Wat is tantrische massage ?

Wat is tantrische massage is onderdeel van een serie van 4 over tantramassage:

 1. Wat is tantrische massage: een uitgebreide uitleg over tantrische massage (dit artikel).
 2. De basics van tantrische massage: uitleg van de meer praktische aspecten.
 3. 10 belangrijke tantra massage tips: 10 belangrijke massage inzichten/regels om te kennen.
 4. Tantra massage technieken: uitleg van tantra massage technieken.

Liefdevolle aanraking vol aandacht en aanwezigheid

Een tantrische massage is een liefdevolle aanraking vol aandacht en aanwezigheid, zonder standaard vorm en vooraf bepaald resultaat. Tantra massage wordt gegeven vanuit het hart. In een tantrische massage doet het hele lichaam mee en mogen erogene zones ook aangeraakt worden. Natuurlijk altijd met respect voor (wederzijdse) grenzen. Tantra massage is een energetische massage waarbij ook seksuele energie de aandacht krijgt. Een tantra massage vindt plaats op basis van gelijkwaardigheid en brengt een intieme verbinding tot stand tussen massagegever en -ontvanger. Mentaal, fysiek, op hartniveau en soms zelfs op de diepten van hart en ziel. Het doel van een tantrische massage is om de ontvanger in (de richting van) een natuurlijke, extatische staat van zijn te “brengen”. Het effect ervan is vaak een heerlijk fysiek, mentaal welbevinden. Je wordt meestal erg relaxt, heerlijk stromend en je belandt lekker in je hart, en in hogere sferen.


Tantra massage: be loving
Liefdevol kijken, liefdevol aanraken, liefdevol handelen


Liefdevolle aanraking

Een tantrische massage is een liefdevolle aanraking vol aandacht en aanwezigheid. Tantramassage wordt gegeven vanuit het hart. Hoewel de meeste aanraking via de handen (of body to body) zal geschieden is het eigenlijk de liefde die aanraakt. De handen van de gever zijn verbonden met zijn/haar hart. De aanraking is liefdevol, altijd gericht op het welzijn van de ontvanger. De ontvanger is ook aanwezig, ontvangt actief en voelt (uiteindelijk) ook vanuit het hart. Be loving!

Vol aandacht en aanwezigheid

Een tantra massage is een liefdevolle aanraking vol aandacht en aanwezigheid. Zowel de gever als de ontvanger zijn helemaal aanwezig. Niet nadenken over gisteren of morgen. Niet rondkijken of bezig zijn met iets anders. Nee, je volle aandacht is op het geven en/of ontvangen van de massage. Heel bewust aanraken vanuit het hart. Heel bewust ontvangen, voelen vanuit het hart. Routine en vaste patronen zijn eigenlijk uit den boze, alles gebeurt in het moment, in vol bewustzijn, liefdevol afgestemd op elkaar en de situatie. Wegdromen of in slaap vallen is eigenlijk ook niet de bedoeling (maar wel oké).


Tantra massage: 5 % techniek, 95% intuïtie / gevoel


Zonder standaardvorm of gewenst resultaat

Een tantrische massage is altijd weer anders. Je weet nooit hoe het verloopt. Niet de techniek of een gewenste volgorde van masseren is belangrijk, het gaat erom wat gepast / nodig is. Wat/waar heeft de ontvanger op dit moment de meeste behoefte aan? Wat is goed voor haar/hem? Liefde weet wat haar te doen staat, liefde heeft altijd een gepaste respons. En zo zal de massage precies dat zijn / opleveren wat nodig is. Voldoende is dat de gever aanwezig is en zich blijft afstemmen op zijn/haar hart, de frequenties van liefde. En het goddelijke heeft ook zo zijn/haar eigen plan, dat kan je toch niet bedenken. Tantrische massages hebben daarom vaak een heel verrassend verloop. Alles past in een groter geheel. Zo hoeft een tantrische massage niet altijd “fijn”, in gelukzaligheid te eindigen. Een “mislukte” massage kan een eerste stap zijn in een geweldige persoonlijke ontwikkeling.

Altijd met respect voor grenzen

We wisten het natuurlijk al lang, maar sinds de #MeToo openbaringen, is er ook in de wereld van tantra massage het één en ander losgekomen. Masseurs (over masseuses hoor je niet veel) die hun eigen seksuele genot/lusten botvieren op “cliënten”. Dat heeft natuurlijk weinig met tantra massage te maken. De veiligheid van zowel gever als ontvanger moet altijd gewaarborgd zijn. Liefdevolle afstemming staat altijd voorop.

Duidelijke afspraken vooraf

Ieder mens (behalve als je verlicht bent) heeft zijn grenzen. Dit is menselijk en is ook nodig (lees het artikel over grenzen bewaken). Bedenk dus vooraf (zowel als gever en als ontvanger) wat je grenzen zijn. Sta op een goede intake, voorbereiding (ook met je lover / massagepartner). Maak vooraf duidelijke afspraken: over mentale grenzen, duidelijkheid over fysieke grenzen. Het is een misvatting dat een tantrische massage altijd naakt moet zijn, onzin. Met kleren aan is ook helemaal ok (wel lastig om dan met warme olie te werken). Het is ook een misvatting dat bij een tantrische massage de focus op de geijkte seksuele lichaamsdelen (borsten/geslacht) zou moeten liggen, onzin. Persoonlijk hebben wij vele tantrische hoofdmassages gedaan / “ondergaan”. Daarnaast is elk celletje feitelijk sensueel, ont-dek maar, je zult verstelt staan.


Een tantrische massage kan ook gewoon met de kleren aan.
Seks is sowieso uit den boze.
Met seks erbij is het geen massage meer, maar meer tantrische seks.


Tantrische massage is een energetische massage

Activeren en weer vrij laten stromen

Het activeren en weer vrij laten stromen van levensenergie (prana) is een hoofdonderdeel van tantra massage. Tantra massage is een energetische massage waarbij seksuele energie ook zijn aandacht krijgt. In een tantrische massage doet het hele lichaam mee en mogen erogene zones ook aangeraakt worden. Dit natuurlijk altijd met respect voor (wederzijdse) grenzen. Bij het activeren van levensenergie, speelt seksuele energie een belangrijk rol. In tantra massage spelen we met vele energieën. Denk aan de activatie van basis / seksuele / emotionele / passionele / liefdes / creatie / intuïtieve energie.

Gericht op de natuurlijke extatische staat van zijn.

Er is een discussie gaande of tantra massage wel hoort bij “echte” tantra. Tja… Tantra is een hele praktische, lichaamsgerichte stroming, een levensvisie die gericht is op groeien in liefde en bewustzijn. In een split second kan je verlicht raken (door 1000% overgave), meestal is dat toch een proces in de tijd. Tantra gebruikt technieken om op de reis naar verlichting te gebruiken. Wat ons betreft is tantramassage daar één van. Tantra kent geen doel, anders dan zelfrealisatie: het herstellen van de natuurlijke (extatische) staat van zijn.

Meestal resulterend in een heerlijk fysiek, mentaal welbevinden.

Tantra maakt je relaxter, meer ontspannen, stromender, energieker, liefdevoller en nog veel meer. Per saldo “leer” je meer genieten van jezelf, je lichaam, je (seksuele) energie en het leven. Zo ook bij een tantra massage. En dat is ook precies wat er veelal gebeurt: de ontvanger geniet volop! En genieten mag! Een tantra massage is meestal fijn, soms heerlijk. We nodigen je dan ook uit helemaal te genieten van het geven en ontvangen van een tantrische massage. Voel, gebruik je senses. Laat zien, voelen, horen, ruiken, proeven hoe je het vindt, dat je het fijn vindt. Laat je lichaam spreken!


Wat is tantrische massage niet?

Er zijn vele soorten massage. Natuurlijk hebben alle massages bepaalde handelingen en technieken gemeen. Toch is er een groot verschil met (niet limitatief):

 • Ontspanningsmassage (gericht op ontspanning).
 • Sportmassage (gericht op de spieren).
 • Erotische massage (gericht op lustbevrediging).
 • (Lichaams)therapie (gericht op heling).

Géén therapie

Ontspanning is een belangrijk onderdeel van tantra massage, maar van een heel andere orde dan bij ontspanningsmassage. Waarom? Nou omdat je zo super energiek bent tijdens/na de massage. Je valt (tenzij je heel moe bent) niet in slaap, je bent juist heel alert! Een tantramassage is ook geen erotische massage. Als één en ander blijft steken in seksueel onderzoek, lustbevrediging, dan zouden wij het anders noemen. Tantramassage is zeker ook geen therapie! Het is een beetje mode om tantra massage als therapie te zien, maar therapie is een vak apart. Tantra massage heeft zeker helende effecten, maar dat is geen doel op zichzelf.


Wat is tantrische massage ?

De basics

Zie voor een uitgebreide uitleg het artikel de basics van tantrische massages. Sterk samengevat springen de volgende basics eruit:

Tantramassage tips vooraf

 • Maak een tantra- / massagetempel.
 • Zorg voor goede condities (fysiek, maar ook mentaal).
 • Maak duidelijke afspraken!
 • Verzin een openingsritueel.

Tips voor tijdens de massage

 • Begin, blijf, eindig dus altijd met afstemming / contact met elkaar.
 • Blijf altijd met je aandacht bij de massage.
 • Zorg dat je massage demand free is, forceer niets, dwing niets af.
 • Open je eigen hart, open het hart van de ontvanger.
 • Activeer (seksuele) energie en verspreidt het door het hele lichaam.
 • Gebruik niet alleen je handen. Ont-dek de body to body massage.
 • Doe af en toe… helemaal niets! Wees wel 1000% aanwezig.
 • Genieten mag! Gebruik je senses.
 • Geef feedback (genotsgeluidjes?).
 • Bouw integratiemomenten in (rustmomenten).

Demand free

Sommige masseurs zijn vooral bezig met wat zij zelf fijn, leuk, gewenst vinden. Nu is een tantra massage geen werken, dus als gever mag je er zelf ook plezier aan beleven, maar de kern is toch dat je er bent voor de ontvanger. Vergeet dus je eigen “behoeften”, blijf weg van je eigen issues en vooral… probeer niets op te dringen. Niets moet, niets hoeft! Forceer niets, probeer niets af te dwingen. Nogmaals, probeer niets (je eigen doel / lichaam / seksualiteit) op te dringen! Stem af op wat de ontvanger nodig heeft. Het is zoals het is en het loopt zoals het loopt. Vertrouw op de liefde. Misschien ben je teleurgesteld als iemand in slaap valt. Misschien zit je niet te wachten op een emotionele huilpartij, maar een tantrische massage heeft geen doel. Geen beoogd resultaat. Het is zoals het is. Accepteer dat maar.

Tantramassage tips voor achteraf

 • Neem voldoende tijd om de massage te verwerken / laten bezinken.
 • Neem tijd om jullie ervaringen uit te wisselen.
 • Besef dat een tantrische massage dagenlang door kan werken. Wees alert.
 • Ga niet direct “full-on”. Neem je tijd en rust na de massage.

Wat is tantrische massage ?

10 belangrijke tantra massage tips (inzichten/regels)

Zie het uitgebreide artikel 10 belangrijke tantra massage tips (inzichten/regels).

 1. Werk nergens naar toe.
 2. Respecteer grenzen. #MeToo; maak duidelijke afspraken vóóraf.
 3. Houd natuurlijk rekening met de wensen van de ontvanger. Weet echter dat het anders kan lopen.
 4. Het is altijd een energetische massage. Begin bij het hart. Maak het hele lichaam energiek.
 5. Zelfliefde en bewustzijn (bij de ontvanger) zijn heel belangrijk! Er kan veel loskomen.
 6. Wees alert op hernieuwde bevriesmomenten. Voorkom dat grenzen wéér overschreden worden.
 7. Stapje voor stapje steeds vrijer… Groeiend vertrouwen… prima. Maar let op: geen seks!
 8. Oefening baart kunst. Genieten van de hernieuwde balans en verbinding tussen seks en hart.
 9. Zorg voor feedback (bv genotsgeluiden) en integratiemomenten (even niets).
 10. Tantramassage is meer dan lustbevrediging, maar wel Yoni of Lingam massage ?

Niet ontladen, maar opladen.
Zo ervaar je het hart-orgasme en body-orgasme.


Wat is tantrische massage ?

Tantrische massage technieken

Over tantrische massage technieken hebben we ook een apart artikel geschreven.

Samengevat de belangrijkste “technieken”:

Afstemmen

 • Afstemming in/vanuit het hart. Het contact met je eigen hart is essentieel, zowel als gever als ontvanger. Een openingsritueel, een hartmeditatie en hart tot hart verbinding zijn onderdeel van tantrische massage.
 • Tantra massage gebruikt allerlei massage technieken om te ontspannen. Een gespannen lichaam kan energetisch nauwelijks doorstromen, dus ontspanning van lichaam en geest is een eerste stap en belangrijk element in tantra massage.
 • Openen van het lichaam. Als je goed kijkt hoe iemand vóór en na de massage erbij ligt, zie je wat we bedoelen. De armen en benen zijn gespreid. De meeste spanning/hardheid is verdwenen en er is een directe respons op de aanraking. Het lichaam is geopend en in overgave. Ditzelfde gebeurt op celniveau. De pantsering is (deels) verdwenen en de meeste celletjes trillen in een extatische frequentie.

Activeren

 • Energie activeren. Activeren van de chakra’s / levensenergieën door stevige aanraking / ronddraaien op de chakra’s. Verzachten / verwarmen van harde / koude plekken in/op het lichaam. Eigenlijk kan je hier vele activatie technieken gebruiken: wrijven, trillen, pulsen, tappen etc. etc.
 • Energie verspreiden – opladen. Als (basis / seksuele / emotionele / passionele / liefdes / creatieve / intuïtieve) energie in de chakra’s is losgemaakt wordt in een tantrische massage deze energie verspreid door het lichaam. Elk celletje in het lichaam wordt energiek. De energiebanen in het lichaam worden geactiveerd. Te beginnen bij de hoofdbanen: de opwaartse (bevrijdende) en neergaande (manifesterende) stroom. O.a. door lange halen over het lichaam. Met name de verbinding tussen seks en hart is belangrijk.

Opladen

 • Plateau-en – integratie. Het energieniveau in het lichaam stijgt (je wordt energieker) en tegelijkertijd blijf je helemaal ontspannen. In de praktijk heeft een mens (lichaam/geest) echter wat tijd nodig om meer openheid (kwetsbaarheid) toe te laten en te wennen aan de (veel) hogere energieniveaus. Vandaar dat er vaak meerdere massagesessies nodig zijn om tot volledige ontspanning/opening/doorstroming te komen. Ook tijdens één sessie zijn er veelal energie plateau’s en de bijbehorende integratiemomenten nodig. Na een periode van relatieve rust wordt weer meer energie geactiveerd en verspreid.

Mogelijke effecten van een tantra massage

We hebben al veel geschreven over de mogelijke effecten van tantra massage. Hieronder een korte samenvatting.

Geeft rust en ontspanning

Tatramassage is een massage die je uit je hoofd haalt. Een massage die rust en ontspanning geeft in je lijf. Je wordt er lekker rustig en ontspannen van (maar je zal niet in slaap vallen). Tijdens / na de massage ben je lekker rustig in je hoofd (soms helemaal leeg zelfs).

Brengt je levensenergie in beweging

Tantramassage brengt je de ervaring van heerlijk stromende levensenergie. Je lichaamspantsering wordt zachter, dunner. Aanraking is gezond, massage heeft een potentieel helend effect. Mogelijk dat blokkades, emotionele verwondingen naar buiten / aan de oppervlakte komen. Het kan zijn dat er een emotionele release plaatsvindt, inclusief lichamelijke reacties zoals trillen, huilen, schokken.

Maakt je zacht en liefdevol

Tantramassage opent je lichaam en je hart. Je wordt liefdevoller, je leert hoe het is om van jezelf te mogen houden. Je ervaart dat alles, ook je seksualiteit, er mag zijn, zonder oordeel en dat geeft een heerlijk bevrijdend en diep bevredigd gevoel.

Is genieten

Je komt lekker(der) in je vel te zitten. De combinatie van ontspanning en veel energie maakt dat je kunt genieten. Met de liefdestransformatie erbij, word je niet alleen vreugdevol, maar gelukzalig zelfs. Een extatische staat van zijn is mogelijk. Hoe meer jij je kunt overgeven, hoe “erger” dat wordt.


Samengevat: Wat is tantrische massage ?

 • Liefdevolle aanraking.
 • Vol aandacht en aanwezigheid.
 • Waarbij het hele lichaam doet mee.
 • Energetische massage, inclusief seksuele energie.
 • Zonder standaardvorm, zonder gewenst resultaat.
 • Met respect voor (wederzijdse) grenzen.
 • Brengt een (harts)verbinding tot stand tussen de massagegever en -ontvanger.
 • Gericht op de natuurlijke extatische staat van zijn van de ontvanger.
 • Meestal resulterend in een heerlijk fysiek, mentaal welbevinden (van beiden).

Wat is tantrische massage ?

Lees verder

Wat is tantrische massage is onderdeel van een serie van 4 over tantramassage:

 1. Wat is tantrische massage: een uitgebreide uitleg over tantrische massage (dit artikel).
 2. De basics van tantrische massage: uitleg van de meer praktische aspecten.
 3. 10 belangrijke tantra massage tips: 10 belangrijke massage inzichten/regels om te kennen.
 4. Tantra massage technieken: uitleg van tantra massage technieken.

Terug naar Tantrische relaties

Terug naar Alles over tantra


Zin in een tantrische massage ?

Doe de tantric night “Massage Delight” (inclusief instructie)

Tantric Nights zijn draaiboekjes voor een heerlijk avondje tantra. Om het jullie makkelijk te maken hebben we een programma met tantra massage uitgewerkt. Jullie worden aan de hand genomen en hebben zo een heerlijk avondje.

Doe de Tantric Night “Massage Delight” (inclusief instructie)


Online Tantra, powered by atori en Solana

Wat is tantrische massage ?

2 gedachten over “Wat is tantrische massage ?

 • 25 juli 2022 om 01:16
  Permalink

  Klinkt mij zo ontzettend goed!!! Dat ik echt snel naar een goede locatie in omgeving leiden heen wil!!ik hoor het graag van u groeten johan!

  Beantwoorden
 • 6 november 2023 om 10:54
  Permalink

  Wat een mooi en uitgebreid artikel, dankjewel voor het opstellen hiervan! Het maakt me zekerder het eens te ondergaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *