Een valkuil bij seksuele energie

Een valkuil bij seksuele energie: hmmm na een mooie workshop is mijn energieniveau altijd heerlijk hoog. Lekker stromend, zacht, energiek, liefdevol. Zo heerlijk, zo gaaf. Maar het voelt ook een beetje onwerkelijk, een beetje verdacht zelfs… Zelfs na jaren tantra ben ik er dus nog niet aan gewend. Ach het geeft niet….

Maar feit is dus dat als het stroomt in mijn lijf, ik me helemaal toppie voel. Als de blokkades in mijn chakra’s en energieflow oplossen dan ontstaat er joy, levensvreugde! En als de seksuele energie meestroomt dan is het energieniveau heel hoog. Wat een power zit er toch in je LEVENSLUST.

Van seksuele energie voelen naar leeglopen

Dat is toch heerlijk, wat is de valkuil dan? De valkuil zit er in, dat je niet weet waar je met die seksuele energie, die levenslust naar toe moet. Als er geen seks is, wat doe je dan met die energie? Dus vaak voel je de energie, je herkent het meestal als opwinding, en als er dan geen partner is om mee te vrijen, dan zal je misschien die opwinding even lekker uitleven in masturbatie. Ofwel, je kunt er geen kant mee op en gaat het negeren, onderdrukken, wegstoppen. De energie loopt weg. Je voelt je als een leeggelopen ballon, klein, leeg, futloos..

Van seksuele energie voelen naar uitleven

De andere kant is, dat er wel iemand in de buurt is. Je vriend(in), “een” vriend(in). Of een andere deelnemer in de workshop waar je bent. Je voelt de seksuele energie en je gaat die energie omzetten in handelen. Je gaat (proberen) de intimiteit van het samenzijn, waarin die energie is opgeroepen, om te zetten in seksueel handelen. In de uiterste vorm heel onbewust: van het voelen van de energie beland je in een soort “grijpen en graaien”. De energie “móet” ergens naar toe, en beheerst je handelen in hoge mate.

En omdat je dan nogal eens de kous op de kop krijgt, zal je het zelfde doen als in de eerste situatie: je onderdrukt je energie maar snel. Wég ermee! Dat mag ik niet voelen.

 

De vicieuze cirkel van angst voor afwijzing en schaamte

Ik wil jullie ook nog attent maken op een valkuil bij seksuele energie, n.l. een vervelende vicieuze cirkel hier om heen. Trap er niet in! Doorbreek die cirkel.

 • Je onderdrukt je seksuele energie, omdat je bang bent voor afwijzing. Je schaamt je (voor delen) van je seksualiteit. Je hebt een negatief oordeel op het voelen, losmaken, laten stromen van je seksuele energie. Het mag niet / kan niet / hoort niet. Daar komt niets dan ellende van.
 • De “druk” bouwt zich echter op en op een bepaald moment hou je het niet meer. Spanning in je lijf. Spanning die tot ontlading moet komen. Want onderdrukking leidt vroeg of laat tot uitleven. Je denkt dan misschien, ach voor deze ene keer… Je leeft je dus uit, zoekt naar een ontlading. Alleen ZIJN wordt lastig, je gaat van alles DOEN. Ben je met iemand samen (in meditatie) dan bewegen je handen als vanzelf. Je opwinding zoekt een uitweg. Je wilt haar/hem hebben/bezitten. Je opwinding laat je grijpen en graaien.
 • De reactie is meestal negatief. Wat doe je?? Blijf van me af. Niet doen! Viespeuk! Kan jij je niet een beetje beheersen! De ander boos, afwijzend en gaat uit het contact, de energie stroomt niet meer. En dat merkt je heel goed, zelfs als er niets gezegd wordt. Je voelt je afgewezen, veroordeeld.
 • Je bent dus terug bij af, nummer 1, maar nu nog banger om seksueel te zijn. Zie je wel!

Het hoeft niet weg!

Maar zo is het niet. Je mag alles voelen! Je hoeft er alleen niet naar te handelen. Je hoeft het niet weg te stoppen. Laat staan je ervoor te schamen. Laat het er zijn. Voel het. Geniet er van!


The power of sexual energy!!

Dus, lieve mensen, besteed regelmatig aandacht aan het losmaken, aan het loslaten van je seksuele energie. Gewoon door lekker te zitten, te liggen en je adem, je aandacht naar je eerste chakra te brengen. Door lekker te ademen door je bekken, je PC-spier aan te trekken en nog zoveel meer. In een artikel over de meditatie Swing of Fire! vind je hier nog veel meer tips voor, en natuurlijk de meditatie zelf. The ultimate power of sexual energy is amazing, maakt je levendig, levenslustig en happy.

De boven beschreven vicieuze cirkel beschrijving doet zich misschien vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De uitweg uit deze cirkel is “simpel”.

Voor jou (de man?):

 • Omvat liefdevol je oordeel over je seksualiteit, over je seksuele energie.
 • Relax, bouw geen spanning op. Laat de energie er zijn en zich verspreiden in/door je lichaam.
 • Herken het patroon van onderdrukking! Doe het heel bewust eens niet! Speel ermee!
 • Herken het patroon om iets te gaan doen! Doe het heel bewust eens niet! Speel ermee!
 • Neem de reactie waar. In je eigen lijf, bij je partner. Communiceer erover.
 • Veroordeel jezelf niet als je toch “gaat doen”. Wees bewust, volgende keer beter.
 • Voel je nooit afgewezen door je seksuele energie; misschien wel in je handelen.

Voor de ander (de vrouw?):

 • Maak een onderscheid tussen de seksuele energie en seksuele handelingen.
 • Laat de (seksuele) energie (van de ander) er zijn, veroordeel die niet; gebruik haar in je leven.
 • Energie = energie; seksuele energie = levensenergie. Laat alle energie natuurlijk stromen.
 • Voel de intentie achter het handelen. Is het liefdevol geven? Of is het behoeftig nemen? Blijf altijd bij jezelf en stel altijd duidelijk je grenzen in het handelen.
 • Voordeel de energie van de ander niet. Neem waar, ontvang, communiceer erover.
 • En als je het toch “deed”. Veroordeel jezelf niet. Wees bewust, volgende keer beter.

In het liefdesspel

Een valkuil bij seksuele energie speelt eigenlijk net zo goed in het liefdesspel. Eigenlijk veel te snel stap je over van het heerlijk genieten van de stroom van seksuele energie, naar het (seksueel) handelen. Zeker voor de vrouw kan dit veel te snel gaan, met soms zelfs als gevolg dat het intimiteitsniveau daalt en het plezier in het liefdesspel verstoord wordt.

En voor de man kan het liefdesspel (té) snel afgebroken worden doordat er heel snel een orgasme bereikt wordt, waardoor de opwinding verdwijnt en de ook de seksuele energie weg vloeit. En dat is jammer. In het liefdesspel gaat het om zoveel meer dan seks. De intimiteit, het spelen met de energieën van lust én liefde, de zachtheid én de opwinding, de passie én de ontspanning, dat alles maakt je liefdesleven zó veel completer.

anders vrijenIn de cursus “Anders vrijen” wordt uitgebreid ingegaan op hoe je met deze valkuil bij seksuele energie kunt omgaan, hoe je  kunt spelen met je seksuele energie en je levenslust. Om samen optimaal te genieten. En natuurlijk ga je meer lezen over de verschillen tussen seks en tantrische seks. 

Zie ook tantrische sekstechnieken.


Powered by Satori en Solana

Een valkuil bij seksuele energie
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.