Maak jij je ook wel eens zorgen? Natuurlijk!

Ieder mens maakt zich wel eens zorgen, dat is heel natuurlijk. Zorgen zijn feitelijk niets anders dan negatieve visualisaties. Niks meer, en niks minder. Je zorgen maken geeft een gezonde spanning, dat maakt dat je een beetje nadenkt over verleden / toekomst en/of wat je kunt doen om je leven aangenaam te maken / houden. En daar is helemaal niks mis mee! Als jij je echter te veel zorgen gaat maken, ontstaat een probleem. De spanning (stress) loopt dan (zo hoog) op dat het niet fijn meer is. De flow van je levensenergie wordt beperkt en dat maakt je niet gelukkiger. Wat kun je doen? In dit artikel vind je een aantal suggesties. En maak je geen zorgen, er zitten er vast een aantal tussen die voor jou werken.

Relax

Als je moe en gespannen bent kun je weinig hebben. Je draagkracht voor de situaties in het leven is dan gering. Het is natuurlijk een open deur, maar je verhoogt je stressdrempel door je rust te nemen en te zorgen voor voldoende ontspanningsmomenten in je leven. Zorg voor goede leef- en werkomstandigheden (slapen, beweging, gezond eten en drinken, vrije tijd). Er is altijd wel een mogelijkheid! Dat is natuurlijk afhankelijk van de prioriteit die jij daar aan geeft. Keuzes maken dus! Zorg voor jezelf! Wees eens lief voor jezelf: verhoog je draagkracht.

Neem tijd voor jezelf

Doe iets leuks… Doe eens niets…. Adem… mediteer… Leer vertrouwen (op het universum) dat alles al goed is c.q. op een bepaalde manier altijd wel goed komt. Laat de controle eens los en kijk hoeveel energie dan opeens vrij komt. Geniet ervan. Ontspan, kom tot rust en bouw dan je kracht weer op. Doe de dingen die je energie geven, energieker maken, blijer maken. Even er tussenuit misschien?

Belastingverlaging…

Belastingverlaging is altijd goed toch? Maar we zijn altijd zo druk, druk, druk. Het To-Do-Lijstje is heel lang en alles moet perfect. Maar waarom? Doe minder en leg de lat toch niet zo hoog (stop je perfectionisme) en verlaag zo je draaglast. Waarom zou jij altijd alles volmaakt moeten doen? Leef (werk) slim! Voldoende is goed genoeg. Fouten maken is menselijk, sta jezelf toe fouten te maken! Maak je leven ook simpeler. Hoe meer (spullen) je hebt, hoe meer je doet, hoe meer druk er op je komt om alles te onderhouden, te doen en af te ronden. Wees je er bewust van hoeveel hooi je (structureel) op je vork neemt. Verminder je draaglast; leer in liefde JA zeggen voor jezelf en daarmee ook eens NEE te zeggen.

Kijk naar wat je er van maakt

Wat er is, of wat er gebeurt is niet goed of slecht, het is wat jij er van maakt! Of iets (bv je huis is afgebrand) een kans is of een bedreiging, dat bepaal jij zelf. Herken en accepteer daarom je (vaak negatieve) gedachtepatronen. Angst is een slechte raadgever die gevoed wordt door je kritische mind. Een mind ook die fixeert op allerlei details. Pffff, zoveel dingen die dan in je hoofd gaan rondspoken. Voor je het weet zit je in een doemscenario. Herken dat en neem er dan afstand van. Wees je bewust van wat jouw stressdrempel / stressgevoeligheid is. Die is voor iedereen en op verschillende tijden weer anders. Is er al veel stress opgebouwd? Kijk dan of je veilig kunt ontladen als dat nodig is (sporten; release).

Relativeer

Kijk wat je er van maakt. Soms maken we van iets kleins iets heel groots. Relativeer en plaats de dingen in hun perspectief. Zie het grotere geheel. Doe geen onnodige dingen; maak je niet onnodig zorgen. Denk maar aan “Re-arranging the deckchairs on the Titanic”. Bekijk de zaak ook eens vanuit een andere invalshoek. Als je ontslagen wordt krijg je bijvoorbeeld opeens heel veel mogelijkheden om iets anders te doen. Zie het grotere geheel, maar maak je wereld ook weer niet te groot. Je kunt niet verantwoordelijk zijn voor heel de mensheid. Je kunt niet alle ellende in de wereld in je eentje oplossen. Leven doen we met zijn allen. Samen zijn we sterk. Dus pak je verantwoordelijkheid voor je eigen leven en laat de verantwoordelijkheid van anderen bij hen. En van daaruit doen we dan de dingen samen. Leer steun zoeken, maak verbinding, doe niet alles alleen….

Leef meer bij de dag

In het westen zijn we heel goed geworden om in het verleden (met name ouderen doen dat) en in de toekomst (m.n. jeugd) te leven. Maar dat is illusie, je leeft alleen in het heden! Kijk eens naar de grote zorgeloze ruimte van het NU. Waarom zou jij je nu (de komende seconde, minuut, uur) zorgen maken? In het moment, in het NU vallen alle zorgen weg. Leef daarom zoveel mogelijk in het moment en handel vanuit die flow. Wees flexibel en geef een passende respons op de situatie in plaats van dat je reageert uit oude vastgeroeste gedragspatronen. Laat je extreme hechting los en ga meer vanuit de flow: bv ik eet wat er beschikbaar is i.p.v. ik eet alleen maar aardappelen…. En hou je niet bezig met problemen die je op dit moment toch niet kunt oplossen. Wat heeft dat voor zin? Je creëert alleen maar extra spanning. Gebruik in periodes van zorgen ook meer en bewust je zintuigen. De vijf zintuigen zijn de bruggen naar het Nu. Ruik, proef, hoor, zie, voel alsof je alles voor de eerste keer mee maakt. Beweeg je weer als een onschuldig kind door het leven.

Accepteer onzekerheid

Het leven is onzeker. Morgen kan alles anders zijn, daar is gewoon niets aan te doen. Leer daarom een beetje leven met onzekerheid. En als je merkt dat je stresserig wordt, blijf dan (letterlijk) in beweging. Als je in beweging blijft, heeft dat een gunstig effect op je levensenergie. Die blijft dan namelijk ook meer in beweging. Vanuit de beweging komen er passende antwoorden. Alles wat stroomt, vernieuwt zich, past zich aan op de nieuwe situatie. Dát is je zekerheid!

Leef van binnenuit

Tja, de meeste mensen leven het leven dat anderen voor hen hebben uitgestippeld. Om erbij te horen gaan we ons gedragen conform de regels, waarden en normen van anderen. De motieven die ons drijven zijn extern; gebaseerd op geld, macht of aanzien. Maar word je daar gelukkiger van? De maatschappij zit niet te wachten op relaxte, gelukkige mensen. Dus is het handig dat je tot het inzicht komt dat je innerlijke motieven die belangrijkste dragers zijn van jouw levensgeluk. Leven van binnenuit, in plaats van buitenaf. Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart. Voelen wat voor jou belangrijk is. Wat wil je doen met je leven? Wat maakt jou blij en gelukkig? Wat zijn jouw passies, hartsverlangens? Is het niet eens tijd om daar aandacht aan te besteden….

Leer op jezelf te vertrouwen

Achter alle zorgen ligt de angst dat het “mis” gaat. Kijk naar je faalangst en leer je angst los te laten. Herken de zorgen van de projecties uit het verleden (angst voor herhaling, bekende pijn), of de zorgen omtrent de onzekere toekomst (angst voor het onbekende). We hebben zoveel verplichtingen, je wordt in een positie gemanoeuvreerd waarin je wel moet falen. Tja, je zal eens niet voldoen aan al die sociale verplichtingen. Wil je minder zorgen? Stop dan met pleasen; vraag geen goedkeuring van buitenaf. Leef vanuit innerlijke motivatie; ga voor jouw geluk. En leer ook alleen te zijn. Leer jezelf te waarderen. Verhoog je eigenwaarde. Hou van jezelf: je bent goed genoeg, precies zoals je bent. Kun jij dat zeggen? Of ben je nog steeds op zoek naar eigenwaarde die anderen je aanreiken. Opzoek naar liefde en waardering van buiten. Stop ermee!! Het werkt niet, vroeg of laat valt dat hele bouwwerk in elkaar. Haha en dan heb je past echte zorgen… Leve de depressie die volgt.

Focus op wat er wel is

De meeste mensen met zorgen vergeten helemaal wat er al WEL is in hun leven. Ben jij dankbaar voor het dak boven je hoofd, het feit dat je goed te eten hebt? De materiële omstandigheden in Nederland zijn bijna ongeëvenaard in de wereld. Besef je ook dat er mensen om je heen zijn die van je houden? Ook al realiseer jij je dat niet altijd, toch is het zo. Weet dus wat er allemaal wel is: tel je zegeningen. Kijk wat er allemaal wel goed gaat. We zijn oh zo kritisch en vergeten gewoon te kijken naar wat wel oké is. En dat is zoveel! Eer de kleine dingen… Je hebt heerlijk geslapen. Je hebt net een lekker kopje koffie gedronken. De weldaad van een douche…
Ieder mens heeft zijn specifieke gaven en passies. Als je met iets bezig bent dat helemaal jouw ding is, dan krijg je daar energie van. Zoek dus de kleine / grotere dingen die bij jou passen. Wat maakt jou blij en energiek. Als je geen energie krijgt uit je leven (situatie/relatie/werk) kijk dan eens of je leven nog wel bij je past. Benut je gaven/passies! Geniet van je omgeving. Word gelukkig van je relatie(s). Als het echt niet werkt…. durf dan te veranderen. Het is jouw leven, jouw geluk!

Wees vóór, denk positief

Check je gedachten. Je bent wat je denkt dat je bent. Vele gedachten worden ook werkelijkheid. Pas dus op met wat je wenst en realiseer jezelf dat als jij veel bezig bent met wat je NIET wilt, de kans dat je dat juist WEL krijgt alleen maar groter wordt. Dus neem je gedachten waar. Zie je overal beren op de weg, dan zul je ze ook tegenkomen. Heb je iets tegen geld…. dan zal je nooit in welde leven. Heb je de overtuiging dat jij het moet verdienen…. dan moet je heel hard werken. Vind jij jezelf een stresskip? Ja, dan kan je uiteindelijk ook niet veel hebben. Voel jij je slachtoffer, dan word je ook slachtoffer. Trek jij altijd aan het kortste einde…. dan… je raad het al. Kijk dus naar je stresspatronen, kijk naar je negatieve innerlijke dialoog. Wees vóór, wees niet tegen. Overtuigingen zijn – als je ze bewust wordt- te veranderen. Als er iets negatiefs in je op komt, wat is dan het positieve tegenbeeld? Train je mind om volautomatisch positief te denken en te reageren. Say-YES, denk positief.

Van bedelaar naar keizer

Je hoeft geen bedelaar meer te zijn als jij tot in je botten voelt dat je de naasten om je heen, de wereld, iets te bieden hebt. Niet nodig hebben en dan pakken, graaien, grijpen, maar geven, delen, overstromen. Het hoeft niet iets geweldig groots te zijn, maar jij kan met wat jij hebt jouw bijdrage leveren aan de wereld. Die overtuiging, die houding maakt je van bedelaar tot keizer. Geluk hoef je niet te verdienen, je bent gewoon gelukkig. Stroom maar, straal maar. Je bent het waard! Je hebt iets te betekenen! Je mag je plek innemen en je hebt iets te zeggen hier op aarde. Geluk hoef je niet te verdienen, je bent gewoon gelukkig. Tegenslagen zijn er ook gewoon om je te laten groeien. Uit tegenslagen komen de mooiste groeidiamantjes. Laat je nooit meer klein maken! Laat je nooit meer zorgen aanpraten.

Ga voor wat je nodig hebt

Als je mensen vraagt wat ze nodig hebben, dan volgt vaak een onduidelijk antwoord. We weten vaak niet wat we graag willen. We maken ons over van alles zorgen, maar we weten vaak niet zo goed hoe het in ons eigen leven dan wel zou moeten zijn. Creëer je eigen wereld, creëer de wereld die bij jou past. En focus daarbij op happy zijn; op dat wat jou happy maakt. Focus op hoe jij je wilt voelen.

Kies ervoor om happy te zijn. Eigenlijk is het zo simpel. Leef je dromen en gebruik de energie in/achter de spanning voor je doel/verlangen (positieve stress) om te leven…. Vraag wat je nodig hebt. De meeste mensen zijn niet helderziend, maar wel bereid om je te helpen.

Go with the flow

Het meest lastig lijken die situaties die je niet kunt beïnvloeden. Dus accepteer dat je een situatie soms niet kunt sturen. Laat de controledrang los. Go with the flow. En wees creatief. Misschien lukt het via de zijdeur wel. Waarom altijd vechten of de frontale aanval. Blijf bij jouw waarheid en probeer het eens met happy meebewegen en dan ombuigen of omvormen. Kijk of je op een passende wijze kunt bijsturen. Probeer het eens met liefde en compassie. Probeer eens eerst te geven, voordat je überhaupt aan ontvangen denkt. En zoals gezegd, meer dan je best kun je niet doen. Er zijn situaties die niet goed voor je zijn. In zo’n geval is het verstandig om van plek / relatie / baan te veranderen.


Samengevat

Als jij je te veel zorgen maakt, kijk dan of je:
– kunt relaxen
– meer tijd kunt nemen voor jezelf
– de “belasting” kunt verlagen
– kan zien wat jij van situaties maakt
– in staat bent te relativeren
– meer in het hier en nu kunt leven
– onzekerheid een plek in je leven kan geven
– innerlijke motieven (je geluk) meer gewicht / prioriteit kan geven
– voldoende vertrouwen hebt in jezelf
– kunt focussen op wat er wel is
– positieve gedachten / gevoel kan genereren
– een keizer kunt worden
– weet wat je nodig hebt
– flexibel met de stroom mee kunt gaat

Leven zonder zorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *