Zo kan jij je hartchakra openen

– 21 hartchakra oefeningen – 21 manieren om je Anahata chakra te openen


Leven met een open hart

Leven met een open hart is heerlijk. Je voelt je goed, je voelt je liefdevol. Leven met een open hart geeft je welbevinden: rust, balans, evenwicht, harmonie in je leven. Je voelt je in verbinding met jezelf, met anderen, met de wereld. Als je hartchakra zich heeft geopend voel jij je veilig, vredig, vreugdevol, liefdevol, helemaal thuis.

Vanuit je hartchakra ervaar je verbinding: met jezelf, met anderen, met het bestaan


Waar staat het hartchakra voor?

Centrum van zijn

Het hartchakra is jouw centrum van ZIJN, de plek waar je thuis kunt komen, de plek waar je ziel woont. Aan het hartchakra (Anahata chakra) wordt het element lucht verbonden. Adem en beweging die alles met elkaar in verbinding brengt. Je hart is de bron van onvoorwaardelijke liefde en je hart is het startpunt van alle verbinding. Verbinding met jezelf, verbinding met anderen, verbinding met het bestaan.

Middelste van je chakra’s

Het hartchakra is de middelste van de zeven chakra’s in je lichaam. Het hartchakra wordt ook wel Anahata chakra genoemd. Je hartchakra is daarmee ook letterlijk het centrum van je ZIJN. Drie (materiële) chakra’s eronder, drie (spirituele) er boven. Er valt veel te zeggen over je chakrasysteem en/of het hartchakra zelf. Zie hiervoor andere artikelen (zie lees verder). Hier richten we onze aandacht op de manieren waarop jij je hartchakra kan openen. Heel concreet, heel praktisch. Probeer ze en vind uit wat voor jouw werkt.


Zo kan jij je hartchakra openen

Onderstaand een groot aantal manieren die je hartchakra openen. Je kunt ze ook in combinatie gebruiken.

1. Leg je focus op je hartchakra

Je kunt naar buiten kijken, de wereld in. Je kunt ook meer naar binnen “kijken”. Jouw levensenergie is daar waar jij je aandacht op richt. Waar jij je aandacht op richt, dat groeit! Richt dus je aandacht zo veel mogelijk op je hartchakra. De plek waar liefde huist, de plek waar jij verbinding maakt met de onuitputtelijke bron van liefde.

2. Adem in – / naar je hartchakra

Ademen doe je natuurlijk door je longen, maar stel je maar voor dat je heel bewust en rustig naar het midden van je borst, naar je hartchakra inademt. Je ademt liefde in, je hart vult zich met liefde. Op je uitademing ontspan jij je helemaal. Het is goed. En zo adem je een tijdje in / naar je hartchakra.

3. Maak soepele bewegingen

Door de hele dag te zitten, zetten we (de energie in) ons lichaam en hart op slot. Open je lichaam, open je hartchakra door in beweging te komen. Maak soepele, ronde, rustige bewegingen. Beweeg je bovenlijf, je schouders, je armen, je handen. Maak je bewegingen zo gracieus mogelijk.


De allerbelangrijkste manier om je hartchakra te openen is….

van jezelf houden!


4. Maak het geluid aaahhh

Je hartchakra is een energetisch orgaan. Je hartchakra is één en al energie die in beweging wil komen. Het geluid aaahhh geeft een frequentie die je hartenergie doet trillen en bewegen. Je hartchakra gaat open. Voel maar. Met je mond een beetje open maak je een aaahhh geluid. Voel maar welke toon resoneert met jouw hartchakra.

5. Laat je hartchakra activeren

Je kunt iemand vragen zachtjes over je rug te wrijven. Rondjes draaien (met de klok mee) in het midden van je rug, tussen je schouder bladen. De warmte van de wrijving zal je hartchakra ontdooien. De warmte zal je hartchakra openen.Zo kan jij je hartchakra openen


Zo kan jij je hartchakra openen

6. Leg je eigen hand op je hartchakra

Leg één of beide handen op je hartchakra. Laat je handpalm contact maken met het midden van je borst. Bedenk maar dat jij jezelf liefdevol aanraakt, dat je contact maakt met je hartchakra. Je kunt je vingers iets bewegen, een liefdevolle aanraking. Een aanraking die verwarmt, verzacht, opent.

7. Open je lichaam – zeg het met uitnodigende bodytalk

Met je armen over elkaar en met gebalde vuisten schep je afstand en een blokkade voor verbinding. Het omgekeerde is ook waar. Als jij je handen opent, als jij je armen uitnodigend spreidt, schep je de condities voor verbinding. Je maakt de weg vrij voor je hartchakra om zich te openen.

8. Voel dankbaarheid

Je hart is je centrum van zijn. Je leeft en er is veel om dankbaar voor te zijn. Begin met kleine dingen die je vaak over het hoofd ziet. Een dak boven je hoofd, je hebt te eten, je bent veiligheid. Zelfs als die basisvoorzieningen er niet zijn in jouw leven, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Ontdek wat er allemaal wel is. Voel dankbaarheid daarvoor. Zo open jij je hartchakra.


Natuurlijk kun je ook je hart openen door een geleide hartmeditatie te doen


9. Haal blokkades weg

Ruzies, problemen en allerlei andere issues creëren barrières tussen partners, familie, vriend(inn)en en doet ons hartchakra sluiten. Misschien zijn de problemen oplosbaar, misschien ook niet, maar als jij je hartchakra wilt openen, je weer liefdevol wilt voelen, liefdevoller wilt handelen, dan kun je in ieder geval aan jouw kant de (mentale) barrières afbreken. Misschien niet letterlijk, maar wel in gedachten. Sluit je ogen, open het kanaal naar de ander en schuif alle blokkades opzij. Laat de mogelijkheid van hartcontact helemaal open. Haal net zo lang de blokkades weg zodat jij hartcontact kan maken.

10. Beoefen mededogen

Hopelijk heb je géén, niet al te veel, vijanden. Vaak zijn er wel (stereotype) groepen waar je een vet generiek oordeel over of hekel aan hebt. Denk aan (rijke) uitbuiters, dronken nietsnutten, voordringers, egoïstische opscheppers… Misschien niet altijd of in alle situaties, maar zou je mededogen kunnen voelen met hen? We zijn dan wel geen Dai Lama maar een beetje mededogen zou best kunnen. Al is het alleen maar omdat het jou ook zou kunnen gebeuren.


Zo kan jij je hartchakra openen

11. Ontspan je borstkas

Met een lichaam vol spanning is het lastig enig gevoel toe te laten. Met een gespannen borstkas is je hartchakra ook als het ware ingemetseld. Dus maak je borstkas zacht, ontspannen en toegankelijk. Ontspan je nek, ontspan je borstspieren. Laat je schouders een klein beetje mee wiegen met je ademhaling. Naar achteren op je inademing, naar voren op je uitademing. Focus op je hartchakra.

12. Visualiseer harmonie

Visualisatie is een kracht creatiemiddel. Hoe hectisch je leven ook is op dit moment, visualiseer harmonie. Jij bent het centrum van zijn. In dat centrum is er rust, is het vredig, zoals in het oog van een orkaan. Neem wat afstand en visualiseer harmonie, zie de onderliggende harmonie in alle hectiek.

13. Maak (oog)contact

Liefde verbindt. Met een open hartchakra b=voel jij je verbonden met anderen en zelfs met de wereld. Dus… maak contact. Maak oogcontact met mensen wanneer dat maar kan. Je hoeft niets te doen anders dan met zachte (liefdevolle) ogen iemand aankijken. Je hoeft niets te zeggen, niets te doen, gewoon contact maken. Zo zie je en wordt je gezien (vanuit het hart).

14. Kijk liefdevol, communiceer liefdevol, handel liefdevol

Dit is het verhaal van de kip en het ei. Wie was er het eerst? Kijk liefdevol en je hartchakra zal zich onvermijdelijk openen. Communiceer liefdevol en je geeft een prachtig liefdevol signaal. Handel liefdevol en je zal merken hoe liefde de mensen om je heen aanraakt en beïnvloed.

15. Denk aan – en doe wat voor een ander

Het meest van de tijd zijn we bezig met wat we zelf graag willen (of niet willen). Wie zijn ego-ikje wil overstijgen, zijn hartchakra wil openen, kan eens aan een ander denken. Wat heeft die ander nodig? Hoe kan jij een positieve bijdrage leveren? En natuurlijk geen woorden, maar daden.


Zo kan jij je hartchakra openen

16. Omring je met de kleur groen

Groen is de kleur van je hartchakra. Liefde en het hart wordt altijd in het rood voorgesteld, maar sluit eens je ogen en mediteer op groen. Laat het groen je omringen, laat de kleur groen door je heen vloeien. Zie groen achter je ogen. Vredig groen overal om je heen. Ontspan maar…

17. Luister naar je hartslag

Sluit je ogen, stop je vingers in je oren en luister naar je hartslag. Eerst zal je veel “ruis” horen, maar geleidelijk kan je afstemmen op het kloppen van je hart. Boem, boem, boem. Ver weg herinner jij je het misschien. Thuiskomen in de hartslag van het leven. Je weer openen voor het leven.

18. Voel je liefdevolle aanwezigheid

Adem en verzacht, adem en voel dat je bent. Bewustzijn en liefde gaan hand in hand als de twee benen waarop we lopen. Openen van je hartchakra is een bevestigen van je liefdevolle aanwezigheid. Liefdevol aanwezig ZIJN opent je hartchakra. Groeien in liefde en bewustzijn. Bewust en liefdevol zijn met jezelf. Voel maar dat je bent!

19. Laat je hart overstromen

Soms voel jij je wat moe en leeg, soms bruis je van energie. Zo is het met het hartchakra ook. Laat je hart maar overstromen als jij je energiek voelt. Je hart vullen, je hart openen en dan overstromen. Stel je maar voor dat (op je uitademing) je liefde overstroomt en de mensen om je heen ondersteunt. Liefde voor een ieder die het maar nodig heeft, met jou als liefdesbron.

20. Zuiver alles wat je inademt

Atisha ging zelfs een stapje verder. Meestal adem je liefde in en laat op je uitademing al je “shit” los. Atisha nodigt je uit het omgekeerde te doen. Adem de problemen, pijn, ellende van de ander in, zuiver het (koester het) in je hart en adem dan liefde (naar de ander) weer uit. Een zuivering van alle negativiteit van de ander (de wereld).


21. Hou van jezelf

De belangrijkste manier om je hartchakra altijd geopend te houden is door van jezelf te houden. De kritische mind geeft je er altijd van langs. Ontmasker die stem en wees lief voor jezelf. Wees mild als je fouten maakt. Wees altijd vergevingsgezind en laat de dingen achter je. Koester jezelf, geef jezelf schouderklopjes. Verzin positieve affirmaties, Vier je successen, enzovoort, enzovoort.


Hoe kan jij je Hartchakra openen ?

Zoveel mogelijkheden…

Je hebt je misschien verbaast over de vele mogelijkheden. En ik weet zeker dat bovenstaande opsomming nog niet eens compleet is. In nr. 21 zitten er al meerdere verstopt en het luisteren naar Love songs of kijken naar een romantische film bijvoorbeeld staat nog nergens vermeld. Wat dacht je van huggen, spooning, the LoveSwing? Wees dus creatief en vind een manier die voor jou werkt. Want zeg nou zelf…. Heerlijk in ons hart zijn, dat willen we toch allemaal?

 

Lees verder

PDF Chakras en energie

Artikel De geheimen van het hart

Terug naar Tantra – Intimiteit – Verbinding

 

Ervaar een hartmeditatie

Op onze website, in onze cursussen zijn een groot aantal hartmeditaties te vinden. Je kunt er één gratis proberen: Openen van je Hart

 

Doe een online cursus

Hartchakra openen - leven met een open hartWe kunnen de online cursus Leven met een open hart van hart aanbevelen. Hartmeditatie is natuurlijk een geweldige manier om in je hart te komen. Maar er is nog meer. Wat dacht je van de kracht van je hartverlangens? Ervaar het zelf. Kijk in ieder geval even naar de cursus info.


OTL powered by Satori en Solana

21 manieren om je hartchakra te openen
Getagd op: