Een inquiry is…

Onderzoeken

Inquiry betekent “onderzoek”. Als we het in tantra over een inquiry hebben, bedoelen we daar meer specifiek “zelfonderzoek” mee. De inquiry is een bewustzijnsoefening: het is een uitdaging om duidelijkheid te krijgen. Duidelijkheid over een bepaald onderwerp, over dat wat er in jou leeft, over dat wat impact heeft op je gevoelens en op je gedrag. Maar waar jij je misschien niet (ten volle) bewust van bent. In een inquiry neem je de tijd om door middel van zelfonderzoek je bewustzijn te vergroten, de tijd voor wat introspectie. De inquiry is dan ook een regelmatig onderdeel van de cursussen van Online Tantra Leren.

Kijk/luister eerst maar even naar wat Solana er over vertelt :

 

Ont-dekken van je overtuigingen, wensen en verlangens

In je leven ontmoet je veel dingen, en je hoort veel dingen van belangrijke mensen in je leven, je hebt veel ervaringen, die je vormen. En veel van deze ervaringen worden in je lichaam en geest vastgezet als overtuigingen: ik zou dit niet moeten doen; dat is niet toegestaan; ik ben niet goed genoeg; als ik alleen ben, ben ik, zal ik, niet geliefd zijn/worden; deze verlangens zijn ongepast. enzovoort… Je bent je vaak niet bewust van de meeste van deze voorwaarden. Ze zijn op de een of andere manier een deel geworden van jou, je bent ze gaan geloven, en ze zijn waarheden geworden. Maar hun invloed is groot. Zij bepalen je (re)acties, je oordeel, de manier waarop je over jezelf en anderen denkt, en meer. En omdat je ze niet bewust bent, weet je niet waar dat vandaan komt en waarom je doet zoals je doet. Je weet niet of het echt uit jezelf komt, wat is er echt van jou, en wat van je vader of moeder, je leraar, of de priester komt. Lees eventueel ook het e-Book ”De kracht van je overtuigingen “.

Leren kennen van je hartsverlangens

Behalve overtuigingen spelen ook (onbewuste) wensen en verlangens een rol. Als jij je niet bewust  bent van je wensen of verlangens (of maar ten dele) wil dat nog niet zeggen, dat die geen invloed op je hebben. Sommige verlangens zijn niet bewust, sommige verlangens worden onderdrukt (en dan heb ik het niet in de laatste plaats over seksuele verlangens). Soms omdat je denkt “dat hoort niet”, soms omdat je bang bent wat anderen er (mogelijk) van denken, soms omdat je denkt “kan toch niet, dat gaat toch nooit gebeuren” en sommigen omdat je jouzelf het -vaak ook onbewust- niet waard vindt zoiets voor jezelf te verlangen en/of van een ander voor jezelf te vragen. Seksuele verlangens, praktische, soms niet eens grote “dagelijkse” verlangens, soms echte hartsverlangens!

 

 

Voelen, weten wat voor jou écht belangrijk is

Vanwege hun grote invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag en daarmee op je hele leven, is het erg belangrijk om je bewust te worden van jouw overtuigingen en van je wensen en verlangens. Om te voelen, te weten, wat voor jou écht belangrijk is. Zodat je de keus hebt, zodat je zelf kunt beslissen: je hebt dan de keus om die overtuigingen te behouden die werkelijk waardevol voor je zijn. En de keus om die overtuigingen te laten gaan die niet werkelijk van jou zijn, die belemmerend werken, die je vrijheid inperken, die je geluk beperken. De keus om je verlangens te volgen, of die dromen te laten blijven. In de kern gaat het om de keus om te weten wie jij echt bent en daar ook naar te leven!

Elke vraag of thema kan

Een inquiry is dus een instrument voor (meer) bewustzijn. Je onderzoekt wat rond een bepaald thema, of een speciale vraag in je opkomt. Bewustzijn en denken zijn niet hetzelfde, er is een subtiel maar duidelijk verschil. Met je hoofd (mind) ga je direct naar de wervelwind van al je gedachten, associaties, zorgen en denkpatronen. Bewustzijn is: je kijkt naar, je bent getuige van wat er binnen je gebeurt, naar wat er belangrijk voor je is. Je neemt je gedachten waar en je wordt je er bewust van.


Een inquiry is…

Luisteren naar je hart

In een inquiry zijn er verschillende niveaus om te “luisteren”. Eerst luister je naar je lichaam: wat heeft je lichaam jou te vertellen, hoe voelt het, wat gebeurt er in je lichaam? Voel je ergens spanning, of pijn. Zijn er warme of koude plekken, harde of zachte? Waar? Wat vertelt dat je, hoe zit je in je vel?

Ten tweede: je gedachten. Welke gedachten heb je, wat zeg je in je gedachten? Word je bewust van je gedachten en kijk er eens naar. Zozo… dus dat houdt me bezig. Dit is wat ik blijkbaar denk, dit zijn blijkbaar de overtuigingen die ik heb.

En ten derde, nog veel belangrijker, luister naar wat je hart vertelt. Wat vertelt je hart je over wat echt belangrijk voor je geluk is? En wat zijn je hartverlangens, wat heb je nodig, wat zijn je wensen? Wat maakt jou (on)gelukkig?

En zo is een inquiry ook een emotieve ervaring, een hartservaring. Je hart is het belangrijkst om naar te luisteren! Als je dat doet, als je naar je hart luistert, als je voelt wat er op komt, dan worden misschien ook emoties vrijgelaten. Emoties waarvan je misschien niet wist dat ze er waren. Laat ze maar eens vrij komen. Maar zonder helemaal in die emoties te verdwijnen. Neem die emoties gewoon alleen maar waar. Je observeert ze, en je hecht je er niet aan, je verdwijnt nooit helemaal in die emoties. Maar je wordt je er wel bewust van!

 Je uitspreken

Een inquiry heeft ook het aspect van “je uitspreken”. Veel dingen zeggen we niet hardop, omdat “het niet passend is” of “het zal toch nooit gebeuren”. Maar het is ook belangrijk dat je kunt vertéllen wat er in je leeft. Je kan het voelen, je denkt er misschien aan, maar het is ook belangrijk om het in woorden uit te drukken. Om dingen úit hun schuilplaats te krijgen, en ín de wereld. Om je bewustzijn te vergroten. Hoe vaker je het doet, hoe minder het een ‘verhaal van je hoofd, je mind’ blijft. Meer en meer leer jij je gevoelens en wat je ervaart uit te drukken; het is jouw hart dat spreekt.

Vanuit je hart

Misschien komen de antwoorden eerst uit je hoofd. Probeer maar verder te gaan. Wat vertelt je lichaam. Welke fysieke reacties zijn er? Heb je ergens pijn? Ga dan dieper …. Luister naar je hart en laat het spreken. Spreek je hartsverlangens uit, je gevoelens, je wensen, je hartenpijn. Wat je gelukkig maakt, wat je verdrietig maakt. Dit alles natuurlijk verwant aan het betreffende onderwerp.

Misschien ben je na 2 minuten klaar, heb je alles gezegd. Denk je… Wees dan maar even stil, ga naar binnen. Stel dan de onderzoeksvraag opnieuw. Ga dieper, ga steeds een laagje dieper.

En misschien, als je je hart voelt, komen er nog andere emoties op. Vind je het spannend, word je emotioneel? Boos, bang, verdrietig? Enthousiast, blij? Alles is goed. Ga dieper … zoek meer antwoorden. Laat het ook zien. Laat zien en horen wat je op je hart hebt. Luister naar je hart en laat het spreken! Laat het er maar zijn, kijk er maar naar. Groei in bewustzijn, weet, voel, spreek hardop wat je op je hart hebt, wat je hart vertelt, dat is de kern van het onderzoek.

Roxette zingt een prachtig lied waarin ze je uitnodigt om naar je hart te luisteren:

https://www.youtube.com/watch?v=3tgmXgTp6f8

Stil zijn en integreren

Neem aan het einde van een inquiry ook altijd even een moment om weer stil te zijn. Het is belangrijk om naar binnen te gaan. Om te overwegen wat er gezegd is. Of om te voelen hoe het voor je was, om dit te doen. Om te voelen wat er gebeurd is, wat het met/voor jou heeft gedaan. Spreken kan je een beetje weg van het gevoel houden, dus ga terug naar je gevoelens. Neem de tijd, laat het inzinken, neem je ruimte om je groeiende bewustzijn in je wezen op te nemen. Groeiend bewustzijn…


Alleen of samen?

Je kunt een inquiry op twee manieren doen. In je eentje, op jezelf. Of samen met een ander. Beide manieren zijn prima.

In je eentje bepaal jij alles: het onderwerp, de tijd die je er aan besteed. Of je wat uit het zelfonderzoek naar voren komt opschrijft, of opneemt… Niemand die je hoort, het is heel veilig en vrij.

Een inquiry is in de eerste plaats dus “zelfonderzoek”.  Het kan over elk onderwerp gaan dat voor jou van belang is. Als je samen een  inquiry doet, helpt je partner je. Door jou, herhaaldelijk, de onderzoeksvraag te stellen. En ook door liefdevolle en steunende aanwezigheid. Door je als je denkt dat je wel alles gezegd hebt, tóch nog even te inspireren om verder te kijken/spreken. De ander kan je ook (korte) verduidelijkingsvragen stellen.

Deze vorm is soms wat spannender, maar kan ook een enorm gevoel van intimiteit, acceptatie en opluchting geven. Dat kan een (soms heerlijk) gevoel geven van gehoord te worden, geaccepteerd te worden in alles er zo naar boven komt. Het is nooit bedoelt om de ander iets te vertellen of duidelijk te maken, ergens van te beschuldigen, of te verwijten. Misschien is het dan een opluchting dat het er nu eindelijk eens uit is. Het is jóuw bewustwordingsproces, en de ander hoeft er helemaal niks mee.

Daarmee kan een inquiry soms een -min of meer-  zelfde effect hebben als een “sharing“. Het grote verschil met een sharing is, dat een sharing bij uitstek geschikt is voor heel gevoelige onderwerpen. Na een sharing kom je ook niet terug op wat jij of de ander gezegd hebt. Bij een inquiry is dat eventueel (als beiden dat willen) wel een mogelijkheid zijn en kan het aanleiding zijn voor een nader gesprek.


Instructies voor een solo-inquiry

Fase 1. Neem de vraag mee naar “binnen”

Neem wat tijd om naar je hart te gaan, neem het thema, de onderzoeksvraag en breng het naar je hart. Sluit je ogen, leg je hand op je hart en neem de tijd voor inkeer in jezelf.

Fase 2. Spreek je uit

Spreek (hardop) de onderzoeksvraag uit. Bijv. Wat betekent liefde voor mij? Geef antwoorden, praat hardop. Je kan je antwoorden ook opnemen of opschrijven. Misschien kan je tegen jezelf spreken terwijl je in de spiegel kijkt. Geef antwoorden in korte, duidelijke zinnen. Maak er geen hele verhalen van, en vind/spreek zoveel verschillende antwoorden uit als je kan. Zelfs als je het niet (bewust) weet, er zijn zoveel meer antwoorden, gedachten, gevoelens, die op kunnen komen als je er de tijd voor neemt.

Fase 3. Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart

Misschien ben je na een tijdje stil. Herhaal dan de vraag. Herhaal die een paar keer. Dit helpt je om steeds een beetje dieper te gaan. Misschien komen de antwoorden eerst uit je hoofd. Maar probeer door te gaan. Wat vertelt je lichaam. Heb je fysieke reacties? Pijn? Ga dan dieper… Luister naar je hart en laat het spreken. Spreek je hartsverlangens uit, je wensen, je gevoelens, je hartenpijn. Wat je gelukkig, en wat je verdrietig maakt. Dit alles verwant aan het onderwerp natuurlijk. En misschien, als je in je hart voelt, komen er emoties op. Kijk dan dieper… Zoek meer antwoorden. Niet vanuit je hoofd, maar uit je hart.

Fase 4. Overweeg het

Neem een paar minuten om dit te overwegen en te voelen wat dit alles voor/met jou doet. Het is belangrijk om weer binnen te gaan. Spreken kan je een beetje weghouden van gevoel, dus ga terug naar wat je gevoelens zijn.


Instructies voor een duo-inquiry

Het is fijn, om een inquiry die je samen doet, te beginnen in een speciale sfeer. Kies een fijne plek uit, steek een par kaarsjes aan. Zorg at je ruim de tijd hebt en niet gestoord wordt. Begroet elkaar met een Namasté voo je begint.

Fase 1. Neem de vraag mee naar “binnen”

Neem wat tijd om naar je hart te gaan, neem het thema, de onderzoeksvraag en breng het naar je hart. Sluit je ogen, leg je hand op je hart en neem de tijd voor inkeer in jezelf.

Fase 2. Spreek je uit

(Partner 1:) Stel je partner de onderzoeksvraag. Bijv “Wat betekent liefde voor jou?” Geef je partner de tijd om zich uit te spreken, te antwoorden. Je reageert niet, niet door te spreken, niet non-verbaal, niet goedkeurend, niet afkeurend, het enige wat je doet is luisteren. Geef je partner de mogelijkheid om te voelen, te onderzoeken, en zich te uiten.

(Partner 2:) Geef antwoorden. In korte, duidelijke zinnen, maar geen hele verhalen. Vind/spreek zoveel mogelijk verschillende antwoorden uit als je kan. Zelfs als je het niet (bewust) weet, er zijn zoveel meer antwoorden, gedachten, gevoelens, die op kunnen komen als je er de tijd voor neemt.

Fase 3. Uit je hoofd, in je lijf, naar je hart

(Partner 1:) Misschien wordt je partner na een tijdje stil. Herhaal dan de vraag. Herhaal die een paar keer. Dit helpt je partner om beetje bij beetje dieper te gaan.

(Partner 2:) Waarschijnlijk zullen de antwoorden eerst uit je hoofd komen. Maar probeer door te gaan. Wat vertelt je lichaam? Heb je fysieke reacties? Pijn? Ga dan dieper… Luister naar je hart en laat het spreken. Spreek je hartsverlangens uit, je gevoelens, wensen, je hartenpijn. Wat je gelukkig, en wat je verdrietig maakt. Dit alles verwant aan het onderwerp natuurlijk. En als je je hart voelt, en er komen emoties, kijk dan dieper… Zoek meer antwoorden. Niet vanuit je hoofd, maar van je hart. Eventueel kan de partner een (korte) verduidelijkingsvraag stellen, met name als er teveel in algemene termen gesproken wordt, bijv.  “Vertel daar nog eens iets meer over”.

Fase 4. Overweeg het

Inquiry - Namasté

(Beiden) Neem wat tijd om te voelen hoe het was om je uit te spreken, en om te luisteren…

Wissel nu van rol en herhaal fase 1-4.

En aan het eind: bedank elkaar; voor het vertrouwen, de aandacht, de liefde, bijvoorbeeld met een Namasté en/of ene heerlijke hug !

 


Samenvattend

Dus, in de meeste cursussen nodigen wij je uit voor een inquiry, dat past bij het thema van die cursus. Voel dan en vertel:

  • Wat je innerlijke kind je te vertellen heeft.
  • Hoe het voelt, in je lichaam, in jouw hart
  • Wat zijn je hartsverlangens?
  • Wat b.v. liefde, intimiteit, seksualiteit, aanraking voor jou betekenen.
  • En wat er nog meer op komt!

Nog een paar laatste tips:

  • Neem niet te snel genoegen met wat algemene termen. Zoals: ik ben vrij als ik me geen zorgen maak. Vertel dan: ik voel me vrij als ik me geen zorgen maak over… Of: ik voel me vrij(er) als ik… wel doe/ zeg / vertel /deel .
  • Wees, ook in je houding, uitnodigend naar elkaar om open en eerlijk naar binnen te kijken én je uit te spreken. Probeer geen oordeel te hebben over wat je voelt, wenst, vertelt. Niet over de ander en niet over jezelf. Houd je niet terug uit angst, schaamte, voorzichtigheid, bescheidenheid, “realiteitszin” of wat dan ook.
  • Reageer vooral NIET op elkaar. Niet bevestigend, niet ontkennend, geen discussie. Liefs ook geen non-verbale signalen. Behalve eventueel elkaar bemoedigen: oké, het is goed, ga maar door, vertel maar, ik luister…

Meditatietips

Themacursussen

In verschillende themacursussen word je uitgenodigd om een inquiry te doen. Bijvoorbeeld om te onderzoeken wat je hartsverlangens zijn in de themecursus “Leven met een Open Hart

OTL Leven met een open hart flyer

Lees meer

Nog meer oefeningen voor meer intimiteit

Ga naar de Tantra Blog


Zoektermen

Categorie: meditatiebibliotheek, oefening

Wat is een inquiry?
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *