met borsten/geslacht (van de gever).

Body to body massage

Naakt of niet, in tantra massage is het masseren niet beperkt tot de handen alleen. In principe kan/mag met het hele lichaam gemasseerd worden. Wil je dit niet, maak dan vooraf afspraken over wat wel.

Opwinding: stijf worden / nat worden mag

De uiterlijke (ontladings)vorm die (loskomende) energie krijgt / mag krijgen is afhankelijk van wat afgesproken en gepast is. Feit is echter dat een gezond lichaam gewoon reageert op seksuele energie. Ook de gever kan seksueel opgewonden raken. Géén seks (ook niet oraal) is volgens ons een belangrijk veiligheidsitem om de ontvanger de mogelijkheid te geven zich te ontspannen en over te geven. Hoe de body to body massage er in opwinding uit mag zien… daar kun je (aanvullende) afspraken over maken. Zie afspraken maken, demand free en bevriezingsmomenten.

Activeer (seksuele) energie en verspreid het door het hele lichaam

Het activeren en weer vrij laten stromen van levensenergie (prana) is een hoofdonderdeel van tantra massage. Tantra massage is een energetische massage waarbij ook de seksuele energie aandacht krijgt. In tantra massage spelen we met de activatie van basis / seksuele / emotionele / passionele / liefdes / creatie / intuïtieve energie. Begin met het openen / activeren van het hart. Daarna activeer je op diverse manieren de seksuele energie (zie de tantra massage technieken). Losgekomen energie verspreidt je dan door heel het lichaam. Eerst naar het hart, daarna naar/door het hele lichaam.

Gebruik de SvO-tools

Seksuele opwinding kan snel hoog oplopen. Na het Point of No Return is het onmogelijk om het lokale seksorgasme te stoppen. Om te voorkomen dat je toch lokaal klaarkomt (wat op zich best oké is), hanteren we tijdens de massage de SvO-tools. SvO staat voor: Staat van Opwinding. De SvO-tools gaan over (meer of minder) bewegen, (sneller of langzamer) ademen, waar de aandacht op is gericht (seks/hart), het aantrekken van je PC-spier(en) en de richting (omhoog / omlaag) waarin de energie stroomt. In de cursussen Wat is tantrische seks en Hoe word ik multi-orgastisch worden de SvO-tools uitgebreid besproken (met oefeningen).


De basics van tantrische massage – tijdens

Er worden mogelijk pijnplekken aangeraakt

Geen enkele tantra massage is hetzelfde. Soms is het heel fijn, soms is er veel opwinding en extatisch genot. Soms ook is het niet zo fijn. Als energie wordt geactiveerd, als blokkades worden opgeruimd, als energie gaat stromen, kunnen pijnplekken, oude (seksuele) trauma worden getriggerd. Dit is helemaal prima en potentieel helend. Wel is het belangrijk dat de oude pijn nu heel bewust en met liefde wordt ervaren. Koester de ontvanger. En nodig de ontvanger uit zichzelf te koesteren en de pijn in liefde te omvatten. Liefde heelt en op die manier kan e.e.a. beetje voor beetje worden geaccepteerd en losgelaten. Zie de 10 belangrijke tantra massage tips. Zie ook hierna m.b.t. bevries- en integratiemomenten.

Wees alert op hernieuwde bevriesmomenten

Waar het vaak “mis” gaat in tantramassage is als er tijdens de massage hernieuwde bevriesmomenten ontstaan. Trauma’s worden getriggerd en herbeleefd zonder de noodzakelijke zelfliefde en het bewustzijn om er NU wel adequaat mee te dealen. Wat veel gebeurt is dat de ontvanger (weer) bevriest (niet meer zo reageert) en de gever niet voldoende afgestemd is (aanwezig) om dit op te merken.

Voorkom dat grenzen wéér overschreden worden

De activatie gaat dan meestal te ver / te lang door, waardoor dreigt dat (dezelfde) grenzen wéér overschreden worden. Zowel gever als ontvanger dienen zich hiervan zeer nadrukkelijk bewust te zijn. Het benadrukt nog eens de noodzaak van communicatie/afspraken/grenzen vóóraf, maar ook van voldoende feedback- en integratiemomenten tíjdens de massage.

Bouw integratiemomenten in

Ons lichaam en geest moet wennen aan (de effecten van) tantra massage. We zijn niet gewend om ons zo open en kwetsbaar op te stellen. Het is goed om niet alles tegelijk te willen en dus goed om ook tijdens de massage integratiemomenten (rustmomenten) in te bouwen. Ons lichaam moet wennen aan de veel hogere energetische lading. Ook als er veel emotie/pijn loskomt moet je rustig aan doen. Het kan zo maar te veel worden. Doe het dus rustig aan, bouw het (in meerdere sessies) op en forceer niets. Niets doen is heerlijk en geeft de ontvanger de tijd weer in balans en tot rust te komen.

Genieten mag

Alle zintuigen mogen mee doen. Meestal helpt het echter als de massage-ontvanger juist niet kijkt. Kijken en denken zijn sterk verbonden, kijken activeert het denkproces / de gedachtestroom. Als de ontvanger dus zijn/haar ogen dicht houdt kan hij/zij zich overgeven aan het voelen / horen / ruiken / proeven en alle lichaamssensaties. Ook de gever mag genieten. Er is weliswaar een actieve en een passieve kant van de massage, maar een tantra massage is nooit “hard werken”.

Tantramassage ontvangen is overgave

Het loslaten van de controle en overgave is belangrijk bij de ontvanger. Al te veel doen is dus niet gewenst, maar “als voor dood liggen” of je als massage-object gedragen is ook weer niet de bedoeling. Geniet! Durf ook te genieten van alles wat er maar in je lichaam te ont-dekken valt. Geef je over aan de (handen van de) gever. Laat jullie harten zich maar verbinden. Blijf toch ook bewust en aanwezig… Zo opgaan in de massage dat je er niet meer bent, is niet de bedoeling, net zo min als in slaap vallen. Dat mag natuurlijk, maar alleen als het lichaam daar veel behoefte aan heeft. Besef echter: niemand is willoos, bewust-te-loos of spaced-out tijdens een tantra massage. Het is ook de taak van de gever hierop te letten.


De basics van Tantrische massage – nagenieten

Tantramassage tips voor achteraf

 • Neem voldoende tijd om de massage te verwerken / laten bezinken.
 • Neem tijd om jullie ervaringen uit te wisselen.
 • Geniet lekker na.
 • Besef dat een tantrische massage dagenlang door kan werken. Wees alert.

Lekker nagenieten

Genoeg is genoeg. Voor een tantramassage staat geen specifieke tijd, maar je voelt als gever wel wanneer het genoeg is. Stop dan alle bewegingen. Maak nog even contact met het hart (waarschijnlijk aan de voorkant) en houd je hand stil.

Laat de ontvanger dan een tijdje helemaal op zichzelf liggen. Zorg dat hij/zij er lekker warm bij ligt. Het is fijn om de ontvanger af te dekken met een doek. Een heerlijk cocoon gevoel.

Napraten

Het kan zo maar zijn dat de ontvanger geen zin heeft om te praten. Forceer niks, drink samen een kopje thee of water en neem de tijd. Vroeg of laat is het tijd. Laat de ontvanger lekker zijn/haar verhaal doen. Vraag wat fijn was, wat minder fijn was. Belangrijk is om de afgesproken afspraken nog even te checken. Was het oké? Moet er nog iets gezegd worden?

Lekker opfrissen

Na een massage is het fijn om nog even te kunnen douchen en opfrissen. Neem ook daar rustig de tijd voor. Vraag er ook de tijd voor. Laat je niet haasten. Uiteraard wel binnen afgesproken kaders.

Nagenieten

Het beste is als je na een tantrische massage niet gelijk aan het werkt hoeft. Zo heb je tijd om lekker na te genieten. Doe het rustig aan. Zoek een rustige plek op. Ben je met je eigen partner… Tja misschien heb je nog lange tijd om heerlijk samen te zijn.

De dagen erna

Een tantramassage kan lang doorwerken. Wees alert op eventuele nawerkingen. Je kunt dagen lang super vrolijk, energiek of zelf een beetje orgastisch zijn. Het kan ook zijn dat je een beetje in onbalans, emotioneel of zelfs niet echt happy bent. Vertrouw erop dat alles wat er is zijn functie heeft in jouw proces. Relax, koester jezelf als het niet fijn is. Geniet nog lang na als het wel fijn is.


De basics van tantrische massage

Lees verder

Dit artikel in onderdeel van een serie van 4 over tantramassage:

 1. Wat is tantrische massage: een uitgebreide uitleg over tantrische massage.
 2. De basics van tantrische massage: uitleg van de meer praktische aspecten (dit artikel).
 3. 10 belangrijke tantra massage tips: 10 belangrijke massage inzichten/regels om te kennen.
 4. Tantra massage technieken: uitleg van tantra massage technieken.

Terug naar Tantrische relaties

Terug naar Alles over tantra


Zin in tantra massage?

Doe de tantric night “Massage Delight” (inclusief instructie)

Tantric Nights zijn draaiboekjes voor een heerlijk avondje tantra. Om het jullie makkelijk te maken hebben we een programma met tantra massage uitgewerkt. Jullie worden aan de hand genomen en hebben zo een heerlijk avondje.

Doe de tantric night “Massage Delight” (inclusief instructie)


OTL powered by Satori en Solana

De basics van tantrische massage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *